Barcelonalla edessään kauden ensimmäinen testi

Mestarien liigan Ylen tv-ottelussa kohtaavat tänään vaisusti kauden aloittanut Paris Saint-Germain sekä ilman kunnon testiä seilannut Katalonian ylpeys Barcelona. Tänään nähdään myös kahden vanhan pelikaverin kohtaaminen, kun sekä PSG:n vamentaja Laurent Blanc, että Luis Enrique pelasivat yhdessä Barcassa kaudella 96/97. Ylen lähetys ottelusta alkaa klo 21.35 TV2:lta.

PSG:llä allaan nihkeä alkukausi

PSG:n alkukautta ei voi sanoa katastrofaaliseksi, mutta nihkeä se on ollut. Viime kaudelta tuttua dominointia ei ole päästy vielä Ligue 1:ssä todistamaan ja vaikka joukkue on pelannut sarjassa tappioitta, on sillä allaan Mestarien liiga mukaanlukien (Ajax 1-1 vieraissa) jo kuusi tasapeliä.

Laurent Blancin mukaan joukkue on menettänyt osan sitä itseluottamusta, jolla se viime kaudella menestyi. Siksi joukkue ei lähde haastamaan Barcelonaa 11 miehen ”bussilla”, vaan joukkue lähtee tosissaan pelaamaan voitosta ja sitä kautta hakemaan sitä itseluottamusta.

”I don’t want 11 men behind the ball. I wan’t them to play, to play. That’s how we’ll regain any confidence we might have lost” – Laurent Blanc, Marca.com

Blancin puheista paistoi hyvin läpi katalaanien ihannointi. Joukkue selkeästi pyrkii samaan ideologiaan kentällä kuin illan vastustaja, mutta työkalut siihen ovat vielä hieman puutteelliset.

Puheissa on Barcelonan haastaminen, mutta kykeneekö rampa PSG siihen? Joukkueen piikkinä lihassa ovat loukkaantumiset. Viisi maalia viidessä ottelussa viimeistellyt Zlatan on sivussa ja hyökkäystehoja vähentää myöskin Lavezzin loukkaantuminen. Edison Cavani on siis paljon vartijana, kun hyökkäystehoja tänään joukkueelta niistä mahdollisesti harvoista paikoista odotetaan.

Lähteekö siis PSG ollenkaan haastamaan Barcelonaa sen omilla aseillaan vai nähdäänkö tänään enemmän Mourinho-tyylinen lähestyminen otteluun?

PSGSivussa: Ibrahimović, Lavezzi

Odottaa varmistusta: Thiago Silva (nivunen)

Barcelona ei ole päästänyt vielä maaliakaan

Barcelona on pitänyt maalinsa puhtaana surullisen kuuluisasta HJK-ottelusta lähtien. Blaugrana on La Ligan kärjessä viidellä voitolla ja yhdellä tasapelillä, maalieron näyttäen mukavaa 17-0 lukemaa. Joukkueen ainoa tahra tilastoissa on Malaga-ottelu, jossa se ei saanut murrettua kotijoukkueen puolustusmuuria. Itseasiassa Barca jäi tuossa ottelussa ilman yhtään laukausta maalia kohti. Muuten joukkue on pystynyt seilaamaan voitosta voittoon jopa helposti.

Joukkueen pelitapa on jo vanhasta tuttu pallonhallintaan lähes kaiken perustava 4-3-3, mutta Luis Enrique on sitä pystynyt myös modernisoimaan. Aiemmilta kausilta tuttu välillä tehoton pallonsiirtely, on saanut nyt vaihtoehtoja. Kärkikolmikko MessiNeymarPedro tekee paljon pystyjuoksuja linjan taa ja taustoilta liian alas valuvaa puolustuslinjaa pelottelee Ivan Rakitic karmeilla pommeillaan. Keskikentän triangeli on siis nyt myös arvaamattomampi ja samalla vaarallisempi kuin mihin on totuttu.

”We’ll see if that offensive approach actually happens or not. Us coaches have to take what our colleagues say with a pinch of salt” -Luis Enrique, Marca.com

PArsaSivussa: Masip, Rafinha, Douglas, Suarez (hammas)

Pelin kulku

PSG ei lähde puolustamaan kotonaan vaan se yrittää voittaa Barcelonan sen omilla vahvuuksillaan. Sen kun näkisi. Barcelona tulee ottamaan myös tässä ottelussa ohjakset pallonhallinnan myötä haltuunsa ja PSG:n mahdollisuudet lepäävät vastahyökkäyksissä. Ottelussa päästään todistamaan Barcan uuden keskikentän näytöstä. Messi tulee hakemaan myös palloa ”piilo ysin” tapaan alempaa, mutta nyt nähdään myös niitä pystyjuoksuja, jotka ehkä aiemmin ovat olleet liiaksi laitapakki Alban varassa. Leo on ollut uskomattomassa vireessä; maalisarakkeen sijasta kannattaa vilkaista syöttötilastoa. Viiden maalin lisäksi Messi on antanut kaudella jo kahdeksan maalisyöttöä. Miestä tukee nyt samalle aaltopituudelle löytänyt kuusi maalia maalannut Neymar, ja yhdessä herrat ovatkin olleet mukana lähes kaikissa 18 Blaugranan maalissa.

PSG lähtee otteluun 4-3-3 ryhmityksellä, mutta puolustusasetelmissa se tulee muuttumaan enemmän 4-5-1 tyyliseksi. Barcelona tulee pakottamaan ranskalaiset vetäytymään ja tällöin Cavani jää yksinäiseksi targetiksi ylös.

PSG voi hakea toivoa tilastoista: joukkue on viimeksi hävinnyt UEFAn alaisen kotipelinsä vuonna 2006, mutta tuo kotitaika tulee tänään murtumaan. Barcelona vie ottelun omissa papereissani useammalla kuin yhdellä maalilla. Varmaa kuitenkin on, että Barcelonaa testataan tänään kovemmin kuin vielä tällä kaudella, mutta rammasta PSG:stä ei ole vielä Blaugranalle haastetta.

Kertoimet: PSG – X – Barcelona (Betsson)

3.85 – 3.55 – 1.95

Barcelona-1 @ 3.60