Vihreän veran koodinmurtajat – he ovat La Liga -kauden läpimurtopelaajat

Unibetin asiakkaana näet La Liga -matsit ilmaiseksi – avaa tili nyt!

Espanjan Primera División on tarjonnut tänäkin kautena upeita otteluita ja suuria sankareita. Toiset pelaajat ovat hiipuneet, mutta jalkapallon suolan mukaisesti toiset ovat nousseet ja murtautuneet lopullisesti La Liga -tasolle.

Huipputasolle itsensä hinaavat pelaajat ovat Iberian niemimaalla yleisesti ottaen nuorta kaartia. Espanjassa uskalletaan luottaa nuoriin pelaajiin ja keskivertojoukkueessa on pallonkäsittelytaito niin korkealla tasolla, että nuorukaisia uskaltaa peluuttaa. Pelaamisessa on paljon muitakin tasoja kuin vain pallollinen pelaaminen, mutta joukkueiden hyvä syöttöosaaminen poistaa valmentajilta pelkoa persuksista, että nuoret kokelaat puppeloisivat pallon kanssa.

Tässä jutussa nostetaan esiin tämän kauden tähän mennessä kirkkaimmin jo La Liga -taivaalle nousseet tähdet, tai sinne matkalla olevat jalkapalloilijat.

Marcos Llorente

Jälleen yksi huippulupaus, joka nousee Real Madridin, Valkoisen baletin, tanssikoulusta. Kevytliikkeinen keskikentän pohjalla viihtyvä Marcos Llorente on ollut Alavésin pallollisen pelaamisen johtohahmoja.

Alavés eteni sensaatiomaisesti kuluvan sesongin Copa del Reyn finaaliin Barcelonan kaveriksi. Seura perustaa pelinsä tiukasti kollektiiviin, joten hyvä esiintyminen Copassa ja La Ligan puolella ei ole yhden pelaajan ansiot. Joukkueen tärkeimpiä pelaajia luetellessa on kuitenkin pakko nostaa esiin Llorente.

Madridissa syntynyt suhteellisen kookas 22-vuotias on pelannut tällä kaudella kaikkiaan 18 pääsarjaottelussa, joissa hän on tarjoillut kaksi maalisyöttöä. Kiimaa herättävämpää on 55,1 syötön keskiarvo matsia kohden, joista oikeaan kohteeseen on saapunut 86,4 %. Tämän lisäksi kaikista 834 syötöstä eteenpäin on suuntautunut 67 %.

Llorente, joka nimeää yhdeksi esikuvakseen Xabi Alonson, on hyvin suurella todennäköisyydellä ensi kaudella jossain paljon kovemmassa seurassa. Kaikki kunnia Alavésille.

Jonathan Viera

Jonathan Viera kiittämässä omiaan, jotka ovat olleet hänen rinnalla vuosien ja vuosien ajan.

Pitkä vääntö kuuluisiko Jonathan Viera tälle listalle, miehellä kun on jo pelihistoriaa La Ligan puolelta Valencian ja Rayon riveistä. Mutta tämän kauden Viera on ollut niin naurettavan loistavaa seurattavaa, että paikka irtoaa näinkin arvovaltaisella listalla. Nyt hän tehnyt lopullisen läpimurron.

Viera palasi Las Palmasiin tammikuussa 2015 ja siirtyi seuraan pysyvällä sopimuksella seuraavana kesänä. Meneillään oleva kausi on siis ollut hyvä sekä joukkueelle että Vieralle itselleen. Nopeaan tahtiin tikkaavat jalat, tekninen osaaminen, sekä älykäs liikkuminen on avannut 27-vuotiaan pelaamisen paljon uusia aspekteja.

Tehotkin sen kertovat: viisi maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Tilastoiden lisäksi Viera on kyennyt iskemään maaleja tiukoissa paikoissa ja erittäin lyhyellä viritysvarrella. Las Palmasin oman kasvatin tärkeys näkyy kentällä myös johtamisessa ja kuuluu joukkueen kapteenistoon.

