UCL-ennakkoraati: ”Jos Neymar ymmärtää olevansa adjutantti, on PSG lähellä jättipottia”

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Mestarien liigan neljännesvälierien toiset osat starttaavat tällä viikolla. Tiistaina Dortmund pyrkii kuromaan Tottenhamin johtoa kotonaan ja Real Madrid sinetöimään jatkopaikan Ajaxin kustannuksella. Keskiviikkona PSG isännöi Manchester Unitedia ja ennakkoon viikon tasaisimmassa kamppailussa jatkopaikasta taistelevat FC Porto ja AS Roma. Miten käy, ketkä jatkavat? Pohjustuksen tarjoavat totutusti Kalle Tamminen sekä Jaakko Tiira.

Tottenham latoi tylyt 3–0-lukemat kotiottelussaan alavireistä Dortmundia vastaan. Onko ottelupari taputeltu?

KT: Tottenhamista on ollut erityisesti Valioliigassa aistittavissa seuralle varsin ominaista alleenlaskemista kun paineet kasvavat. Vielä muutama viikko sitten Tottenham oli mukana jopa mestaruusspekulaatioissa, mutta nyt näyttää siltä, että jopa top-4 selviäminen vaatii hyvää loppukautta. Kaikesta tästä huolimatta tuskin edes Tottenham pystyy pupeltamaan itseään pihalle tästä otteluparista. Dortmund on toki hyvä kotijoukkue ja parhaimmillaan erittäin vaarallinen, mutta vähintään kolmen maalin kotivoittoa ei kyllä tulla näkemään. Tottenham siis jatkaa seuraavalle kierrokselle, mikä hieman nurinkurisesti saattaa olla jopa huono homma varsin kapealla materiaalilla operoivalle seuralle.

JT: Tottenham on muutamaan otteeseen hivuttautunut näennäisesti mestaruustaistoon, mutta kaikki Valioliigaa tarkemmin seuraavat tietätävt, ettei se ole realismia. Spurs on pelillisesti todella paljon kärkikaksikkoa perässä. Parhaimmillaan nuori ryhmä on kuitenkin todella hyvä, kuten jatkopelien avausosa osoitti. Mauricio Pochettino on myös erinomainen puolustuspelin organisoija, joten en jaksa millään uskoa, että Dortmund latoisi kolmea maalia Hugo Llorisin selän taakse. Marco Reusin paluu pelikuntoon nostattaa vähäisiä toiveita jatkoonmenosta, mutta heikompaa jaksoa pelaavan Dortmundin paukut lienevät Bundesliigan kihelmöivän jännittävässä mestaruustaistossa.

Real Madrid on hävinnyt kaksi viimeistä kotiotteluaan ja alkuvuoden noste vaikuttaa kadonneen. Ajaxilla kova tehtävä nousta 1–2-tappiolta jatkoon, mutta onko se mahdoton?

KT: Ajax pelasi erinomaisen kotiottelun, mutta lopulta amsterdamilaisille kävi vanhanaikaiset. Jos et itse tee omista paikoista, niin Real Madridin tasoinen joukkue kyllä rokottaa ja hakee jatkopaikkaan vaadittavan tuloksen. Realin nousukausi tuntuu ainakin hetkellisesti katkenneen, joskin kotiottelussa Barcelonaa vastaan valkopaidat pelasivat huomattavasti ottelun lopputulosta paremmin. Sergio Ramosin poissaolo ei ainakaan heikennä Ajaxin mahdollisuuksia, mutta kyllä vierasvoitto tästä matsista olisi kovemman luokan yllätys. Ajax saattaa olla näyttävämpi joukkue tässäkin ottelussa, mutta kyllä Real itsensä kahdeksan joukkoon hoitaa.

JT: Ajaxin rohkea pelisuunnitelma avausosassa keräsi ylistystä, mutta osa näki sen naiivina ja tyhmänrohkeana. Niin tai näin, on Ajax hyvällä tiellä ja pelaa ylisukupolvisen identiteettinsä mukaista jalkapalloa. Kahden maalin tekeminen Bernabeulla on haastava tehtävä, mutta toisaalta siinä onnistui hetki sitten jopa piskuinen Girona. Toki on muistettava, että UCL-Real ja Los Blancos La Ligassa ovat olleet viime vuosina lähes eri joukkueita. Kallen mainitsema Ramosin poissaolo luo pientä toivonkipinää hollantilaisille, sillä Realin kippari piti avausosassa huojunutta ryhmää pystyssä. Itsekin näen hallitsevan mestarin jatkavan puolivälieriin.

Frenkie De Jongilla ja kumppaneilla on kova tehtävä edessään. (Getty Images)

PSG antoi kliseisesti myrskyvaroituksen hakemalla Old Traffordilta komean 2–0-voiton. Onko tämä vihdoin pariisilaisten vuosi?

