Mestarien liigan ennakko: FC Barcelona vs. Manchester City

Barcelona vei avausottelun 0-2 (All Over Press)

Barcelona vei avausottelun 0-2 (All Over Press)

Cityllä on vielä mahdollisuutensa

Ensimmäisen osaottelun 0-2 Manchesterissä voittanut Barcelona on vahvasti kiinni jatkopaikassa ennen keskiviikon toista osaottelua. Kaksi viikkoa sitten pelatussa ottelussa Manchester City oli aavistuksen verran niskan päällä aina toisen puoliajan 53. minuutille saakka. Andrés Iniesta vapautti pallonriiston jälkeen Messin läpiajoon ja Demicheliksen uinahdettua hetkeksi argentiinalaispuolustajalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa Messiä. Lopputuloksena oli suora punainen ja rankkari Barcelonalle, jonka Messi itse laittoi verkon perukoille.

Vajaamiehistä Cityä vastaan pelannut Barcelona otti pallonhallintaa itselleen ja onnistui lopulta kuittaamaan toisen osuman varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, kun brassi Alves viimeisteli Neymarin vapauttavasta seinäsyötöstä.

Vaikka ottelu päättyi Barcelonan kahden maalin voittoon, oli Cityllä ottelussa paikkansa. City loi ottelussa vaarallisempia paikkoja ja etenkin Silva ja Negredo hätyyttelivät useaan otteeseen Valdesin vartioimaan maalia. Vain Valdesin muutama huipputorjunta piti Pellegrinin miehistön nollissa.

Ensimmäinen osaottelu ratkesi loppuen lopuksi tähän (All Over Press)

Ensimmäinen osaottelu ratkesi loppuen lopuksi tähän (All Over Press)

Lähtökohdat toiseen otteluun

Moni varmasti pitää Cityn mahdollisuuksia edetä jatkoon lähes olemattomina. Barca-faniudesta huolimatta olen aavistuksen verran huolissani blaugranan otteiden ailahtelevaisuudesta. Otteluiden sisällä ja otteluiden välillä pelin taso heittelee suunnattomasti eikä varsinaisesti ole millään tasolla vakuuttavaa. Valdes on joutunut ajoittain pitämään joukkuetta pystyssä keskikentän ja puolustuksen pelatessa lepsusti. Syyttävä sormeni osoittaa kohti Xavia, Busquetsia ja Alvesia sekä pehmeästi pelaavaa topparipari Piqueta ja Mascheranoa. Totuuden nimissä on myönnettävä, ettei joukkueelle sinällään ole tehty kovin paljoa maaleja, mutta tontteja on ollut ja tulee tänäänkin olemaan.

Cityllä on hyökkäysvoimainen miehistö: Negredo, Silva, paluun tänään eurokentille tekevä Kun Aquero, Yaya Toure, Navas. Joukkueen hyökkäyskalusto muistuttaa tulivuorta, joka odottaa purkautumistaan. Uskon siihen,  että mikäli City tekee tänään yhdenkin maalin, tekee se saman tien toisen ja jopa kolmannenkin. Odotan etenkin Cityn espanjalaislegioonan tulevan näytönhaluisena Camp Noulle, ja keskikentän dieselmoottori Toure tekee ensiesiintymisensä entisellä kotistadionillaan sitten vuoden 2010.

City tulee illalla ryminällä Barcan maalille (All Over Press)

City tulee illalla ryminällä Barcan maalille (All Over Press)

Molemmilla joukkueilla on karmaisevat tappiot allaan. City hävisi FA Cupin puolivälierässä Wiganille 2-1 ja blaugrana nöyrtyi tehottoman esityksen jälkeen Valladolidille 1-0. Molemmilla joukkueilla on alla kaksi tappiota viidestä ottelusta, mutta mieletäni City on ollut aavistuksen verran tasaisempi otteissaan koko kauden verrattuna Barcelonaan.

Molempien joukkueiden kokoonpanoissa on kysymysmerkkejä. Cityltä puuttunee alavartalovammasta kärsivä Jovetic ja pelikieltoaan kärsivä Demichelis. Barcelonalla ilmassa on useampikin kysymysmerkki. Viikonlopun Valladolid ottelusta puuttui henkilökohtaisista syistä Iniesta ja loukkaantumisten takia pelaajalistalta puuttuivat Jordi Alba, Carles Puyol ja Alex Song. Etenkin Alban ja Iniestan puuttumiset söivät Barcelonan peliä rotan lailla. Joukkue harjoitteli aamulla täydellä vahvuudellaan ja kaikki pelaajat lukuun ottamatta Cuencaa ja Dos Santosia on nimetty illan otteluun, joten teoriassa kaikki pelaajat ovat käytettävissä. Puyolin pelivire on iso kysymysmerkki, samoin Iniestan henkinen valmius. Cityllä on siis aavistuksen verran helpompi lähtötilanne pelaajiston suhteen.

