EM-futis: Saksa ei kerää tyylipisteitä: ”Hallitsee puolustuspelin paremmin kuin muut”

EM-kisojen loppusuora häämöttää, sillä jäljellä on enää kolme ottelua. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Roope Liimatainen, Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen perkaavat läpi tänään alkavien välierien kuumimmat kysymykset.

Ranska järjesti melkoiset maalikarkelot Islantia vastaan ja joukkueen hyökkäyskalusto on kovassa iskussa. Onko Saksasta pysäyttämään kisaisäntiä?

RL: Ranskan hyökkäyskalusto antoi totta tosiaan melko vahvat näytöt, mutta Saksa tuskin sitä sen suuremmin kavahtaa. Joukkue on päästänyt turnauksessa vasta yhden maalin ja hallitsee puolustuspelin paremmin kuin muut turnauksen maista. Mats Hummels on korttitilin täyttymisen vuoksi sivussa ottelusta, mutta Saksalta löytyy leveyttä eikä tärkeän pelaajan puuttuminen ole katastrofi. Die Mannschaftilla on täysi mahdollisuus pysäyttää tai jopa kokonaan nollata kisaisännät.

JT: Odotan äärimmäisen suurella mielenkiinnolla Joachim Löwin lähestymistapaa tulevaan välierään. Vahvasti omaa konemaista futistaan aiemmat pelit pelannut Saksa oli Löwin johdolla päivittänyt peliään Italiaa vastaan. Kuten Roopekin jo totesi Hummels pelikiellosta tulevassa välierässä, joka saattaa tarkoittaa Saksan paluuta 4–2–3–1-ryhmitykseen. Myös Sami Khediran ja Bastian Schweinsteigerin loukkaantumiset mutkistavat maailmanmestarien tilannetta, joten en yllättyisi vaikka torstaina nähtäisiin normaalia enemmän oman maalin varjeluun keskittyvä Saksa.

EK: Jos joku joukkue siihen näissä kisoissa pystyy, niin se on juuri Saksa. Joukkue kaatoi Italian sen omilla aseillaan, mikä oli hieno taidonnäyte hallitsevalta maailmanmestarilta. Ranskan hyökkäyskalustosta löytyy niin paljon yksilötaitoa, että paraskin puolustus on sen kanssa ongelmissa. Mitään maalijuhlia tuskin tullaan näkemään, mutta en usko Ranskan jäävän nollillekaan.

Saksa ei ole häikäissyt vielä missään vaiheessa, mutta niin vain joukkue on jälleen neljän parhaan joukossa. Mitkä ovat Saksan suurimmat vahvuudet?

RL: Saksan perustaso ja rutiini ovat todella kovalla tasolla. Yksilöt eivät ole päässeet vielä loistamaan hyökkäyksessä, mutta joukkueena Saksa on hilautunut jo välieriin ja juna etenee tasaisen varmasti kohti pokaalia. Suurimmat vahvuudet ovat toistaiseksi olleet puolustuspelaaminen ja rutiini voittaa otteluita.

JT: Don Liimataisen näkemykseen on helppo yhtyä. Saksa on jäänyt edellisen kerran arvokisoissa välierien ulkopuolelle Portugalissa 2004, mikä tarkoittaa jo kuudetta perättäistä välieräpaikkaa. Vaikka Saksan nykyjoukkue pursuaa laadukkaita pelaajia, on Die Mannschaftin vahvuus, materiaalin laadusta huolimatta,  ollut kollektiivisessa pelaamisessa. Tämä näkyy myös siinä minkälaisia pelaajia Saksa yleisesti ottaen tuottaa. Huippuyksilöt kuten Mesut ÖzilThomas Müller tai Toni Kroos eivät ole Gareth Balen kaltaisia fysiikkahirmuja, vaan äärimmäisen hyvin peliä ymmärtäviä ja lukevia pelaajia, joiden perusominaisuudet kuten ensimmäinen kosketus, syöttötaito sekä potkutekniikka ovat huippuluokkaa.

