MM-futis: Lohko lohkolta – E-lohko: Sveitsi, Ecuador, Ranska, Honduras

Jos Lohko D oli etukäteisarvioissa se näiden MM-kisojen kuolemanlohko, samaa ei voida sanoa Lohkosta E, jossa vastakkain pelaavat Sveitsi, Ecuador,Ranska ja Honduras. Ranska lähtee lohkoon odotetusti vedonlyöntitoimistojen mielestä ylivoimaisesti suurimpana ennakkosuosikkina ja Sveitsi on etukäteisspekulaatioissa lähes yhtä selkeä kakkossuosikki etenemään lohkosta pudotuspelikierroksille. Ecuador ja Honduras ovat kumpainenkin yllätysvalmiita joukkueita, mutta varsinkin Hondurasin jatkopaikka olisi todellinen superyllätys. Aiemmat lohkoarviot voit lukea alla olevien linkkien takaa.

Lohko A: Brasilia, Kroatia, Meksiko ja Kamerun
Lohko B: Espanja, Hollanti, Chile ja Australia
Lohko C: Kolumbia, Norsunluurannikko, Kreikka ja Japani
Lohko D: Uruguay, Costa Rica, Italia ja Englanti

Litin lohkoarviot

Sveitsi

Kymmenenteen MM-lopputurnaukseensa valmistautuva Sveitsi pelasi vakuuttavat karsinnat voittaen suvereenisti oman lohkonsa 24 pisteellä. Kokeneen, parhaiten Saksan Bundesliigasta muistettavan Ottmar Hitzfeldin valmentama joukkue ei ole suurelle yleisölle välttämättä se tutuin joukkue, mutta moni itseään asiantuntijana pitävä on nostanut joukkueen etukäteiskaavailuissa yhdeksi potentiaaliseksi yllätysjoukkueeksi. Sveitsi on materiaaliltaan tasainen joukkue, jonka suurimmat ongelmat ovat hyökkäyspäässä, josta puuttuu parhaiden päiviensä Alexander Frein tai Marco Stellerin tasoinen viimeistelijä. Kuvaavaa onkin, että Sveitsin paras maalintekijä karsinnoissa oli 22-vuotias Fc Baselin toppari Fabian Schär kolmella tehdyllä maalilla.

Avainpelaajat

Ottmar Hitzfeld peluutti joukkuettaan karsinnoissa yleensä 4-2-3-1 muodostelmassa. Wolfsburgissa Bundesliigaa pelaava maalivahti Diego Benaglio on kuulunut jo vuosia sarjan eliittiveskoihin ja Sveitsin kisaurakka tuskin tulee kaatumaan ainakaan hänen hölmöilyihinsä. Puolustuslinjassa täksi kaudeksi Italiasta kotimaansa Young Boysiin palannut Steve von Bergen oli joukkueen peliaikakunkku karsinnoissa ja on ehdoton puolustuksen johtohahmo. Oikealla vipeltää joukkueen mahdollisesti nimekkäin pelaaja Stephan Lichtsteiner, joka on ollut voittamassa Juventuksen kanssa kolmea peräkkäistä Serie A:n mestaruutta. Sveitsin keskikentän pohjapelaajina aloittanevat Napolista tuttu kaksikko Gökhan İnler-Valon Behrami. Varsinkin joukkueen kapteenina toimiva Inler on todellinen huippupelaaja, jota on vuosien varrella huhuiltu useampaan Napolia suurempaan seuraan. Hyökkäyspäässä Bayernissa kohtalaisen vähälle vastuulle jäänyt Xherdan Shaqiri on joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Ykköskärkenä aloittanee Bundesliigan Nurnbergissa hienon kauden pelannut Josip Drmić, joka on kuitenkin maajoukkuepeleissä hieman katsomaton kortti.

Kannattaa pitää silmällä

Switzerland v Slovenia - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Monipuolinen Göhkan Inler on lähellä täydellistä keskikenttäpelaajatyyppiä. (Getty)

Joukkueen kapteeni Göhkan Inler on jo pitkään kuulunut Serie A:n parhaimpiin keskikenttäpelaajiin, joten olisiko nyt edessä todellinen läpimurto jalkapallomaailman silmien edessä? Inler edustaa uudentyyppistä keskikentän pohjalla operoivaa monipuolista pelinrakentajatyyppiä, jonka merkitys nyky-jalkapallossa on erityisen korostunut. Inler on juuri sellainen pelaajatyyppi, jota esimerkiksi Valioliigan alisuorittaja Manchester United on kovasti etsimässä joukkueeseensa. Sveitsin keskikentällä kolme avauksenpaikasta taistelevaa pelaajaa pelaa Serie A:n Napolissa, joten keskikentän yhteispeli tuskin tulee tuottamaan suurempia ongelmia.

