Opas Fantasiavalioliigaan

Ensimmäinen rundi Valioliigaa ja fantasiafutista pelattiin maanantaina päätökseen, kun Chelsea kuittasi Turf Moorella nousijajoukkue Burnleysta helpon 3-1 voiton. Asiaan kuuluu murehtia oman joukkueen kokoonpanoon tehtyjä viime hetken muutoksia, joiden myötä pistesaldo on huomattavasti vaatimattomampi kuin se olisi ollut alkuperäisellä miehityksellä.

Faneille.com on päättänyt tarjota lukijoilleen vähän kättä pitempää laatimalla fantasiafutisoppaan. Siitä pitäisi olla hyötyä ainakin uusille managerille, mutta toivottavasti se tarjoaa vinkkejä myös kokeneemmille pelaajille.

Mistä saa pisteitä?

Pelaajat on jaettu neljään kategoriaan: maalivahteihin, puolustajiin, keskikenttäpelaajiin sekä hyökkääjiin. Maalivahti tai puolustaja palkitaan oman maalin puhtaana pitämisestä, kun taas hyökkääväpelaaja ansaitsee suurimman osan pisteistään maaleista ja syötöistä. Merkille pantavaa on, että puolustavan pelaajan kohdalla huomioidaan kollektiivinen suoritus, kun taas keskikenttäpelaajia ja hyökkääjiä mitataan ensisijaisesti henkilökohtaisten onnistumisten perusteella.

Pisteytysperuste: Pisteet:

 • alle 61 pelattua minuuttia 1
 • yli 61 pelattua minuuttia 2
 • puolustajan tai maalivahdin (tekemä) maali 6
 • keskikenttäpelaajan maali 5
 • hyökkääjän maali 4
 • maalisyöttö 3
 • ei päästettyä maalia: maalivahti/puolustaja 4
 • ei päästettyä maalia: keskikenttä 1
 • maalivahdin 3 torjuttua laukausta 1 (6 torjuttua 2 pts jne.)
 • torjuttu rangaistuspotku 5
 • epäonnistunut rangaistuspotku -2
 • bonuspisteet ottelun parhaille pelaajille 1-3
 • 2 päästettyä maalia hyökkäjä/maalivahti -1 (4 päästettyä -2 pts jne.)
 • keltainen kortti -1
 • punainen kortti -3
 • omamaali -2
 • kierroksen kapteeniyhteispisteet x2

Älä osta!

Pelin pisteytys ei suosi puolustavia keskikenttäpelaajia. Esimerkiksi Chelsean avauskokoonpanoon kuuluvan Nemanja Maticin 5,5 miljoonan hinta voi näyttää ensisilmäyksellä edulliselta, mutta todellisuudessa serbialainen on huono sijoitus. Keskivertokierroksella Maticin voisi odottaa keräävän 2-3 pistettä; 2 pelatuista minuuteista sekä suunnilleen joka toisella kierroksella 1 pisteen joukkueen puhtaasta pelistä. Sitä vastoin saman hintainen hyökkäävämpi pelaaja heikommasta joukkueesta, vaikkapa Sunderlandin Sebastian Larsson hankkii samat 2 pistettä peliajasta, satunnaisen pisteen nollapeleistä ja huomattavasti Maticia useammin pisteitä syötöistä (3) ja maaleista (5).

Esimerkkijoukkue

Keräsimme oman esimerkkijoukkueen alle, jossa jokainen pelaajavalinta perustellaan pelin pistelaskusysteemi huomioiden.

Maalivahdit

Turvallinen valinta veskariksi saattaisi olla Top7 joukkueen kiistaton ykköstorjuja. Hyvät joukkueet päästävät keskimäärin vähemmän maaleja, joten niiden veskareille osuu useammin 6 pisteen arvoisia nollapelejä (4 ei päästettyjä maaleja + 2 yli 60 minuuttia kentällä). Chelsea päästi viime kaudella sarjassa vähiten maaleja (27), mutta ainakaan kirjoittajalle ei ole vielä selvää miten torjuntavastuu tulee jakautumaan Petr Cechin ja Thibault Courtoisin kesken.  Myös Arsenalissa ja Manchester Cityssä näyttäisi olevan viime kautta tiukempi kilpailu ykkösveskarin paikasta. Avausottelun perusteella saattaa kulua vielä pari kuukautta ennen kuin Manchester Unitedin voidaan odottaa säännöllisesti nollaavan heikommat vastustajansa, joten lisätään Davide De Gea seurantalistalle.  Sen sijaan Tottenhamin Hugo Lloris (5,5) on valintamme ykkösmaalivahdiksi. Spursin ohjelmassa on neljä helpohkoa peliä kuudesta, eikä ranskalaisella löydy varteenotettavaa haastajaa joukkueensa sisällä. Kakkosveskariksi ostetaan rankkareiden erikoismies Tim Krull Newcastlesta (4,5), joka tarjoaa oivallisen suojan vaihtoehdon Llorisille viikolle 3 (v. Crystal Palace), kun Tottenham saa vastaansa Liverpoolin.

