Mestarien liigan ennakko: FC Barcelona vs. Atlético Madrid

Messi joutuu taas vahvan Atléti-puolustuksen pihteihin (Getty)

Messi joutuu taas vahvan Atléti-puolustuksen pihteihin (Getty)

Tähän on tultu. Ennakkoon ajateltuna Mestarien liigan tasaisin ja mielenkiintoisin puolivälieräpari nähdään kahden espanjalaisen joukkueen välillä ja kyseessä ei ole el clásico. Kesken kauden 2011-2012 Atlétin luotsiksi tullut Diego Pablo Simeone on tehnyt mahdottomasta mahdollisen ja rakentanut vajaassa kahdessa kaudessa Atlético Madridista, Realin pikkuveljestä, Tuomas Virkkusen Pedro-tarinan inspiraatiosta, ikuisesta alisuorittajasta varteenotettavan mestarisuosikin ei pelkästään La Ligaan vaan myös Euroopan himoitumpaan kilpailuun, Mestarien liigaan.

Barcelona ei ole Barcelona ilman Víktor Valdésia ja Carles Puyolia

Viime viikon keskiviikkoilta. Harmiton vapaapotku suht keskelle maalia. Tilanne vaati kuitenkin ponnistuksen ilmaan ja pallon hivenen muuttunut liikerata vaati muutosta vartalon asentoon ilmassaoloaikana. Lopputuloksena Barcelonan maalivahti Víktor Valdés tuli alas vain oikean jalkansa varassa, polven ollessa hieman epäsuorassa linjassa muuhun vartaloon nähden. Lopputuloksena revenneet nivelsiteet polvesta ja yli 6kk huili. Käytännössä tämä tarkoittaa Barcelonan menestyneimmän pelaajan pelien loppumista katalonialaisseurassa. Valdés oli yksi tämän kauden parhaista pelaajista Barcelonassa yhdessä Andrés Iniestan ja Leo Messin kanssa.

Isommassa mittakaavassa Valdésin loukkaantuminen ei hetkauta Barcelonaa, sillä seura on tiennyt jo pitkään maalivahdin aikeista siirtyä pois seurasta kuluvan kauden jälkeen. Olkoonkin, että huippukauden pelannut maalivahti itse on saattanut kyseenalaistaa ratkaisuaan kevään edetessä. Mutta. Tällä kaudella Barcelonan palloton peli on ollut todella surkeaa. Barcalle tyypillinen korkea prässäys ei ole tuottanut tulosta, minkä seurauksena vastustajat ovat onnistuneet luomaan poikkeuksetta todella vaarallisia vastahyökkäyksiä keskikentälle syntyneen tilan takia. Hetkittäin vain Valdésin huikeat torjunnat ovat säästäneet blaugranan takaiskuilta.

Katalonian Tarzan on poissa pelistä (Getty)

Katalonian Tarzan on poissa pelistä (Getty)

Valdésin lisäksi sivussa on toinen seuraikoni, Katalonian Tarzan, joukkueen kapteeni Carles Puyol. Romuluinen puolustaja on tuonut kausi toisensa jälkeen uskottavuutta Barcan puolustuspelaamiseen. Valdésin ja Puyolin puuttuminen heikentää huomattavasti blaugranan omaa päätä. Pelillisten ansioiden lisäksi herrojen poissaolon myötä puuttuu korvaamaton määrä henkistä johtajuutta joukkueen sisällä. Älkää käsittäkö väärin. Xavi ja Iniesta, myös Messi, ovat kokeneita ja lähes kaiken voittaneita kettuja, mutta heiltä puuttuu se jokin. Pallollisen roolin myötä heillä on tulospaineita joka pelissä ja heidän keskittymisensä ja ensisijainen tehtävänsä on johtaa joukkuetta pelillisesti. Asenteellisesti heistä kaikki ovat aavistuksen verran näkymättömiä, jopa pehmeitä – ainakin verrattuna Puyoliin ja Valdésiin. Vai voitteko kuvitella Xavia tai Iniestaa konahtelemassa oman joukkueen huolimattomalle pallottomalle pelaamiselle puolustuspäässä, siellä missä blaugranan suurimmat ongelmat tällä hetkellä sijaitsevat?