Loppusanat

Sveitsi on Uruguayn tapaan väkilukuunsa nähden käsittämättömän kova jalkapallomaa. Radikaalit uudistukset maan pelaajakasvatukseen ovat jälleen kerran tuottaneet tulosta ja Sveitsillä on joukkueessaan monta mielenkiintoista tulevaisuuden pelaajaa. Jatkopaikan pitäisi olla selkeä tavoite, eikä lohkovoittokaan olisi mikään suuremman luokan sensaatio. Sveitsi on inhottava vastustaja, sillä se puolustaa kurinalaisesti. Joukkue päästi karsinnoissa vain kuusi maalia ja Ranska ja muut suuret jalkapallomaat joutuvat pelaamaan hyvin halutessaan voittaa piskuisen Sveitsin.

Ecuador

Honduras v Ecuador

Roman Eremenkon kanssa aikoinaan Rubin Kazanissa pelannut Christian Noboa on Ecuadorin pelin moottori keskikentällä. (Getty)

Ecuador eteni kolmansiin MM-kisoihinsa sijoittumalla Etelä-Ameriikan karsintalohkossa viimeiseen suoraan kisapaikkaan oikeuttavalle viidennelle sijalle. Kisapaikkaa voidaan pitää pienoisena yllätyksenä, sillä Ecuador ei kuulu Etelä-Amerikan jalkapallollisiin suurmaihin. Ecuador esiintyi edellisen kerran MM-kisoissa vuonna 2006 edeten lohkovaiheesta jatkoon 16 parhaan joukkueen joukkoon. Päävalmentaja Reinaldo Rueda on todennut jatkopaikan olevan maan tavoite näissäkin kisoissa, mutta se vaatii venymistä Ranskan ja Sveitsin ollessa lohkon selkeät ennakkosuosikit.

Avainpelaajat

Valtaosa Ecuadorin maajoukkuepelaajista pelaa kotimaansa liigassa, joten joukkue ei ole mitenkään nimivahva. Ykkösmaalivahdin paikasta taistelevat kiivaasti Maximo Banguera ja Alexander Dominguez. Toppari Frickson Erazo siirtyy tulevaksi kaudeksi Brasilian suurseura Flamengoon ja hän onkin karsinnoissa mainiosti pelanneen puolustuksen ehdoton johtohahmo. Oikeana laitapakkina viihtyvä Juan Carlos Paredes on erittäin viihdyttävä hyökkäysorientoitunut pelaaja, joka tulee varmasti tarjoamaan monenlaisia ilon hetkiä kotisohvilla istuville katsojille. Keskikentän keskustassa avauksessa pelannevat monelle Football Manager pelisarjan ystäville tuttu Segundo Castillo sekä jo kohta kymmenen vuotta Venäjällä pelannut Christian Noboa. Manchester Unitedissa pelaava Antonio Valencia on joukkueen nimekkäin pelaaja ja joukkueen kapteenille on varmasti tarjolla isoa ruutua oikealla laidalla. Kärjessä Felipe Caicedon ura on kovasti laskusuunnassa, mutta MM-kisoissa miehelle on asetettu isot odotukset.

Kannattaa pitää silmällä

Ecuador on Etelä-Amerikkalaiseksi joukkueeksi hyvin tiiviisti puolustava joukkue. Maa päästi karsinnoissa 16 ottelussa vain 16 maalia ollen Argentiinan ja Kolumbian jälkeen Etelä-Amerikan karsintalohkon vähiten maaleja päästänyt joukkue. Juuri tiiviissä puolustuksessa lepääkin joukkueen mahdollisuudet edetä jatkoon tästä lohkosta. Ecuador pelasi juuri kisoihin varmistavassa ottelussa 1-1 tasapelin Hollannin kanssa, joten mistään pilipalimaajoukkueesta ei todellakaan ole kyse. Vaikka joukkueessa ei ole montaa Euroopassa pelaavaa pelaajaa, pelaa suurin osa pelaajista Etelä-Amerikan sarjojen suurseuroissa.

Loppusanat

Etukäteiskaavailuissa Ecuador on kovasti tyrkyllä lohkokolmoseksi, mutta joukkue on näyttänyt pystyvänsä pelaamaan tasaisia otteluista isojakin jalkapallomaita vastaan. Hollantia vastaan joukkue pelasi siis harjoitusottelussa tasapelin, karsinnoissa Ecuador voitti kotonaan Kolumbian ja Chilen ja pelasi Argentinan ja Uruguayn kanssa tasapelin, joten maata ei myöskään voi aliarvioida. Ecuador saanee pienoista kotietua kisojen ollessa Etelä-Ameriikassa, mutta jatkpaikka olisi kaikesta huolimatta pienoinen yllätys. Karsinnoissa Ecuador menestyi nimenomaan kotipeleissään saavuttaen lopullisesta 25 pisteestään peräti 22 kotikentällä.