Puolustus

Edellä mainitusta syystä myös puolustajia kannattaa valita kärkijoukkueista. Toki sarjaohjelmaa tutkimalla voi hakea todennäköisiä kuuden pisteen otteluita mille tahansa pelaajalle. Jälleen kannattaa miettiä joutuuko pelaaja rotaation kohteeksi. Esimerkiksi mielellään hyökkäyksiin osallistuva Aleksandar Kolarov on todennäköinen valinta vasemman puolustajan paikalle Manchester Cityn kohdatessa huomattavasti heikomman joukkueen, mutta serbi tuskin aloittaa Chelseaa vastaan. Myös Mestarien liigan pelit vaikuttavat omalta osalta niitä edeltävien tai seuraavien Valioliigan pelien kokoonpanoihin.

Eräät puolustajat saavat vastuuta vapaa– sekä rangaistuspotkujen laukojina, mikä tarjoaa mahdollisuuden ansaita ylimääräisiä pisteitä. Kenties paras esimerkki tämän tyyppisestä puolustajasta lienee Evertonin Leighton Baines.

Ensimmäinen valinta  esimerkkijoukkueeseen on Arsenalin Mathieu Debuchy (5,5), joka näyttää olevan kiistaton ykkösvalinta joukkueensa oikean pakin paikalle. Avausmatsin perusteella ranskalainen osallistui innokkaasti hyökkäyspeliin, joten nollapelipisteiden lisäksi paunoja pitäisi tulla myös syötöistä. ManU:n ei vakuuttanut avausottelussa Swanseaa vastaan, mutta joukkue parantaa varmasti otteitaan kauden edetessä. Helppo otteluohjelma tekee Phil Jonesista (5,5) houkuttelevan ostoskohteen. Southamptonin vikkeläkinttuinen Nathaniel Clyne (5,0) pääsi maalin makuun jo avauskierroksella, ja laitapuolustajan voi odottaa keräävän ainakin syöttömerkintöjä pitkin kautta. Hullin ja Crystal Palace välttyvät kohtaamasta sarjan vahvimpia joukkueita seuraavilla neljällä kierroksella, joten hankitaan Brede Hangeland (5,0) sekä James Chester (4,6) täyttämään viimeiset paikat.

Keskikenttä

Aaron Ramsey oli viime kauden sensaatio. Loukkaantumisten vuoksi walesilainen pelasi vain noin puolet Valioliigan matseista, mutta keräsi siitä huolimatta hurjat 10 + 9 tehot. Tämän vuoden fantasyssä pelaajan lähtöhinta on noussut merkittävä viime kaudesta, mutta 9 miljoonan hinta on edelleen kohtuullinen pelaajasta, jonka ura on jykevässä nousussa. Cesc Fabregas (9,1) saalisti avauskierroksella kaksi syöttöä sekä kolme bonuspistettä. Espanjalainen saattaisi olla myös hyvä kapteenivalinta seuraavalle kierrokselle, kun Chelsea kohtaa kotonaan Leicesterin. Liverpool teki viime kaudella 30% enemmän maaleja kuin Arsenal, Chelsea, Tottenham tai ManU. Vaikka Luis Suarez onkin jättänyt joukkueen, tuottaa Brendan Rogersin pelitapa edelleen runsaasti maaleja, mikä lupaa mukavia syöttö- ja maalimääriä  Raheem Sterlingille (8,5). Gylfi Sigurdsson (6,0) ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Tottenhamin avauskokoonpanossa, mutta Swanseassa taitava islantilainen on jälleen avainroolissa. MM-kisoissa Etelä-Koreaa edustanut Ki Sung-Yeung (5,0) on viimeinen valinta keskikentälle.

Tarkkaile!

