Hollanti – Argentiina, klo 23.00

Sao Paulo isännöi keskiviikkona näiden kisojen 61. ottelua, välierää kahden jalkapallon suurmaan Hollannin ja Argentiinan välillä. Hollanti pyrkii uusimaan neljän vuoden takaisen temppunsa ja edetä askelta lähemmäksi jokaisen jalkapalloilijan unelmaa, maailmanmestaruutta. Argentiinalla on takanaan yli 20 vuoden kuiva kausi, joten paineet ovat varmasti kovat. Ottelu nähdään Yle TV2 kanavalla klo 22.15 alkaen. Selostuksesta vastaa Niki Juusela mukanaan tähtitoimittajamme Jari Litmanen.

Asetelma

Hollanti oli yksi alkulohkovaiheen kohutuimmista joukkueista. Louis Van Gaalin nuori ja ennakkoluuloton joukkue yllätti kisojen suurimman ennakkosuosikin, viime kisojen finaalivastustajan Espanjan ja takoi taululle hämmästyttävät 5-1 voittolukemat. Espanja-ottelun jälkeen Hollannin tahti on ollut hieman laskeva, mutta joukkue on puolustanut läpi turnauksen tiivisti ja tehnyt tarvittavat maalit, jotka ovat riittäneet ennakkoon ajateltuna ehkä siihen yllättävimpään välieräpaikkaan. Jatkopeleissä Oranje kaatoi huikeiden vaiheiden jälkeen Meksikon 2-1 (Sneijder 88′, Huntelaar RP 90+4′) sekä lopulta rangaistuspotkuilla hienosti taistelleen Costa Rican.

Argentiina ei ole tässä turnauksessa vielä vakuuttanut pelillisesti, mutta se eteni nyt ensimmäistä kertaa välieriin Italian vuoden 1990 MM-turnauksen jälkeen. Joukkueen hyökkäyspeli on perustunut lähinnä pelaajien yksilösuorituksille, mutta ennakkoon pienoisena kysymysmerkkinä pidetty puolustus on loistanut ja mahdollistanut Argentiinan etenemisen tähän pisteeseen. Matkalla neljän parhaan joukkoon La Albiceleste kaatoi Sveitsin Angel Di Marian jatkoaikaosumalla 1-0 ja myös Belgia kaatui Gonzalo Higuainin maalilla samoin lukemin. Välierään se saa jälleen taakseen todellisen voiman, kun ennakolta 60.000 argentiinalaista matkustaa illaksi Sao Pauloon kannustamaan omiaan.

Hollanti ja Argentiina ovat pelanneet vastakkain harvakseltaan, edellinen kohtaaminen pelattiin Saksan MM-lopputurnauksessa vuonna 2006, jolloin joukkueet pelasivat sopuisan 0-0 tasapelin. Hollanti on ollut keskenäisissä otteluissa hieman niskanpäällä, sillä Argentiinan edellinen voitto Hollannista nähtiin vuoden 1978 MM-finaalissa dramaattisten vaiheiden jälkeen. Argentiina lähtenee tähän otteluun kuitenkin pienoisena ennakkosuosikkina, mutta Hollannilla on kaikesta huolimatta erinomaiset mahdollisuudet uusia neljän vuoden takainen MM-finaalipaikka.

Hollanti

Hollannin ottelu Costa Ricaa vastaan oli juuri niin vaikea kun etukäteen uskallettiin odottaa. Costa Rica vetäytyi syvälle omalle alueelleen tiiviiseen muotoon luovuttaen Hollannille ottelun pallonhallinnan. Kisojen aiemmissa otteluissa Hollanti on pitänyt palloa reippaasti alle 50% ottelun peliajasta, mutta Costa Ricaa vastaan joukkueen pallonhallintaprosentti oli peräti 67%. Louis Van Gaalin Hollanti on kuitenkin lähtökohtaisesti nimenomaan vastaiskujoukkue, joka pyrkii hyödyntämään sen tärkeimmän pelaajan Arjen Robbenin vahvuuksia. Costa Rica kuitenkin tuplasi, välillä jopa triplasi Robbenin ja mies pelasi omiin standardeihinsa verraten vaisuhkon ottelun ollen silti jälleen kerran Hollannin ylivoimaisesti vaarallisin pelaaja.