EK: Saksan vahvuudesta kertoo, että joukkue ei ole ollut riippuvainen kenestäkään yksittäisestä pelaajasta, vaan kyseessä on todella vahva nippu ilman heikkouksia. Heikkoja lenkkejä ei ole käytännössä lainkaan. Hallitsevan maailmanmestarin vahvuudet ovatkin nimenomaan joukkueessa ja organisoidussa pelissä. Löw on valmentanut joukkuetta jo kymmen vuotta ja tuntee pelaajat läpikotaisin. En usko, että Saksa on vielä pelannut kisojen parasta peliään.

Wales lukeutuu turnauksen suurimpiin yllättäjiin. Minkälaiset mahdollisuudet joukkueella on yllättää Portugali?

RL: Portugali on ottelun ennakkosuosikki, mutta ei Wales missään nimessä ole vailla mahdollisuuksia. Aaron Ramseyn ja Ben Daviesin puuttuminen korttitilien takia on paha takaisku ja vaikeuttavat Walesin yritystä tehdä seuraavaa yllätystä. Poissaoloista huolimatta Walesin voitto ei olisi turnauksen suurin pommi, joskin suurehkona yllätyksenä sitä voisi silti pitää.

JT: Ramseyn ja Daviesin poissaolot ovat massiivinen isku Walesille ja jos vastassa olisi jompi kumpi toisen välierän joukkueista sanoisin sympaattisten Lohikäärmeiden kisojen päättyvän välieriin. Täytyy kuitenkin muistaa, että Portugali ei ole edelleenkään voittanut yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, eikä Kroatia-pelin vahvan puolustamisen ohella ole vielä esittänyt mitään erikoista. Olen ollut vahvasti yllättynyt siitä, kuinka vähän Portugalin parhaan kisapelaajan William Carvalhon pelikiellosta on ollut puhetta. Neljän keskikentällä tärkeää ankkurin roolia toimittanut Sportingin mies on pelannut fantastiset kisat ja Portugali tulee kaipaamaan ulottuvan Carvalhon kykyä katkoa syöttöjä ja rytmittää peliä. Näin ollen sanonkin, että Walesilla on kelpo mahdollisuus sysätä Portugali laulukuoroon.

EK: Gareth Balen myötä Walesilla on saumat yllättää kenet vaan. Voitto Belgiasta oli kuitenkin erinomainen ja tasapainoinen suoritus koko joukkueelta. Vastaavalla suorituksella Walesilla on saumat yllättää mikä tahansa joukkue. On mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen suoritukseen Wales pystyy historiansa ensimmäisten EM-kisojen välierissä. Portugalilla on vastaavista paikoista huomattavasti enemmän kokemusta, sillä joukkue on pelkästään 2000-luvulla jo neljättä kertaa välierissä. Lusitaaneilla on riveissään monia kokeneita pelaajia, joilla ei puntti tutise tiukassa paikassa. Portugali lähtee otteluun hienoisena suosikkina, mutta Walesilla on saumat venyä yllätykseen.

Gareth Bale on kolmella maalillaan Walesin paras maalintekijä. Kuva: Getty

Gareth Bale on kolmella maalillaan Walesin paras maalintekijä. (Getty)

Portugali on ollut viisien viime EM-kisojen aikana peräti neljästi välierissä. Mitkä seikat puhuvat nyt joukkueen mestaruuden puolesta ja mitkä vastaavasti sitä vastaan?

