EM-kisoissa ennätykset vaarassa – Ronaldo voi rikkoa jopa kolme, myös Zlatan haaskalla

Portugalin supertähti Cristiano Ronaldo on rikkonut urallaan kymmeniä ennätyksiä ja nyt maalitykillä on jälleen mahdollisuus tehdä historiaa alkavissa Ranskan EM-kisoissa. EM-ennätyksiä tarkasteltaessa Ronaldon nimi pomppaa silmiin haastajan roolissa ainakin kolmessa.

Portugalilaisella on takanaan kolmet EM-kisat (2004,2008 ja 2012), joissa hän on osunut jokaisessa maalipuiden väliin. Myös Ruotsin Zlatan Ibrahimovicin tilastot kertovat samaa. Heidän lisäkseen kolmissa kisoissa maalin on tehnyt viisi pelaajaa (Jürgen Klinsmann, Vladimir Smicer, Thierry Henry, Nuno Gomes ja Helder Postiga). Postiga on viisikosta ainoa, joka pelaa vielä, mutta ei kuulu Portugalin kisamiehistöön. Täten mikäli Ronaldo tai Zlatan osuu Ranskassa edes kertaalleen, nousevat he tilaston ennätysmiehiksi, sillä kukaan pelaaja ei ole onnistunut maalinteossa neljissä EM-kisoissa. Ennätyksen rikkomista pääsee ensin yrittämään Zlatan, kun Ruotsi kohtaa ensi maanantaina Irlannin.

Sama kaksikko on korkealla myös EM-kisojen kaikkien aikojen maalitilastossa. Kumpikin on osunut kuudesti ja heidän edellään ovat vain seitsemän maalia tehnyt Alan Shearer ja yhdeksän maalin Michel Platini. Etenkin Ronaldolla on hyvä mahdollisuus nousta tilastoykköseksi helpohkon alkulohkon avustuksella. Portugali on nimittäin todellinen ennakkosuosikki Itävaltaa, Islantia ja Unkaria vastaan. Zlatanin Ruotsi sen sijaan joutuu kohtaamaan vaikeat Italian ja Belgian Irlannin lisäksi.

Casillas ollut mukana 2000-luvun kaikissa EM-kisoissa

Mikäli Ronaldo pelaa kaikki alkulohkon kamppailut, nousee hän myös EM-ottelujen määrässä kärkeen. Tilastokärkenä on ranskalaislegenda Lilian Thuram ja Hollannin ex-luottovahti Edwin van der sar, joilla on vyöllään 16 ottelua. Ronaldolla on vain kaksi vähemmän. Myös Espanjan Iker Casillas on pelannut 14 ottelua, joten hänelläkin on mahdollisuus siirtyä kärkeen. Casillas ei välttämättä pelaa kuitenkaan kisoissa peliäkään, sillä ainakin Espanjan kenraaliharjoituksissa Georgiaa vastaan maalissa pelasi Manchester Unitedin David De Gea. Casillas on mukana uransa viidensissä EM-kisoissa, joka on myös itsessään ennätys.

Kaksi kisavahtia elävät jo ”viidettäkymmentä”

Maalivahdeista puheen ollen myös Irlannin Shay Givenillä ja Unkarin Gabor Kiralyllä on mahdollisuus EM-ennätykseen. Pelatessaan he ovat ensimmäisiä 40 vuotta täyttäneitä pelaajia EM-kisoissa. Given voi ottaa ennätyksen nimiinsä jo tulevana maanantaina Ruotsia vastaan, mikäli hänet valitaan maaliin. Se ei ole kuitenkaan kiveen hakattua, sillä valmistavissa harjoitusotteluissa hän pelasi vain toisessa ja silloinkin vaihtopenkki kutsui. Kiraly sen sijaan on ollut Unkarin ykkösmaalivahti jo pitkään ja todennäköisesti vahtii myös joukkueensa maalia heti tiistaina. Kiraly on Giveniä 20 päivää vanhempi, joten todennäköisesti hän jää kisojen jälkeen ennätysmieheksi joka tapauksessa.  Ennätys on kuitenkin vielä tällä hetkellä saksalaisen Lothar Matthausin nimissä, joka pelasi vuoden 2000 kisoissa 39 vuoden ja 91 päivän ikäisenä. Nuorimman pelaaja titteli sen sijaan ei näissä kisoissa voi vaihtua. Kisojen kuopus on Englannin hypetetty 18 vuotta täyttänyt Marcus Rashford, mutta hän on jo vanhempi kuin hollantilainen ennätysmies Jetro Wiliams. Williams oli vuoden 2012 kisoissa debyytissään vain 18 vuotta ja 71 päivää nuori.

Kisoissa tulee yli 100 maalia

Valmentajista Islannin ruotsalaiskoutsi Lars Lagerbäck tekee historiaa olemalla ensimmäinen valmentaja, joka on päävalmentajana neljänsissä kisoissa. Aikaisemmin Lagerbäck oli Ruotsin kanssa EM-kisoissa kolmesti vuosina 2000,2004 ja 2008.

Joukkue- ja ottelumäärän lisääntymisen myötä monet mainitsematta jääneet ennätykset voivat hyvinkin olla vaarassa. Etenkin joukkue-ennätykset saattavat paukkua rumasti. Entinen kisojen ennätyslukema maaleissa (85) syntyi vuoden 2000 kisoissa. Jos verkot heiluvat viime kisojen tahtiin, niin jalkapalloihmiset tulevat todistamaan ainakin 120 maalia Ranskassa 20 lisäottelun myötä. Seuraava kuukausi sen näyttää.

Faneille.com on vahvasti mukana kisahuumassa koko kuukauden ajan. Avausottelua odotellessa voit ottaa haltuun kattavat lohkoennakkomme:

A-Lohko: Kestääkö Ranska kotikisojen paineet?

B-Lohko: Joko nyt Englanti?

C-Lohko: Sortuuko Saksa mestaruuskrapulaan?

D-Lohko: Ketkä selviävät kuolemanlohkosta?

E-Lohko: Zlatan vastaan Suomen tyrmäämä Belgia

F-Lohko: Ronaldo valmiina ennätysjahtiin

Kansikuva: Getty