KT: PSG tuntuu olevan tällä kaudella parempi joukkue kuin aikaisempina vuosina. Manchesterissa pelatussa ottelussa loisti erityisesti päävalmentaja Thomas Tuchel, joka laittoi ManU:n tähtipelaaja Paul Pogban miesvartiointiin ja yllätti kollegansa Ole Gunnar Solskjærin housut kintuissa. PSG:n akilleen kantapään piti olla keskikenttä, mutta topparin paikalta astetta ylemmäs siirretty Marquinhos on pelannut loistavan kauden ja yhteispeli Marco Verrattin kanssa toimii todella hyvin. Se, miten Neymarin paluu vaikuttaa joukkueen pelaamisiin absoluuttisia huippujoukkueita vastaan on toki vielä pienoinen arvoitus. Jos brassi pystyy hylkäämään viime vuosilta tutun sooloilun ja keskittymään pelaamaan osana joukkuetta voi PSG mennä tällä kaudella hyvinkin päätyyn asti Mestarien liigassa.

JT: PSG:tä voisi luonnehtia eniten kehittyneeksi huippujoukkueeksi tällä kaudella. Vielä lohkovaiheen avauskierroksella Anfieldilla, miljoonamiehistö näytti laumalta yksilöitä, eikä koheesiosta ollut tietoakaan. Old Traffordilla taas nähtiin lähes saumaton kokonaisuus. Pogban varjostamisen ohella huomionarvoista avausosassa oli PSG:n kyky voittaa tiloja nopeilla kolmen pelaajan syöttökombinaatioilla, joiden turvin peliväline saatiin hyvässä peliasennossa olleelle pelaajalle. Tämän kaltaiset pienet nyanssit korostuvat tarkoissa huippuotteluissa. En pitäisi PSG:ta vielä suurimpana suosikkina, mutta isoimpien mestarisuosikkien joukkoon ryhmän voi huoletta asettaa. Kollegan esiin nostama Neymarin roolitus on kiinnostava aspekti. Näkisin kuitenkin, että pelaaja, johon katseet menestyksen suhteen täytyy kohdistaa, on ilmiömäistä kautta pelaava Kylian Mbappe. Jos Neymar ymmärtää olevansa adjutantti, on PSG lähellä jättipottia.

AS Roma hallitsi kotiotteluaan Portoa vastaan mielin määrin, mutta päästi onnekkaan maalin ja voitti vain 2–1. Uskotko, että tuo maali osoittautuu kohtalokkaaksi?

KT: Roma tuntuu saaneen pelinsä uomiin vaikean ajanjakson jälkeen ja yhden maalin kotivoitto oli italialaisille iso pettymys. Tärkeää on kuitenkin se, että kovien pelien mies Edin Dzeko on alkanut pelaamaan omalla huipputasollaan heikon alkukauden jälkeen. Alkukaudella Roma kärsi pahasti maalintekovaikeuksista, mutta Dzekon nykyvireen myötä joukkue on napsinut Serie A:ssa kovia päänahkoja. Roman ongelma on puolustuspään kapea materiaali ja Kostas Manolas onkin joutunut pelaamaan puolikuntoisena, koska joukkueesta ei löydy mitat täyttäviä korvaajia. Romalla on allaan kova ottelu paikallisvastustaja Laziota vastaan, joten on mielenkiintoista nähdä, miten pelaajat ovat palautuneet lauantain tiukasta otatuksesta. Roma on omissa papereissani pienoinen ennakkosuosikki, mutta Porto on aina vaarallinen joukkue erityisesti kotistadionillaan Dragaolla.

JT: Asetelma otteluun on vähintäänkin mielenkiintoinen, sillä kumpikin hävisi viikonloppuna oman hegemoniaottelunsa. Roma koki nöyryyttävän 0–3-tappion Laziolle, kun taas Porto tippui sarjan piikkipaikalta hävittyään kotona Benficalle. Jos Dzekon vireen löytyminen on Roman kannalta positiivista, on myös lusitaaneilla aihetta optimismiin hyökkäyksensä suhteen, sillä ykköspyssy Moussa Marega palasi viikonloppuna kokoonpanoon. Porto on ollut vahva kotijoukkue tämän kauden europeleissä, sillä se voitti kaikki kolme lohkovaiheen kotipeliään. Otteluun tuo oman lisämausteensa Roma-luotsi Eusebio Di Francescon kova paine, sillä italomedia on huhuillut jopa potkuja, jos Porto jatkaa otteluparista eteenpäin. Toivon mukaan Roma lähtee hakemaan rohkeasti vierasmaalia, eikä jää suojelemaan huteraa johtoaan.

Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images