Suomi oli avauspelissään vakuuttava, mutta nyt edessä on pakkovoitto – ”Huuhkajat esiintyi epäsuomalaisesti”

Viaplay LogoVoit seurata Huuhkajien otteita Viaplay-palvelusta

Suomi avasi Kansojen Liigan taipaleensa kaatamalla Unkarin Teemu Pukin maalilla. Tiistaina Huuhkajilla on edessään toinen kamppailu, kun Suomi kohtaa isännöi Viroa. Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen perkaavat läpi Huuhkajien asetelmat kriittiseen kamppailuun.

Suomi avasi Nations Leaguen kaatamalla Unkarin. Mitkä ovat päällimmäiset mietteesi pelistä?

KT: Päälimmäiset mietteet ovat varsin positiiviset, vaikka Suomi ei mitään pelillisiä ihmeellisyyksiä Unkaria vastaan esittänyt. Huuhkajat oli kuitenkin yhtenäinen joukkue ja pitkästä aikaa Suomella tuntuisi olevan selkeä pelillinen identiteetti, jota pelaajat kentällä noudattavat. Huuhkajat esiintyi mielestäni varsin epäsuomalaisesti, sillä pelaajamme eivät tulleet lauantaina nöyristelemään tai keräilemään sympatiapisteitä vaan jokainen Huuhkaja vei taklaukset loppuun asti.

RL: Fiilis on aivan helkkarin hyvä. Ensinäkin Unkarin peikko on nyt vihdoin selätetty ja samalla myös Nations League sai lentävän lähdön. Merkittävät loukkaantumisista johtuneet poissaolot hiersivät mieltä pelin alla, mutta jalkeille saatu nippu hoiti hommansa ammattimaisesti. Kallen mainitsema epäsuomalaisuus osui myös omaan silmään. Teemu Pukki oli ajoittain suorastaan härkämäinen ja painoi upean maalin käyttäen fyysisyyttä hyväkseen. Lopussa koko joukkue pelasi aikaa kellosta pois todella kypsästi ja keinoja kaihtamatta, mikä on ollut aikaisemmin valitettavan harvinaista herkkua Huuhkajissa.

EK: Samoilla linjoilla tovereiden kanssa: välillä piti melkein hieraista silmiä, että onko se oikeasti Huuhkajat, mikä on oikeasti viheriöllä. Kokonaisuutena erittäin mallikas ja poikkeuksellisen ehjä kokonaisuus Suomelta. Hukattujen maalipaikkojen ja tolppien kolistelun jälkeen olin lähes varma, että Unkari painaa pelin vielä tasoihin, mutta ei haitannut olla väärässä.

Ketä yksittäisiä pelaajia nousi esiin?

KT: Pitkän tauon jälkeen pelikentälle palannut Lukas Hradecky oli juuri niin hyvä kun ennen leukaleikkaustaan. Puolustuksessa Paulus Arajuuri on Suomen taistelevan peli-identiteetin ilmentymä ja oiva valinta kapteeniksi Tim Sparvin ollessa sivussa. Keskikentällä Joni Kauko ja Rasmus Schüller pelasivat odotettua paremmin, mutta suurimmat kehut antaisin Pyry Soirille, joka oli taas loistava, kuten aina pukiessaan Suomen paidan päälleen. Soiri on Joonas Kolkan jälkeen seuravaa kotimainen laituri, joka pääsee vastustajasta ohi ja on nopeudellaan jatkuva uhka, oli vastassa minkä tasoisia pelaajia tahansa.

RT: Kentän kuningas oli Robin Lod, joka taisteli itsensä kramppeihin asti, eikä luovuttanut siihenkään. Lod oli Huuhkajilta oikeastaan ainoa pelaaja, joka uskalsi pitää palloa itsellään ja antaa sen turvin muille aikaa kentällä. Hänen puuttumisensa olisi väistämättä johtanut Unkarin huomattavasti kovempaan myllytykseen. Arajuuri oli myös suuri sankari, joka nappasi Unkarin ykköstähden Ádám Szalain takataskuunsa ja vartioi omaa boksia muutenkin kiitettävästi. Aiemmin Huuhkajia on rankaistu aivan liian usein keskityspalloilla, mutta tällä kertaa Arajuuri piti Joona Toivion kanssa huolen siitä ettei näin tapahdu.