RL: Kaikki kunnia Walesille, mutta kyllähän Portugali saa välieränelikon selkeästi helpoimman mahdollisen vastustajan vastaansa. Tie finaaliin ei tässä vaiheessa ole vaikein mahdollinen ja sen jälkeen on enää yksi yksittäinen ottelu jäljellä, missä voi tapahtua mitä vaan. Lähtökohtaisesti näen Saksan ja Ranskan olevan lusitaaneja selkeästi laadukkaampia joukkueita, mutta kuten sanottu, voi yhden ottelun otannalla tapahtua suurempiakin yllätyksiä. Cristiano Ronaldo on todella nälkäinen ja hänen kanssaan hyökkäyksessä häärivä Nani on pelannut toistaiseksi hyvät kisat.

JT: Suurin Portugalin mestaruudesta puhuva seikka on joukkueen fantastinen kollektiivinen puolustus, mikä syväjäädytti Kroatian keskikentän totaalisesti. Toinen merkittävä Portugalin mestaruuden puolesta puhuja edellä mainittu Ronaldo, jolla riittää näytettävää edellispelien tuhnuilujen jälkeen. Lusitaanien mestaruutta vastaan puhuu joukkueen nykyinen peli. Älkää ymmärtäkö väärin, en halua vähätellä Portugalin välieräpaikkaa, mutta onhan joukkue ollut todella onnekas. Mahdollisessa finaalissa vastaan tulee joko Ranska tai Saksa ja silloin Portugalin on kyettävä huomattavasti parempaan pelin jokaisella osa-alueella mikäli se meinaa mestaruuden korjata.

EK: Portugali on ollut todella vahva ja muuttanut pelitapaansa vastustajasta riippuen. Alkulohkossa joukkue hallitsi palloa ja loi paljon tilanteita lähtökohtaisesti helpompia vastustajia vastaan, mutta pudotuspeleissä Fernando Santosin suojatit ovat pelanneet huomattavasti puolustavammin. Wales on siinä määrin haastava vastustaja, että sekään ei välttämättä pyri pitämään palloa. Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, että minkälaiseksi peli muotoutuu. Portugalin heikkoudeksi varsinkin alkulohkon otteluissa voitaisiin sanoa käsittämätön paikkojen tuhlailu. Vastaavasti Kroatiaa vastaan joukkue hyödynsi käytännössä ainoan paikkansa.

Miten uskot välierissä käyvän ja mikä maa pääsee nostamaan himoitun pokaalin ilmaan?

RL: Keskiviikon välierästä finaaliin kampeaa Portugali. Torstain ottelu onkin sitten todella kimurantti, mutta uskon konemaisen Saksan olevan siellä lopulta vahvempi. Saksahan laittoi myös viime arvokisoissa kisaisännän laulukuoroon välierässä, kun Brasilia otti kuonoon vaatimattomasti 7–1-lukemin. Portugalin ja Saksan välisen finaalin voittaa Die Mannschaft.

JT: Itse lähden ampumaan kollegaa jalkaan ja veikkaan täysin päin vastoin. Uskon ja toivon, että Walesin koneessa riittää vielä paukkuja ja se turhauttaa Portugalin yskivän maalinteon tiiviillä puolustuksellaan. Toisessa välierässä uskon isäntamaa Ranskaan, koska Saksa on niin pahasti siipirikko. Loistokisoja pelanneen Mario Gomezin tilalle kärkeen on tarjolla kaksi lähinnä tuhnuilussa kunnostautunutta pelaajaa Thomas Müller ja Mario Götze, mikä syö Saksan vaarallisuutta. Myös keskikentältä puuttuvan kokemuksen ja Hummelsin pelikiellon takia uskon ykkösmiehistöllään Saksan kimppuun hyökkäävän Ranskan etenevän finaaliin.

EK: Uskon Portugalin luikertelevan finaaliin voittamatta ainuttakaan ottelua varsinaisella peliajalla ja kuittaavan koko turnauksen voiton nimiinsä. Portugali on äärimmäisen hyvin valmennettu joukkue höystettynä muutamilla loistoyksilöillä. Finaalissa kaatuu Saksa, joka tuskailee finaalissa maalinteon kanssa.

Välierien aikataulu

Kansikuva: Getty