Tästä 16-vuotiaasta maalivahdista puhuu koko futismaailma

Kolmessa edellisessä ottelussa AC Milanin maalia on vartioinut vasta 16-vuotias Gianluigi Donnarumma, josta tuli kaikkien aikojen nuorin Serie A:n ottelun aloittanut maalivahti. Donnarumma osoitti olevansa luottamuksen arvoinen ja torjui voitot kaikista kolmesta ottelusta.

Donnarumma on torjunut palloja koko nuoren ikänsä. Yhtenä innoittajana on toiminut hänen yhdeksän vuotta vanhempi isoveljensä Antonio, joka on myös maalivahti ja pelannut muun muassa AC Milanissa ja Genovassa. Gianluigi aloitti itse harjoittelun jo neljävuotiaana. Valmentajaksi ryhtyi hänen setänsä Ernesto, joka oli toiminut maalivahtivalmentajana jo pitkään.

Nykyään lähes parimetrinen Donnarumma on ollut ikäänsä nähden isokokoinen läpi junioriuransa. Hänen äitinsä joutuikin kantamaan pojan syntymätodistusta aina otteluissa mukana, koska vastustajat epäilivät maalivahtia ikäistään vanhemmaksi.

Ei mennyt kauaa, kunnes italialaiset suurseurat pistivät merkille kookkaan ja lupaavan maalivahdin. Muun muassa Juventus, Roma ja Inter osoittavatkin kiinnostusta Donnarummaa kohtaan. Päättäväinen poika halusi AC Milaniin, jonka testeissä hän kävi menestyksekkäästi 14-vuotiaana ja raivasi tiensä suurseuran akatemiaan.

Italian nuorten maajoukkueiden vakiokasvo pääsi ensimmäistä kertaa AC Milanin edustusjoukkueen mukaan viime kauden lopulla, kun Filippo Inzaghi otti nuorukaisen penkille kauden viimeisiin otteluihin. Donnarumma oli askeleen lähempänä unelmaansa, mutta peliaikaa ei kuitenkaan vielä irronnut. Ensimmäiset minuuttinsa Rossonerin paidassa hän pelasi kesän harjoitusottelussa Real Madridia vastaan, kun tuore päävalmentaja Sinisa Mihajlovic vaihtoi hänet kentälle viimeiseksi vartiksi.

Diego Lopez torjui kuluvan kauden kahdeksassa ensimmäisessä sarjapelissä. Tuloksena oli ainoastaan kolme voittoa ja 14 päästettyä maalia, joten Mihajlovic herätteli joukkuetta vaihtamalla lokakuun lopussa maalille nuoren kakkosvahtinsa. Donnarumma torjuikin heti voiton kautensa mainiosti aloittaneesta Sassuolosta. Mihajlovic ei halunnut vaittaa voittavaa maalivahtia ja Donnarumman johdolla Milan nappasikin voitot myös Chievosta ja Laziosta. Mihajlovicille pitää antaa pisteet rohkeudesta, mutta debyytille oli poikkeuksellisen hyvä sauma. AC Milanin otteissa oli ollut paljon parantamisen varaa, joten hävittävää ei käytännössä ollut.

–  En katso ikää. Katson onko joku hyvä vai ei. Poika harjoittelee hyvin ja tällä hetkellä luotan häneen enemmän, Mihajlovic kommentoi joukkueen maalivahtitilannetta The Guardianille.

Mihajlovicin kehut hyvästä harjoittelusta on saanut katetta syksyn aikana netissä levinneestä videosta, jossa on kuvattu Donnarumman vauhdikasta treenaamista. Voit katsoa videon tästä.

Donnarumman pelinumero on syntymävuoden mukaisesti 99. Kuva: AOP

Donnarumman pelinumero on syntymävuoden mukaisesti 99. Kuva: AOP

Donnarumman vahvuuksiin kuuluu luonnollisesti iso koko, sillä lähes parimetrisenä hän peittää todella paljon. Hän on myös kokoonsa poikkeuksellisen atleettinen ja ketterä. Donnarumma ei luota torjuntatyylissään ainoastaan isoon kokoonsa, vaan nuorukainen on loistava reaktiotorjuja. Hieno esimerkki tästä on nuorukaisen komea torjunta nollapelissä Chievoa vastaan. Kyseinen torjunta ei kuitenkaan ollut pelin kannalta oleellinen, sillä Chievon pelaaja oli tilanteessa paitsiossa.

Italian nuorten maajoukkueen valmentajat ovat kuvailleet Donnarummaa tulevaisuuden Azzurrin ykköstorjujaksi. Donnarummalta löytyy muutakin yhtäläisyyksiä maajoukkueen kokeneeseen luottoveskariin Gianluigi Buffoniin kuin vain etunimi. Myös Buffon aloitti ammattilaisuransa todella nuorena, sillä hän pelasi ensimmäisen ottelunsa Serie A:ssa Parman riveissä 17-vuotiaana. Seuraavalla kaudella Buffon oli jo joukkueen ykkösmaalivahti pelaten 27 ottelua.

Muun muassa Manchester United on osoittanut kiinnostusta Donnarummaan, mutta italialaismedian mukaan nuorukainen on solminut jatkosopimuksen AC Milanin kanssa, joka pitäisi hänet ainakin vutoeen 2018 punamustien riveissä. Donnarumma on unelmoinut pelaavansa juuri Rossonerin riveissä, joten siirtyminen toiseen seuraan ei näytä todennäköiseltä nyt, kun vastuuta on alkanut tulla.

Donnarumman peliajan ei pitäisi ainakaan vähentyä lähiaikoina, sillä Lopez kärsii polvivammasta, joka pitää espanjalaisen sivussa pelikentiltä määrittelemättömän ajan. Kyseessä on vanha vamma, joka alkoi vihoittelemaan pahemman kerran eikä parane ilman lepoa. Tämä sopinee Donnarummalle, sillä kylmäpäinen nuorukainen on varmasti valmiina kantamaan suurempaakin vastuuta.

Donnarumma astelee tolppien väliin todennäköisesti seuraavan kerran lauantaina, kun AC Milan kohtaa kotikentällään Atalantan. Voit seurata Serie A:n jännittäviä kamppailuja Viasatin kanavilla sekä Viaplay -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press

Lähde: The Guardian