Mestareiden Liigan A-lohkossa herkkupala Atletico Madrid-Juventus

Keskiviikon Mestareiden Liigan superkamppailussa kohtaavat puolustavat Espanjan sekä Italian mestarit, kun Lohko A:n kaksi suurinta ennakkosuosikkia Atletico Madrid ja Juventus iskevät yhteen Madridissa Atleticon kotistadionilla Vicente Calderonilla. Etukäteiskaavailuissa vastakkain ovat lohkon kaksi selkeästi parasta joukkuetta, mutta Atleticon yllättävä vierastappio Olympiakosille sekoitti koko lohkon asetelmia mukavasti. Nyt kotijoukkueen on käytännössä vältettävä tappio, tai lohkovoitto liusuu sivusuun.

Atletico Madrid

Madridin patjantekijät ovat viimeisen viiden vuoden aikana nousseet ikuisista häviäjistä todelliseksi suurseuraksi, joka tavoittelee menestystä kotimaassa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Joulukuussa 2011 seuran päävalmentajaksi nimitetty entinen suurpelaaja Diego Simeone käänsi koko seuran kurssin intohimoisella valmennustyylillään ja hänen aikakaudellaan Atletico on juhlinut jo viittä pokaalia. Viime kaudella Atletico voitti seurahistorian ensimmäisen Espanjan mestaruuden yli kahteenkymmeneen vuoteen ja oli lähellä tuplaa, sillä seura oli vielä lisäajan alkaessa kiinni myös Mestareiden Liigan voitossa. Lopulta Sergio Ramosin ja Cristaino Ronaldon johdolla rakas naapuri tuli rinnalle ja ohi, mutta Atleticon kautta voidaan silti pitää lähestulkoon täydellisenä onnistumisena. Seuran nousu Realin ja Barcelonan rinnalle on tehnyt hyvää La Ligalle, joka oli edellisen kymmenen vuoden ajan kahden suuren tylsä leikkipaikka ilman todellista draamaa mestaruuskamppailussa.

Atletico menetti superkautensa jälkeen useamman avainpelaajan, joten joukkueen iskukyky uuden kauden alla oli pienoinen arvoitus. Thibaut Courtoisin, Filipe Luisin ja Diego Costan kaltaisia pelaajia on vaikea korvata Atleticon resursseilla, mutta seura teki jälleen kerran hyvää työtä kesän siirtomarkkinoilla. Kausi alkoikin mainiosti, kun seura juhli Espanjan Super Cupin voittoa kukistettuaan kenetkäs muunkaan kuin Real Madridin kaksiosaisessa finaalissa. Real Madrid kaatui myös La Ligan puolella vieraskentällä luvuin 1-2. Seura ei ole vielä hävinnyt kotimaan kentillä, joten tappio Olympiakosin vieraana UCL-lohkon ensimmäisessä ottelussa oli melkoisen suuri yllätys. Ottelussa Simeone kierrätti hieman ylimielisesti useampaa avainpelaajaansa, joka kostautui rajulla tavalla. Varsinkin Atleticon maalilla debytoinut, täksi kaudeksi kovalla 16 miljoonan euron siirtosummalla hankittu Slovenian maajoukkuemaalivahti Jan Oblak haparoi pahemman kerran ja nuori superlupaava maalivahti tuskin esiintyy hetkeen merkityksellisissä otteluissa kentän puolella.