Tata Martino uransa kovimmassa paikassa

Huominen ottelu on niin paljon enemmän kuin vain Mestarien liigan puolivälierän ensimmäinen osaottelu. Mikäli Diego Simeonen Atlético Madrid hakee huomenna vierasmaalilla varustetun tasapelin tai jopa voittaa Camp Noulla, on se todella iso särö blaugranan henkiseen panssariin. Miettikääpä, sensaatiomainen vierasvoitto el clásicosta Santiago Bernabeulla, suvereeni esitys Celta Vigoa vastaan, Realin yllätystappio Sevillalle…kaikki näytti olevan hyvin sekä Mestarien liigaa että La Ligaa ajatellen. Itseluottamus oli tapissaan ja joukkueen sisällä vallitsi pohojalaasta junttihurmosta lähentelevä olotila, jota jopa Pep Guardiola ja suuri ja mahtava Bayern München kavahtivat. Sitten loukkaantui tämän kaiken ruummiilistuma, se viimeinen lukko, johon koko joukkue luotti kuin Boston Tuukka Raskiin. Miten joukkue tästä toipuu ja miten se Tata Martinon johdolla asian käsittelee? Miten José Pinto suoriutuu kovassa paikassa? Nämä ovat kysymyksiä, joihin joukkueen tulee löytää vastaus Martinon johdolla. Sillä mikäli Atlético ryöstää matsin Camp Noulla, on se sellainen isku Barcelonalle etten joukkueen siitä usko toipuvan. Muistetaan, että Barcelona kohtaa juuri Atléticon kauden viimeisessä, todennäköisesti La Ligan mestaruuden ratkaisevassa ottelussa Camp Noulla.

Neymarin ongelmallisuus

Olen edelleen sitä mieltä, että blaugranan peli on sekavaa ja päämäärätöntä, mikäli Messi ja Neymar ovat samaan aikaan kentällä, kuten olen tehnyt selväksi jo aiemmissa kirjoituksissani. Neymar ei ole täysin päässyt irti Barcelonassa, eikä tule pääsemäänkään, ellei Barcelonan pelillistä identiteettiä tulla miettimään uusiksi. Tällä hetkellä hyökkäyspelaaminen perustuu täysin pallokontrolliin ja lyhytsyöttöpeliin, jossa hyökkäystä vyörytetään asteittain lähemmäs kohti viimeistä kenttäkolmannesta. Sielläkin palloa pelataan kärsivällisesti jalasta jalkaan ja etsitään se riittävä syöttötila, jolla vapautetaan Messi, Pedro, Sánchez tai Neymar maalintekoon. Messin ja Neymarin yhtaikainen peluuttamisen ongelmallisuus konkretisoituu juuri viimeisellä, ratkaisevalla kolmanneksella. Siinä missä Messi on kliininen viimeistelijä, joka pitää palloa jalassaa suhteellisen vähän aikaa ennen laukausta tai syöttöä, Neymar rakastaa palloa ja kuljettamista. Hän nauttii pallollisena olemisesta, mikä sotii täysin lyhytsyöttöpeliin perustuvan hyökkäysideologian perusteita vastaan. Barcelonan joukkuuessa pelintekijät ja moottorit ovat Iniesta, Xavi ja Fàbregas. He ovat pelaajia, joilla on lupa pitää palloa pidempään ja he ovat useinmiten niitä pelaajia, joiden jalasta lähtee maaliin johtanut ratkaiseva syöttö. Neymarin pallorakkaus ei sovellu tähän yhtälöön. Toisaalta, kuten mm. Erkka Lehtola on todennut, Neymarille täytyy antaa aikaa sopeutua ei pelkästään Barcelonan pelitapaan, vaan myös kokonaan uuteen maahan ja kulttuuriin. Yksinkertaistettuna tämä voi tarkoittaa erilaiseen ruokavalioon tottumista. Vielä tällä hetkellä Neymar ei ole valmis ja olisi mielestäni kohtuutonta asettaa joukkue siihen tilanteeseen, että yhden pelaajan sisäänajamisen kustannuksella menetetään mahdollisuus kamppailla Mestarien liigan tittelistä.

”When a coach has an idea, he needs to field the players in the right positions for it. We know we sacrifice Neymar on the right side. We analyse such things after the match rather than before, but players of Neymar’s calibre can play anywhere in attack.” – Martino UEFAn ennakossa. 

Martinon kommenteista päätelle Neymar on avauksessa myös huomenna, joten on mielenkiintoista nähdä, miten Neymar sopeutuu kovaan paikkaan ja yhtä mielenkiintoista on nähdä, sopeutuuko joukkue Neymarin pelaamiseen.

Villan mahdollisuus

Diego Costan loukkaantuminen on kova takaisku Atlético Madridille (Getty)

Diego Costan loukkaantuminen on kova takaisku Atlético Madridille (Getty)

Maanantain harjoituksissa Atlético koki kovan takaiskun, kun joukkueen paras maalintekijä Diego Costa joutui jättämään leikin kesken ja suuntasi polvivaivaisena tarkempiin jatkotutkimuksiin. Simeonen mukaan Costan pelaaminen tiistain kohtaamisessa on äärimmäisen epävarmaa. Tämä avaa mahdollisuuden Atlétin pelitavasta johtuen penkkikohtalon kokeneelle David Villalle, pelaajalle joka niin surullisen usein on joutunut seurassa kuin seurassa statistin rooliin. Täytyy kuitenkin muistaa, että viime kauden päätteeksi Atléticoon Barcelonasta siirtynyt Villa on ainoa pelaaja Atlétin kokoonpanosta, joka on onnistunut tällä kaudella tekemään maalin Barcelonan verkkoon ja hänellä on valtava halu todistaa Simeonelle osaamisensa. Ja mikäpä parempi osoittaa arvonsa kuin iskeä vierasmaali Camp Noulla.

