Mestarien liigan ennakko: Real Madrid-Bayern München

Pep Guardiola on voittamaton Bernabéulla (Getty)

Pep Guardiola on voittamaton Bernabéulla (Getty)

Eilinen ottelu Atlético Madridin ja Chelsean välillä sai varmasti monen, kriittisesti jalkapallon viihdyttävyydestä puhuvan, nousemaan taas esiin. Olen samaa mieltä. Kun “erikoisykkönen” lähtee pelaamaan tuloksesta saa tapahtumattomuus monet jalkapallon taktisesta puolesta hieman vähemmän kiihottuvat uinahtamaan tai vaihtamaan kanavaa. Maaliton tasapeli oli ottelusta oikea lopputulos. Jaksoin kuitenkin loppuun asti toivoa sen yhden tilanteen tulevan ja Atlétin iskevän. Ottelun jälkeen nukahdin ennätysnopeasti.

Kuningas Litmanen omassa kolumnissaan jo totesikin, että Mestarien liigan välierissä kohtaavat parhaat puolustavat joukkueet ja kovimmat hyökkäykset. Tänään on jälkimmäisten vuoro astella estradille. Tänään ei nukuta ja tänään jalkapalloa vähemmänkin seuraavien kannattaa tuikata tv oikealle kanavalle.

Guardiola tappioton Santiago Bernabéulla

Pep Guardiolalla on vain hyviä muistoja Santiago Bernabéulta. Lähtökohdat ovat kuitenkin nyt erilaiset kuin miehen luotsatessa blaugranaa. Vierailijoiden henkisestä yliotteesta ei voi nyt missään nimessä puhua ja lähtökohdat ovat tasoittuneet myös muilla osa-alueilla. Real on vahvistunut merkittävästi ja se ei missään nimessä alistu helpolla. Bayern on kuitenkin puolustava mestari ja joukkue on hävinnyt kauden aikana vain kolmesti. Joukkue näytti kaikille ettei kaasun höllääminen bayernliigassa luo kriisiä, vaan joukkue pelasi tasollaan ja kaatoi lopulta Manchester Unitedin helposti puolivälierien toisessa osaottelussa. FCB on pelannut Mestarien liigassa kymmenen tappiotonta vierasottelua ja tuon putken jatkaminen veisi sen todella lähelle finaalia.

Bayern harjoitteli suljettujen ovien takana, mutta vaikka selkeää kuvaa ei harjoituksista eikä tulevasta kokoonpanosta saa, niin voimakas verbaalinen ohjeistus lenteli aitauksen ylitse. Yksi hieno asia tuli kuitenkin selväksi. Manuel Neuer on palannut pelikuntoon pohjevammansa jäljiltä.

Pep Guardiola peluutti harjoituksissa puolta joukkuetta Los Blancosina. Teesit oli selkeät: tila Realilta pois ja pallonmenetyksen jälkeen rivit nopeasti kuntoon. Selvää oli myös, että joukkueen selkärankaan oli iskoistettu laukominen ja onkin varmaa, että joukkue tulee myös kokeilemaan Iker Casillasin vireystilaa kauempaakin pallonhallinnan lomassa.

”Rafinha, if we give Benzema the ball in that area, we’re done for. Don’t leave Xabi free, don’t leave Ronaldo free, don’t leave anyone free.” – Guardiola Bayernin harjoituksissa, Marca.com

Carlo Ancelotti ei ole koskaan hävinnyt Bayernille

Carlo Ancelotti ei ole hävinnyt Bayern Münchenille (Getty)

Carlo Ancelotti ei ole hävinnyt Bayern Münchenille (Getty)

Jos Pepillä on hyviä muistoja Santiago Bernabéulta, on vastaavasti illan isäntien käskyttäjällä Carlo Ancelottilla hyviä muistoja Bayern Münchenistä. Herra on voittanut kaikki ottelut kun vastassa on ollut bavarialaisjätti.

Illan isäntä Real Madrid on saanut levätä jo viikon Copa del Rey -finaalin jäljiltä. Suurin mielenkiinto on ottelun alla keskittynyt kahden miehen pelikuntoon. Ronaldo on ollut polvivammansa takia sivussa jo pitempään ja Gareth Balen on yllättänyt mystinen flunssa. Kummatkin miehet nähtiin kuitenkin tositoimissa tiistaiaamun harjoituksissa, joten uskon että miehet nähdään myös illalla aiheuttamassa päänvaivaa saksailaisten puolustukselle.

BBC joutuu tänään tekemään paljon töitä myös alaspäin. Ottelu voitetaan keskikentällä tai ainakin niin Pepin Bayern yrittää. Real ei voi tänään olla jakautunut hyökkäyksen ja puolustuksen välillä kahtia vaan sen on toimittava synkronoidusti. Jos kärkikolmikko ei tue peliä alhaalta ei se tule saamaan paikkoja vastahyökkäyksiinkään. Ei edes sitä yhtä, joka voi ottelun ratkaista.

Los merengues on tippunut tässä vaiheessa kilpailua jo kolmena vuonna peräkkäin. Vuonna 2011 joukkueen kaatoi Guardiolan Barcelona ja 2012 Bayern oli lopulta vahvempi. Viime vuonna joukkue taipui Borussia Dortmundille. Seura onkin jahdannut Mestarien liigan voittoa pakkomielteisesti jo vuodesta 2002.

