EM-futis: Puolivälierien voittajat jo selvillä – Valehtelevatko tilastot koskaan?

Jalkapallo-otteluita on usein helppoa pelata paperilla, kun tarkastelee joukkueiden otteita lähihistoriassa. Tarkastelua on mahdollista tehdä monin eri tavoin ja monesti sitä kautta pystytään hyvin pitkälti ennustamaan oikea lopputulos. Myös erilaisia eläimiä, kuten norsu ja mustekala, on nähty arvokisoissa ennustamassa, mutta se on jo liian korkealentoista tiedettä Faneille.comille, joten pysyttelemme faktoissa. On kuitenkin syytä huomioida ennen aiheeseen syventymistä, että A) historian tilastot eivät huomioi loukkaantumisia tai poissaoloja ja B) yksittäisessä ottelussa vaikuttavat paljon myös henkiset asiat, kuten paineet ja/tai hurmio.

Tarkastelussa ovat mukana seuraavat näkökulmat:

Fifa-ranking

Pisteytyksissä huomioidaan neljän viimeisen kalenterivuoden ottelut painottaen tuoreimpia vuosia ja sitä, kuinka tasokas vastustaja on ollut. Rankingin perusteella joukkueet sijoitetaan mm. erilaisten karsintojen arvontakoreihin. Viimeisimmän vuoden (2016) osalta pisteet huomioidaan kokonaisuudessaan, vuoden 2015 osalta 50 prosenttisesti, 2014 30 %:sti ja 2013 20 %:sti. Tuorein listaus on kesäkuun 2. päivältä.

Viime ottelut

Tarkastelussa on huomioitu kaikki vuoden 2016 aikana pelatut maaottelut.

Keskinäiset ottelut

Tarkastelussa on huomioitu joukkueiden keskinäiset ottelut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Puola–Portugali

Fifa-ranking

Puola löytyy rankingin sijalta 27 ja Portugali reilusti ylempää sijalta 8. Neljän vuoden tarkastelujakson aikana Portugali on joka vuosi ollut selkeästi Puolaa parempi, mutta joukkueiden suunta on silti ollut päinvastainen. Puola on vuosi vuodelta parantanut pistekertymäänsä ja sijoitustaan, kun taas Portugalin trendi on pahasti alaspäin.

Joukkue  Pisteet  2016  2015  2014  2013
Puola842451554209261
Portugali1 181565619637583

Tulos: Epäselvyyttä voittajasta ei rankingin perusteella kuitenkaan ole vaan Portugalin pitäisi marssia jatkoon.

Viime ottelut

Puolan saldo vuoden 2016 otteluista on 5–2–1, kun taas Portugalilla vastaavan ajanjakson tulosliuska näyttää lukemia 4–3–2.  Kun verrataan vastassa olleita joukkueita, Puola on kärsinyt ainoan tappionsa Hollannille ja ylsi Saksaa vastaan tasapeliin EM-turnauksen alla. Sen sijaan Portugali on onnistunut voittamaan Belgian sekä viime ottelussa Kroatian, tappiot ovat tulleet Englannille ja Bulgarialle.

Tulos: Maaleissa Portugali johtaa Puolaa 17–10, mutta siitä huolimatta viimeisten otteluiden valossa Puola vetäisi pitemmän korren tulevassa ottelussa.

Keskinäiset ottelut

Joukkueet on vain harvakseltaan pelanneet toisiaan vastaan, joten otannan perusteella on vaikeaa vetää johtopäätöksiä. Viimeksi Portugali kohtasi Puolan vuoden 2012 karkauspäivänä, jolloin pisteet jaettiin lukemin 0–0. Yhtä lailla tasan päättyi myös edellinen ottelu vuonna 2007, jolloin lukemat olivat 1–1. Kolmas ottelu oli Puolan juhlaa sen voittaessa EM-karsinnoissa 2006 lukemin 2–1 kahdella alkupuoliskon maalilla.

Tulos: Puntit ovat suhteellisen tasan viime kohtaamisten valossa, mutta koska viimeisestä ottelusta on jo yli neljä vuotta, tulos on selkeä risti.

Yhteenveto

Joukkueiden vastakkaiset trendit viime vuosina sekä tämän vuoden tulokset voisivat nostaa Puolan osakkeita otteluun, mutta siitä huolimatta ennakkosuosikkina ensimmäiseen puolivälierään lähtee tilastollisesti Portugali. Vedonlyöntiyhtiöt pyrkivät huomioimaan kaiken saatavilla olevan tiedon ja esimerkiksi Betsson antaa myös pienimmän kertoimen Portugalin voitolle (2.30), joten samalla linjalla mennään.

