Kommentti: Valtavat paineet ja märkä ruuti HJK:n murheena – putoaminen walesilaisille olisi katastrofi

Ruutu LogoHJK-Nomads alkaa torstaina kello 19.00. Voit katsoa ottelun suorana Ruutu+ -palvelun kautta.

Eurolla koripallon EM-kotikisoihin aitovieraaksi? Osallistu kilpailuun tästä!

HJK on tiukan paikan edessä torstaina, kun joukkue kohtaa walesilaisen Connah’s Quay Nomadsin. Helsinkiläiset lähtevät kamppailuun takaa-ajoasemasta.

Klubi hävisi avauskohtaamisen Walesissa lukemin 0-1. Vaikka vierailijat hallitsivat ottelun tapahtumia, niin todelliset huippupaikat loistivat poissaolollaan. Nomads sen sijaan osoitti olevansa vaarallinen joukkue erikoistilanteissa.

Erityisesti avauspuoliajalla HJK:n hyökkäyspelaaminen oli tukkoista. Hyökkäykset tyrehtyivät usein jo keskialueella, kun Faith Friday Obilorin pitkät avaukset eivät löytäneet omia pelaajia. Nomads puolusti erittäin tiiviisti ja kurinalaisesti eikä HJK löytänyt tähän lääkkeitä.

Toisella puoliajalla helsinkiläiset pystyivät luomaan enemmän tilanteita ja joukkue hyödynsi varsinkin laitoja aktiivisemmin. Siltikin murtautuminen hyökkäysalueen viimeiselle kolmannekselle oli erittäin tuskaista. Palloa hallinnut Klubi nosti myös pelin tempoa, mikä vaikeutti kotijoukkueen pelaamista.

Avausosan tappiosta huolimatta HJK lähtee toiseen kohtaamiseen valtavan suurena ennakkosuosikkina. Telia 5G Areenan tekonurmi on ollut yleensä Klubin vahvuus eurokentillä.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo sanoi viime viikolla MTV:n haastattelussa, että helsinkiläisten joukkuepelaaminen on parantunut Alfredo Moreloksen lähdön jälkeen. Euroavausta katsellessa jokaiselle Klubin kannattajalle tuli kuitenkin varmasti ainakin vähän kolumbialaista ikävä. Akseli Pelvas on mainio viimeistelijä, mutta ei kuitenkaan Moreloksen tasoa. 28-vuotias hyökkääjä jäi avausosassa hieman statistin rooliin, kun HJK ei pystynyt pelaamaan kärjelleen palloja. Myös vaihdosta sisään tulleen ja puoli tuntia pelanneen Ousman Jallow’n esitys jäi vaisuksi. Kuluvalla kaudella vain hajaminuutteja pelanneen gambialaisen pelituntuma on erittäin heikko, mikä näkyi hyvin esimerkiksi sunnuntain ottelussa FC Interiä vastaan.

Myös Atomu Tanakan poissaolo vasemmalta laidalta näkyi välittömästi HJK:n otteissa, etenkin kun saman laidan puolustaja Juha Pirinen oli pelikiellon takia niin ikään sivussa. Kaksikko on muodostanut vasemmalle laidalle erittäin toimivan duon, joka on vyöryttänyt hyökkäyksiä tasaiseen tahtiin vastustajan päähän. Pirinen on toisessa kohtaamisessa pelikelpoinen, mutta Atom on edelleen loukkaantumisen takia sivussa.

HJK lähtee torstain kamppailuun selkeistä lähtökohdista: joukkue tarvitsee vähintään kaksi maalia. Mikäli Nomads onnistuu kertaalleenkin, niin helsinkiläisten on iskettävä vähintään kolme.

Isoin kysymys HJK:n kannalta on, että kuka tekee joukkueen maalit? Demba Savage on ollut kaukana aiempien HJK-vuosien tasostaan, vaikka onnistuikin avaamaan kauden maalitilinsä pari viikkoa sitten IFK Mariehamnia vastaan. Nuori Evans Mensah oli ainakin avausosassa varsin kevyttä kauraa fyysisten walesilaisten käsittelyssä.

Viimeisen vuoden aikana Moreloksella oli tapana ottaa tiukan paikan tullen HJK reppuselkäänsä. Nyt on uusien pelaajien vuoro astua suuriin saappaisiin.

Vaikka moni helsinkiläisten pelaaja oli avausosassa kaukana parhaimmistaan, niin Klubin materiaali sen verran paljon Nomadsia edellä, että joukkueen pitäisi pystyä kääntämään ottelupari edukseen kotikentällään. Mikäli HJK:n taival europeleissä päättyy jo torstaina, niin kyseessä on vähintään yhtä iso farssi kuin putoaminen Nōmme Kaljulle neljä vuotta sitten.

Ottelussa kaikki paineet ovatkin suurella ennakkosuosikilla HJK:lla. Mikäli Klubi saa maalihanat heti  auki, niin Töölössä saatetaan nähdä rumatkin lukemat. Monet vierasjoukkueet ovat joutuneet vuosien saatossa melkoiseen pesukoneeseen HJK:n toimesta. Vastaavasti jos avausmaalin syntyminen venyy, saattavat turhautuminen ja kasvavat paineet muodostua melkoiseksi vuoreksi.

Kovin moni tuskin osasi arvontojen jälkeen arvata, että miten herkulliset lähtökohdat toiseen osaotteluun jäivätkään.

Kansikuva: All Over Press