Perinteinen 4-4-2 on viime vuosina menettänyt suosiotaan, vaikka yhä moni joukkue varsinkin puolustaa kyseisellä formaatiolla. Diego Simeone on kuitenkin vannonnut käytännössä koko valmennusuransa aikana 4-4-2 nimiin ja Atletico on hänen aikakaudellaan pelannut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kyseisellä formaatiolla. Perinteinen 4-4-2 yhdistetään vahvasti peribrittiläiseen jalkapallopelitapaan, mutta Atletico pelaa täysin erilaista, ultraviihdyttävää jalkapalloa. Atleti prässää kovaa ja korkealta ja pyrkii riistämään pallon mahdollisimman syvällä vastustajan omalla kenttäpuolella. 4-4-2 tapa on perinteisesti ollut hyvin laiturijohtoinen, eikä Atletico tee asiassa poikkeusta. Optimitilanteessa Atleticon laidoilla pelaavat Turkin maajoukkuepelaaja Arda Turan sekä aivan uskomattoman hyvän viime kauden pelannut seuran oma kasvatti Koke, joka on nossut jo mukaan Espanjan maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Simeonen aikakaudella laitureina pelaavien Koken ja Turanin roolit ovat olleet melko vapaat ja usein he myös leikkaavat sisään tarjoten nousumahdollisuuksia erinomaisille hyökkääville laitapakeille. Simeonen aikakaudella laitapelaajilla on hyökkäyspäässä pääasiallinen pelintekovastuu, sillä keskikentän keskustassa hän on pääosin peluuttanut melko puolustusorientoituneita Gabia ja Tiagoa, jotka juhlivat pääasiallisesti riisto- ja taklaustilastoissa.

El Cholo, Diego Simeone. Kuva:Getty

El Cholo, Diego Simeone. Kuva:Getty

Atletico on tehnyt tällä kaudella kuudessa liigaottelussa yksitoista maalia, mutta sen hyökkäyspeli ei ole vielä ollut aivan yhtä vakuuttavaa kuin hurjalla viime kaudella. Joukkueen paras maalinetkijä on toppari Miranda, joka on iskenyt alkukaudella jo kolme kulmapotkumaalia. Diego Costan korvannut Mario Mandzukic ei ole vielä täysin päässyt sisään joukkueeseen. Hän on melko lailla erityyppinen jalkapalloilija kuin Costa eikä Simeone ole vielä täysin pystynyt ulosmittaamaan Kroaatin vahvuuksia. Atletico vahvisti kesällä hyökkäyspäätään myös kahdella muulla nimekkäällä hankinnalla, Antoine Griezmanilla ja Alessio Cercillä. Varsinkaan Cerci ei ole vielä juurikaan pelannut, mutta huippuiskussa kumpikin pelaaja vahvistaa nyky-Atleticoa ja tarjoaa Simeonelle erilaisia mahdollisuuksia avauskokoonpanoa miettiessä. Cerci on kuitenkin Juventusta vastaan poissa kokoonpanosta, sillä mies on vielä kaukana parhaasta pelikunnostaan. Siirtosaaga Torinon ja Atleticon välillä venyi todella pitkäksi ja Cercin harjoituskausi pieleen menneiden MM-kisojen jälkeen jäi todella lyhyeksi ja mies ei ole vielä vaadittavassa fyysisessä kunnossa. Atleticolla on kuitenkin laaja materiaali ja alkukaudella jo yhdeksän eri pelaajaa on osunut virallisissa otteluissa maalipuiden väliin. Joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja on yhä viime kaudella loistanut Koke, joka on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Hän on syöttänyt lähes puolet Atleticon tekemistä liigamaaleista ja on liigan syöttötilastossa toisena heti Lionel Messin jälkeen.

Juventus

Massimo Allegrin Juventus on aloittanut kautensa erinomaisesti. Juventus on viiden pelatun kierroksen jälkeen Barcelonan ohella Euroopan huippusarjojen ainoa joukkue, joka ei ole vielä päästänyt maaliakaan omaan reppuunsa. Serie A:ssa Juventus on aloittanut kautensa viidellä voitolla ja jakaa sarjan kärkipaikan toisen huippujoukkueen Roman kanssa. Juventuksen kannalta positiivista on tulosten lisäksi myös se, minkälaisella kokoonpanolla Juve on kaapinut voittoja alkukaudella. Joukkueen avainpelaajat ovat kärsineet loukkaantumisista ja esimerkiksi mestarillinen Andrea Pirlo ei ole vielä tällä kaudella pelannut yhtään virallista ottelua. Joukkueen materiaali on kuitenkin kestänyt poissaolot ja esimerkiksi toissaviikon huippukamppailussa Milania vastaan joukkueiden välinen tasoero oli huikaiseva.