EK: Pukki ei vielä tässä kohtaa saanut kehuja, joten lienee minun tehtävä nostaa hänet esiin. Hyvät otteet uudessa seurajoukkueessa ovat selvästi tuoneet itseluottamusta myös maajoukkueen suhteen. Vaikka Pukki takoi Bröndbyssäkin maaleja kovaan tahtiin, niin nyt otteissa on entistä enemmän röyhkeyttä ja härkämäisyyttä, mitä on vähän kaipailtukin. Kallen mainitsemat Arajuuri ja Soiri olivat äärimmäisen hyviä, mutta Schüller oli allekirjoittaneelle lähtökohtiin nähden positiivisin yllättäjä ja onnistui erittäin haastavassa paikassa loistavasti.

Samalla potkaistiin käyntiin uusi turnausformaatti eli Nations League. Mitä mieltä olet tästä uudistuksesta Huuhkajien avauspelin jälkeen?

KT: Huuhkajien kohdalla tilanne on ihanteellinen, sillä Suomi ei viime vuosikymmeninä kuitenkaan ihan hurjasti ole kilpailullisia voittoja napsinut. Nyt vastassa on maita, joilta Suomi voi nipistää pisteitä heikommallakin esityksellä ja parhaimmassa tapauksessa Kansojen liigasta alkaa positiivisuuden kierre, joka siivittää Huuhkajat hyvään iskuun myös varsinaisten EM-karsintojen alkaessa.

RT: Olen kuulunut Nations Leaguen kannattajiin alusta saakka ja tämän pelin jälkeen vielä enemmän. Paljon mielummin sitä katsoo Huuhkajien voittavan kilpailullisessa ottelussa Unkarin, kun toinen vaihtoehto olisi ollut huomattavasti vähemmän kiimainen harjoitusottelu jotain satunnaista joukkuetta vastaan. Mahtavaa kohdata seuraavaksi Viro, etenkin panosten ollessa isot.

EK: Erittäin positiiviset. Olisi ollut hieman erilaista pelata harjoitusottelu jotain Liechtensteinia vastaan, kun nyt peleissä on jatkuvasti panosta. Olin aluksi vähän skeptinen uuden konseptin suhteen, mutta nyt isoa peukkua uudistukselle.

Erinomaisesti lauantaina esiintynyt Pyry Soiri oli useaan otteeseen Unkarin puolustuksen riesana. Kuva: AOPf

Tiistaina vastassa on Viro. Miten isona ennakkosuosikkina Suomi lähtee otteluun?

KT: Suurena, vaikka on Suomi viime vuosina Virolle onnistunut ennenkin häviämään. Nyt vastaan asettuu kuitenkin maa, jonka avauskokoonpanossa on useita varsin keskinkertaisia Veikkausliiga-pelaajia. Toisaalta edessä on vähän erilainen ottelu, sillä lähtökohtaisesti Suomen on pakko parantaa pallollista peliään, koska nyt vastustaja keskittynee lähinnä puolustamaan syvältä ja kyttämään mahdollisia vastaiskumahdollisuuksia.

RL: Sen verran suuri suosikki Suomi on, että voitto on ainoa hyväksyttävä tulos. Tämä on lähtökohtaisesti karsintojen helpoin ottelu, kun heittopussiksi arvioitu joukkue kohdataan kotikentällä. Viroa ei pidä kuitenkaan aliarvioida tai yhden voiton perusteella nostaa Huuhkajia liian korkealle jalustalle. Vedonlyöntimarkkinat arvoivat Suomen voittavan reilun 60 %:n todennäköisyydellä, joten tasapelin ja tappion mahdollisuus on laskettu ilmeiseksi.

EK: Pakkovoitto. Unkarin kaataminen helpottaa lähtökohtia kamppailuun varmasti huomattavasti ja toinen peräkkäinen voitto nostaisi maajoukkueen ympärillä olevaa varovaisen positiivista pöhinää entisestään. Tämä ei olisi lainkaan huono asia, sillä niin syvällä suossa Huuhkajat on tarponut. Vaikka Suomella on muutamia loukkaantuneita, niin Huuhkajat lähtee kamppailuun silti todella suurena suosikkina ja kaikki muu kuin voitto olisi pettymys. Tyylillä ei toki ole mitään väliä.

Odotatko muutoksia kokoonpanoon?

KT: Sauli Väisänen saattaa korvata Joona Toivion puolustuslinjassa ja Jere Urosen loukkaantumisen myötä Jukka Raitala siirtyee tutuimmalle paikalleen puolustuksen vasemmalle ja Albin Granlund noussee avauksen neljänneksi puolustajaksi. Keskikentällä Tim Sparv on toipunut omista vammoistaan ja hän noussee Joni Kaukon paikalle avauskokoonpanoon Rasmus Schüllerin kaveriksi. Hyökkäyspäässä Jasse Tuominen ei vakuuttanut Unkaria vastaan, joten hyvää kautta KuPS:ssa pelaava Rasmus Karjalainen voi hyvinkin saada näyttöpaikan ja nousta Teemu Pukin hyökkäyskaveriksi.