Yaya Toure (11) keräsi viime kaudella eniten pisteitä keskikenttäpelaajista (309). Kaksikymmentä maalia ja 34 bonuspistettä on suoritus, jota hankala toistaa. Löytyykö keväällä seurajohdon kanssa riitautuneelta pelaajalta paukkuja uuteen huippukauteen? Eden Hazard (10) oli viime kaudella Chelsean hyökkäyspelin sielu. Belgialaisen rooli saattaa jäädä nyt pienemmäksi, kun joukkueessa on vihdoin huippuhyökkääjä. Cesc Fabregasin liityttyä joukkueeseen tilanteet rakentuvat suoraviivaisemmin keskeltä suoraan Diego Costalle, mikä voi syödä Hazardin pisteitä.

Hyökkäys

Parhaimmillaan hyökkääjä saattaa ansaita yhdellä kierroksella kapteenina joukkueellesi lähes 50 pistettä, joten yli 10-14 miljoonan hinnan maksaminen hyökkääjästä on perusteltua. Viime kaudella Luis Suarezin valitsematta jättäminen kävi kalliiksi useille managereille. Hyökkääjiä vaihtaessa kannattaa kiinnittää myös huomiota pelaajan vireeseen, koska onnistumisilla on usein tapana tulla ryppäissä. Huippuhyökkääjän hinta lähtee usein nousuun, kun seuraavalla kierroksella on vastassa häntäpään joukkue. Esimerkiksi Sergio Agueron (12) hinnan voi odottaa kallistuvan 0,1-0,5 yksikköä, kun Manchester City saa vieraakseen Burnleyn.

Robin Van Persien parannellessa vaivojaan Wayne Rooney (10,5) on kaikki kaikessa ManU:n hyökkäyspelissä. Rooney tekee kaikkea: antaa useimmat kulmat ja sekä vaparit, laukoo rankkarit, syöttää ja viimeistelee maaleja. Lisäksi monipuolinen kokonaissuoritus palkitaan yleensä bonuksin. Avausrundin perusteella on Diego Costa (10,5) on potentiaalinen 20-25 maalin mies. Voimahyökkääjän kohdalle osuu todennäköisesti pari vähintään kolmen maalin monsterikierrosta. Viimeinen valinta kärkeen on WBA:n edullinen Saido Berahino (5,5).

Joukkueemme:

esimerkkijoukkue

Pelaajavaihdot

Jokaiselle peliviikolla saa tehdä yhden ilmaisen vaihdon, kun taas seuraavasta vaihdosta vähennetään 4 pistettä. Sakko varsin tuntuva, joten ylimääräisiä vaihtoja ei kannata tehdä kevein syin. Esimerkiksi puolustajien vaihtaminen vain sillä perusteella, että toinen puolustaja pelaa todennäköisemmin nollapelin ei kannata, koska puhtaasta pelistä saatu neljä pistettä menetetään saman suuruisena vaihtokustannuksena.

Yksi varsin yleinen strategia on pelin alkuvaiheessa kasvattaa oman joukkueensa arvoa ostamalla aikaisessa vaiheessa pelikierroksella paljon pisteitä tehneitä pelaajia. Gylfi Sigurdsson pelasi vahvan avauskierroksen ja torstaihin mennessä pelaajan hinta on noussut 0,2 yksikköä. Managerit, jotka ostivat Sigurdssonin heti ManU ottelun jälkeen pääsivät hyötymään pelaajan hinnan noususta, vaikka eivät omistaneetkaan tätä varsinaisella kierroksella. Ennakoimalla pelaajien hintojen liikkeitä on mahdollista kasvattaa oman joukkueen arvoa jopa 10-15 yksiköllä 38. peliviikkoon mennessä. On kuitenkin hyvää muistaa, että pelaajan arvonnoususta putoaa puolet pois, kun pelaaja myydään. Esimerkiksi, jos pelaajan hinta nousee kokonaisella yksiköllä, jää arvonnoususta hyötyä vain 0,5, kun pelaaja myydään eteenpäin.

Lue Lisää

Jos haluat perehtyä vielä syvemmin fantasyfutikseen, kannattaa tutustua http://www.fantasyfootballscout.co.uk -sivustoon, josta on olemassa sekä maksullinen että maksuton versio. Jälkimmäinen tarjoaa mm hyödyllisen yleiskuvan joukkueiden seuraavista otteluista season ticker sekä melko ajantasaiset tiedot loukkaantumisista.

Muista osallistua Betssonin sponsoroimaan Faneille.comin liigaan, jossa kunkin peliviikon voittaja palkitaan Valioliiga-matkalla. Lisätietoa Fantasiavalioliigasta ja ohjeet liittymiseen tästä.

Onnea pelaajavalintoihin!