HJK lähtee Italiaan selviytymään

HJK on torstai-iltana todella tiukan paikan edessä, kun se matkustaa Italiaan pelaamaan Eurooppa-liigan lohkovaiheen kolmannen kierroksen ottelua Torinoa vastaan. Vaikka viime kaudella seitsemänneksi Italian pääsarjassa Serie A:ssa sijoittunut Torino onkin aloittanut kautensa kotoisessa sarjassa vaisusti ja on tällä hetkellä vasta kahdestoista, kyseessä on silti todennäköisesti HJK:n lohkon kovin joukkue.

HJK on hävinnyt kaksi aiempaa peliään ensin FC Kööpenhaminan vieraana ja sitten kotikentällä Club Bruggelle yhteismaalein 0-5. Klubi lähti otteluihin täysin toisistaan poikkeavilla lähestymistavoilla. Kööpenhaminassa se keskittyi puolustamaan matalalla prässitasolla, yritti iskeä aina pallon saadessaan ensisijaisesti vastaan, ja jos tilaisuus ei ollut otollinen, niin pitämään pallonhallinnan. Tämä toimi ensimmäisen jakson ajan, mutta joukkueen väsyessä toisella jaksolla se putosi jo liian lähelle omaa maalia, eikä saanut käytännössä pidettyä palloa lainkaan. Siten FC Kööpenhaminan maali oli vain ajan kysymys, ja 68. minuutilla näin tapahtuikin. Lopullinen niitti tuli yhdeksän minuuttia ennen loppua, ja Kööpenhamina voitti pelin 2-0. Vaikka HJK oli pelissä pahasti alakynnessä, se sai kuitenkin kaksi erittäin laadukasta maalintekopaikkaa, kun Aristide Bance ja Demba Savage olivat tuloksetta nokikkain tanskalaisten maalivahdin kanssa.

Pelin jälkeen HJK:ta kritisoitiin Suomessa liian passiivisesta lähestymistavasta, mutta Brugge-peli osoitti, että puolustaminen matalalla prässitasolla on joukkueelle ainoa mahdollisuus voittaa selkeästi paremmalla pelaajamateriaalilla liikkeellä olevat kilpakumppanit. Bruggea vastaan HJK lähti kaikista tämän vuoden muista europeleistä poiketen rohkeasti hyökkäämään useamman miehen voimin ja prässäämään aiempaa ylempää. Seuraukset olivat muutamasta maukkaasta riistosta ja tilanteen aihiosta huolimatta kokonaisuutena murheelliset. Kun lähdetään parempaa joukkuetta vastaan avoimeen peliin, jossa yksittäiset pelaajat joutuvat kontrolloimaan isoja alueita ja sitä kautta juoksemaan paljon, virheiden todennäköisyys kasvaa. Tällainen suomalaisilta joukkueilta usein eurokentillä nähty ”avoin, positiivinen ja rohkea” pelaaminen materiaaliltaan parempia joukkueita vastaan saattaa tuottaa kaiken mennessä nappiin joskus hienon ”taisteluvoiton”, sillä voittaahan joku lotossakin. Käytännössä aina tuloksena on kuitenkin tappio selkein numeroin. Tosin usein suomalaiset valmentajat sanovat joukkueen tällöin kaatuneen ”saappaat jalassa” ja että ollaan ”oikealla tiellä”. Tosiasiassa ei olla oikealla tiellä, ja tällaista lähestymistapaa pitäisi edellä mainittujen adjektiivien sijaan kutsua taktisesti naiiviksi ja typeräksi pelaamiseksi. Näin tapahtui myös HJK – Brugge-pelissä. Torino-peliin HJK lähtee kuten Kööpenhaminassakin, sillä se harjoitteli jo edellisissä MYPA- ja VPS-otteluissa alas vetäytymistä ja terävää transitiopelaamista, vaikka se olisi halutessaan voinut myös dominoida pelejä.

Mitä tulee vastaan?

Erittäin kokeneen Giampiero Venturan valmentama Torino luottaa pääasiassa 3-4-3-pelijärjestelmään. Eurooppa-liigan aiheuttaman otteluruuhkan takia se on  kierrättänyt pelaajiaan jonkin verran. Torinon laadusta kertoo kuitenkin se, että joukkue on peluuttanut Europeleissä vähemmän peliaikaa Serie A:ssa saaneita pelaajia ja saalistanut silti kahdesta pelistä neljä pistettä. Torinolla on hyökkäyksessä kaksi erittäin nimekästä pelaajaa, 34-vuotias brasilialainen Amauri sekä Italian maajoukkueessakin useasti esiintynyt Fabio Quagliarella, joka on sarjaotteluissa tehnyt joukkueen viidestä maalista neljä. Jää kuitenkin nähtäväksi, pelaako kumpikaan heistä torstaina. Huomionarvoista on, että Torino on seitsemässä Serie A-pelissä ja kahdessa Eurooppa-liigan ottelussa tehnyt yhteensä ainoastaan kuusi maalia, joskin päästettyjäkin on ainoastaan seitsemän. Joukkue tullee prässäämään HJK:ta ylhäältä, kuten joukkue on tehnyt tällä kaudella lähtökohtaisesti heikompia yhdistelmiä vastaan. Tämä tapahtuu erittäin tiiviisti ja synkronoidusti. Joukkueen tiiveydestä ja puolustuksen pitävyydestä kertoo se, että kahdessa Eurooppa-liigan lohkopelissä sen maalia kohti on lauottu vaivaiset kolme kertaa, ja päästettyjen maalien sarake näyttää edelleen nollaa.

Miten pelissä käy?

Saadakseen pisteitä Italiasta mukaansa HJK:n pitäisi puolustaa äärettömän kurinalaisesti ja maltillisesti matalalla prässitasolla, kyetä silloin tällöin pidempiin pallonhallintajaksoihin sekä onnistua täydellisesti niissä parissa vastahyökkäyspaikassa, jotka sille väistämättä jossain vaiheessa aukeavat. Torino on kuitenkin niin paljon laadukkaampi joukkue kuin HJK, että tämä kolmen asian yhtälö tulee olemaan liian haastava toteutettavaksi. Pisteet jäävät siis Torinoon maalein 2-0.

Torino-HJK klo 22.00 Neloselta.