Aikakautensa kaksi parasta maalivahtia kohtaavat toisensa vielä kerran, kun Porto isännöi Juventusta

Lunasta ilmaisveto keskiviikon Mestarien liigan peleihin Betsafelta

Keskiviikkoillan toisessa Mestareiden liigan ottelussa kohtaavat Portugalin liigassa toisena majaileva perinteinen menestysseura Porto, sekä Italian Serie A:ta tuttuun tapaan hallitseva Juventus.

Itse ottelupari vaikuttaa etukäteen melko selvältä ja jalkapallon ystävien huomio kiinnittyykin kahden sukupolvensa parhaan maalivahdin kohtaamiseen. Legendaariset Iker Casillas ja Gianluigi Buffon kohtaavat toisensa mahdollisesti viimeistä kertaa.

Casillas ja Buffon muistetaan Real Madridista ja Juventuksesta

Iker Casillas on todellinen yhden seuran mies, sillä hän liittyi kovasti rakastamansa Real Madridin riveihin jo 10 vuotiaana pikkupoikana. Pyhä-Iker oli oman aikakautensa superlupaus ja hän nousikin tarunhohtoisen Real Madridin avauskokoonpanoon jo 18-vuotiaana teininä vuonna 1999.

Madridissa moni pelaaja tuli ja meni poukkoilevan galactico-pelaajapolitiikan myötä, mutta Casillas pysyi valkoisten maalinsuulla aina vuoteen 2015 asti, jolloin sisäiset erimielisyydet ja Jose Mourinhon outo peluutus pakottivat Casillasin karistamaan Madridin pölyt jaloistaan.

Uudeksi seuraksi valikoitui Portugalin liigaa perinteisesti hallinnut Porto, jonka riveissä Casillas ei kuitenkaan vielä ole voittanut ainuttakaan pokaalia. 167 maaottelua Espanjan riveissä pelanneen maalivahdin palkintokaapissa ei silti ole liiemmin tilaa, sillä Realin riveissä hän pääsi juhlimaan mm. viittä La Ligan mestaruutta ja kolmea Mestareiden liigan voittoa.

Harva pelaaja pystyy vastaamaan Casillasin meriitteihin, mutta hänen keskiviikkoiltaisen vastustajansa Juventuksen maalivahti Gianluigi Buffonin kuuluu näiden harvojen joukkoon. Casillasin tavoin myös Buffon on tullut tunnetuksi yhden seuran miehenä, vaikka hän pelasi ennen Juventus-siirtoaan liki 200 Serie A-ottelua sittemmin konkurssi menneessä, nykyisin Italian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Parman riveissä.

Casillasin tapaan myös Buffon löi itsensä läpi aikuisten sarjoissa nuorena poikana, kun hän nousi Parman ykkösmaalivahdiksi 18-vuotiaana pojankloppina kaudella 1996-1997. Moni kyseenalaisti nuoren Buffonin päätöksen siirtyä pienen ja tuntemattoman Parman pelaaja-akatemiaan, mutta ”Gigin” aikakaudella kinkustaan tutun kaupungin ylpeys nousi Serie A:n ja Euroopan huipulle, vaikka Italian mestaruutta se ei onnistunutkaan voittamaan.

Scudetton juhliminen on kuitenkin tullut Buffonille tutuksi Torinossa, sillä Juventus on juhlinut Gigin aikakaudella peräti yhdeksää Italian mestaruutta. Buffon on voittanut urallaan paljon, mutta se suurin kruunu eli Mestareiden liigan voitto antaa vielä odotuttaa itseään. Juventus on ollut Buffonin aikakaudella Mestareiden liigan finaalissa kahdesti, mutta kummatkin kerrat ovat päättyneet isoon pettymykseen. Vuonna 2003 Milan oli lopulta rangaistuspotkujen jälkeen parempi yhdessä kaikkien aikojen tylsimmässä finaalissa ja kauden 2014-2015 finaali Berliinissä päättyi kovan taistelun jälkeen Barcelonan juhliin.

