Pukki valloitti Olympiastadionin

Teemu Pukki on Huuhkajien ykkösase myös tulevissa EM-karsinnoissa (Alloverpress)

Teemu Pukki on Huuhkajien ykkösase myös tulevissa EM-karsinnoissa (Alloverpress)

Huuhkajat pelasi keskiviikkona Olympiastadionilla 2-2 -tasapelin Tshekin kanssa. Illan ykköshuuhkaja oli kaksi maalia viimeistellyt Teemu Pukki.

Vaikka pelistä ei pisteitä jaettu, antoi se hyvää ja tärkeää osviittaa syksyllä alkaviin EM-karsintoihin. Avauskokoonpano on varmasti piirtynyt nyt entistä vahvemmin Mixu Paatelaisen papereihin.

Kuusen juuret ja alimmat oksat

Suomen maalilla pelasi keskiviikkona Bröndbyssä hyvän kauden pelannut Lukas Hradecky. Vaikka omiin meni kaksi, pelasi ”Luke” kelpo pelin. Kumpikaan maaleista ei mennyt Hradeckyn piikkiin ja pallot jäivät muutenkin varmasti maalivahdin hanskoihin. Hradecky on entistä lähempänä ykkösvahti Niki Mäenpäätä, joka kuitenkin lähtee karsintoihin ykkösenä.

Oikeana laitapakkina pelasi Sebastian Sorsa. HJK-pelaaja oli pahoissa vaikeuksissa ja osasyyllinen molempiin Tshekin maaleihin. Kun karsinnat alkavat, putoaa Sorsa pois pelaavasta kokoonpanosta. Kari Arkivuo puuttui keskiviikon pelistä, mutta tulevissa karsinnoissa hänen paikkansa oikeaan laitaan on sinetöity.

Vasempana pakkina Suomella pelasi Jukka Raitala, jolla on takanaan vaisu kausi Heerenveenissä. Vähäinen peliaika näkyi Raitalan otteissa ja sijoittumisen kanssa oli ajoittain isoja ongelmia. Myös hyökkäyssuuntaan Raitala joutui pelaamaan varovaisesti. Hän kuitenkin osoitti, että pystyy pelaamaan myös kovia maita vastaan vähintään kelvollisella tasolla. Karsinnoissa vasemman paikan ottaa itselleen Jere Uronen, mutta Raitala taistelee myös peliajasta, jos vastuu kasvaa Hollannissa.

Toppareina luutivat Niklas Moisander ja Juhani Ojala. Tällä parivaljakolla Mixu lähtee myös tuleviin karsintoihin. Kippari-Moisanderin asemaa ei tarvitse edes spekuloida. Hänen merkityksensä on niin iso Huuhkajille. Moisanderille on jo pitkään haettu vierustoveria ja miehet ovat vaihtuneet vieressä lähes joka peliin. Ojala on kuitenkin pelannut viime maaottelut hyvin ja keskiviikon Tshekki-peli vahvisti ”Juden” aseman avauskokoonpanossa.

Keskikenttä

Keskikentän pohjalla Suomella aloitti keskiviikon pelissä Teemu Tainio. Esitys jäi tällä kertaa vaisuksi, mikä aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia Mixulle. Roman Eremenko on aikaisemmin dominoinut kyseistä pelipaikkaa, mutta hänet on nostettu nyt pykälää ylemmäksi hyökkäävämpään rooliin. Tainion vauhti alkaa pikku hiljaa hidastua. Veikkausliigassa hän pärjää erinomaisesti, mutta Euroopan huippumaita vastaan tulee vaikeuksia. Toisella jaksolla keskikentän pohjalla pelasi Tim Sparv, joka onnistui Tainiota paremmin. Sparv on kehittynyt paljon pelinavaamisessa, ja nyt näyttää vahvasti siltä, että Saksassa pelaava Sparv tulee kyseisen pelipaikan ottamaan itselleen, kun karsinnat ensi syksynä alkavat.

Keskikentän alemmassa linjassa laidoilla pelasivat keskiviikkona Alexander Ring ja Sparv. Molemmat pelasivat hyvin. Ring syötti Pukin ensimmäisen ja Sparv toisen maalin. Molemmat maalit olivat suoraan Huuhkajien oppikirjasta kohdasta ”Näin murretaan vastustajan puolustuslinja”. Ringin otteet ovat ajoittain erinomaisia, mutta valitettavan usein hänelle tulee vielä isoja nukahduksia ja virheitä. Sparvin paikka avauksessa on nyt varma, joko keskellä tai vasemmalla laidalla keskikentän alemmassa linjassa. Jos Sparvia peluutetaan keskellä, nousee Ring avaukseen.

”Ylempi oksa” ja kärki

Perparim Hetemaj pelasi keskiviikkona poikkeuksellisesti keskikentän hyökkäävässä roolissa. ”Perpa” oli Pukin ohella Suomen paras pelaaja. Keskikenttäpelaaja malttoi nyt pistää palloa nopeammin liikkeelle ja tämä avasi monia hyviä hyökkäyksiä Suomelle. Hetemaj on Suomelle korvaamaton pelaaja tällä hetkellä ja keskiviikko vahvisti miehen paikan avauskokoonpanoon tulevissa karsinnoissa. Pelipaikkana tulee olemaan keskikentän alemman linjan oikea tai vasen puoli.