Robin Van Persie aloitti kisat loistavasti tekemällä Espanjaa vastaan yhden kisojen hienoimmista maaleista. Viime otteluissa Van Persien vire on kuitenkin kääntynyt räjähdysmäiseen laskuun ja mies vaikuttaa kentällä väsyneeltä ja puolikuntoiselta. Arjen Robben voi hyvinkin olla tällä hetkellä maailman paras jalkapalloilija, mutta hän tarvitsee taustatukea, jota Van Persie miehelle alkulohkovaiheen otteluissa tarjosi. Hollanti pelasi kuluttavat 120 minuuttia Costa Ricaa vastaan, joten miten isokokoinen ja loukkaantumisista kärsinyt Van Persie on toipunut muutamassa päivässä täyteen pelikuntoon?

Hollanti lähtenee otteluun totutulla 3-4-1-2 ryhmittymällä. Van Gaal yllätti Costa Ricaa vastaan jokaisen vaihtamalla ennen rangaistuspotkukilpailua maaliin Newcastlen Tim Krulin. Krul pääsi täydellisesti vastustajan pään sisään omilla maneereillaan ja aavisti jokaisen pilkun oikeaan kulmaan. Tästä huolimatta Van Gaal lähtenee otteluun Jesper Cillesenillä, joka on ollut avauksessa toistaiseksi kisojen jokaisessa ottelussa. Ron Vlaarin pelikunto on vielä pienoinen kysymysmerkki, mutta hollantilaismedioiden mukaan hänen polvivammansa ei estä miehen pelaamista illan välierässä. Myös kovaluinen Nigel de Jong osallistui joukkueensa harjoituksiin, mutta miehen pelaaminen olisi silti yllätys. Loistavasti Costa Ricaa vastaan vieraalla pelipaikalla esiintynyt Dirk Kuyt jatkanee oikeana wing-backina ja Daley Blind palaa omalle pelipaikalleen vasempaan laitaan. Hyökkäyspäässä Van Gaal luottaa edelleen kokeneeseen ja lähes kaiken voittaneeseen kolmikkoon Wesley Sneijder-Arjen Robben-Robin Van Persie.

hollandeise 8.7.Argentiina

Argentiina pelasi turnauksen parhaan ottelunsa puolierävaiheessa vaisusti esiintynyttä Belgiaa vastaan. Joukkue onnistui luomaan riittävän määrän maalipaikkoja ja etukäteisspekulaatioissa pienoisena kysymysmerkkinä pidetty puolustus piti Belgian nimekkäät hyökkäyspäänpelaajat aisoissa. Hyvin, mutta tehottomasti pelannut ykköskärki Gonzalo Higuain teki komean maalin, joka oli miehen ensimmäinen näissä MM-kisoissa. Huojennut ilme paistoi miehen kasvoilta hänen tuulettaessaan ja miehen itseluottamus nousi jälleen uudelle tasolle onnistumisen myötä.

Onnistumisia Argentiina kaipaakin laajemmalta rintamalta. Lionel Messi on paukuttanut näissä kisoissa neljä maalia, mutta maan seuraavaksi parhaat maalintekijät ovat Di Maria ja jo mainittu Higuain, jotka ovat tehneet maalin mieheen. Di Maria puuttuu keskiviikkoillan ottelusta, mutta vastaavasti supertähti Sergio Aguero palaa takaisin kokoonpanoon. Di Maria on pelannut ristiriitaiset kisat, useamman onnistumisen sekaan mahtuu vielä useampi epäonnistuminen, mutta hänen korvaamisensa on silti likimain mahdotonta. Avaukseen nouseva Kun Aguero oli pelaamissaan alkusarjan otteluissa kaikkea muuta kuin vakuuttava ja nyt miehen odotetaan kovasti nostavan tasoaan ja nousevan ratkaisijaksi kovavireisen Messin rinnalle.

