TOP 10: Parhaat Valioliigasta putoavat pelaajat

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

UNELMAKISA: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Viimeisiään vetelevän Valioliiga-kauden päätteeksi sarjaporrasta alaspäin putoavat joukkueet ovat käytännössä selvillä. Valioliigan jättää kolmikko Stoke City, West Bromwich Albion sekä Swansea City. Joutsenilla tosin on vielä pieni sauma ohittaa Southampton, mutta se vaatisi yhdeksän maalia heikomman maalieron kirimistä umpeen. Valioliigan massiivinen TV-sopimus on tarkoittanut sitä, että myös putoavissa joukkueissa on tukku laadukkaita pelaajia. Listasimme kymmenen parasta Valioliigasta putoavaa pelaajaa. Listalle ei kelpuutettu lainamiehiä, joten esimerkiksi Stoken Kurt Zouma (Chelsea) tai WBA:n Grzegorz Krychowiak (PSG) eivät ole mukana.

10. Sam Clucas, Swansea

27-vuotias Sam Clucas putosi nyt toista kautta putkeen. Viime kaudella läpimurtonsa Hull Cityssä tehnyt keskikenttäpelaaja hankittiin elokuussa Walesiin 15 miljoonan punnan siirrolla. Vasenjalkainen Clucas ei ole tähtipelaaja, eikä sen suuremmin säväytä, mutta hänen monipuolisuus ja tasaisuus tekevät englantilaisesta hyvän peruspelaajan. Clucas nähtiin Joutsenissa niin keskikentän keskustassa, laiturina kuin wingbackinakin. Huippuseuroihin myöhemmällä iällä kehittyneellä Leicester-kasvatilla ei ole asiaa, mutta alemman keskikastin joukkueessa hän olisi jälleen erinomainen työmies.

9. Salomon Rondon, West Bromwich

Zenitistä vuonna 2015 saapunut venezuelalainen on viihtynyt The Hawthornsilla kolme kautta. Verkko on heilunut sarjapeleissä yhteensä 24 kertaa, eli keskimäärin kahdeksan kertaa kaudessa, joten Salomon Ronondonia voi pitää kelpo kärkenä. Lukema on hyvä, sillä vähäisen pelinteko-osaamisen WBA:ssa tarjoilu ei ollut hääppöistä. 28-vuotias kärki on erinomainen target- ja pääpelaaja, mikä tekee hänestä ihanteellisen vaihtoehdon hieman tasokkaammankin seuran kakkoshyökkääjäksi. Rondonille on takuulla ottajia.

8. Lukasz Fabianski, Swansea

Swansean putoaminen ei jäänyt ainakaan maalivahdista kiinni. Pitkään Arsenalin kakkostorjujana toiminut Lukasz Fabianski, 33, on ollut Joutsenten tukipilareita viimeisen neljän vuoden ajan. Puolalainen keikkuu vuosi toisensa jälkeen torjuntatilastojen kärjessä. Kokeneella torjujalla alkaa olla ikää jo sen verran, että hän tuskin enää haikailee suurseuroihin. Valioliigassa jatkavista seuroista etenkin Crystal Palacen ja Huddersfieldin kannattaisi pitää tasaisen varmaa Fabianskia silmällä.

Liberty Stadiumilla ollaan saatu nauttia viime vuodet laadukkaasta maalivahtipelistä. (Laurence Griffiths/Getty Images)

7. Jake Livermore, West Bromwich

Pari vuotta sitten kokaiinista kärähtäneen Jake Livermoren kausi ei ole ollut häävi, mutta hän on silti ehdolla Englannin MM-kisaryhmään. Atleetti pohjapelaaja ei loista pallon kanssa, mutta hoitaa puolustusvelvoitteet varmasti. 28-vuotias Tottenham-kasvatti omaa kokemusta myös sarjaporrasta alempaa, mutta hänen profiilin omaavia keskikenttäpelaajia ei ole liikaa, joten ottajia luulisi löytyvän myös Valioliigasta.

6. Federico Fernandez, Swansea

Argentiinalainen siirtyi Valioliigaan edellisten MM-kisojen jälkeen ja on kuulunut Swansean ehdottomiin avainhahmoihin viime vuosina. Tästä kertoo myös Federico Fernandezin, 29, käsivartta koristanut kapteenin nauha, kun varsinainen kippari Leon Britton ei liiemmin pelannut. Fernandezia voisi kuvailla perushyväksi toppariksi, johon omat voivat luottaa.