Hetemaj´n vieressä, toisena 10-paikan pelaajana, pelasi keskiviikkona Joel Pohjanpalo. ”Jolle” pelasi Saksassa hyvän kevätkierroksen ja nyt hän sai näyttöpaikan Huuhkajien avauskokoonpanossa. Esitys jäi kuitenkin hieman vaisuksi. Yritystä oli, mutta tulos jäi puuttumaan. Pohjanpalo ei ole vielä avauksen pelaaja Suomen A-maajoukkueessa, mutta tuo hyvän lisän vaihtopelaajana.

Keskiviikon pelistä puuttui kokonaan Puolassa loistavaa kautta pelaava Kasper Hämäläinen, joka on pelannut viime maaottelut myös todella hyvin. ”Kappe” on tällä hetkellä ykkösvaihtoehto Roman Eremenkon viereen 10-paikalle.

Teemu Pukkia on kritisoitu paljon, ja hänen paikalleen on vaadittu avaukseen Pohjanpaloa. Keskiviikko kuitenkin näytti, että Pukki on edelleen Suomen ykköshyökkääjä. Kaksi tehtyä maalia puhukoot puolestaan. Maalien lisäksi Pukki pelasi myös muuten hyvin, eikä Mixulla ole mitään syytä enää pohtia joukkueensa ykköshyökkääjän nimeä.

Mixun papereissa avauskokoonpano karsintoihin näyttänee tältä:

 

—————————Mäenpää—————————

Arkivuo——–Ojala————–Moisander——–Uronen

————–Ring———-Sparv——–Hetemaj———–

—————Eremenko———–Hämäläinen————-

—————————–Pukki—————————–

 

Huuhkajien arvosanat (4-10) keskiviikon Tshekki-pelistä:

Hradecky 8

Torjui varmasti ja avasi peliä hyvin. Toisessa maalissa nukahti hieman ja olisi voinut katkaista keskityksen.

Sorsa 5

Molemmat maalit menivät osittain Sorsan hölmöilyjen piikkiin. Myös eteenpäin pelaaminen jäi vaisuksi. Entinen laitahyökkääjä ei pärjää pakkina kovia joukkueita vastaan.

Raitala 6

Pelintuntuman puutteen huomasi, ja toisessa maalissa Raitala sijoittui huonosti. Ei tuonut hyökkäyssuuntaan mitään. Peruspelaaminen kuitenkin ok-tasolla.

Moisander 6

Jätti kentän avausjakson jälkeen Ajaxin toiveiden mukaisesti. Pelaamisessa näkyi pieni epävarmuus polvivamman jäljiltä ja ensimmäinen maali meni osittain kapteenin höntyilyn piikkiin.

Ojala 7

Taisteli ja voitti hyvin kaksinkamppailuja. Kun Moisander lähti vaihtoon, ei Ojala pystynyt paikkaamaan häntä pelinavaamisessa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvä ja varma peli.

Sparv 8

Pelasi keskikentällä ensin laidassa ja toisen jakson keskellä. Sparv on saanut otteisiinsa lisää miehisyyttä ja syöttövalikoima ei pohjaudu enää varmoihin syöttöihin alaspäin. Tästä osoituksena oli maalisyöttö Pukin toiseen osumaan. Sparv oli Suomen parhaimmistoa ja lunasti itselleen paikan avauskokoonpanoon ensi syksynä.

Ring 7

Hyvä syöttö Pukin ensimmäiseen maaliin ja ajoittain todella hyvää, aggressiivista ja rohkeaa pelaamista. Edelleen kuitenkin liikaa nukahduksia ja helppoja virheitä.

Tainio 5

Pelasi ensimmäisen jakson keskikentän pohjalla, mutta esitys jäi vaisuksi ja rooli pieneksi.

Pohjanpalo 6

Pohjanpalo pelasi 10-paikalla ja yritystä riitti vaikka muille jakaa. ”Jolle” ei kuitenkaan päässyt juurikaan pallon kanssa tekemisiin ja toisella jaksolla jalka alkoi painaa.

Hetemaj 8

Pelasi normaalia ylempänä ja esitys oli todella hyvä. Hetemaj on monipuolinen pelaaja ja ainakin keskiviikkona turha pallon hautominen jäi kokonaan pois. Hetemaj oli Suomen parhaimmistoa.

Pukki 9

Kaksi maalia Tshekkiä vastaan. Se on kova suoritus. Nämä maalit saattoivat jopa ”pelastaa” Pukin uran. Itseluottamus kasvoi hetkessä nollasta sataan. Suomen hyökkäyspelin kannalta Pukin maalit olivat parasta mitä saattoi toivoa tulevia karsintoja ajatellen.

Schüller 7

Schüller pelasi jälkimmäisen 45-minuuttisen. Alussa oli vaikeaa, mutta pikku hiljaa hän pääsi peliin hyvin mukaan. Syötöt napsuivat hyvin omille ja ”Raden” kautta Suomi pääsi etenemään hyökkäyssuuntaan.

Mäntylä 7

Mäntylä pelasi toisen jakson ja teki näin A-maajoukkuedebyyttinsä. Tshekki oli toisella jaksolla selvästi vahvempi, mutta Mäntylä suoriutui omasta urakastaan kelvollisesti. Ei virheitä, mutta pallolliseen pelaamiseen jäi vielä parannettavaa.

Muut kentällä olleet: Mika Väyrynen, Tim Väyrynen ja Tapio Heikkilä.