Atléticolta sivussa ovat Costan todennäköisen poissaolon lisäksi pelikieltoa kärsivä Raúl García ja pitkäaikaistoipilas Javi Manquillo. Ilmeisen selvää kuitenkin on, että joukkueen suurin huoli on kovassa vireessä olevan Costan puuttuminen. Pystyykö Villa paikkaamaan Costan vahvasti vastahyökkäyksiin luottavan Atlétin kokoonpanossa, sen huominen näyttää.

Lähtökohdat ja ottelun kulku sekä mahdolliset avauskokoonpanot

Kumpikin joukkue kulkee voittoputkessa. Barcelona on voittanut viimeiset viisi otteluaan ja 10 ottelussa tilille on kolahtanut kaksi tappiota. Atlético on voittanut viimeiset seitsemän kohtaamistaan ja 10 ottelun saldo on vakuuttava 8-1-1. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa ja joka kerta on päädytty tasapeliin: Espanjan Super Cupissa 1-1 ja 0-0 sekä Vicente Calderonilla La Ligan syyskierroksella pisteet tasattiin myös maalittomalla ottelulla.

Näistä lähtökohdista odotan ottelusta tulevan vähämaalista, tiukkaan keskialueen pelaamiseen perustuvaa tylsähköäkin kyttäystä, missä Barcelona ensisijaisesti pyrkii välttämään vierasmaalin päästämistä ja Atléticon tyytyessä myös vähämaaliseen, mieluiten toki vierasmaalin sisältävään tasapeliin.

”We have to win and not concede any goals, that’s obvious when there’s a return leg.
The first thing we need to do is to win because then the onus is on our opponents.
I always think that if you weren’t courageous, you wouldn’t be where you are now.
You need to be brave to play the way we do, so you can rest assured we will be brave tomorrow. ” – Martino UEFAn ennakossa.

”We have our own identity and I am going to stick to my team and honour the history of our club. I don’t think people should be too hasty with Barcelona and Gerardo Martino, saying Barcelona won’t win the title. They can win all three trophies. Barcelona are playing very well, they played well in Madrid and they are very used to these games.” – Simeone vastaavassa.

Jos valmentajien kommenteista on jotain pääteltävissä, ottelu tulee noudattamaan hyvin pitkälle ennakkoon ajateltua kaavaa, jossa Barcelona lähtee pitämään palloa ja myllyttämään hyökkäystä kohti Atlétin maalia, vältellen kuitenkin pallonmenetystä ja vastahyökkäysmahdollisuuden antamista. Atléti puolestaan pysyy tyylilleen uskollisena ja antaa Barcelonan hallita pelivälinettä. Kuten niin monta kertaa aiemminkin tällä kaudella, Atléti tulee iskemään vastahyökkäyksistä äärimmäisen nopeasti.

Ottleun ratkaiseva tekijä on, pystyykö Barcelona käsittelemään joukkuetta kohdanneet vastoinkäymiset ja antaako se niiden vaikuttaa pelaamiseensa. Tässä Martinolla on suuri rooli. Uskon, että mikäli Barca saa pallonhallinan itselleen heti alusta alkaen, joukkue siirtyy automaatiotilaan, missä millään menneellä ei ole väliä. Mutta mikäli Atléti onnistuu jotenkin järkyttämään blaugranaa ottelun ensimmäisen 20 minuutin aikana, vierailla on hyvät mahdollisuudet jopa voittaa ottelu. Barcan järkyttäminen voi tapahtua vaikkapa korkealla prässillä ja Iniestan pimentämisellä tai erikoistilanteesta tehdyllä nopealla maalilla.

Ottelusta tullee vähämaalinen yhden maalin peli. En pidä tasapeliä myöskään missään nimessä poissuljettuna vaihtoehtona. Betsson tarjoaa kohteeseen kahta pelattavaa kerrointa. Itse tartun mielestäni pöyristyttävän korkeaan X2 vaihtoehtoon, joka tarjoaa sijoituksen peräti 2.55-kertaisena takaisin. Toinen pelattava kohde on joukkueen aiemmat kohtaamiset huomioon ottaen alle 2.5 maalia, joka tarjoaa panoksesi takaisin myös mieltä tyydyttävällä 2.11-kertoimella. 

Joka tapauksessa, tässä ottelussa nähdään eräänlainen murrosmahdollisuus. Mikäli Atléti vie tämän ottelun, tappion seuraukset näkyvät Barcelonassa pitkälle kevääseen, tällöin myös Atlétin mestaruus vaikuttaa mielestäni hyvin todennäköiseltä.

Barcelonan mahdollinen avauskokoonpano (4-3-3): Pinto; Alba, Pique, Mascherano, Alves; Iniesta, Busquets, Xavi; Messi, Neymar, Pedro

Atléticon mahdollinen avauskokoonpano: (4-2-3-1): Courtois; Luis, Miranda, Godin, Juanfran; Sosa, Suarez, Koke, Gabi, Turan; VIlla (Costa, jos on pelikunnossa)