Ranska

Neljänsiintoista MM-kisoihinsa valmistautuva Ranska esiintyi karsinnoissa samassa lohkossa Huuhkajien kanssa. Kotipelissä Suomi pisti Ranskan todella tiukille, mutta vuoden 1998 maailmanmestarit voittivat ottelun lopulta 1-0. Vierasottelussa Suomi joutui todellisen tornaadon keskelle, ja Riberyn ja Pogban johdolla Ranska vyöryi Suomen yli lukemin 3-0. Vuoden 1998 maailmanmestarin Didier Deschampsin valmentama joukkue pelasi varsin kelvolliset karsinnat, joskaan ei onnistunut tosissaan haastamaan Espanjaa kamppailussa lohkovoitosta. Jatkokarsinnoissa Ranska nousi kisoihin todelliselta kuilun partaalta, ensimmäisessä osa-ottelussa Ukraina otti kotonaan vakuuttavan 2-0 voiton, mutta Stade de Francella pelatussa ottelussa Ranska onnistui kaapimaan 3-0 kotivoiton ja eteni näin Brasilian MM-kisoihin.

Avainpelaajat

Sekasortoisessa Tottenhamissa pelaava Hugo Lloris oli joukkueen yksi harvoista valopilkuista viime kaudella. Ranskan maajoukkueen kapteenia on huhuttu kesän aikana ties minne ja kyseessä on ehdoton huippumaalivahti, joka on pitänyt niin Tottenhamia kuin Ranskan maajoukkuetta useaan otteeseen pystyssä huipputorjunnoillaan. Puolustuksessa Ranskan linja rakentuu nuoren topparikaksikon Raphaël Varanen ja Mamadou Sakhon varaan. 21-vuotias Varene oli voittamassa Real Madridin kanssa Mestarien Liigaa pelaten finaalissa avauksessa Pepen ollessa puolikuntoisena. 24-vuotias Sahko on iästään huolimatta todella kokenut pelaaja. Debyyttikausi Liverpoolissa oli vaihteleva, mutta maajoukkueessa mies on ollut aina Deschampsin luottomiehiä. Keskikentällä lähes Pirlomaisen syöttöarsenaalin omaava Yohan Cabaye lienee ehdoton vakioavaaja. Hänen yläpuolellaan pelaa fantastisen kauden Juventuksessa pelannut kohulupaus Paul Pogba. Pogba on mahdollisesti koko Serie A:n puhutuin pelaaja ja nyt 21-vuotiaalla nuorukaisella on mahdollisuus tehdä lopullinen läpimurto kansainväliseen eliittiin myös maajoukkuetasolla. Hyökkäyksessä Franck Ribéry on edelleen yksi maailman parhaista pelaajista, vaikka tämä kausi ei ollut aivan yhtä hyvä kun täydellisyyttä hiponut toissa kausi, jolloin Ribery voitti Bayern Munchenin kanssa kaiken mahdollisen. Karim Benzema pelasi yli kymmenen ottelua maajoukkueessa ilman maaleja, mutta viime otteluissa ruuti on ollut jälleen kerran kuivaa ja mies lähtenee kisoihin ykköskärkenä.

Kannattaa pitää silmällä

France v Ukraine - FIFA 2014 World Cup Qualifier: Play-off Second Leg

Päävalmentaja  Didier Deschamps jätti kylmästi Manchester Cityssä mestaruuden voittaneen Samir Nasrin pihalle joukkueesta hänen vaikean persoonallisuutensa vuoksi. (Getty)

Ranskan maajoukkue on tullut tutuksi myös kentän ulkopuolisista sekoiluista. Viime MM-kisat oli täydellinen katastrofi, kun joukkue keskittyi riitelemään kulisseissa ja mm. Nicolas Anelka lähti/lähetettiin kesken kisojen aikaiselle kotimatkalle. Nyt Deschamps jätti kuitenkin pahimmat syöpäpesäkkeet kylmästi joukkueen ulkopuolelle ja tarkoituksena on vaihteeksi keskittyä itse pelaamiseen kaiken muun draamaan sijasta. Ainoat potentiaaliset ongelmat on näkemyksen mukaan Ranskan hyökkäyspäässä. Benzema ja Arsenalissa pelaava Oliver Giroud ovat kumpainenkin hyviä kärkiä, mutta samalla pienoisia mielialapelaajia, jotka iskevät maalit sykleissä. Hyvänä päivänä Benzema taistelee koko kisojen maalikuninkuudesta, mutta huonoina hetkinään hänen antinsa joukkueen pelille on lähellä nollaa.