5. Joe Allen, Stoke

Toissa kesänä EM-kisojen tähdistöön arvostettu walesilainen ei koskaan vakuuttanut Anfieldillä, mutta Stokessa hän on näyttänyt kyntensä. Joe Allen, 28, pelasi välillä pohjalla, välillä hyökkäävämmässä roolissa, mutta koko ajan avainroolissa. Hyvin pelivälinettä liikuttava Allen on yksi pelaajista, jonka voi olettaa jättävän nykyisen työnantajansa lähes varmasti. West Ham, Newcastle ja sarjaan nouseva Wolverhampton ovat jo osoittaneet kiinnostusta Swansean kasvattiin.

4. Jonny Evans, West Bromwich

WBA-kippari Jonny Evans on kuulunut jo vuosia sarjan aliarvostetuimpien pelaajien joukkoon. Muun muassa Jose Mourinho on sanonut, ettei olisi myynyt pohjoisirlantilaista, joka siirtyi Hawthronsille kolmisen vuotta sitten. 30-vuotias keskuspuolustaja ratkoo tilanteet älyllään, ei fyysisyydellä. Kalinapalloa pelanneessa Baggiesissa pallollinen toppari ei pääse loistamaan, mutta Evans osaa myös pelin avaamisen jalon taidon. ManU-kasvatin ura jatkuu takuuvarmasti Valioliigassa, sillä hänen sopimuksessaan on vain kolmen miljoonan punnan ulosostopykälä, joka aktivoitui WBA:n pudotessa.

Joku onnekas saa Jonny Evansista laadukkaan keskuspuolustajan pilkkahintaan.  (Michael Steele/Getty Images)

3. Xherdan Shaqiri, Stoke

Sveitsiläinen lihaskimppu ei ole noussut tasolle, jolle häntä Baselin aikoina povattiin. Bayern Münchenissä ja Interissä flopannut Xherdan Shaqiri löysi kodin Stokesta, jonka hyökkäyspelille hän on ollut tällä kaudella kaikki kaikessa. Kahdeksan maalia ja kuusi maalin johtanutta syöttöä merkkauttanut Shaqiri on ilmaissut tyytymättömyytensä seuran tilanteeseen ja todennut muun muassa Stokesta puuttuvan laatua. 26-vuotias laituri miettii vaihtoehtojaan varmasti rauhassa ja tulevat MM-kisat ovat Shaqirille oiva näytönpaikka. Brittimediassa on väläytelty sveitsiläisen siirtymistä West Hamiin, jossa palloilee vanha tutkapari Marko Arnautovic. Championshipissä terävästi ampuvaa peluria ei tulla näkemään.

2. Alfie Mawson, Swansea

Toissa kaudella Ykkösliigaa pelannut Alfie Mawson on noussut raketin lailla huipulle. Swansean avainpelaajan tämän kauden vahvat otteet palkittiin kutsulla Englannin A-maajoukkueeseen ja Mawson saatetaan hyvin nähdä kesällä Venäjällä. Uuden sukupolven toppari on herättänyt suurseurojen kiinnostuksen ja hän tulisi luultavasti jatkamaan matkaa vaikka Swansea olisi säilynyt. Ainakin Manchester United, Tottenham ja Chelsea ovat huhujen mukaan kiinnostuneita Lontoosta kotoisin olevasta topparista. 24-vuotiaan Mawsonin hintalappu asettuu vähintään 40 miljoonan punnan tietämiin, mikä kuvastaa kuinka kovasta pelimiehestä on kyse.

1. Jack Butland, Stoke

Stoke-puolustuksen surullisuutta kuvaa se tosiasia, että sarjassa eniten torjunut Jack Butland pelasi jälleen hyvän kauden Pottersin tolppien välissä. Atleetti englantilainen missasi lähes koko viime kauden, mutta paha nilkkavamma ei näkynyt tällä kaudella. Stoken heikosta kaudesta huolimatta Butland taistelee Englannin ykköstorjujan paikasta tulevissa MM-kisoissa. 25-vuotias englantilainen olisi mielenkiintoista nähdä jonkun huippuseuran maalin suulla. 196-senttinen varsi on kimmoisa ja ulottuva, joten Birmingham-kasvatilla on edellytyksiä jopa maanosan torjujaeliittiin. Butlandin todennäköisimpänä osoitteena pidetään Liverpoolia, mutta myös Arsenal kaipaa uutta ykköstorjujaa ja kiinalaisrahassa kylpevän Wolvesin kerrotaan valmistelevan 35 miljoonan punnan tarjousta.

Kansikuva: Gareth Copley/Getty Images