Näkökulma: Lähes mahdottoman tehtävän edessä oleva HJK ei saa kompastua perisyntiinsä Olimpija Ljubljanaa vastaan

Ruutu LogoVoit katsoa ottelun HJK-Olimpija Ljubljana Ruutu+ -palvelun kautta

HJK on todella tiukan paikan edessä torstaina, kun joukkue kohtaa Olimpija Ljubljanan Eurooppa liigan kolmannen karsintakierroksen ratkaisevassa osassa. Klubi esiintyi avauskohtaamisessa todella heikosti, joten vieraista tulikin kolmen maalin tappio. HJK:ta on vaivannut Mika Lehkosuon aikakaudella perisynti europeleissä, mikä on osaltaan koitumassa joukkueen kohtaloksi tälläkin kaudella.

Lehkosuon aika Klubissa alkoi satumaisesti. Huhtikuussa 2014 joukkueen peräsimessä aloittanut päävalmentaja johdatti HJK:n heti avauskaudellaan niin Veikkausliigan kuin Suomen Cupin voittoihin sekä Eurooppa liigan lohkovaiheeseen, kun helsinkiläiset kaatoivat karsinnoissa FK Rabotnickin sekä Rapid Wienin. 

Seuraavilla kausilla Euroopassa on ollut huomattavasti haastavampaa. Kesällä 2015 joukkue eteni jälleen Eurooppa liigan karsintojen pudotuspelivaiheeseen kaadettuaan latvialaisen FK Ventspilsin, mutta hävittyään Astanalle dramaattisesti. Venäläinen Krasnodar eteni kuitenkin lohkovaiheeseen yhteismaalein 1-5. 

Kesällä 2016 HJK pääsi Eurooppa liigan kolmannelle karsintakierrokselle voitettuaan altavastaajat FK Atlantaksen sekä Beroen. Helsinkiläiset nappasivat kolmannen kierroksen avausosasta komean voiton Göteborgista, mutta sulaminen kotikentällä koitui lopulta kohtaloksi. Vuoden päästä eurotaival päättyi jo toisella kierroksella makedonialaista Shkendijaa vastaan. Kuluvalla kaudella Klubi kaatoi avauskierroksella färsaarelaisen Vikingurin, mutta hävisi BATElle. Nyt lähtö on tulossa jälleen Eurooppa liigan kolmannella karsintakierroksella. 

HJK:n saldo lieviä ennakkosuosikkeja sekä lähtökohtaisesti tasaisia vastustajia vastaan ei ole erityisen mairitteleva Lehkosuon alaisuudessa, vaikka HJK etenikin lohkovaiheeseen kesällä 2014. Tuolloin lohkopaikkaan tosin riitti voitto Mestarien liigan toisella karsintakierroksella sekä Eurooppa liigan play off-kierroksella, eli yhteensä kahden vastustajan kaataminen. 

Klubi on siis kohdannut Lehkosuon alaisuudessa yhteensä 11 vastustajaa europelien karsinnoissa. Näistä joukkue on voittanut seitsemän ja hävinnyt kuudelle. Voitetuista vastustajista tosin Rabotnicki, Ventspils, Atlantas, Connah’s Quay Nomads sekä Vikingur ovat sellaisia, jotka Klubin pitäisi kaataa vaikka kakkosmiehistöllä. Beroeta vastaan lähtökohdat olivat varsin tasaiset, kun taas Rapid Wien oli ottelupariin reilu ennakkosuosikki. 

HJK on sen sijaan hävinnyt APOElille, Astanalle, Krasnodarille, IFK Göteborgille, Shkendijalle sekä BATElle. Näistä Krasnodar oli aikanaan todella suuri ennakkosuosikki ottelupariin, kun taas muut vastustajat olivat vain lieviä suosikkeja tai ennakkoon tasaväkisiä. 

Lehkosuon alaisuudessa HJK on siis kaatanut altavastaajat kovalla prosentilla, mutta kovemman vastustajan sattuessa helsinkiläisille on koittanut tappio. Nyt HJK on putoamassa Olimpija Ljubljanalle, vaikka joukkue lähti esimerkiksi vedonlyöntiyhtiöiden kertoimien mukaan lievänä ennakkosuosikkina ottelupariin.

HJK on kaatanut altavastaajat usein vahvalla pallonhallintaan perustuvalla pelillä, mutta ennakkosuosikkien ottaessa pallonhallinnan, on Klubi ollut ongelmissa. HJK:a on leimannut kansainvälisissä otteluissa myös varovaisuus, ikään kuin pieni tappio kelpaisi paremmin kuin riskillä haettu mahdollinen tasoitus, mikä luonnollisesti avaisi vastustajalle saumoja vastahyökkäyksiin. 

Tästä on esimerkkejä kuluvaltakin kaudelta. Kotipelissä BATEa vastaan HJK oli joutui nopeasti kahden maalin tappiolle, mikä tarkoitti että helsinkiläisten olisi onnistuttava vähintään kolmesti maalinteossa. Kotijoukkue sai vielä avauspuoliajalla nopean kavennuksen ja Klubilla oli hyvä ote pelistä, mutta tauko pelasti vierailijat. Toisella puoliajalla Klubin maalipaikat olivat todella vähissä ja BATE varmisteli voiton lopulta varsin vaivattomasti. Käytännössä koko ottelun pelin ulkopuolella seilannut João Klauss ei saanut lainkaan apuja hyökkäyspäässä. Lehkosuo jätti yhden vaihdon käyttämättä sen sijaan että olisi ottanut sisään joukkueen tuoreen hyökkäyspään vahvistuksen Macauley Christantuksen. Lähes sama toistui Olimpijaa vastaan avausosassa, jossa Klubi pääsi jahtaamaan elintärkeää vierasmaalia ylivoimalla viimeiset kymmenen minuuttia. Christantus pääsi kentälle minuutti ennen varsinaisen peliajan päätöstä. 

HJK:n on onnistuttava torstaina maalinteossa vähintään kolmesti, mutta ottelupari on käytännössä paketoitu, mikäli Olimpija onnistuu edes kertaalleen. Tällöin Klubin olisi maalattava vähintään viidesti. Kotijoukkue lähteneekin kamppailuun tuttuun tapaan puolustus edellä, mutta jo yksi maali herättäisi otteluparin jälleen eloon. HJK punnitaan tänään erityisesti ottelun lopussa, sillä mitään hävittävää ei ole. Hakeeko joukkue mahdollisten takaiskujen kustannuksella riskillä maaleja jatkopaikkaa tavoitellen vai tyytyykö se kunniakkaaseen tappioon?

Kansikuva: All Over Press