Loppusanat

Ranskalla on muodostumassa todella hyvä sukupolvi useamman nuoren pelaajan esiinmarssin myötä, ja nyt kasassa on joukkue, jossa on sopiva määrä kokemusta ja nuoruutta. Ranska ei ole kisojen suurimpia ennakkosuosikkeja, mutta sillä on täydet mahdollisuudet mennä vaikka kuinka pitkälle, varsinkin kun kaavio on heille kohtalaisen suosiollinen. Sveitsi pistää Ranskan koville alkulohkossa, mutta jatkopaikan pitäisi olla itsestäänselvyys. Ranskalla on useita seurajoukkueissaan pystejä voittaneita pelaajia, joten ainakaan se kuuluisa voittamisen kulttuuri ei ole esteenä päätyyn asti menemiselle.

Honduras

Maansa kolmansiin MM-kisoihin lähtevän Honduraksen tavoite ennen kisoja on selvä: ottaa maan avausvoitto jalkapallon MM-kisoista. Maa teki depyyttinsä MM-kisoissa vuonna 1982, jolloin se jäi oman lohkonsa jumboksi. Maa oli kuitenkin yksi kisojen positiivisimmista yllätyksistä pelaamalla 1-1 tasapelit kisaisäntä Espanjan ja Pohjois-Irlannin kanssa. Myös vuonna 2010 Honduras arvottiin samaan alkulohkoon Sveitsin kanssa, ja tuolloin maan ainoa piste tuli lohkon viimeisessä ottelussa maalittomalla tasapelillä nimenomaan Sveitsiä vastaan. Keski-Ameriikan karsintalohkossa Honduras sijoittui kolmanneksi heti Yhdysvaltojen ja Costa Rican jälkeen ja eteni näin suoraan Brasilian MM-lopputurnaukseen.

Avainpelaajat

Pitkään Valioliigassa pelannut Wilson Palacios taitaa fyysisen pelin ja on ikävä vastustaja joukkueelle kuin joukkueelle. (Getty)

Pitkään Valioliigassa pelannut Wilson Palacios taitaa fyysisen pelin ja on ikävä vastustaja joukkueelle kuin joukkueelle. (Getty)

Honduraksen maalia vartioi joukkueen nestori, 37-vuotias Noel Valladares. Vallandaresin lempinimi kotimaassaan on Salaisuus hänen hiljaisen persoonallisuutensa vuoksi, sillä mies on antanut otteidensa puhua puolestaan. 179-senttinen yhdeksänkertainen Honduraksen liigan voittaja on äärimmäisen pienikokoinen maalivahdiksi, mutta hän on pelannut menneissä arvokisoissa hienosti ollen aina joukkueen parhaita pelaajia. Puolustuksessa Valioliigasta tuttu Maynor Figueroa on herra ja hidalgo. Teemu Pukin seurakaverina Celticissä pelaava Emilio Izaguirre on mainio hyökkäävä laitapakki ja hänelle on varmasti tarjolla isoa roolia joukkueen vasemmalla laidalla. Keskikentällä monipuolinen Wiganin Roger Espinoza on varma avaaja, kuten myös Stoken terrierimäinen Wilson Palacios. Hyökkäyksessä päävalmentaja Luis Fernando Suárez on peluuttanut kahta puhdasta kärkeä ja hyvin todennäköisesti joukkueen avauksessa kirmaa MLS:ssä kohtalaisen kauden pelannut Jerry Bengtson sekä kokenut Carlo Costly.

Kannattaa pitää silmällä

Peräti neljä nykyistä Hondurasin maajoukkuepelaajaa on pelannut jossain vaiheessa uraansa Englannin Wiganissa. Wilson Palacios ja Maynor Figueroa ovat jo vaihtaneet seuraa Englannin sisällä, mutta Wigan on yhä edelleen yksi Hondurasin suosituimmista jalkapalloseuroista. Moni Hondurasin maajoukkueen pelaajista on jossain vaiheessa uraansa pelannut jossain päin brittien saaria, ja joukkueen pelityyli on lähihistorian aikana muistuttanutkin kovasti vanhan koulukunnan brittiläistä tahtojalkapalloa. Hondurasin pelaajat saattavat hävitä paljon taidossa pahimmille vastustajilleen, mutta korvaavat sen todella kovalla fysiikalla ja tahdolla.

Loppusanat

Vedonlyöntiyhtiöt antavat Hondurasin jatkopaikalle todennäköisyydeksi noin 14 %, joten mikään muu kuin lohkon jumbosija olisi kovemman luokan yllätys. Honduras ei tosiaan ole MM-kisahistoriansa aikana voittanut vielä yhtään ottelua, joten avausvoiton saavuttaminen voisi olla hyvä välitavoite. Näissä kisoissa ei juuri surkeita joukkueita ole, eikä myöskään Honduras tule olemaan mikään läpihuutojuttu lohkon muille joukkueille.