Buffon ja Casillas ovat pelanneet uransa parhaat vuodet samaan aikaan

Vaikka Casillas ja Buffon eivät edusta aivan samaa ikäluokkaa, on heidän uria aina vertailtua toisiinsa, sillä miehet pelasivat parhaat vuotensa suurin piirtein samaan aikaan. Casillas oli absoluuttisesti parhaimmillaan 2000-luvun loppupuolella, jolloin hän oli ehdottomasti maailman paras maalivahti. Buffon taasen saattaa hyvinkin olla uransa huipulla tällä hetkellä kypsässä 39 vuoden iässä. Italian maajoukkueen ykkösmaalivahti on onnistunut kehittämään pelaamistaan monipuolisempaan suuntaan, vaikka fysiikka ei enää aivan huippuvuosien kunnossa olekaan. Buffonin karisma ja johtajuus välittyy kotisohville asti ja harvalle pelaajalle kapteenin vastuullinen rooli sopii yhtä hyvin kuin Gigille.

Jos ikinuori Buffon on tällä hetkellä mahdollisesti elämänsä parhaassa iskussa, samaa ei valitettavasti voida sanoa kohta 36 vuotta täyttävästä Casillasista, jonka ura on ollut viime vuosina tasaisessa laskussa. Suoritusvarmuudestaan ja virheiden vähyydestä tunnetuksi tullut Pyhä-Iker alkoi vuoden 2012 EM-kisojen jälkeen tekemään maajoukkueessa ja Real Madridissa poikkeuksellisen paljon helppoja virheitä.

Pieni koko on aina rajoittanut Casillasin pelaamista, mutta parhaina vuosinaan hän korvasi pituutensa loistavalla fysiikallaan ja erinomaisella jalkatyöskentelyllään. Iän myötä Casillasin nopeus ja refleksit ovat hidastuneet, mikä on näkynyt erityisesti ongelmina keskityspalloissa ja oman rangaistusalueen hallitsemisessa. Casillas on yhä hyvä, parhaimmillaan erinomainen maalivahti ja pystyy esittämään hengästyttäviä torjuntoja, mutta suoritusvarmuudeltaan hän on kaukana muutaman vuoden takaisesta dominoivasta itsestään.

Samasta aikakaudesta huolimatta Buffon ja Casillas eivät edusta samaa maalivahtiprofiilia. Isokokoinen, ulottuva ja peliä mestarillisesti ennakoiva Buffon harvoin esittää näyttäviä torjuntoja, kun taas maalivahdiksi pienikokoinen Casillas on tullut tunnetuksi juuri erinomaisista reflekseistään ja näyttävistä paraatipelastuksista. Casillas ja Buffon ovat kumpainenkin olleet edelläkävijöitä maalivahtipelaamisessa, sillä heitä pidetään yleisesti ensimmäisinä pallolliseen peliin kykenevinä maalivahteina. Manuel Neuer nosti uuden maalivahtityypin kaikkien huulille, mutta Buffon on todennut useissa haastatteluissa osallistuneensa aktiivisesti joukkueensa pallolliseen peliin jo pelatessaan Parmassa.

Buffon ja Casillas ovat suuria pelaajia, mutta myös suuria ihmisiä

Casillasin ja Buffonin keskinäinen kunnioitus on ollut aina hienoa katseltavaa. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Real Madrid ja Juventus ovat maailman kaksi suurinta, kauneinta ja mystisintä jalkapalloseuraa. Mitkään muut eurooppalaiset seurat eivät saa osakseen samanlaista pelonsekaista kunnioitusta kuin nämä kaksi valkoisesta väristään tunnettua ikonista jalkapallojättiläistä.