Kun Las Palmasin peli takkuaa, kääntyy katseet usein Vieraan, joka on vastannut huutoon. Hän kykenee kuljettamaan palloa pitkiäkin matkoja, eikä hätkähdä pallon hakemista puolustuksen jaloista. Käsissämme on siis tuleva seuralegenda.

Alejandro ”Álex” Berenguer

Hyvää kautta pelaava Berenguer kampeamassa FC Barcelonan Sergi Roberton reppuselkään. (Getty)

Álex Berenguer, Osasunan oma kasvatti, on ollut tärkeä palanen joukkueessa jo viime kaudelta lähtien, mutta on nyt lyönyt itsensä lopullisesti pääsarjatason pelaajaksi. Yli 1300 peliminuuttia La Ligassa ja neljä maalisyöttöä on hyvä saldo seurassa, joka ei ole tällä kaudella maaleilla tai hyökkäävällä pelisysteemillä paljoa juhlinut. Näiden lisäksi Álex on luonut pelitovereilleen 16 maalintekopaikkaa.

Todella monikäyttöinen Berenguer on pelannut tällä kaudella molempia laitapuolustajan tontteja sekä laiturin roolia. 21-vuotias pamplonalainen ei tule välttämättä tulevaisuudessa nousemaan aivan kovimman tason huippupelaajaksi, mutta potentiaali on hyvän tason pelimieheksi.

Kovan työmoraalin omaava Berenguer on klassinen esimerkki pelaajasta, joka ei paistattele niissä kaikkein suurimmissa paparazzi-valoissa, mutta on roolillaan tärkeä itse joukkueelle. Espanjan pakkomielteinen intohimo glamouriin jättää usein varjoonsa tukun pelaajia, jotka ansaitsisivat tunnustusta, mutta saavat sitä ani harvoin.

Seuraava kausi on Berenguerille uran määränpään luotaava. Hyvän siirron saadessaan hänestä voidaan kuulla tulevaisuudessa paljonkin, mutta mahdollisuus uppoutua seurauskollisuuden aallokkoon on suuri.

Yeray Álvarez

Álvarezin päänvaivana huippulaituri Neymar. (Getty)

Vähemmän yllättäen jälleen yksi baskipuolustaja, joka lyö itsensä läpi kasvattajaseurassaan Athletic Club Bilbaossa. Yeray Álvarez on ollut tällä kaudella otsikoissa monestakin syystä. Syksyllä hän murtautui Athletic-luotsi Ernesto Valverden suosioon, mutta sitten synkkiä pilviä taivaalle toi sairastuminen kivessyöpään.

Pallollisena keskuspuolustajana ja taistelijana tunnettu 22-vuotias Álvarez on jo kuitenkin tehnyt paluun pelikentille ja syöpäkin on näillä näkymin nujerrettu, joten nuorukaista odottaa ikään kuin uusi kauteen starttaaminen.

Tämä tuskin tulee koitumaan Álvarezin kohtaloksi, sillä toppari on selvästi Valverden pehmeä kohta ja syystäkin. Hyvän liikkeen omaava puolustaja on joutunut pituutensa (183cm) vuoksi taistelemaan läpi uransa kookkaampia hyökkääjiä vastaan ja opettelemaan pelinlukutaitoa.

Álvarezin pomppuja ja ennakoivaa liikkumista voidaan tulevaisuudessa ihastella jossain isommassakin seurassa, mutta tällä haavaa Athletic on oiva kasvuympäristö hänelle. Ja mikä kiire Álvarezilla pois seurasta edes olisi, kun hän on päihittänyt syövän ja nykyisen päävalmentajan alaisuudessa on luottoa tulossa.

2,7 viikatetta ja 3,9 syötönkatkoa per ottelu ovat lukuja, jotka tulevat varmasti paranemaan mitä pidemmälle kausi kääntyy.

Lähteet: Whoscored, Squawka.

Kuvat: Getty.