Huuhkajat ja siirtoikkuna, ketkä suomalaispelaajat vaihtavat kesällä seuraa?

Faneille.com LogoUrheilumedian Zlatan.

Kesä lähestyy vääjäämättä! Jalkapallomaailmassa kesä tarkoittaa samalla siirtoikkunan aukeamista ja satojen miljoonien vuosittaisen kulutusfestivaalin alkamista. Alkava kesä on poikkeuksellisen mielenkiintoinen suomifutiksen näkökulmasta, sillä useampi maajoukkueen avainpelaaja on mahdollisesti vaihtamassa joukkuetta. Faneille.com kokosi listan todennäköisimmistä suomalaissiirtyjistä.

Todennäköisesti siirtyvät:

Teemu Pukki

Teemu Pukin kausi on ollut täydellisyyttä hipova. Kotkan kultakutri on välttänyt loukkaantumiset ja ensimmäistä kertaa hänen aikuisurallaan maaleja on tullut tasaiseen tahtiin läpi koko pitkän kauden. 27-vuotiaan Pukin sopimus on katkolla vuoden päästä ja hän on varmasti loistavilla otteillaan herättänyt useamman Tanskan liigaa kovemman sarjan joukkueen kiinnostuksen. Edessä onkin mielenkiintoinen kesä, sillä Pukki tullee hyvin todennäköisesti siirtymään pois Tanskasta. Seuravalinnan suhteen tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä Pukki tarvitsee peliaikaa ja itselleen sopivan pelitavan loistaakseen. Hienosta kaudesta huolimatta Pukin taso tuskin riittää aivan top-4 sarjojen parhaiden joukkueiden vakiokokoonpanoon, mutta siirtyminen esimerkiksi Werder Bremenin tapaiseen Bundesliigan keskikastin joukkueeseen voisi olla sopiva askel eteenpäin uralla. Pukki lienee kesällä mukavassa asemassa, sillä nykyisten näyttöjen ansiosta hän saanee valita seuraavan seuransa useasta mielenkiintoisesta vaihtoehdosta.

Petteri Forsell

Moni hieraisi useampaan otteeseen silmiään, kun Veikkausliigan paras hyökkäyspään pelaaja Petteri Forsell ilmoitti puolitoista vuotta sitten siirtyvänsä Marianhaminasta Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Forsellin pelilliset rajallisuudet olivat ilmiselvät, joten hän yhdessä pelaaja-agenttinsa kanssa päätti ottaa opiksi pieleen menneestä Turkin vierailusta ja seuraksi valikoitui sellainen joukkue, jossa oli tarjolla isoa roolia alusta alkaen. Forsell on kiittänyt saamastaan vastuusta pelaamalla huikaisevan hyvän kauden. Kokkolalaislähtöistä keskikenttätaituria pidetään yleisesti Puolan kakkostason parhaana pelaajana ja 13+8 tehot 29 otteluun kertovat omaa kieltään hyökkäyspään onnistumisista. Forsell alkaa olla siinä pisteessä, missä uran jatkon kannalta on hieman pakko siirtyä astetta kovempiin ympyröihin, sillä Puolan kakkostaso on tällä kaudella jo pelattu läpi. Puolan I-liiga on tänä vuonna hyvin tasainen ja on vielä mahdollista, että Forsellin ja Petteri Pennasen edustama Miedz Legnica nousee ensi kaudeksi Ekstraklasaan. Vaikka joukkueen nousu jäisi haaveeksi, tullee Forsell ensi kaudella pelaamaan Puolan pääsarjaa jonkun muun joukkueen riveissä. Näytöt divarista ovat sen verta vahvat, että huhujen mukaan hänen perässään on useitakin Puolan pääsarjajoukkueita. Viime viikkoina vahvimpien huhujen kohteena on ollut ylemmän keskikastin Pogon Szczecin, joka vaikuttaisi ainakin paperilla oivalta vaihtoehdolta Forselille.