Real on osoittanut pärjäävän ilman suurimpia tähtiään. On kuitenkin toivottavaa, että tässä vaiheessa kilpailua kummatkin joukkueet pääsevät otteluun parhailla mahdollisilla kokoonpanoillaan. Ancelotti paljasti yhden avauksen pelaajansa: Coentrao ottaa paikan vasempana puolustajana, koska Marcelo ei ole vielä 100% kunnossa.

”They could play 4-3-3, or with a bank of four in midfield like in the cup final but the essence will be the same. If you let them, they have the ability to play [a possession game]. Xabi Alonso, Modric and Ramos are all good at bringing the ball out. Coentrao and Marcelo are good outlets on the flank, Benzema holds the ball up well. They could play that way or else they could stick to what Real have historically been all about” – Guardiola, Marca.com

Tähdet vastaan joukkue

Cristiano Ronaldo on kunnossa (Getty)

Cristiano Ronaldo on kunnossa (Getty)

Real luovutti Copa del Reyn finaalissa pallonhallinnan täysin Barcelonalle. Joukkue piti palloa vain 32%, mutta silti se loi 18 maalipaikkaa. Vastaavasti joukkueen hallitessa otteluissa palloa, on maalipaikkoja siunaantunut sitäkin enemmän. FCB on taas tottunut hallitsemaan palloa ja junnaamaan konemaisesti maalipaikkoja toisensa perään. Yksi asia on siis selvää. Kumpikaan joukkue ei tule ilmaiseksi pallonhallintaa toiselle luovuttamaan.

Maalipaikkoja tulee siunaantumaan kummallekin joukkueelle. Realin puolustus ei ole missään nimessä se kontrolloiduin ja varmin. Kummallakin joukkueella paikkoja luovat tyhjästäkin maailmanluokan tähdet. Jos joukkueet jakaa osiin tulee suurin ero joukkueiden terävintä kärkeä vertaillessa sekä joukkueen kokonaisuudesta. Tähdet tuikkivat kirkkaammin valkeissa paidoissa, mutta kokonaisuus sekä taktinen valmius menee saksalaisille. Toisin sanoen Real on paljon tähtiensä varassa, kun taas Bayernin on onnistuttava koko joukkueena tukahduttamaan vastustajiensa kirkkaimmat soihdut sammuksiin ja luotava samalla vanhaan malliin paikkoja laidoilla viiletteville nopsajaloille sekä boksissa taistelevalle kroatialaiselle Mario Mandžukićille.

Real on vaarallisimmillaan vastahyökkäyksissä ja niihin Bayern osaa varautua. Kaikkien tiedossa on myös Xabi Alonson merkitys valkoisten pelin moottorina ja on mielenkiintoista nähdä kenet Pep uhraa baskin päällystakiksi. Real saa olla hereillä Ribéryn ja Robbenin kanssa, mutta näen, että Coentrao sekä Carvajal selviävät hommasta lähes kuivin jaloin. Marcelon pelatessa olisin enemmän huolissani lähinnä Robbenin vartioimisesta. Miehen veri nimittäin väliajoin kuohahtaa turhankin pienestä.

“My team makes me feel very confident, the players that I have and that is why I believe that tomorrow we will see a great Real Madrid.” – Ancelotti, Marca.com

Real on päästänyt kauden kilpailun aikana eniten maaleja jäljellä olevista joukkueista, mutta se on myös tehnyt niitä eniten. Joukkueen ideologia on tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja eikä puolustuksen organisointi, viihdyttävää jalkapalloa vaativassa seurassa, ole koskaan ollut se tärkein tehtävä. Bayernin perusta löytyy joukkuepuolustuksesta ja kaikkien palapelin palojen yhteensopivuudesta. Pep on tuonut saksalaisten peliin paljon uusia elementtejä ja joukkue pelaakin tällä hetkellä uskomatonta pallonhallintapeliä, joka pystyy reagoimaan myös salamannopeasti pallonmenetyksiin ja -riistoihin.

Kumpikaan joukkue ei tule tänään bussia maalinsa eteen parkkeeraamaan, joten viihdyttävä ottelu on edessä ja paikkoja maalintekoon avautuu. Maaleja odotetaan, mutta näkisin että Betssonin tarjoama 2.27 kerroin alle 2.5 maalista on erittäin maistuva. Bayern tulee pitämään lukemat suotuisina toiseen osaotteluun, mutta näin madridistana uskon, että Real pari kertaa verkkoja heiluttaa. Maalin tai kahden voitto tyydyttää kotijoukkueen ja myös Bayern pääsee tällöin siedettävistä asetelmista Allianz Arenalle. Kotivoitto ja alle 2.5 maalia yhdistelmä tarjoaa jo mukavan kertoimen 6.65.

Suuri ilta edessä ja toivon, että maaleja nähdään enemmänkin, tietenkin mieluummin vierailijoiden päätyyn. Kestääkö Realin tähtien kasetti? Saksalaisten henkinen kapasiteetti (Robbenia lukuunottamatta) kestää. Miten Ronaldo selviytyy ottelusta, kun tuomari Howard Webb ei paljon miehen sukelteluja sulattele? Kaikki tämä tänään keskiviikkona klo 21.45 alkaen.

Real Madridin oletettu avauskokoonpano 4-3-3:

Iker Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao; Modric, Xabi, Di María/Isco; Bale, Benzema and Cristiano

Bayern Münchenin oletettu avauskokoonpano 4-2-3-1:

Neuer; Lahm, Boateng, Dante, Alaba; Kroos, Schweinsteiger; Robben, Müller, Ribéry; Mandžukić