Wales–Belgia

Fifa-ranking

Belgia löytyy rankingin kakkospallilta loistavasti menneiden EM-karsintojensa ansiosta. Se on joka vuosi pystynyt keräämään yli 500 pistettä, kun samaan on yltänyt vain Argentiina ja Kolumbia. Sen sijaan Walesin 26. sija on saavutettu huomattavasti heikompien vuosien kautta. Wales on kuitenkin onnistunut nousemaan listalla muutamia sijoja tämän vuoden aikana onnistuen hyvin valmistelevissa otteluissaan.

Joukkue  Pisteet  2016  2015  2014  2013
Belgia1 384588961557740
Wales846405573310310

Tulos: Miten päin tahansa lukuja tuijotetaan, on Belgia pisteiden valossa selkeä ennakkosuosikki.

Viime ottelut

Belgialla on koossa tältä vuodelta viisi voittoa, tasapeli ja kaksi tappiota. Tappiot ovat tulleet Italialle ja Portugalille, kun taas loput ottelut ovat olleet ennakolta jonkin verran heikompia maita vastaan. Wales puolestaan on voittanut vain kolmesti, pelannut kerran tasan ja hävinnyt myös kolmesti. Walesin kovin voitto lienee Venäjästä EM-kisoissa, mutta toisaalta joukkue hävisi Englannille muutamaa päivää tuota ottelua aiemmin.

Tulos: Belgialla on etulyöntiasema myös tämän vuoden otteluiden valossa.

Keskinäiset ottelut

Maajoukkueet ovat kohdanneet toisensa viidesti, joista tuloksena on ollut kaksi tasapeliä ja kolme Belgian voittoa. Maalit ovat menneet Belgialle 8–4. Huomioitavaa kuitenkin on, että kaksi viimeistä ottelua (15.10.2013 ja 16.11.2014) ovat päättyneet tasan.

Tulos: Joukkueet ovat kohdanneet vain kolmesti 2010-luvulla ja niistä Belgia on onnistunut voittamaan vain ensimmäisen (2012). Tässä vertailussa puntit ovat pitkälti tasan, joskin Belgialla on pienoinen yliote.

Yhteenveto

Lienee sanomattakin selvää, että Belgia on ottelun selkeä ennakkosuosikki. Kaikki vertailukriteerit puoltavat enemmän tai vähemmän joukkueen voittoa, joten tilastoihin nojautuvalla ottelun voittajasta ei ole epäselvyyttä. Myöskään Betsson ei anna Walesin voitolle suurta todennäköisyyttä, vaan pienin kerroin on Belgian voitolla (1.75).

Saksa–Italia

Fifa-ranking

Saksa löytyy etenkin viime vuoden huikeiden otteidensa johdosta rankingin sijalta 4. Sen kokonaispisteet ovat komeat 1 310, kun taas vastaan asettuva Italia jää kahdeksan sijaa alemmas pistein 982. Kuitenkin, jos tarkasteluun otetaan ainoastaan tänä vuonna pelatut ottelut, nousee Italia ykköseksi pistein 418–405.

Joukkue  Pisteet  2016  2015  2014  2013
Saksa1 3104121 153559771
Italia982418550557612

Tulos: Ottelun voitajaa arvioidessa olisi helppoa laittaa Saksa sijoituksensa perusteella etulyöntiasemaan, mutta viimeisten viiden kuukauden perusteella Saksa voittaisi vasta jatkoajan tai rangaistuspotkujen jälkeen.

Viime ottelut

Saksa ja Italia ovat molemmat napanneet tänä vuonna viisi voittoa, mutta pelanneet yhden tasapelin ja kaksi hävittyä ottelua. Saksan tappiot ovat tulleet Englantia ja Slovakiaa vastaan, kun taas Italialla Saksasta ja Pohjois-Irlantista. Maalit ovat Saksan puolella lukemin 15–10. Saksan ainoa ottelu huippumaita vastaan on ollut nimenomaan Italiaa vastaan, kun taas Italia on lyönyt niin Belgian kuin Espanjankin.

Tulos: On mahdotonta löytää viime otteluiden perusteella joukkueiden välille eroa, joten tästä vertailusta ei kummallekaan voi povata voittoa.

Keskinäiset ottelut

Joukkueet ovat kohdanneet viimeisen 10 vuoden aikana viidesti, joista viimeisin päättyi maaliskuussa selkeään Saksan 4–1-voittoon. Sitä ennen kaksi harjoitusottelua (2011 ja 2013) ovat päättyneet 1–1-tasapeliin ja viime EM-kisoissa (2012) Italia oli pudotuspeleissä parempi Mario Balotellin kahden maalin turvin. Vuoden 2006 MM-turnauksessa varsinainen peliaika päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta Italia oli tuolloinkin laadukkaampi arvokisakävijä ja korjasi voiton kahdella peräkkäisellä jatkoaikamaalillaan ottelun viimeisillä minuuteilla edeten finaaliin.