Vasten odotuksia Massimo Allegri on peluuttanut tällä kaudella Juventusta jo edellisen valmentaja Andrea Conten alaisuudessa tunnetuksi tulleella 3-5-2 formaatiolla. Alkukaudesta joukkueen puolustuslinja oli melko vajaamiehinen, mutta varakapteeni ja ikitaistelija Giorgio Chiellini on palannut takaisin remmiin ja tiivistänyt Juventuksen puolustuspeliä entisestään. Joukkueen kokonaisvaltaisen tiiviistä puolustuspelistä kertoo se, että seura on päästänyt koko Serie A:n vähiten laukauksia omaa maaliaan kohti. Ne vähätkin laukaukset on hoitanut kunnialla legendaarinen maalivahti Gianluigi Buffon, joka torjui myös viime viikonloppuna Atalantaa vastaan bergamolaisseuran tähtikärki German Denisin rangaistuspotkun.

Allegrin ja Conten suuri ero tulee joukkueen hyökkäyspelissä ja murtautumismalleissa. Siinä missä Conte oli jopa pakonomaisen tarkka joukkueen pelaamisesta, on Allegri lisännyt pelaajien vapauksia, joka on piristänyt Juventuksen hyökkäyspeliä entisestään. Viime kauden Juventus oli konemaisen tehokas ja parhaimmillaan häikäisevän hyvä, mutta Conten kurinalaisuus näkyi selvästi vastuksen parantuessa. Carlos Tevez pelasi hienon kauden, mutta Allegrin alaisuudessa hän on loistanut vielä huomattavasti viime kautta kirkkaammin. Toisaalta viime kauden Juventuken hyökkäyspelissä espanjalaiskärki Fernando Llorenten rooli oli huomattavasti tätä kautta suurempi ja tällä kaudella Baskimaan ylpeys on vielä hakenut itseään. Allegrin Juventus pitää palloa Conten Juventusta enemmän itsellään ja hyökkää enemmän hitailla hyökkäyksillä, mikä ei täysin sovi Llorenten tapaiselle isokokoiselle ja hidasliikkeiselle pelaajalle. Real Madridista isolla rahalla hankittu lupaava Alvaro Morata on palannut loukkaantumistensa jälkeen takaisin pelaavaan kokoonpanoon ja ainakaan itse en pitäisi valtavana ihmeenä, jos Morata nousisi tulevien viikkojen aikana Juventuksen aloituskokoonpanoon.

Arturo Vidal. Kuva:Getty

Arturo Vidal. Kuva:Getty

Atleticoa vastaan Allegri pääsee lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, sillä avainmiehistä vain toppari Andrea Barzagli on varmasti sivussa ottelusta. Andrea Pirlon paluuaikataulusta ei ole lopullista selvyyttä, mutta mies saattaa hyvinkin olla jo vaihtopenkillä Atleticoa vastaan. Juventus on pelannut ilman Pirloa niin hyvin, ettei Allegrilla ole mitään syytä hoputtaa miehen paluuta pelaavaan kokoonpanoon. Varsinkin seuran oma kasvatti Claudio Marchiso on pelannut Pirlon roolissa hienon alkukauden ollen esimerkiksi Milania vastaan kentän näkyvin ja paras pelaaja. Arturo Vidal palasi ryminällä joukkueen avaukseen viime viikonloppun kotiottelussa Cesenaa vastaan ja iski heti kaksi maalia. On silti mielenkiintoista nähdä, lähteekö Allegri Atleticoa vastaan liikkeelle ehdottomalla ykköskokoonpanolla, sillä sunnuntaina edessä on kahden Italian parhaan seuran välinen mittelö Roman matkatessa Juventuksen vieraaksi. Mestareiden Liigassa edes tappio Atleticolle ei olisi minkäänmoinen katastrofi ja liigassa Juventus haluaa takuuvarmasti säilyttää jo lähes ikuiselta tuntuvan tappiottoman sarjansa.

