Viime vuoden katastrofi unholaan

Suomalaisseurojen lähtökohdat tämän kauden eurocupeihin olivat todella helpot: viime kautta huonommin ei yksinkertaisesti ollut mahdollista menestyä. Torstaina pelataan Eurooppa-liigan avauskierroksen toiset osat ja mukana on tässä vaiheessa kolme suomalaisseuraa.

Helsingin jalkapalloklubi aloittaa Mestarien liiga -taipaleensa parin viikon päästä ja Rovaniemen Palloseura urakkansa Eurooppa-liigassa ensi viikolla. Mutta kolme suomalaisjoukkuetta ovat jo täydessä työn touhussa myös Euroopan kentillä: MYPA voitti avausosassa kotonaan färsaarelaisen IF Fuglafjördurin maalein 1-0, Vaasan Palloseura kaatoi ruotsalaisen Brommapojkarnan 2-1 ja Honka hävisi Virossa JK Sillamäen vieraana 1-2.

Vaasalaiset nappasivat Valkeakoskella Bromman päänahan

Olli ”Oka” Huttusen VPS:n voitto Allsvenskanin joukkueesta oli hyvä suoritus, pidetäänhän Ruotsin pääsarjaa yleisesti Suomen vastaavaa laadukkaampana. Bromma ei tosin ole se aivan kovin mittari, sillä se on mukana tämän kauden kilpailussa (MYPAn tavoin) Fair Play -paikan turvin ja pitää tällä hetkellä majaansa allsvenskanin sarjataulukon viimeisenä.

Ruotsalaiset menivät Valkeakoskella pelatussa avausosassa johtoon mutta VPS:n tehominuutti tunnin jälkeen käänsi pelin kotijoukkueelle. Maalinteossa onnistuivat Jarno Parikka ja Sebastian Strandvall. Reilun tuhannen hengen yleisöjä tällä kaudella kerännyt ruotsalaisryhmä pelaa kotiottelunsa 30 000 katsojaa vetävällä Tele 2 -areenalla, joten tunnelma ei tule kohoamaan sille tasolle, mihin on yleensä Tukholman reissuillaan saanut tottua.

– Pystymme hyvällä prässillä ja tiiviillä puolustamisella eliminoimaan heidän vahvuutensa. Saamme horjutettua heitä, jotta he eivät saisi hyvää fiilistä ja tunnetta, että he veisivät peliä. Sitä kautta saamme myös oman pelimme kulkemaan, VPS-kapteeni Sebastian Strandvall pohtii tulevaa kamppailua seuransa verkkosivuilla.

VPS on pääsemässä hyvään vireeseen. Neljää peräkkäistä tappiota on nyt seurannut avausosan voitto mukaan lukien kolme peräkkäistä voittoa.

MYPA eksoottisille Färsaarille

MYPA oli täysin ylivoimainen kotikentällään färsaarelaista vastustajaansa IF Fuglafjörduria vastaan. Myllykoskelaiset tuhlailivat tukun paikkoja ja onnistuivat maalinteossa vain kerran, mikä jättää kaiken auki toiseen osaan. MYPA saattaa kokea kenties suurimpia paineita, sillä pilkan määrä on valtava jos jatkopaikkaa ei Färsaarilta heru. Niin eri tason joukkueista oli kyse Saviniemen kamppailussa.

Mutta… Kaikessa on ”muttansa”. Eurocupien konkarit ovat kertoneet, että juuri Fuglafjördurin kaltaiset joukkueet ovat täysin erilaisia ryhmiä pelatessaan kotona verrattuna vieraspelaamiseen. Suomessa täysin jyrän alle jääneet joukkueet ovat kotiotteluissaan pystyneet laittamaan suomalaisvieraansa paljon tiukemmille kuin Härmän maaperällä. Oli miten oli, mikään muu kuin jatkopaikka ei voi tyydyttää ymmärtäväisintäkään MYPA-kannattajaa.

Apua, pelaajat loppuvat!

Hongalla pitäisi olla MYPAakin suuremmat paineet, mutta toisaalta seura on jo niin negatiivisessa julkisuudessa ryvettynyt, etteivät ulkopuolisten ajatukset enää vaikuta. Viron pääsarjajoukkue oli jälleen suomalaisjoukkuetta parempi vaikka viime kauden kaltaisen katastrofin (HJK:n putoaminen Nömme Kaljulle) ei moni enää uskonut toistuvan. JK Sillamäe voitti Hongan avauskierroksella lukemin 2-1 mutta Armen Kabashin 82. minuutin kavennusmaali piti otteluparin vielä täysin auki. Tällä viikolla julkisuuteen vuosivat tiedot toppari Lum Rexhepin hyllyttämisestä ja nähtäväksi jää, jatkuuko avaintopparin pakastinkomennus vielä Myyrmäen MUP Stadioninkin ottelussa.

Tarvetta pelimiehille olisi etenkin nykyisessä tilanteessa. Hongan ulkomaanavut Alex Brister, Ghassimu Sow ja Josh Pritchard ovat pakanneet laukkunsa ja palanneet Englantiin. Kaksi viimeisintä otteluaan Espoon ylpeys on pelannutkin täysin kotimaisin voimin. Keskiviikkona uutisoitiin myös Mehmet Hetemaj’n siirtyvän Italian alasarjajoukkue Monzaan torstain kamppailun jälkeen.

Suomalaiset Eurooppa-liigassa torstaina:

IF Brommapojkarna – VPS (1-2), Tele 2 Arena, Tukholma klo 20.00 (etsi nettilähetys Bromman kotisivuilta http://brommapojkarna.se/nyheter/bptv-saender-bp-vps-vaasa-i-kvalet-till-europa-league)

IF Fuglafjördur – MYPA (0-1), Fuglafjördur stadion klo 21.00

Honka – JK Sillamäe (1-2), MUP Stadion, Vantaa klo 18.30