Thomas Lam

Jos Forsellin siirtyminen Puolaan yllätti monet, samat sanat voidaan sanoa Thomas Lamin päätöksestä siirtyä Englannin toiseksi korkeimman sarjatason Notthinghamin riveihin viime kesänä. Siirron taustalla oli kuitenkin selkeä logiikka. Perinteisen Forestin piti olla sarjan kärkikastiin kuuluva joukkue ja Englannin divarin piti olla oiva paikka kehittää Lamin suurimpia heikkouksia. Todellisuudessa Lam joutui kuitenkin täysin sekasortoiseen ympäristöön, sillä Nottinghamin kaudessa kaikki mahdollinen meni pieleen. Lam sai vaihtelevasti vastuuta puolustuksessa ja keskikentällä, mutta hän ei missään vaiheessa onnistunut murtautumaan joukkueen vakioavaajaksi kelvollisista otteista huolimatta. Miehen uran kannalta parasta olisi siirtyä mahdollisimman nopeasti pois Englannista. Lamin näytöt Hollannin pääsarjasta ovat kiistattomat, joten hänen perässään on varmasti monia keski-eurooppalaisia seuroja. Lam on tärkeä pelaaja myös Huuhkajille, joten toivottavasti uudeksi seuraksi valikoituu sellainen joukkue, jossa Lam saa vakituisesti peliaikaa.

Mahdollisesti siirtyvät

Lukas Hradecky

Eintracht Frankfurtin kausi on ollut melkoista vuoristorataa, mutta Lukas Hradeckyn otteet ovat olleet tasaisen varmoja läpi koko kauden. Hradecky on kehittynyt salakavalasti maailman top-20 maalivahdiksi, joka varmasti herättää kiinnostusta Frankfurtia kovemmissakin seuroissa. Luken sopimus on katkolla vuoden päästä, joten moni uutta ykkösmaalivahtia tarvitseva joukkue seuraa varmasti tarkkaan hänen ja Frankfurtin välisiä jatkosopimusneuvotteluita. Hradeckyn klaanin päämiehen kannalta hienoa asia on se, että ensi kaudella useampi huippujoukkue etsii itselleen uutta ykkösmaalivahtia. Hradeckyllä ei ole mikään pakko siirtyä mihinkään, sillä Eintracht on hyvän sarjan hyvä joukkue, mutta puhtaasti tasonsa puolesta Luke voisi pelata UCL-paikoista taistelevan joukkueen avauksessa. Kunnianhimoisena pelimiehenä siirto absoluuttiseen huippujoukkueeseen kiinnostaa varmasti, joten kesällä saatamme päästä lukemaan suomalaisittan historiallisen kovia siirtouutisia.

Onko Joel Pohjanpalolle tarjolla vastuuta Leverkusenissa ensi kaudellakaan? Kuva: Adam Nurkiewicz/Getty Images

Joel Pohjanpalo

Leverkusenin kaudessa kaikki mahdollinen meni täysin pieleen. Mestaruustaistoon povattu joukkue romahti kevätkaudella täysin eikä putoaminen kakkosbundesliigaan ollut kovin kaukana. Joel Pohjanpalon kausi oli myös melkoista vuoristorataa. Alkukaudella hän teki historiallisen nopean hattutempun HSV:tä vastaan, mutta tehokkuudesta huolimatta hänen peliaikansa ykkösjoukkueessa jäi todella vähäiseksi. Puhtaasti tilastojen valossa Pohjanpalo oli koko Euroopan kolmanneksi tehokkain hyökkääjä kuluneella kaudella, sillä hän teki viisi liigamaalia vaivaisessa 165 minuutissa. Pohjanpalon blogin perusteella siirto muualle ei ole ajankohtainen, mutta urakehityksen kannalta peliajan saaminen kriittisten vuosien keskellä olisi ensisijaisen tärkeää. Leverkusen tuntuu olevan tällä hetkellä täysin sekaisin eikä ensi kauden suunnitelmista voida vielä vetää suurempia johtopäätöksiä. Jolle voi hyvinkin olla vaikka seuran tuleva ykköskärki, mutta vastaavasti tämän kauden tapainen koirankopitus on myös aivan yhtä mahdollinen skenaario.

Perparim Hetemaj

Perparim Hetemaj on Suomessa hurjan aliarvostettu pelaaja. Yli 200 Serie A-ottelua ja status arvostettuna keskikenttäpelaajana yhdessä maailman parhaista liigoista on jotain sellaista, mitä suomifutiksessa ei usein ole nähty. Hetemaj on pelannut nyt kuusi kautta isossa roolissa Chievossa, mikä ei missään nimessä ole väheksyttävä saavutus. Perpan nimi on kuitenkin pyörinyt tasaisesti huhuissa Lazion ja Roman tapaisiin suurseuroihin ja sen yhden ison siirron aika alkaa olla nyt käsillä. Hetemaj on nyt 30-vuotias, joten hänellä ei enää ole hurjan montaa vuotta jäljellä absoluuttisella huipputasolla. Italiassa arvostetaan kokeneita ja taktisesti viisaita pelimiehiä ja Perpa pystyisi helposti pelaamaan rotaatioroolissa esimerkiksi juuri mainittujen roomalaisseurojen riveissä. Hetemaj tuntuu kuitenkin kotiutuneen hyvin Veronaan, joten jääminen Chievon riveihin ja seuran legendaksi nouseminen ei myöskään ole huono vaihtoehto.

