Veikkausliigaennakko: HIFK:n karu paluu aurinkolomilta sarjapaikasta kamppailuun

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

HIFK lähtee alkavaan kauteen täysin erilaisista lähtökohdista kuin vuosi sitten. Sarjapaikkansa vasta viimeisellä kierroksella varmistanut joukkue joutuu kamppailemaan tälläkin kaudella sarjataulukon häntäpäässä. Kemin vieraana 8.4. kautensa avaavat helsinkiläiset ovat todella riippuvaisia muutamasta tähtipelaajistaan eikä kapealla materiaalilla operoiva joukkue kestä juurikaan loukkaantumisia. Niinpä HIFK löytyy Faneille.comin ennakkorankingin sijalta 10.

Viime kausi

Vuodeksi 2015 sarjaan noussut HIFK pelasi mainion kauden pääsarjatasolla ja sijoittui peräti seitsemänneksi. Tämän myötä odotukset ennakkoon haastavaan toiseen kauteen olivat ehkä turhankin isot. Ongelmat pelaajamateriaalin suhteen alkoivat näkyä jo harjoituskaudella, kun pienellä budjetilla operoiva seura kamppaili kapean pelaajaringin kanssa. Ongelmat realisoituivat pian myös Veikkausliigassa, sillä HIFK ei voittanut touko-kesäkuun yhdeksästä ottelusta ainuttakaan ja saalisti vain kaksi pistettä. Edellisellä kaudella helsinkiläiset tulivat tunnetuksi joukkueena, joka pystyi vääntämään kamppailut otteluiden lopussa väkisin tasoihin tai jopa voitoiksi. Viime vuonna trendi oli oikeastaan päinvastainen.

Kun kurssi ei kääntynyt kesälläkään, sai HIFK:n Kakkosesta Veikkausliigaan valmentanut Jani Honkavaara potkut heinäkuun lopulla. Tilalle tuli kokenut Antti Muurinen, minkä lisäksi joukkue vahvistui muun muassa Mika Väyrysellä. Helsinkiläisten kurssiin tulikin muutos ja joukkue onnistui lopulta säilyttämään sarjapaikkansa sijoittumalla kymmenenneksi. Sarjapaikastaan karsimaan joutunut FC Inter jäi vain kahden pisteen päähän, joten kamppailu pysyi tiukkana aivan viimeiselle kierrokselle asti. Sarjapaikan varmistumisen lisäksi HIFK:n kauden kohokohdaksi jäi syyskuussa tullut derbyvoitto HJK:sta.

Siirrot

Sisään: Tomi Maanoja (FC Lahti), Nosh A Lody (FC Honka), Kim Raimi (PK-35 Vantaa), Tuukka Andberg (PK-35 Vantaa), Kristian Heinolainen (IF Gnistan), Eero Hyökyvirta (Klubi 04), Tommi Jyry (Klubi 04), Nikolas Saira (FC Espoo), Antti Ulmanen (Klubi 04), Abaas Ismail (PK-35 Vantaa)

Ulos: Tuomas Aho (lopetti), Jukka Sinisalo (lopetti), Tuomas Mustonen (AC Oulu), Ville Salmikivi (PFC Beroe Stara Zagora, Bulgaria), Juho Pirttijoki (GIF Sundsvall, Ruotsi), Joni Korhonen (FC Honka)

Lähtökohdat

Tulevaan kauteen HIFK lähtee huomattavasti maltillisempien odotusten saattelemana ja lähtökohtaisesti tärkeintä on sarjapaikan säilyttäminen. Helsinkiläisten tilannetta ei paranna se, että joukkue koki talven aikana muutamia pahoja menetyksiä pelaajien. Esimerkiksi viime kaudella puolustuksen johtohahmoksi nousseen Juho Pirttijoen ja hyökkääjä Ville Salmikiven lähdöt ovat pahoja lovia HIFK:n jo ennalta kapeaan pelaajamateriaaliin. Erityisesti kun vastaavan kaliiberin pelaajia ei ole tullut tilalle.

Vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa tehnyt Antti Muurinen on luonnollisesti tärkein yksittäinen palanen HIFK:n menestyksen suhteen. Kokenut päävalmentaja sai ison muutoksen aikaan erityisesti joukkueen hyökkäyspelin suhteen jo viime kaudella, mutta nyt pelin pitäisi olla paremmalla tasolla heti kauden alusta lähtien, kun alla on täysi harjoituskausi. Tiivis, sitoutunut ja motivoitunut joukkuepelaaminen on HIFK:n tärkein ase tulevalla kaudella. Joukkueessa on toki muutamia rutinoituneita laatupelaajia, mutta muuten helsinkiläiset eivät pelkästään pelaajamateriaalinsa turvin vastustajille pärjää. Muurinen tosin yllätti lomailemalla Thaimaassa kesken Suomen Cupin, mikä on kummallista, koska kokeneella valmentajalla oli juuri ollut pari vuotta aikaa lomailla niin paljon kuin vain olisi halunnut.

