Sakkoa liian pienistä yleisömääristä – La Ligan pelleily on saavuttanut uuden asteen

Espanjasta kuului kummia, kun galicialaisseura Celta Vigo sai sakot liian pienistä yleisömääristä. 29 000 katsojaa vetävän Estadio de Balaidosin lehtereillä on nähty kauden ensimmäisissä kotipeleissä noin 16 ja 17 000 -päiset yleisöt. Täksi kaudeksi voimaan tulleiden sääntöjen mukaan kapasiteetista täytyy olla minimissään 70 prosenttia täytettynä ja tv-kuvassa näkyvä katsomon osa kokonaan käytössä.

Tulevaan Getafe-kotiotteluun Celta on laittanut halvimmat liput 15 euron hintaisiksi, kun taas kalleimmat kustantavat 40 euroa. Halpojen lippujen tarkoituksena on luonnollisesti houkutella stadionille lisää ihmisiä, jotta sakoilta vältyttäisiin. Celestesin tapauksessa lehtereille täytyisi saada noin 20 000 katsojaa, jotta sanktioilta vältyttäisiin.

La Ligan uutta sääntöä voi pitää yhtä aikaa kunnianhimoisena ja järjettömänä. Mitä enemmän lehtereillä on väkeä, sitä parempi tunnelma otteluissa yleensä on. Toisaalta jos 70-prosentin täyttöaste näyttää vaikealta saavuttaa tippuvat lippujen hinnat kuten Celtan tapauksessa.

Halvemmat liput ovat toki hyvä asia kannattajille, mutta seuroille niistä voi koitua merkittäviä taloudellisia tappioita. Vielä pahempi ongelma on se, jos tapahtumien arvostus laskee puoli-ilmaisten lippujen seurauksena. Harva Veikkausliigaseurankaan päästää aikuista peliin alle 15 eurolla. Elinkustannusindeksi on Suomessa tietysti eri luokkaa kuin Espanjassa, mutta pääsarjojen jalkapalloilullisessa tasoissa on vielä elämistäkin suurempi kuilu päinvastaiseen suuntaan.

La Ligan uusi sääntö ei myöskään rohkaise seuroja panostamaan olosuhteisiin, varsinkaan pienempiä seuroja. Uutta mökkiä tai nykyisen laajentamista ei siis kannata aloittaa, ellei ole aivan satavarma minimissään 70-prosentin täyttöasteesta. La Ligan avauskierrosten yleisömääriä tutkaillessa sakko uhkaa myös FC Barcelonaa ja Las Palmasia, jonka lisäksi Athletic Bilbao ja Valencia hiihtelevät juuri ja juuri vaaditun rajan yläpuolella.

Monien mielestä maailman tasokkaimmassa jalkapallosarjassa on riittänyt liittotason draamaa tuomarisekoiluista Neymarin siirtoon, eivätkä Celtan sakot näytä tässä ketjussa järin hyvältä. Ambitio saada stadionit täytettyä on ehdottomasti hyvä asia, mutta ehkä se kannattaisi tehdä ennemmin porkkanan kuin kepin avulla.

Lähteet: The Telegraph, Transfermarkt

Kansikuva: Octavio Passos/Getty Images