HJK täysin vailla mahdollisuuksia Torinossa

HJK hävisi torstaina Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelussa vieraskentällä Torinolle maalein 0-2 Cristian Molinaron ja Amaurin toimiessa kotijoukkueen maalintekijöinä. Näin HJK on hävinnyt kaikki kolme ottelunaan murheellisella maalierolla 0-7.

Klubi oli ottelussa täysin aseeton. Se sai koko ottelussa yhden vaarallisen tilanteen, kun laitapakki Sebastian Sorsa oli lähellä yltää Demba Savagen keskitykseen 88. minuutilla. Torinon dominoinnista kertoo myös se, että toivonsa ennen ottelua nopeisiin vastaiskuihin laittanut suomalaisjoukkue pääsi kuljettamalla uhkaamaan italialaisten viimeistä linjaa kunnolla ensimmäisen kerran, kun peliä oli pelattu 75 minuuttia, jolloin tilanne oli jo 2-0 Torinolle. Sekin tilanne kuihtui kokoon Macoumba Kandjin valittua hänelle tyypilliseen tapaan haastamisen syötön sijaan.

Ottelu täysin Torinon hallinnassa

63-prosenttisesti ensimmäisellä jaksolla palloa pitänyt Torino sai ensimmäisen paikkansa jo puolentoista minuutin pelin jälkeen, kun muuten erinomaisen pelin pelannut, mutta ottelusta toiseen virheherkkä Gideon Baah reagoi yliaktiivisesti ulos linjasta kärkimies Amaurin liikkeeseen, ja pallo pelattiin Baahn selustaan juosseelle Amaurin kärkiparille Josef Martinezille. HJK:n maalivahti Antonio Doblas esitti kuitenkin hienon reaktiotorjunnan. Baah kuitenkin oppi tilanteesta, sillä 10 minuuttia myöhemmin hän vastaavassa tilanteessa pudotti oikeaoppisesti muun linjan mukana ja katkaisi päällään pystysyötön Martinezille.

Torino rakensi peliä niin, että kolmen topparin lisäksi keskikentän Giuseppe Vives operoi pelintekijän alueella. Laitapelaajat nousivat viimeiseen linjaan kahden hyökkääjän pysyessä tiiviisti keskellä ja ylempien keskikenttämiesten hakiessa tilaa taskuista. HJK puolestaan tiputti oikean laiturin Demba Savagen alas, jolloin se käytännössä puolusti viiden miehen linjalla. Torino kierrätti palloa ja liikutti HJK:n kahta hyökkääjää, kunnes toinen laitimmaisista toppareista pääsi kuljettamaan eteenpäin. Näin syntyi 1-0-maalikin, kun oikea toppari Nikola Maksimovic kuljetti erittäin syvälle kohti HJK:n linjaa ja syötti laitapakki Veli Lammen selustaan juosseelle Matteo Darmianille. HJK:n maalivahti Doblas ryntäsi päättömästi vastaan, ja Darmian keskitti takatolpalle nousseelle Molinarolle, joka laittoi pallon yhdellä kosketuksella maaliin. Jo minuutti ennen maalia Amauri pisti keskitystilanteessa hänelle kimmonneen pelivälineen maaliin, mutta se hylättiin virheellisesti paitsiona. Torino viljelikin paljon keskityksiä varsinkin oikealta laidalta, joihin sentterit menivät todella aggressiivisesti. Aivan ottelun alussa Amauri jyräsi tällaisessa tilanteessa Doblasin, joka jouduttiin ottamaan tämän takia puoliajalla vaihtoon. Muutenkin pelillisen paremmuuden lisäksi huomiota herätti Torinon ylivoima kaksinkamppailutilanteissa, sekä HJK:n alistuminen tähän. Torino pakotti HJK:n antamaan maalipotkut pitkinä ja voitti pallot itselleen kovalla prosentilla. Doblasin lisäksi myös Robin Lod ja Anthony Annan tulivat jyrätyiksi, eivätkä HJK:n pelaajat menneet puolustamaan omiaan niin kuin voitontahtoinen ja itseensä luottava ryhmä tekee.

Toiselle jaksolle takaa-ajoasemaan joutuneen HJK:n oli pakko lähteä aavistuksen aktiivisemmin. Se saikin pidettyä palloa ensimmäistä jaksoa enemmän, mutta Torino näytti minkä takia sille ei ole tehty Eurooppa-liigassa vielä yhtään maalia. HJK pystyi rakentamaan  yhden ainoan maalipaikan puolikkaan ja joutui yrittämään maaleja kaukolaukauksilla huonolla menestyksellä. Edes erikoistilanteet eivät tuottaneet maalipaikkoja, jos tällaisena ei pidä Lodin kohtuullista laukausta muurin yli etualakulmaan noin 25 metristä 53. minuutilla. Torinon maalivahti Daniele Padelli torjui sen kuitenkin helposti kulmaksi. Lopullisesti ottelu ratkesi viisi minuuttia Lodin vapaapotkin jälkeen, kun hän epäonnistui teknisesti yrittäessään sinänsä järkevästi pudottaa pallon yhdellä kosketuksella Annanille. Amauri pääsi väliin, ja laukaisi lyhyellä latauksella HJK:n puolustuslinjan edestä todella kovan pommin vasempaan alakulmaan. Klubin maalille Doblasin tilalle vaihdetulla Carljohan Erikssonilla ei ollut mitään mahdollisuutta torjuntaan.

Torstai-illan peli osoitti, että HJK kohtasi eilen lohkonsa parhaan joukkueen. Se kykeni ihan kelvolliseen esitykseen, joten hävettävää ei sinällään ole. Voittoon tai edes tasapeliin ei ottelussa kuitenkaan ollut pienintäkään mahdollisuutta. Seuraavalla kierroksella Torino tulee vierailulle Sonera Stadiumille, ja jää nähtäväksi, kykeneekö HJK haastamaan erinomaisesti valmennettua ja laadukkaita yksilöitä täynnä olevaa ryhmää tekonurmellaan yhtään paremmin.