Tulos: On makuasia, kumpi painaa vaakakupissa enemmän – Saksan voitto harjoitusottelussa vai Italian MM- ja EM-kisavoitot. Koska kokoonpanot ovat vuosien saatossa hieman eläneet, saa Saksa tässä vertailussa pienoisen etulyöntiaseman selkeän maaliskuisen voittonsa myötä.

Yhteenveto

Kolmas ottelupari on kaikkein haastavin laittaa järjestykseen. Kuitenkin tilastoja tuijottaessa Saksa vie pidemmän korren ja nousee siten ottelun voittajasuosikiksi. Johtuen äärimmäisen tasaisesta tilanteesta, tilastollinen analyysi puoltaa varsinaisen otteluajan päättymistä tasatilanteeseen. Toista mieltä on Betsson, joka näkee Saksan voiton realistisimpana vaihtoehtona (2.25) tasapelin (3.00) sijaan.

Ranska–Islanti

Fifa-ranking

Isäntämaa Ranska löytyy rankingin sijalta 17. Aiempina vuosina joukkue on kerännyt hyvin pisteitä, mutta tänä vuonna tulos on ollut vaisumpi. Islanti puolestaan on kerännyt pisteitä tasaisen varmasti vuodesta toiseen ilman suurempia vaihteluita, mutta maa on karsintojen vanavedessä äitynyt hyvään tahtiin. Toistaiseksi sijoitus on vielä eurooppalaisittain vaisu eli 34. Kokonaispisteet menevät Ranskalla selkeästi (925–751), mutta kuluvan vuoden pisteissä Islanti punnertaa lähes tasoihin (347–340).

Joukkue  Pisteet  2016  2015  2014  2013
Ranska925347705449451
Islanti751340465304437

Tulos: Tulosten valossa Ranska olisi niukasti viemässä pidemmän korren ja etenisi välieriin.

Viime ottelut

Ranska on pelannut tänä vuonna kahdeksan ottelua eikä ole hävinnyt niistä yhtäkään. Ainoastaan Sveitsiä vastaan se joutui tyytymään tasapeliin. Islanti on pelannut puolivälieräjoukkueista eniten otteluita tänä vuonna (11) ja voittanut niistä ainoastaan viisi. Ottelut Portugalia ja Unkaria vastaan päättyivät tasan ja tappiot joukkue on kärsinyt mm. USA:lle ja Norjalle. Islannilla ei ollut yhtään ottelua huippumaita vastaan ennen EM-turnausta, kun taas Ranskalla on takataskussaan voitot Hollannista ja Kamerunista. Ranska on tehnyt otteluissaan maaleja 2,4 keskiarvolla ja Islanti samaan aikaan 1,5 keskiarvolla.

Tulos: Kukaan kisajoukkueista ei taida pystyä päihittämään Ranskan huikeaa vuotta, joten joukkue on tämän vuoden otteluiden valossa selkeä voittajasuosikki.

Keskinäiset ottelut

Joukkueet ovat kohdanneet vain kertaalleen vuoden 1996 jälkeen ja tuolloin (2012) Ranska oli loppukirinsä ansiosta parempi lukemin 3–2, vaikka Islanti olikin puoliajalla 2–0-johdossa.

Tulos: Hyvin suppean otannan perusteella Ranska on parempi keskinäisiä otteluita vertailtaessa.

Yhteenveto

Kun kaikki mittarit lasketaan yhteen tai vaikka jokainen niistä nostettaisiin yksittäisenä esiin, on Ranska suosikki voittajaksi viimeisessä puolivälierässä. Vaikka äkkiseltään Ranskan pitäisi olla selkeä ennakkosuosikki, on kuitenkin syytä huomata, että niin vuoden 2016 FIFA-rankingin kuin keskinäisten otteluidenkin kohdalla marginaali on vain aavistuksen isäntämaan puolella. Puhuttaessa yllätysjoukkueesta Islannin kohdalla, tilastot osaltaan myös todistavat, että Islannin menestys ei suinkaan ole täysin verrattavissa lottovoittoon tai edes Casino-arvasta saatuun pääpottiin. Siitä huolimatta esimerkkinä käytetyn vedonlyöntiyhtiö Betssonin listalla Islannin voitolle ei nähdä juurikaan mahdollisuuksia (9.50), vaan voittoa pedataan Ranskalle (1.43).

Välieräparit selvillä

Kun tuijotetaan ainoastaan lähihistorian tuloksia, voidaan ensi viikon välieräparit julistaa jo tässä vaiheessa. Näitä neljää huippuottelua ei tästä huolimatta kannata jättää mistään hinnasta katsomatta, vaan todistaa mahdollisten henkisten tekijöiden olemassaolo mahdollisesti jopa useammassakin ottelussa.

Välieräparit

  • Portugali–Belgia
  • Saksa–Ranska

Kansikuva: Getty

Twitter: @TuomasKurikka