Edessä herkullinen loppukausi – Sevilla haastaa tosissaan kaksi suurta La Ligan mestaruustaistossa

Real Madrid hävisi viime perjantaisen rästipelinsä Valencialle lähes shokeeraavasti 2–1. Entisaikojen Valenciaan peilaten tulos ei ollut maailman 20. ihme, mutta joukkueen nykykuntoon verrattuna kyllä. Vaikka Realilla on vieläkin yksi peli rästissä pahimpiin La Liga-kumppaneihinsa verrattuna, otti taistelu liigamestaruudesta uuden käänteen.

Kolmen varman mestaruustaistelijan poppoo on erinomainen asia koko Espanjan pääsarjalle. Liian kauan on ollut puhetta vain kahdesta suuresta ja väliin puskevista muutaman kauden seuroista. Nyt Sevilla on ilmoittautunut tosissaan mukaan mestaruusvääntöön, eikä Atlético Madridiakaan voi täysin laskea pois. Tämänhetkinen seitsemän pisteen ero taitaa olla kuitenkin liikaa, jopa Diego Simeonelle ja hänen suojateilleen.

Vaikka sarjaa on vielä jäljellä 15 kierrosta (Madridin valkoisilla 16) on aika spekuloida loppukauden taistelua siitä himotuimmasta. Pisteitä, kun tulee tippumaan väkisinkin ristiin pelaamisen ansioista.

Sevilla FC (49 pistettä)

Aloitetaan mestaruustaistelun purkaminen kolmannelta paikalta ja yhdestä Euroopan kuumimmista ja puhutuimmista seuroista. Argentiinalainen päävalmentaja Jorge Sampaoli on saanut puhallettua andalucialaisseuraan uskomattoman hengen ja peli soljuu upeasti. Joukkuetta riipii positiivisessa mielessä vahva pelillinen identiteetti, jota Sampaoli ruokkii ja kasvattaa jatkuvasti.

Sevilla on tuntunut vain vahvistuvan mitä pidemmälle kausi on edennyt, vaikka heitä onkin vaivannut ajoittainen helppojenkin pisteiden pudottelu. Näistä esimerkkeinä tappiot Espanyolille, Granadalle ja tasapeli Sporting Gijonia vastaan.

Seura on ollut Espanyol-tappiota lukuun ottamatta hyvässä kevätvireessä. La Ligan puolella se on kerännyt seitsemästä ottelusta viisi voittoa, yhden tappion ja yhden tasapelin. Tasapelikin tuli vaikealta vierasreissulta Villarrealia vastaan.

Sampaolin luotsaaman Sevilla on yhä mukana Mestarien liigassa, mutta mahdollisesta jatkoon pääsemisestä ja sen tuomista rasitteista ei kannata liikaa spekuloida. Neljännesvälieriä on vielä yksi ottelu jäljellä ja vaikka jatkolippu kolahtaisikin postiluukkuun, on Sampaolin pelaajien kierrätys ollut niin aktiivista, ettei nipun luulisi hajoavan atomeiksi.

Loppukauden otteluohjelman osalta hankaluuksia tulee ennakkoon tuottamaan Sevillan Derby, Athletic Bilabao, Atlético ja Barcelona. Loppukaudelle on siis jäljellä tukku massiivisia otteluita, joissa on vastassa äärimmäisen hankalia vastustajia.

Arvio: Yllätys muhii, joka voi päättyä jopa mestaruuteen. Vaatisi tosin lähes ylimaallista suoritusta. Loppusijoitus maksimissaan toinen, mutta töitä myös kolmospaikan pitämisessä taustalta hönkivän Ticon ansioista. Vaikein loppuohjelma.

Unibetin asiakkaana näet kaikki La Ligan ottelut Unibet TV:sta
1. Rekisteröidy Unibetille esimerkiksi tästä.
2. Tee talletus. Vetoa sinun ei tarvitse lyödä, ellet niin halua.
3. Valmista – näet nyt matsit Unibet TV:sta. 

FC Barcelona (51 pistettä)

Toisena olevan Barcelonan ja päävalmentajan Luis Enriquen alakulo on tullut seuraan ryminällä. Samankaltainen pöhö nähtiin myös viime kaudella, mutta silloin se kesti vain muutaman ottelun ajan. Tosin sinäkin aikana joukkue julistettiin epäonnistuneeksi mätisäkiksi, joka on kriisissä. Eli Enrique supermiehistöineen on ollut tämänkaltaisissa tilanteissa ennenkin. Ja selvinnyt niistä.