RL: Hyvin samoilla linjoilla ollaan. Sparvin avauspaikka lienee selviö, kun mitä ilmeisimmin pelikunto sen sallii. Voittavaa joukkuetta tuskin liioin sorvataan, mutta itsekin olisin valmis antamaan jollekin toiselle pelaajalle mahdollisuuden Tuomisen tilalle. Karjalaisen lisäksi myös Simon Skrabb voisi toimia tuossa roolissa. Urosen loukkaantuminen on ikävä takaisku, joka laskee laitapelaamisen tasoa.

EK: Toverit tyhjensi hyvin pajatson. Joitain pakollisia muutoksia lienee luvassa, mutta muuten Kanerva luottanee pitkälti lauantain miehistöön. Huuhkajat tiedotti Sparvin olevan pelikunnossa ja kapteenin paikka avauksessa on luonnollisesti täysin selvä asia. Midtjyllandin miehelle on johtajuuden lisäksi myös pelillisesti tilausta Viroa vastaan, koska peliä erinomaisesti rytmittävä syöttötyöskentely tulee tarpeeseen.

Keneltä pelaajilta odotat erityisen vahvaa suoritusta?

KT: Suomen pitää petrata rutkasti pallollista pelaamistaan ja katseet kohdistuvat Tim Sparviin, joka on Huuhkajien selkeä johtaja niin pelikentällä kuin pukukopissa. Sparv on taitava pelinrakentaja, joka toivottavasti saa tuotua uuden ulottuvuuden Suomen melko ennalta-arvattavaan rakenteluvaiheeseen.

RL: Odotan Robin Lodin jatkavan vahvoja otteita. Niitä myös tarvitaan, sillä Viron tiiviitä linjoja vastaan tila on vähissä ja pallolliset kyvyt nousevat keskiöön. Myös kaukolaukauksia tullaan näkemään varmasti enemmän kuin Unkaria vastaan ja niissä Gijonin mies on loistava. Maalinteko tulee olemaan haastavaa ja siksi nostan esiin myös Teemu Pukin, joka on ryhmän heittämällä potentiaalisin verkon heiluttaja.

EK: Soiri pelasi niin hyvin Unkaria vastaan, että jos hän on avauksessa tiistaina, niin odotukset ovat korkealla laiturin päästessä haastamaan Viron puolustajia. Nostan myös esiin Roopen mainitseman Pukin, joka on karmeassa vireessä ja tullee olemaan tarkasti vartioitu mies etelänaapureiden osalta. Ei olisi kuitenkaan mikään yllätys, mikäli peliväline löytyisi jälleen vastustajan alakulmasta.

Mihin ottelu ratkeaa ja kumpi korjaa pisteet?

KT: Ottelu ratkeaa siihen, osaako Suomi hyökätä matalalla puolustavaa joukkuetta vastaan. Viro tuskin edes haluaa liiemmin pitää palloa, joten kyse on siitä löytyykö Huuhkajilta avaimia bussin murtamiseen. Mitä aikaisemmin Suomi tekee ensimmäisen maalin, sitä helpompi ottelusta tulee. Pessimistinä odotan tuskaista ottelua, jonka Suomi kuitenkin hoitaa yhden maalin erolla.

RL: Suomi ei missään nimessä saa tehdä isoja virheitä omassa päässä, eikä mielellään päästää yhtään palloa omaan verkkoon. Maalinteko ei tule olemaan helppoa ja siksi yhden tehdyn maalin on tarvittaessa riitettävä. Kuten Kalle mainitsee, olisi aivan fantastinen juttu, mikäli pallo kaivettaisi Viron häkistä jo hyvissä ajoin. Sen jälkeen verkkoa voisi venyttää vielä toisen tai useammankin kerran. Maalierokin voi nousta näissä kinkereissä isoon arvoon. Suomi voittaa ottelun 2-0.

EK: Varovaisen skeptinen olen tiistain suhteen, mutta avausvoitto tuonee kamppailuun sopivasti itseluottamusta. En usko, että ottelusta tulee missään nimessä helppo Suomelle, muttta Huuhkajat kaivanee ottelutsa väkisin voiton. Jos tulosveikkausta pitäisi tehdä, niin laittaisin siihen Suomelle 1-0.

Kansikuva: AOP