Jere Uronen

Jere Uronen on Suomen ensimmäinen kansainvälisen tason laitapuolustaja vuosiin. Vasemman laidan erikoismies oli nuorisotähti, jonka kehitystä ovat kuitenkin hidastaneet jatkuvat loukkaantumiset. Nyt Uronen on kuitenkin pysynyt kunnossa ja hän on tällä kaudella noussut Belgian liigan parhaiden puolustajien joukkoon. Urosen edustama Genk on hyvän tason seura, mutta Urosella voisi olla kysyntää vielä paremmissakin joukkueissa. Genk on erikoistunut myymään parhaita pelaajiaan kovilla siirtosummilla eteenpäin ja esimerkiksi nuorta norjalaiskeskikenttäpelaajaa Sander Bergeä huhutaan Monacon riveihin 20 miljoonan euron siirtosummalla. Uronen ei vielä ole aivan Monacon tasoinen pelaaja, mutta esimerkiksi Bundesliigassa tai Italiassa voisi olla kysyntää monipuoliselle pallolliselle laitapelaajalle.

Sauli Väisänen

Sauli Väisäsen viime aikainen kehitys on ollut räjähdysmäistä. Nuori Hongan kasvatti nousi vuodessa AIK:n vaihtopelaajasta Huuhkajien avauskokoonpanopelaajaksi. Väisänen tekee yhä hieman liikaa alokasmaisia virheitä, mutta hänellä on kaikki edellytykset kehittyä hyväksi kansainvälisen tason pallolliseksi toppariksi. AIK on tällä hetkellä hyvä kehitysympäristö Väisäselle, mutta tämän pelaajatyypin pelaajat kiinnostavat ulkomailla ja Väisäsen agentti onkin saanut useita kyselyitä eri sarjojen joukkueilta. Väisäsen kannalta ensisijaisen tärkeää olisi saada viikosta toiseen isoja peliminuutteja, joten onko mahdollinen siirto Ruotsin ulkopuolelle vielä tässä vaiheessa uraa fiksu päätös?

Kasper Hämäläinen

Vielä muutama kuukausi sitten näytti varmalta, että Kasper Hämäläinen tulee siirtymään pois Legia Varsovan riveistä tulevana kesänä. Siirtoentisen seuran Lech Poznanin ykkösviholliseen tuntui osoittautuvan täydelliseksi katastrofiksi, sillä Kappesta tuli kummankin joukkueen kannattajien silmätikku. Kohusiirron myötä Hämäläisestä tuli yksi koko Puolan liigan parhaiten palkatuista pelaajista, mutta hänen otteensa pelikentällä ovat jättäneet paljon toivomisen varaa. Viime viikkoina Kappe on kuitenkin alkanut saamaan entistä enemmän vastuuta ja maaleja ja onnistumisia on tullut huomattavasti alkukautta tiheämmin, sillä peliminuutteihin suhteutettuna Hämäläinen on pelaamassa uransa selkeästi tehokkainta kautta. 30-vuotiaan pelimiehen pitää ajatella myös tulevaisuuttaan ja Hämäläinen tuskin pääsee likimainkaan nykyisille tienisteille missään muussa seurassa, joten siirto pois Varsovasta olisi jonkin sortin yllätys.

Peliajan perässä toivottavasti siirtyvät

Jesse Joronen, Anssi Jaakkola, Niki Mäenpää

Kolme Suomen maajoukkuerotaatioon kuuluvaa maalivahtia kulutti koko viime kauden penkkiä Englannin toiseksi korkeimman sarjatason kärkijoukkueissa. Niki Mäenpää saattaa tyytyä hyväpalkkaiseen varamaalivahdin rooliin Brightonissa, mutta Jaakkolalla ja Jorosella lienee kunnianhimoa ja halua pelata jatkuvasti isoja minuutteja. Erityisesti Joronen tarvitsisi kipeästi uutta starttia uralleen, sillä tie Fulhamissa alkaa olla pahasti tukossa. Jorosen kohdalla paluu Veikkausliigaan saattaa olla ajankohtaista, mutta Jaakkola varmasti kärkkyy ensisijaisesti sopimusta ulkomailta. Muutaman vuoden takainen siirto Etelä-Afrikkaan osoitti, että TP-47:n kasvatti on valmis tekemään koviakin ratkaisuja uransa suhteen.