Tällä kertaa tilanne näyttää monin tavoin pahemmalta. Pelillinen suorittaminen ontuu pahasti ja otteluissa on selvästi nähtävissä ongelmia, jotka ovat jatkuneet jo pidemmän aikaan, joka lisää taas enemmän kysymyksiä. Miksi niitä ei ole korjattu?

Keskikentän porrastaminen ja sijoittuminen puolustussuuntaan, puolustuksen ja keskikentän välinen liikkuminen ja hyökkäyskolmikon, ja sitä kautta koko kollektiivin, yhtenäinen prässäys. Siinä on melkoinen ongelmalista, joka vaatisi selvitystä heti välittömästi. Prässin purkaminen on ollut ajoittain vajavaista ja tuntuu kun Enrique pitäisi vain jääräpäisesti kiinni täksi kaudeksi luomastaan sapluunasta.

Omaksi aiheeksi kehkeytynyt päävalmentajan väsyminen on täysin perusteltua. Enrique on olemukseltaan kuin haamu entisestä. Ei ehkä ihan Casper-haamun tasoa, mutta hyvin lähelle kuitenkin.

Loppuohjelma tarjoaa Barcalle herkullisia mahdollisuuksia kääntää mestaruustaistelu itselleen. Joukkue kohtaa muun muassa Atléticon, Sevillan ja kauden päättävässä ottelussa Real Madridin. Mikä tilanne se olisikaan, jos kausi päättyisi El Clásicossa?

Arvio: Blaugranalla on Realin ohella parhaat saumat mestaruuteen. Sevilla on vain kahden pisteen päässä, mutta Barcalla on ennakkoon helpompi otteluohjelma. Jos Atlético ei kaadu ja Real voittaa rästipelinsä, muuttuu urakka kertaheitolla hankalammaksi. Seuraavassa ottelussa on hurjat panokset. Voitto, ja henkinen kurssi voi kääntyä.

Real Madrid (52 pistettä)

Kaikki näytti niin hyvältä joulutaukoon mennessä, eikä heti senkään jälkeen vielä aivan älytöntä paniikkia nähty. Realille sattui muutama lapsus ja mestaruustaistelu ottikin täysin uuden kurssin. Kaiken spekuloinnin keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että joukkueella on edelleen yksi peli vähemmän pelattuna. Ja se yksi yksittäinen peli voi olla hyvinkin ratkaiseva.

Päävalmentajan Zinedine Zidanen porukka on kuitenkin sortunut pelillisiin kömmähdyksiin ja espanjalaislehdistö on repinyt aiheesta kaiken mahdollisen hunajan. Näiden asioiden on loksahdettava loppukaudeksi kohdilleen, kun Los Blancos kohtaa kotonaan äärimmäisen tärkeissä otteluissa Ticon ja Barcelonan. Näiden lisäksi joukkue joutuu pelaamaan muutaman todella viheliäisen vierasottelun. Muuten otteluohjelma ei ole se maailman haastavin.

Ensimmäinen hankala vieraspeli on Villarrealia vastaan, joka on hävinnyt kotonaan vain kaksi kertaa. Toinen paha pala purtavaksi on iki-ihana Athletic Club Bilbao. Baskiseura on kärsinyt vain yhden tappion San Mamesilla 12 pelatusta ottelusta.

Arvio: Paine Zidanea ja Realia kohtaan tulee olemaan kova. Tammi- ja helmikuun kokonaissaldoa pitää pystyä parantamaan, jos joukkue mielii selvitä voittajina El Derbi madrileñosta ja El Clásicosta. Samalla, kun kaikki rummuttaa edellä mainittujen otteluiden tärkeydestä, pitäisi vielä hoitaa täydellisellä keskittymisellä loputkin ottelut. Henkinen puoli kuntoon ja mestaruus matkaa Los Blancos-leiriin.

Loppukauden täydelliset otteluohjelmat (lähde: Sport)

Real Madrid (52pts)Barcelona (51pts)Sevilla (49pts)
Villarreal (V)Atletico Madrid (A)Real Betis (A)
Las Palmas (K)Sporting Gijon (K)Athletic Club (K)
Eibar (V)Celta Vigo (K)Alaves (V)
Real Betis (K)Deportivo (V)Leganes (K)
Athletic Club (V)Valencia (K)Atletico Madrid (V)
Alaves (K)Granada (V)Sporting Gijon (K)
Leganes (V)Sevilla (K)Barcelona (V)
Atletico Madrid (K)Malaga (V)Deportivo (K)
Sporting Gijon (V)Real Sociedad (K)Valencia (V)
Barcelona (K)Real Madrid (V)Granada (K)

Kuva: Getty Images