Kommentti: Neymar lähti, Barcelona sortunee Pepsiin korvaajaa hankkiessa

Viaplay LogoTuleva La Liga -kausi tuttuun tapaan Viaplaysta!

Joo, joo, brasilialainen megatähti Neymar siirtyi espanjalaisesta FC Barcelonasta ranskalaiseen PSG:hen. Vanha juttu. Siksi käännän katseeni kommentissani brassitaikurin jättämään seuraan, katalaanijätti FC Barcelonaan.

Tai onhan tätä koko järjettömyyttä pakko parilla rivillä kommentoida. Siis voi hyvää päivää. Kukaan futaaja ei ole, tai tule olemaan, yli 200 miljoonan euron hintainen. Vielä, kun soppaan viskataan Qatarin valtion pr-hassailu, niin jo valmiiksi happamoituneet aivoni vetävät viimeisiä henkosia. Mitähän mieltä Yle Kioskin Markus olisi asiasta? V-tuttaisi varmaan.

Neymarin siirron suurin sumutus on hinta. Kun pelaajasta maksetaan 222 miljoonaa euroa, menee porukka totaalisen ”pähkinöiksi”. Mutta mitä konkreettista hallaa hänen lähtönsä tekee Barcelonalle?

Brasilialaisen tasosta käy kova debaatti foorumeilla, somessa ja jokaisen maan medioissa. ”Näin monta Teemu Pukkia samalla summalla olisi saatu”, ”Näin monta Saludo-pakettia samalla summalla olisi saatu”, ”Näin monta vuoristogerbiiliä samalla summalla olisi saatu”.

Fakta on kuitenkin se, että vaikka Neymarin viime kausi Blaugranassa olikin tilastollisesti ”heikko”, oli hänen pelillinen merkitys Barcalle valtava. Kirjoitin tästä asiasta jo viime La Liga -sesongilla. Siinä, missä Lionel Messi ja Luis Suárez neppailivat, Sergio Busquets alisuoritti ja Andres Iniesta oli vain valitettavan vanha, painoi Neymar töitä niska kyyryssä koko vasemman laidan alueelta.

Kuinka moni supertähti nöyrtyisi tippumaan hyökkäävästä ja otsikoita keräävästä roolista melkeinpä wing backiksi? Neymar nöyrtyi. Ja voi olla, että siinä piilee yksi lähtemisen syistä.

Kollektiivinen lovi on siis merkittävä varsinkin, kun seuran peräsimeen siirtyi joukkuevoimaan luottava Ernesto Valverde. Olisi melkoisen kosteaa nähdä Neymar Valverden kurillisessa paketissa. Se päivä ei tule ainakaan näillä näkymin sarastamaan.

Barcelona on ollut viime kaudet myllerryksessä. Viimeisin päävalmentaja Luis Enrique joutui kantamaan entisen pelikaverinsa Pep Guardiolan kalpeaa haamua, kärsi pienemmistä ja vähän isommistakin kriiseistä ja ”kriiseistä”, upea ja fantastinen junioriakatemia La Masia tuntuu rypevän melkoisen heikoissa vesissä ja nyt lähti yksi suurimmista tähdistä.

Nykyinen, myöskin kiistelty niin kuin jokainen vähänkään virkaatekevä ihminen Espanjassa on, seurapresidentti Josep Maria Bartomeu joutuu ainiaan olemaan se henkilö, jonka aikana seura menetti yhden nykyfutiksen suurimmista tähdistä.

Mutta Bartomeu tulee olemaan ennen kaikkea se henkilö, joka korvaa maagisen Neymarin. Millä tai kenellä? Eikä kyse ole niinkään siitä, mikä nimi pelaajan selkämystä koristaa, ei. Kyse on siitä, että Bartomeu tulisi Barcelonan urheilutoimenjohtajan Robert Fernandezin kanssa pestattava sellainen roolipelaaja, joka sopisi Valverden sapluunaan mahdollisimman hyvin.

On sangen tylsää sanoa, että ”paras pelaaja olisi se, joka sopisi parhaiten Valverden sapluunaan”, totta kai. Varsinkin tällaisena klikkijournalismin aikana, jolloin jokaisen jutun tulisi sisältää nimet Dybala, Coutinho, Dele Alli, Hazard ja niin edelleen. Nimellä ei kuitenkaan ole loppu viimein väliä. Pelaajan selässä on takuulla tuttu nimi, koska vain laatupelaaja kelpuutetaan yhteen universumin suurimmista seuroista.

On siis ensisijaisen tärkeää spekuloida niitä vahvuuksia, tilastoja ja rooleja, joiden kautta Valverde saa haluamansa irti koko kollektiivina.

Koska elämme Herran vuotta 2017, on Bartomeu, Fernandez ja kumppanit sortuva ns. ”Pepsi-hankintaan”. Eli pelaaja tulee olemaan nimellisesti vetävä ja mahdollisimman paljon mainosrahaa seuraan tuova sen sijaan, että hän sopisi prikulleen päävalmentajan aatoksiin. Niin se maailma vaan toimii.

Ainakin YouTubesta Pepsi-pelaajien kikkatemppuja naamat huurussa katsova ihmismassa saa tyydytystä Barcan tulevasta Neymarin korvaajasta. Tähän porukkaan ei luonnollisesti kuulu joukkueen tulevaisuudesta aidosti huolissaan olevat.

Toisaalta, mitäpä tässä mouruamaan. Joukkuetta johtaa korkeata tempofutista Athletic Bilbaossa tarjonnut Ernesto Valverde, La Masiassa sammuu pian viimeinenkin majakka ja Camp Noun pääporttia koristaa (todennäköisesti) jälleen uusi virvoitusjuomamannekiini.

Kuva: Aurelien Meunier/Getty Images.