Casillasin ja Buffonin suuruus jalkapalloilijoina ei rajoitu pelkästään kentällä tapahtuviin asioihin. Kumpikin heistä on edustanut esimerkillisesti maansa suurinta jalkapalloseuraa ja harvalla jalkapallon ystävällä on mitään pahaa sanottavaa kummastakaan näistä herrasmiehestä. Casillasta ja Buffonia yhdistää vaatimattomuus valtavista saavutuksista ja meriiteistä huolimatta. Kumpikin maalivahtisuuruus on helposti lähestyttävä ja maanläheinen persoona, joita kunnioitetaan jopa pahimpien vihollisten riveissä.

Espanjasta kantautuneiden raporttien mukaan Casillas oli tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä sille, että Real Madridin ja Barcelonan pelaajat alkoivat puhaltaa maajoukkueessa yhteen hiileen vanhojen ristiriitojen ja skismojen sijaan. Tuloksena oli ennennäkemätön valtakausi, sillä Espanja voitti vuosien 2008 ja 2012 välisenä aikana kolmet peräkkäiset arvokisat ollen pelillisesti täysin ylivoimainen maa.

Buffon taasen lienee Italian rakastetuin ja arvostetuin jalkapalloilija ja hän saakin kannustusta ja aplodeja kotijoukkueen kannattajilta oikeastaan missä tahansa hän pelaakin. Tämä on hyvin poikkeuksellista, sillä Juventus on Italian kannatetuin, mutta myös vihatuin seura, jota kadehditaan ja halveksutaan avoimesti.

Onko tässä kaikkien aikojen kaksi parasta maalivahtia?

Eri aikakausien pelaajien vertailu on äärimmäisen vaikeaa, mutta ilman suurempaa liioittelua voidaan todeta Buffonin ja Casillasin kuuluvan maailman kaikkien aikojen parhaiden maalivahtien joukkoon yhdessä Neuvostoliiton legendaarisen reaktioihme Lev Jashinin kanssa.

Kummankin miehen meriitit puhuvat puolestaan ja vastaavanlaiset urat ovat jalkapallohistoriassa hyvin harvassa. On poikkeuksellista nousta Real Madridin ja Juventuksen tasoisen seuran ykkösmaalivahdiksi niin nuorella iällä kuin herrasmiehet nousivat, mutta vielä poikkeuksellisempaa on pitää ykkösmaalivahdin paikka itsellään liki 20 vuoden ajan. Vaikka Casillas pelaakin tällä hetkellä Portossa, henkilöityy hän hyvin vahvasti kasvattajaseuraansa Real Madridiin. On omalla tavallaan sääli, että Casillas joutuu kohtaamaan uransa kovimman kilpakumppanin Buffonin muun kuin rakastamansa seuran riveissä. Jose Mourinhosta voidaan olla montaa mieltä, mutta Casillasin kohtelu ja suoranainen kyykyttäminen oli yksi jalkapallon lähihistorian tyylittömimmistä tempuista.

Yksi jalkapallomaailman ikuisuusväittelyistä on ollut se, kumpi on parempi maalivahti, Buffon vai Casillas. Keskinäisestä kilpailusta huolimatta Casillas ja Buffon ovat aina kunnioittaneet toisiaan ja Casillas on useissa haastatteluissa nimennyt Gigin yhdeksi suurimmista esikuvistaan. Buffon taasen oli yksi Casillasin suurimmista puolustajista Mourinhon kyykytyksen aikana ja Gigi moitti useaan otteeseen julkisesti seuralegendan häpeällistä kohtelua.

Maalivahtilegendojen keskinäisistä väleistä kertoo paljon se, että ennen ottelua he ovat kehuneet kilpaa toisiaan sosiaalisten medioiden eri kanavien kautta. Kumpi tahansa otteluparin voittaakin, halaavat Buffon ja Casillas ottelun päätyttyä toisiaan ja vaihtavat pelipaitoja vielä viimeisen kerran. Tuolloin moni jalkapalloromantikko kotisohvilla vuodattanee muutaman kyyneleen muistellen näiden kahden herrasmiehen uskomattomien urien parhaita paloja.

Seuraa Mestareiden liigan huipennusta ViaPlaysta ja iske Mestarien liigan betsit sisään Unibetille 100 € talletusbonuksen avulla