Berat Sadik, Tim Väyrynen, Aleksandr Kokko

Myös maajoukkueen hyökkäysosastolta löytyy useampi mahdollinen uuteen seuraan siirtyjä. Berat Sadikin alamäki maajoukkueen ykköskärjestä Venäjän liigan reservisarjaan on ollut jyrkkä ja yllättävä ja jälkikäteen jossitellen siirtyminen Krylja Sovetovin riveihin on osoittautunut täysin vääräksi päätökseksi. Sadik on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista ja peliaika ykkösjoukkueessa on jäänyt muutamaan hassuun hajaminuuttiin. Sadik on yhä kohtalaisen nuori target-hyökkääjä, jolla on täydessä kunnossaan paljon annettavaa myös Suomen maajoukkueelle. Miehen palkka Venäjällä on kova, mutta toivottavasti hänellä riittää vielä kunnianhimoa muuhunkin kun pelkästään tilipussin kasvattamiseen.

Tim Väyrysellä on ominaisuuksia olla käyttökelpoinen pelaaja Suomen maajoukkueelle, siitä kertoo näytöt kotimaan Veikkausliigasta. Väyrynen siirtyi kolme ja puoli vuotta sitten kovin odotuksin Saksaan, mutta lopullinen läpimurto kotimaan sarjojen ulkopuolella on vielä toistaiseksi jäänyt tekemättä. Väyrynen on etsinyt omaa paikkaansa ja vaihtanut seuroja turhankin tiheään tahtiin. Tälläkin kaudella vastuu on jäänyt pieneksi, sillä otteluita Hansa Rostockin riveissä on kertynyt vain 12. 24-vuotiaan Väyrysen parhaat pelivuodet ovat vasta edessäpäin, mutta onko hänellä varaa tuhlata kehityksen kannalta kriittisiä vuosia vaihtopenkillä istumiseen? Tuntuu siltä, että Saksa on jo hieman nähty paikka, joten olisiko kaikkien kannalta parasta ottaa yksi askel taaksepäin ja palata takaisin Veikkausliigaan?

Väyrysen tapaan myös Aleksander Kokko kuului useamman kauden ajan Veikkausliigan parhaiden hyökkääjien joukkoon. Entinen superlupaus opetteli monta vuotta ammattilaiselämää ja huippu-urheilun realiteetteja, mutta Rovaniemellä lupaavasta pelurista kehittyi parhaimmillaan dominoiva pelaaja kotimaan sarjoihin. Noin vuosi sitten Kokko toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja siirtyi pelaamaan ammattilaiseksi Australian pääsarjaan. Debyyttikausi Newcastle Jetsin riveissä on ollut kaikkea muuta kuin helppo, sillä Kokko ei missään vaiheessa ole kuulunut päävalmentajan suosikkipelaajien joukkoon. Kokkolla on reilu vuosi jäljellä kovapalkkaista sopimustaan, joten haluaako hän taistella sen ajan peliajasta Australiassa vai onko edessä paluu takaisin Rovaniemelle?

Glen Kamara

Kuka muistaa vielä Glen Kamaran? Arsenalin akatemiakasvatti oli pari vuotta sitten yksi koko suomifutiksen kovimmista lupauksista ja mies ehtikin jo debytoida Arsenalin ykkösjoukkueessa liigacupin ottelussa Sheffiel Wednesdeyta vastaan. Pari viime vuotta ovat kuitenkin olleet Kamaralle vaikeita, sillä hän ei ole onnistunut löytämään itselleen sellaista joukkuetta, jossa hän olisi saanut vastuuta ykkösjoukkueessa. Tällä hetkellä Kamara palloilee yhä Arsenalin reservijoukkueen mukana, mutta onko kyseisen sarja paras mahdollinen kehitysalusta 22-vuotiaalle pelaajalle? Kamaralla on yhä potentiaalia nousta maajoukkuepelaajaksi, mutta hänen pitäisi äkkiä päästä ympäristöön, jossa häneen luotetaan. Edes paluu Veikkausliigaan ei liene poissuljettu, sillä huhujen mukaan hänen perässään ovat olleet ainakin SJK ja FC Inter.

Kansikuva:  Denis Doyle/Getty Images