HIFK:n viime kausi oli vaikea, mutta kauden viimeisessä derbyssä HIFK onnistui kaatamaan HJK:n. (Petteri Paalasmaa/AOP)

HIFK:n harjoituskausi on sujunut tulosten valossa mollivoittoisesti. Helsinkiläiset nappasivat viidestä Suomen Cupin ottelusta vain neljä pistettä ja esimerkiksi FC Honka ja Gnistan kuittasivat voitot HIFK:sta yhteismaalein 5–0. Ainoassa Cupin ottelussa liigajoukkuetta vastaan HIFK oli täysi vastaantulija, kun HJK kuittasi pisteet maalein 4–0. Näiden lisäksi HIFK on pelannut harjoitusottelut Grankulla IFK:ta, KuPS:ia ja virolaista Leviadiaa vastaan, joista oli tuloksena yksi tasuri ja kaksi tappiota.

Avainpelaajat

HIFK:n materiaali on kapea, mikä korostaa muutamien yksittäisten pelaajien roolia. Helsinkiläisten tärkein pelaaja on 64 A-maaottelun Mika Väyrynen, joka rytmittää peliä keskikentällä. 35-vuotiaan konkarin rutiini on todella kovalla tasolla, minkä lisäksi Väyrynen tekee valtavasti töitä viheriöllä. Miehen kestäminen ehjänä on HIFK:n kannalta erittäin tärkeää. Pieniä kysymysmerkkejä nostaa Väyrysen aurinkoloma juuri kauden kynnyksellä, kun joukkueen pitäisi hioa viimeisiä kuvioita kuntoon. Väyrynen muodostaa yhdessä Xhevdet Gelan kanssa tärkeän duon 4–4–2-ryhmityksellä pelaavan HIFK:n keskikentän ytimeen.

HIFK:lla on materiaaliinsa nähden myös nimekäs kärkikaksikko, kun Pekka Sihvola ja Juho Mäkelä jatkavat joukkueessa. Molemmat hyökkääjät osaavat laittaa paikan tullen pallon pussiin, mutta varsinkin viime kaudella ongelmana oli, että kaksikko ei saanut tarpeeksi palloja. Kärkipari on myös kärsinyt loukkaantumisista, mikä näkyy välittömästi HIFK:n pelaamisessa.

Myös maalivahtiosasto nousee HIFK:n tapauksessa luonnollisesti isoon asemaan. Tämä puoli on kuitenkin kunnossa, kun sekä Tomi Maanoja että Carljohan Eriksson ovat päteviä kavereita Veikkausliigaan. Viime kauden lopun HIFK:ssa lainalla ollut, mutta sittemmin kahden vuoden sopimuksen seuran kanssa tehnyt Maanoja kantanee ykköstorjujan viittaa tulevalla sesongilla.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

HIFK:n materiaali on kapea, minkä lisäksi monet avainpelaajat ovat varsin vanhoja. Tämä asettanee varmasti haasteita loukkaantumisten suhteen, kun rasitus on kovaa ja vastuuta tulee valtavasti. Penkillä ei ole juurikaan yhtä laadukkaita korvaajia, joten avainpelaajien kestäminen ehjänä on HIFK:n menestymisen elinehto. Esimerkiksi Väyrysen loukkaantuminen olisi katastrofi punapaidoille. Seuran taloudellisen tilanteen tuntien myös reagoiminen mahdollisiin loukkaantumisiin on erittäin haastavaa. Mikäli HIFK selviää kauden ilman pahempia loukkaantumisia, paranevat joukkueen asetelmat huomattavasti.

Toinen uhkatekijä on yksinkertaisesti helsinkiläisten pelaajamateriaali, mikä ei vedä vertoja varsinkaan sarjan kärkipään joukkueille. Tämän johdosta katseet kohdistuvat erityisesti Muuriseen, jonka on pystyttävä raapimaan jokaisesta pelaajasta aivan kaikki irti.

Ota seurantaan

Fredrik Lassas piipahti viime kaudella Saksan 4. korkeimmalla sarjatasolla, mutta palasi toukokuussa takaisin HIFK:n paitaan. Huiman potentiaalin omaava Lassas ei kuitenkaan pystynyt ottamaan Veikkausliigassa odotettuja askelia eteenpäin, vaan sesongista jäi vähän väljähtänyt maku. Huimat pallolliset taidot omaava Lassas väläyttelee aina ajoittain, mutta toistaiseksi suorituksista on puuttunut tasaisuus. Nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluvan 20-vuotiaan keskikenttämiehen olisikin tärkeää saada paljon vastuuta läpi kauden. Väyrysen kaltaisen konkarin rinnalla olisi erinomainen tilaisuus ottaa uran kannalta ratkaisevia askelia eteenpääin.

Arvio

HIFK:n kohtalona on jälleen kamppailla sarjataulukon häntäpäässä. Muutama rutinoitunut pelaaja sekä Antti Muurinen kuitenkin varmistavat, etteivät helsinkiläiset jämähdä pakan pohjimmaiseksi. Ohuen pelaajamateriaalin myötä joukkueessa tuskin vältytään loukkaantumisilta, joista jokainen on valtava takaisku HIFK:lle. Heikosti sujunut harjoituskausi ei enteile hyvää alkukautta, missä olisi ehdottomasti haastajajoukkueelle iskun paikka. HIFK:lla on huomattavasti laadukkaampi nippu kuin JJK:lla tai Kemillä, joten sarjapaikan pitäisi olla selviö. Näin ollen HIFK sijoittuu tulevalla kaudella sarjataulukossa sijalle kymmenen.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking:

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press