Manchester City on voittanut kaikki kauden vierasottelunsa Mestarien liigassa, mukana todella kovan luokan ryöstöretki Allianz Arenalle joulukuussa, kun joukkue haki 3-2 vierasvoiton hallitsevalta mestarilta Bayern Müncheniltä. Vastaavasti Barcelona oli murskaava kotonaan lohkovaiheessa. Milan kaatui 3-1, Ajax 4-0 ja Celtic peräti 6-1. Mutta. Viimeisten kuukausien aikana Barcelonan peli on takkuillut syksyyn verrattuna. Mainitsemani ailahtelevaisuus on tehnyt joukkueen peleistä todella vaikeita ennakoida. Hyökkäyspäässä tulivoimainen kalusto on kärsinyt ajoittaisesta päämäärättömyydestä, etenkin silloin jos megatähtiä Messiä ja Neymaria on peluutettu samaan aikaan kentällä.

Ottelun kulku ja mahdolliset avauskokoonpanot

Kuten Litmanen ennakossaan toteaa, Cityllä voi olla ottelussa pieni etu puolellaan. Useammalle pelaajalle tuttu stadioni, katalonialaisen yleisön valtaisat odotukset kotijoukkuetta kohtaan ja blaugranan yskähdellyt peli luovat altavastaajana otteluun lähtevälle Citylle yllätyksen paikan. City tarvitsee siis kahden maalin voiton eikä joukkueella ole mitään menetettävää. Pellegrinin miehistö lähtee prässäämään ja iskemään painetta Barcan omalle kenttäkolmannekselle ja aavistuksen epävarmasti esiintyneelle puolustukselle. Täytyy muistaa että Barca ei ole tähän tottunut. La Ligassa vastustaja  yleensä tyytyy vetäytymään kuoreensa omalle 16-rajalleen ja kyttäämään vastahyökkäysmahdollisuuksia. City lähtee otteluun viikonloppuna nähdyllä 4-4-2-miehityksellä, jossa kärjessä viilettävät Aqüero ja Negredo. Keskikentällä nähtäneen Silva, Toure, Garcia ja Navas. Puolustukseen isketään Clichy, Lescott, Kompany ja Zabaleta. 

Barca haluaa pitää tänään palloa. Paras puolustus kahden maalin johtoasemassa on hyvä ja maltillinen hyökkäys. Joukkueen ei tarvitse tehdä maalia, mutta yksi maali toisi huomattavasti turvaa jatkomahdollisuuksia ajatellen. Uskonkin Tata Martinon korostavan joukkueelleen, ettei keskikenttä nouse liian ylös, jolloin Citylle avautuisi pallonriiston myötä mahdollisuus nopeisiin vastahyökkäyksiin. Tämä näkynee siinä, että Barcan keskikenttä pelaa pallollisena aavistuksen verran totuttua alempana ja estää näin hetkellisen miesylivoiman syntymisen Citylle. Hyökkäyspäässä yksilötaitoa löytyy kyllä, joten joukkueen ei tarvi montaa maalipaikkaa kotonaan rakentaa. Näistä lähtökohdista voi hyvinkin olla, että Barca lähtee joko 4-4-2 tai 4-1-3-2-miehityksellä otteluun totutun 4-3-3-sijaan. Paljon riippuu toki siitä, pelaako Iniesta. Näkisin todennäköisenä 4-1-3-2-ratkaisun, jossa kärjessä pelaisivat Messi ja Sanchez/Pedro. Sanchez sopisi ehkä paremmin illan kokoonpanoon puhtaampana target-pelaajana. Keskikentän kolmen ryhmitys lienee muodossa Iniesta-Xavi-Fàbregas ja totuttuun tapaan puolustavampana pelaajana keskikentällä nähdään kurkkiva Busquets. Puolustuksessa toivoisin näkeväni neljän linjan muodossa Alves-Puyol-Mascherano-Alba, mutta eihän se Pique sieltä kokoonpanosta tipu, joten todennäköisempi vaihtoehto on Alves-Pique-Mascherano-Alba, mikäli Alba vain on 100% iskussa. 

Messi ja Alves juhlivat Barcelonan 0-2 maalia avausottelussa (All Over Press)

Messi ja Alves juhlivat Barcelonan 0-2 maalia avausottelussa (All Over Press)

Ottelusta tulee varmasti viihdyttävä, mielenkiintoinen ja maalirikas. Cityn hyökätessä katalonialaisten kimppuun pelaamalla blaugranan vahvuuksilla nähdään tänään kahden hyökkäysvoittoisen ja korkealta prässäävän joukkueen kamppailu. Mikäli City onnistuu lähtemään tauolle johtoasemassa, nähdään toisella puoliskolla tämän kauden viihdyttävin 45-minuuttinen Mestarien liigassa. Selvää on, että tänään on molempien joukkueiden kauden tärkein peli tähän mennessä. Vedonlyöjän silmissä pidän lähes varmana sitä, että molemmat joukkueet tulevat tekemään maalin ottelussaBetsson tarjoaa tälle kerrointa 1.6. Odotan ja toivon ottelusta eilisen Atlético – Milan-ottelun kaltaista maalijuhlaa, joten myös yli 3.5 maalin kerroin 2.16 on harkittavissa. Jos lähtee hakemaan isoja kertoimia, paras kohde löytyy Cityn vierasvoitolle, jonka tapahtuessa Betsson palauttaisi panoksen peräti kertoimella 5.4. Omalle lapulle päätyy tänään kuitenkin vain maltillinen molemmat joukkueet tekevät maalin.