Monchin viimeinen sinfonia – Sevillan valmistauduttava jo nyt tulevaan

Katso Copa del Reyn ja La Ligan ottelut ilmaiseksi Unibetilla

Poikalapsi syntyi tähän maailmaan syyskuussa vuonna 1968. Kansalaisuudeksi merkittiin Espanja ja hän varttui kotikaupungissaan San Fernandossa, tuossa historiallisestikin kuuluisassa paikassa Cádizin maakunnassa, joka on osa Andalusian itsehallintoaluetta.

Koitti kuitenkin nopeasti päivä, kun tuo jalkapalloa yli kaiken rakastava nuorukainen lähti kokeilemaan siipiään isommissa ympyröissä: Sevillassa ja Sevilla Fútbol Clubissa.

Hän nousi kaupungin punavalkoisiin väreihin 18-vuotiaana täynnä tarmoa, kuten odottaa sopii. Ura ei kuitenkaan auennut täysin hänen haluamallaan tavalla. Kukapa haluaisi viettää aikaansa penkillä, parrasvalojen tuolla puolen? Pelaajalla oli yksi, ja vain yksi, rooli joukkueessa: selkänsä takana huhuilevan pitsiverkon koskemattomuus.

Vuodet vierivät ja maalivahdin rooli oli satunnainen joukkueen pelillisissä saavutuksissa. La Liga -kausi 1996–1997 oli päähenkilömme yksi merkittävimmistä sesongeista, kun hän sai asettautua tolppien väliin kaikkiaan 26 kertaa. Menestys oli kuitenkin kalkilla maustettu, kun joukkue, jota kohtaan maalivahti vannoi rakkautta, putosi sarjaporrasta alemmaksi.

Penkinltä parrasvaloihin

Kausi 1998-1999 päättyi ja lopetti loppujen lopuksi aika pieneleisen uran. Tosin omasta päätöksestä. Lopettamisilmoitus oli kulmakarvoja nostattava, pelaajalla oli ikää vasta 30-vuotta ja Sevilla oli varmistanut nousunsa takaisin pääsarjaan seuraavaksi kaudeksi.

Näin jälkeenpäin ajateltuna tuolla päätöksellä on ollut suuri merkitys Sevillalle. Jopa suurempi kuin, mitä tarinan hahmo olisi koskaan voinut tarjota seuralle pelaajana ja maalivahtina.

Vuonna 2000 Los Nervionenses ilmoitti palkanneen tuon entisen pelaajansa organisaation yhteen merkittävimmistä rooleista. Tuolloin Ramón Rodríguez Verdejo, tuttavammin Monchi, otti ohjakset Sevillan urheilutoimenjohtajana.

Kauas on tultu noista ajoista, kun Monchi istuutui ensimmäistä kertaa toimistopöytänsä taakse andalucialaisseurassa. Sevilla on voittanut espanjalaisen siirtomarkkinataktikon alaisuudessa useita Cup-pyttyjä ja haastanut isompiaan lähes vuosi vuoden perään 2000-luvulla.

Monet noteeraavat Monchin taidot viime vuosien onnistuneista pelaajakaupoista. Mutta alun alkaen Monchille annettiin kaksi tehtävää, parantaa seuran junioritoimintaa sekä luoda laaja ja tehokas pelaajatarkkailuverkosto niin Espanjaan kuin sen ulkopuolellekin. Loistavat tulokset ovat nähtävissä historiankirjoista.

Sevilla on puristanut timantteja kuten José Antonio Reyes, Antonio Puerta (aina muistoissamme), Sergio Ramos ja Jesús Navas vain joitakin mainitakseni. Myös siirtoikkunat ovat toimineet Sevillistasille suosiollisesti Monchin operoimina. Haviin on tarttunut muun muassa Dani Alves, Kevin Gameiro, Ivan Rakitic ja Adriano (se laitapuolustaja).

Viimeinen sointu

Monchin taival Sevillassa on kuitenkin tulossa arvoiseensa päätökseen. Vuosien ja vuosien upea työ on valmis seuraavaan vaiheeseen ja seuraavan urheilutoimenjohtajan mestarilliselle työskentelylle.

Miehen itsensä sanoin ”kun näen seuran olevan tarpeeksi hyvällä tolalla, jotta tänne 18-vuotiaana tullut poika voi lähteä 30 vuotta myöhemmin, sen myös teen”. Monchi kertoi, että hän haluaa kokeilla onnistuisiko Sevillassa tehty hyvä työ jossain toisessakin seurassa. ”Haluan elää ja kokea muitakin maita, kuten Ranska ja Italia. Lopullista päivämäärää lähdölle ei ole”.

Vaikka Monchi ei ole missään vaiheessa myöntänytkään tarkkaa siirtymispäiväänsä, on selvää, että se tulee olemaan noin 99 prosentin varmuudella tulevana kesänä. Eri espanjalaislähteiden mukaan andalucialaisseuran kultakimpale olisi kiikuttanut eropaperit johtoryhmälle jo menneenä kesänä, mutta sikariporras ei ollut tuolloin suostunut ottamaan eroanomusta vastaan.

Se päivä koittaa, kun Monchi laittaa Sevilla-toimistonsa oven viimeisen kerran kiinni, mutta seuraavaa määränpäätä ei ole vielä osattu ennustaa. Yksi suosituimmista veikkauksista on ollut italialaisseura AS Roma, jonka oma urheilutoimenjohtaja Walter Sabatini jätti virkansa lokakuussa 2016.

Jo pelkästään Monchin puolesta on toivottava, että Sevilla on jo pitkällä korvaajan etsinnöissä. Olisi äärimmäisen brutaalia ja turhauttavaa nähdä niin hienon rakennelman, kuin Sevilla on, murentuvan epäpätevissä, tärisevissä käsissä.

Torstain FC Barcelona – Real Sociedad ilmaiseksi Unibet TV:sta Unibetin asiakkaille