Kommentti: Arsenal on putoamassa mestaruusjunasta

Otsikossa esitetty väite saattaa saada monen kulmat kurtistumaan, onhan sarjaa pelattu vasta kaksi kierrosta. Totuus on kuitenkin se, että Arsenal on saalistanut tarjolla olleista kuudesta pisteestä vain yhden ja eroa muun muassa Manchesterin joukkueisiin sekä Chelseaan on jo viisi pistettä. Tykkimiehillä on toki pitkän kauden aikana kaikki eväät nousta mestaruustaistoon, mutta tällä hetkellä mitkään merkit eivät viittaa siihen.

Viime sunnuntain sarja-avauksessa Liverpoolin jyrän alle kotikentällään jäänyt Arsenal on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava kahdessa ensimmäisessä ottelussaan. Tunnelma kannattajien keskuudessa on jatkunut tutun myrkyllisenä, mistä nähtiin viitteitä muun muassa eilen King Power Stadiumilla Gunners-fanien laulaessa surullisen kuuluisa ”Spend Some Fckn Money” -chanttiaan. Tämä chanttailu johtuu ymmärrettävästi Arsene Wengerin kyvyttömyydestä hankkia uusia pelaajia pelipaikoille, joille Tykkimiehillä olisi huutava pula.

Tykkimiesten siirtopolitiikka on oma lukunsa ja tilanne joukkueen vahvistamisen suhteen voi vielä muuttua siirtoikkunan ollessa auki elokuun loppuun. Syyt, mitkä ovat pudottamassa Tykkimiehiä mestaruusjunan kyydistä, ovat pelillisiä. Siinä tiivistyy myös aikanaan visionääriksi kuvaillun Arsene Wengerin suurimmat heikkoudet.

Toki Arsenalin esityksiä ruotiessa täytyy muistaa joukkueen lepuuttaneen muutamia EM-kisoissa pitkälle edenneitä tähtipelaajiaan. Toisaalta Wenger on osoittanut kyvyttömyyttä muuttaa peliään käytössä olevan materiaalin mukaan. Viimeisin esimerkki tästä nähtiin eilisessä pelissä, jossa Arsenal yritti murtaa Leicesterin syvällä maannutta pakkaa tutulla lyhytsyöttöpelillä. Avauksen laitureina viilettäneet englantilaiset Alex Oxlade-Chamberlain ja Theo Walcott vaan eivät millään taivu ominaisuuksiensa puolesta hidastempoiseen lyhytsyöttöpeliin. Näin ollen Gunnersin olisi pitänyt pyrkiä huomattavasti nopeatempoisempaan hyökkäämiseen.

Myös kriittinen ysipaikka on puhuttanut kahden ensimmäisen pelin jälkeen. Kummassakin pelissä piikissä avanneesta Alexis Sanchezista ei saa yksinäistä kärkeä tekemälläkään, koska chileläinen on parhaimmillaan päästessään leikkaamaan laidalta keskustaan. Hyökkääjätilanteessa ei siis enää ole edes kysymys siitä, onko Olivier Giroud tarpeeksi hyvä ykköskärki. Vaikka ranskalainen olisi siirtoikkunankin jälkeen Wengerin ykköshevonen piikkiin, tarvitsee Arsenal ehdottomasti pätevän, puhtaan kärkimiehen Giroudin kirittäjäksi.

Tästä tilanteesta moni olisi vienyt pallon pilkulle. Kuva: Getty

Tästä tilanteesta moni olisi vienyt pallon pilkulle. Kuva: Getty

Kaksi ensimmäistä peliä on tuonut esille myös samoja tuttuja puolustuksellisia ongelmia. Arsenal on kahdessa ensimmäisessä pelissä ollut todella altis vastaiskuille pakan ollessa levällään pallonmenetysten jälkeen. Tykkimiesten hitaampien hyökkäysten puolustaminen ei sekään ole vakuuttanut Liverpoolin iskettyä kaksi maalia pallonhallinan jälkeen. Aivan kuin voisimme mennä aikakoneella vaikkapa viisi vuotta taaksepäin ja Arsenal kärsi samoista ongelmista.

Vaikka Arsenalilla oli eilen eväät voittoon hallitsevan mestarin vieraana, oli tasapelipiste lopulta loistava tulos Tykkimiehille. Tasurista on pitkälti kiittäminen lukuisia Kettujen nopeita hyökkäyksiä katkonutta Laurent Koscielnya sekä ottelun tuominnutta Mark Clattenburgia, joka jätti viheltämättä kaksi päivänselvää rankkaria Leicesterille – aivan sama minkä värisillä laseilla ottelua katsoi. Ensimmäinen pilkun paikka nähtiin ensimmäisellä puoliajalla Koscielnyn kaadettua Danny Drinkwaterin boxissa. Toinen vahva aihio tuli toisen puoliajan lopulla Hector Bellerinin kaadettua vaihdosta sisään tulleen Ahmed Musan rankkarialueella.

Jos Gunnersin esityksistä haluaa kaivaa jotain positiivista, oli Boltonista tulleen nuoren Rob Holdingin eilinen esitys varsin mukiinmenevä keskuspuolustuksessa. Myös vaihdosta sisään tullut Mesut Özil nosti Arsenalin pelin tasoa silmin nähden. Tykkimiehet näyttivät Leicesterin kenttäpuolella lähes eri joukkueelta saksalaismaestron johtaessa hyökkäyspeliä.

Loppukaneettina voisikin todeta, ettei Arsenalin tilanne ole vielä täysin toivoton, mutta mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että Pohjois-Lontoossa edes taisteltaisiin mestaruudesta tällä kaudella. Arsenalin hyökkäyspelin rakenteet ovat kahden pelin otannalla pysyneet liian ennalta-arvattavina ja vaarallisille vastaiskuille alttiina. Wenger on tuttuun tapaansa lupaillut lehdistötilaisuuksissa hankkivansa uusia pelaajia. Nyt ranskalaisvelholla olisi toiminnan paikka, muuten mestaruusjunan perävalot alkavat näkyä horisontissa.

Kansikuva: Getty