Málagan ristiriitainen seurapomo oppinut johtamaan – valmentajaruletti pyörii oikeista syistä

Kesällä 2017 Aurinkorannikolla piti kaiken olla hyvin. Itse asiassa paremmin kuin hyvin. Alueen suurseura Málaga Club de Fútbol oli ollut viime La Liga -sesongilla komeasti kahdeksas 48 kerätyllä pisteellä ja 12 voitolla ja 12 tasapelillä. Tasapainoinen kausi kaikkinensa ja samalla Javi Gracia sai päätökseen onnistuneen pestinsä joukkueen päävalmentajana.

Suunnitelmat tulevalle kaudelle olivat hyvin vauhdissa. Seura ilmoitti, että seuraavaksi päävalmentajaksi saapuu Málagaa kaudella 2003-2004 valmentanut ja Sevillassa puolijumalan maineeseen noussut Juande Ramos. Kokenut ja meritoitunut valmentaja oli ennakkoon ajateltuna kaappaus keskikastin seuralta, vaikka Ramosin sädekehä olikin himmentynyt huomattavasti Sevillan ajoista.

Uusi valmentaja, uusia pelaajia

Joukkuetta vahvistettiin Málagan arvoon nähden hyvillä pelaajilla; Keko, Bakary Kone, Adalberto Peñaranda, Sandro ja Diego Llorente, vain muutamia mainitakseni. Harjoituskauden tekemisestä pystyi aistimaan, että seura uusi itseään. Uusien pelaajien, vanhan rungon ja Ramosin nimittämisen ansioista Málagan omat toiveet olivat varmasti pääsyssä Euroopan kentille tauon jälkeen.

Asiat eivät suomalaistenkin suosimalla alueella menneetkään aivan niin kuin sikariporras oli ajatellut. Strömsön tapa onnistua asioissa oli kaukana, kun 62-vuotiaalle Ramosille näytettiin ovea vain 179 päivää sen jälkeen, kun hänen pestinsä oltiin kaikelle kansalle virallisesti ilmoitettu.

Potkut olivat monellakin tapaa täysin ansaitut. Ehkä ilmassa oli pientä hätäilyn makua, kun kokonainen kevätkausi olisi ollut aikaa kelkan kääntämiseen. Mutta toisaalta, jos 18 ottelun saldo on viisi voittoa, kuusi tasapeliä, seitsemän tappiota ja pistekeskiarvo 1,17, niin olisihan se Ramosin kohdalla voinut paremminkin mennä.

Seuraavana uunista ulos

Joulukuun 28. päivä 2016. Málaga ilmoittaa, että vetovastuun edustusjoukkueessa ottaa seurassa vuodesta 2014 asti apuvalmentajan pestiä hoitanut uruguaylainen Marcelo ”Gato” Romero. 40-vuotias valmentaja edusti joukkuetta myös pelaajaurallaan kuuden kauden ajan. Gracian ja Ramosin opissa marinoitunut Romero oli looginen jatkumo, ja valinta oli hyvinkin seuraromanttinen.

Romeronkaan taival ei varsin ruusuinen ollut. Puolustuksena täytyy mainita tiukka paikka, johon Romero heitettiin ensimmäisellä päävalmennuskomennuksellaan, mutta jälleen kerran vaikuttaa, että seurajohto teki oikean päätöksen. Málaga keräsi kymmenessä ottelussa Romeron alaisuudessa vain yhden voiton, kaksi tasapeliä ja tappioita kertyi peräti seitsemän. Pistekeskiarvo oli surullinen 0,50.

Uruguaylaisen johdolla Albicelestes vajosi jo putoajakandidaateiksi. Vapaatiputus, johon seura oli joutunut, oli silmiinpistävä. Kaikki se alkukauden ennakointi ja odotus loistavasta kaudesta kokeneen päävalmentajan johdolla oli murentunut grammanpalasiksi. Palasiksi, jotka ripoteltiin kaupungin läpi luikertelevan kuivuneen joen uomaan.

Niin heitä oli kolme

Málagassa ei jääty kuitenkaan tuleen makaamaan. Ristiriitainen seurapomo Abdullah Al Thani adjutantteineen palkkasi kurssinkääntäjäksi 7. maaliskuuta José Miguel González Martín del Campon, tuttavammin Míchelin. 53-vuotias Míchel niitti mainetta pelaajana Real Madridissa ja on sittemmin valmentanut muun muassa Getafea, Sevillaa, Olympiacosia ja nyt Málagaa.

Míchel voi olla juurikin se tekijä, joka rauhoittaa joukkueen henkisesti sekä pelillisesti. Miinuksena voidaan todeta, että hän ei ole koskaan viihtynyt valmentamissaan seuroissa muutamaa kautta pidempää, ja Málaga on tällä hetkellä juuri sellaisen tarpeessa.

Míchelin pestin pituus – vain tämän kauden loppuun – kielii siitä, että Al Thani haluaa ensin vakauden ja vasta sitten suunnitella suurempia menestystarinoita kenties juuri nykyisen päävalmentajan kanssa.

Nuorallatanssimista

Modernissa jalkapallossa valmentajaruletti on pelinä alkuperäisen veroista nuorallatanssimista. Málaga keräsi täksi kaudeksi kokoon vähintäänkin keskikastin tasoisen pelaajanipun, jolla pedattiin tietä Ramosille. Kuten todettua, asioilla ei ollut tällä kertaa tapana luonnistua, vaan tilanne eskaloitui pahimpaan mahdolliseen.

Siitä huolimatta, että Málaga on ollut tällä kaudella ahkera persuksillepotkija ja vaikka seuraa johtaakin monien kannattajien vihaama Al Thani, niin tällä kertaa johto on tehnyt oikeita päätöksiä. Se on paljon sanottu näinä aikoina, jolloin valmentajia saatetaan erottaa pelkän naamakertoimen perusteella.

Ehkä qatarilainen miljoonamies on oppinut jotain jalkapalloseuran pyörittämisestä. Hän antoi kuitenkin aikaa kahdelle aiemmalle valmentajalle, mutta koska tulosta ei syntynyt niin pakollisia toimia alettiin laittaa käytäntöön.

Täysin tuloksellisesti katsottuna Málaga on antanut selkeän viestin seuraa tulevaisuudessa valmentaville. Lipsumiseen ei ole varaa ja kunnianhimo on korkealla tasolla. Tulos tai ulos.

Lähde: Transfermarkt.

Kuva: David Ramos/Getty.