Ottelun kulku:

On mielenkiintoista nähdä minkälaisen lähestymistavan Diego Simeone ottaa keskiviikko-illan herkkupalaan. Kotimaan sarjassa Atletico on ollut tällä kaudella ehkä jopa vielä viime kautta enemmän vastaiskujoukkue ja se onkin pitänyt tämän kauden La Liga otteluissa palloa vain 46% otteluajasta. Esimerkiksi Real Madridia vastaan joukkue kyttäili suuren osan peliajasta vastaiskuja ja iski jatkuvasti nopeita, tehokkaista ja suoraviivaisia hyökkäyksiä pallonriiston saadessaan. Samaan aikaan Juventus on Allegrin aikakaudella ollut enemmän ja enemmän pallonhallintajoukkue ja se on pitänyt palloa tämän kauden liigaotteluissa peräti 65% otteluajasta. Joukkue osaa myös iskeä nopeita hyökkäyksiä, vaikka esim. Milanin erittäin passiivinen taktiikka saikin joukkueen hakkaamaan päätään Milanin bussiin ensimmäiset 65 minuuttia.

Juventuksen pelitavassa wing-backeilla on iso rooli hyökkäyspelaamisessa ja tässä piilee myös yksi ottelun ratkaisukohdista. Simeonen Atletico pyrkii varmasti pelaamaan pallonriistojen jälkeen palloa taitavien laituriensa jalkaan. Juventuksen laitatopparit Chiellinin johdolla eivät ole parhaimmillaan 1 vs 1 tilanteissa ja Juventus pyrkii varmasti välttämään nämä tilanteet parhaimpansa mukaan. Varsinkin täksi kaudeksi Manchester Unitedista hankittu laitapelaaja Patrice Evra on ollut hieman hukassa uudessa roolissaan hyökkäys- ja puolustuspäässä, joten Allegri peluuttanee vasemmalla laidalla Kwando Asamoahia, joka on huomattavasti Evraa hyökkäysorientoituneempi pelaaja.

Myös keskikentällä tullaan näkemään todella kova kamppailu, kun Juventuksen Arturo Vidal, Paul Pogba ja Claudio Marciso iskevät Atelticon keskikenttäpelaajia vastaan. Juventuksellä on keskikentällä näennäinen miesylivoima, mutta varsin vapaassa roolissa hyökkäyspäässä pelaava Raul Garcia on koulutukseltaan keskikenttäpelaaja ja laskeutuu usein puolustettaessa ja prässätessä target-kärki Mario Manduzicin alapuolelle. Atleticon pitää pystyä estämään Paul Pogban ja Vidalin pallolliset ja pallottomat nousut, joissa miehet ovat ehdotonta maailman huippua. Uskonkin, että Simeone iskee kovin Juventuksen pääasialliseen pelintekijään, eli Claudio Marchisoon, jonka pallollisen roolin minimoiminen pakoittaisi Pogban ja Vidalin hakemaan palloa entistä alempaa. Mitä pidemmäs ottelu etenee tasatilanteessa, sitä enemmän Simeonen on haettava voittoa, sillä Atleticon on saatava pisteitä hävittyään ensimmäisen ottelun Olympiakoksen vieraana. Juventus tuskin tule hyökkäämään yltiökylläästi ja sille maaliton tasapeli kelpaisi mainiosti.

Atletico pelasi erinomaisen ottelun Sevillan vieraana ja joukkue lähtee kaikesta huolimatta omissa papereissani pienoisena ennakkosuosikkina keskiviikko-illan otteluun, varsinkin kun Juventuksen takaraivossa siintää varmasti tuleva klassikko Romaa vastaan. Juventus on Carlos Tevezin johdolla kuitenkin äärimmäisen vaarallinen joukkue ja jää tuskin maaleitta myöskään Atleticon vieraana. Atletico saa kunnian olla tämän vuoden ensimmäinen Gianluigi Buffonin taakse maalin tehnyt joukkue ja voittaa ottelun lukemin 2-1.

Todennäköiset avauskokoonpanot:

atletijuve

MTV3 näyttää ottelun suorana Sport1 kanavallaan klo 21.40 alkaen.

Muista myös osallistua keskiviikkokisaamme, jossa tehtävänäsi on veikata kierroksen yhteismaalimäärä. Palkintona FIFA 15 -peli valitsemallesi konsolille.