Malaga odottamattomassa nousukiidossa – sössitty alkukausi eväsi taistelun Euroopasta

Huhtikuun loppupäiviä viedään ja Espanjan pääsarjan kuntopuntarin sijalla kuusi komeilee andalusialaisseura Málaga Club de Fútbol. Joukkue, joka oli pahimmillaan melkoisissa pelillisissä ongelmissa, mistä kertoo se, että seuralla on käytössään jo kolmas päävalmentaja tällä kaudella.

Juande Ramos oli lopulta paperia, kuin myös hänen jälkeen joukkuetta johdattanut Marcelo Romero. Valmentajasekoilun jälkeen tilanne Aurinkorannikoilla on rauhoittunut nykyisen luotsin, José Miguel González Martín del Campon eli Míchelin alaisuudessa.

Korkealento

Malaga on keskittynyt selkeisiin pelillisiin parannuksiin, jotka ovat toimineet. Míchel on halunnut ajoittaista pallokontrollia, mutta luottanut kollektiiviseen liikkeeseen ja laitaetenemiseen. Tämän on ollut loppukeväästä myrkkyä monille joukkueille, joista Malagan näkökulmasta suurin päänahka tuli Barcelonalta.

Etelä-Espanjassa majaansa pitävä Malaga on kerännyt viimeisestä kuudesta ottelusta erittäin kunnioitettavat 12 pistettä. Neljä voittoa ja vain kaksi tappiota. Toinen häviöistä tuli Deportivon vieraana, ottelusta, joka olisi ollut ainakin lähtökohtaisesti voitettavissa. Kyseisten otteluiden maaliero on +3, joten osumilla ei olejuhlittu.

Maaliero on selkeä merkki Míchelin haluamista asioista. Joukkue on kyennyt nollaamaan neljässä voitossaan joka ikisen vastustajan. Malagan huikeasta kevätiskusta kertoo myös se tosiseikka, että heidän taakseen viimeisen kuuden ottelun otannalla jää muun muassa Valencia, Sevilla ja Real Sociedad. Vaikka Malaga on hyvän tulosputkensa aikana kohdannut sellaisia heittopusseja, kuten Granada ja Sporting Gijon, ovat voitot merkki kovasta suorittamisen tasosta. Se ei ole La Ligan alemman keskikastin joukkueille mikään itsestäänselvyys. Eikä varsinkaan silloin, kun joukkue on ensiksi ottanut valtaosan kaudesta käkättimeen.

Míchelin koulu

Míchelin työtä tarkastellessa voi vakuuttua espanjalaisvalmentajan taktisista muutoksista, mutta myös henkisestä valmentamisesta. Taktiset mallit, tyylit ja suunnitelmat ovat pelin perustoja, mutta nykyvalmentajilta tarvitaan monen osaamisen lisäksi ymmärrystä psykologiasta. Tämä ei tarkoita, että jalkapallojoukkueita vetävien tahojen tarvitsee olla kyseisen alan maistereita, saati professoreita. Mutta perusajatus psykologiasta on syytä olla hallinnassa.

Sitten, kun on valmentajat ovat perehtyneet tähän, täytyy heidän osata tuoda erilaiset tunneteemat oikein niin joukkue- kuin pelaajatasollakin. Siinä, missä Míchel, 54, miellettään taiteen taitajaksi, pitää yksi toisen ääripään edustajista majaansa Manchester Unitedissa ja Old Traffordilla. Portugalilainen menestyjä José Mourinho on tälläkin kaudella antanut mielenkiintoisia lausuntoja pelaajistaan mediaan. Brittiläinen lehdistö on ottanut tästä sirkuksesta kaiken ilon irti, syystäkin.

Yksi koko kauden menestyjä on ollut suurseura FC Barcelonasta Malagaan ilmaan siirtokorvausta siirtynyt Sandro Ramírez. Espanjalainen hyökkäyspään monitoimimies on nostanut osakkeitaan hurjasti Los Boqueronesissa, eikä tällä tavalla esiintyen ole enää pitkään Malagan värejä kantava pelaaja. Jo ikuisuuden valokeilassa ollut, mutta silti vasta 21-vuotias Sandro on heiluttanut maalin pitsejä 14 kertaa kaikki kilpailut mukaan lukien.

Sandron menestyminen on tuotosta taktisten palasten treenaamisesta paikoilleen parin viime kuukauden aikana. Espanjalainen Barca-kasvatti on tehnyt tässä kuussa neljä maalia.

Pablo Fornals, kohti tähteyttä

Malagan laitapelaaminen on nostanut tilansyntymisellään esiin myös toisen 21-vuotiaan espanjalaisen. Keskikentällä ja sen ylemmillä oksilla viihtyvä, joukkueen oma kasvatti, Pablo Fornals on latonut tilastoihin yhteensä seitsemän positiivista tilastomerkintää. Viisi maalia ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä on herättänyt kiinnostusta likipitäen jokaisessa suuremman kokoluokan espanjalaisseurassa. Mikäli Fornals lähtee kesällä isompiin ympyröihin, osaa Míchel opastaa nuorukaista oikeisiin päätöksiin. Potentiaalia espanjalaisessa on vielä pitkälle.

Pablo Fornals on saanut tällä kaudella tuuletella maaleja useampaankin otteeseen. Kuva: David Ramos/Getty Images

Malagan kausi on ollut aneemista taapertamista suuren osan ajasta, mutta tämän hetkinen trendi näyttäisi siltä, että joukkue lopettaa kuluvan sesongin korkeaan, iloiseen nuottiin. Míchel on ollut yksi merkittävimpiä käänteentekijöitä, vaikka miehistöhän joukkueessa on ollut kauden ensimetreistä asti hyvä. Jopa sellainen, jolla olisi ollut mahdollisuudet Euro-paikkoihin.

Siihenkin peilaten on sääli huomata, kuinka erittäin ristiriitainen johto sössi mahdollisuuden joukkueen paluusta Euroopan kentille. Ensi kaudella heillä ei kenties enää ole loistvasti pelanneita Ignacio Camachoa, Sandroa tai Fornalsia.

Míchel toivon mukaan on.

Kansikuva: Denis Doyle/Getty Images.