Hollanti luovuttanee suosiolla pallonhallinnan Argentiinalle, minkä pitäisi sopia lähes kotikentällä pelaavalle maalle. Di Marian loukkaantuminen on iso isku Argentiinalle, sillä hänen todennäköinen korvaajansa, 28-vuotias Benfican keskikenttäpelaaja Enzo Perez ei ole läheskään Real Madridin dieselpupun tasoinen pelaaja. Ottelun mielenkiintoisin taistelu tullaan käymään juuri keskikentällä, jossa Argentiinan maajoukkueessa omalla paikallaan keskikentän pohjalla pelaava Javier Mascherano on pelannut täydellisyyttä hipovat kilpailut. Hollannin keskikenttä on kaikkea muuta kuin fyysinen De Jongin loukkaantumisen myötä, joten on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten nuoret pojat pysyvät kokeneiden Mascheranon ja Gagon mukana.

Argentiina pääsee lähtemään otteluun Di Marian poissaoloa lukuunottamatta täysin ykköskokoonpanolla. Maalilla Sergio Romero ei ole vielä mokaillut niin pahasti kuin odotettiin ja jatkaa valmentajan luottopelaajana maalissa. Marcos Rojo palaa pelikieltonsa jälkeen kokoonpanoon ja noussee suoraan avauskokoonpanoon. Argentiinan viimeistelyharjoitusten perusteella Sabella lähtenee Agueron paluun myötä otteluun 4-3-1-2 formaatiolla, jossa Messi ottaa oman paikkansa kärkien takana. Kärkiparin muodostanee kaksikko Aguero-Higuain, mutta luottomies Lavezzi saattaa korvata Agueron, jos mies ei ole vielä täydessä 90-minuutin pelikunnossa.

argentiina 8.7.Pelin kulku

Kuten sanottua, Argentiina on vahvasti pelinsä pallonhallintaan nojaava joukkue ja Hollanti on parhaimmillaan vastaiskuissa, joten pelin kulusta ei etukäteen ajatellen ole suurta spekulaatiota. Argentiina ottanee tälläkin kertaa pelin haltuunsa ja pitänee palloa valtaosan ottelun peliajasta. Hollanti pyrkinee hyökkäämään nopeasti pallonriistojen jälkeen ja tarjoamaan palloa täyteen vauhtiin Robbenille, jota kukaan Argentiinan puolustaja ei pysty pysäyttämään puhtaasti. Hollanti pyrkinee pitämään Messin mahdollisimman vähillä pallokosketuksilla. Hollantilaismedia on etukäteisspekulaatioissa puhunut jopa miesvartioinnista, joten on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä millä tavalla Van Gaal tämänkertaisen puolustuspelin organisoi. Miesvartiointia puolustuspelissä ja maalivahdin vaihto rangaistuspotkukilpailuun on jo nähty, joten oikeastaan mikään taktinen ratkaisu ei enää tule yllätyksenä.

Takana on jo pitkä turnaus, ja ilmasto on mitä on. Argentiina pystyy hyödyntämään sen paremmin kuin Hollanti. Siitä tulee raskas peli, ja taas on varmasti pirun lämmintä. Argentiina on tottuneempi pelaamaan tuossa ilmastossa. Se tulee olemaan ratkaisevaa. – Kasper Hämäläinen, Huuhkajat

Vedonlyönti

Hollanti hakee toista peräkkäistä finaalipaikkaansa. Ennakkoasetelmilta odotamme Robbenin ja Messin kaksinkamppailua. Robben tekee työtään ja hankkii joukkueilleen erikoistilanteita, joiden puolustaminen ei ole Argentiinan vahvuus. Messi on jäänyt niin kovin yksin ja tänään paineet joukkueen kantamiseen nousevat aiempaa kovemmiksi. Laskemme Hollannin ottelussa jopa suosikiksi van Gaalin taktisen osaamisen myötä. Messi on jopa mahdoton pimentää, mutta oranje tekee miehen työn mahdollisimman vaikeaksi. Koska taustoilta ei ole löytynyt tarvittavaa tukea miehen ympärille, emme näe tämän muuttuvan tänäänkään. Ilmastosta ei ole La Albicelestelle hyötyä, koska Sao Pauloon ei ole luvattu hellelukemia ja sateenkin mahdollisuus on suuri. Lähtökohtamme otteluun on se, että Hollanti etenee ottelusta finaaliin, ja jos se tekee sen varsinaisen peliajan puitteissa, on kaikki loppu plussaa.

oranjeargot

 

 

 

Tuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus tästä.