Epätyypillinen – Roberto Firmino ei ole perinteinen ysi, mutta täydellinen kärkipelaaja Liverpoolille

Viaplay LogoMestarien liiga -kausi huipentuu Kiovan illassa 26.5. – Katso Liverpoolin ja Real Madridin välinen finaali suorana Viaplay-palvelussa.

Kiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Liverpoolin hyökkäyspelaaminen on kerännyt tällä kaudella ylistystä. Punapaidat muun muassa rikkoivat Mestarien liigan yhden kauden maaliennätyksen 46:lla ennen finaalia syntyneellä osumalla. Tuhoisan hyökkäystroikan – jota Pep Guardiola kuvasi pysäyttämättömäksi – ykkösnimi on luonnollisesti ollut 44 maalia paukuttanut Mohamed Salah. Vähemmälle huomiolle on jäänyt piikissä töitä paiskiva Roberto Firmino, joka ei ole tyypillinen kärkipelaaja, mutta täydellinen piikki juuri Liverpoolille.

Jürgen Klopp ei peitellyt iloaan, kun Roberto tai Bobby Firmino, kuten Pool-fanit brassihyökkääjää kutsuvat, allekirjoitti viiden vuoden jatkosopimuksen toukokuun alussa. Saksalaismanageri kuvasi brassin jatkoa seuran tiedotteessa ”uskomattoman tärkeäksi uutiseksi”.

Firminon kohdalla puhutaan monin paikoin aliarvostetusta pelaajasta. Tämä johtunee ennen kaikkea siitä, että 26-vuotias hyökkääjä edustaa niin uniikkia pelaajatyyppiä, että häntä on vaikea lokeroida. Poolissa hänet on totuttu näkemään keskushyökkääjänä, mutta Firmino on rooliltaan enemmänkin valeysi. Häntä on oikeastaan vaikea verrata keneenkään muuhun pelaajaan.

Kloppo on pitänyt suojattiaan aina suuressa arvossa ja sanoi myös joukkueen arvostavan kovasti uurastavaa brassia. Pool-managerin mukaan hän omaa maailmanluokan työmoraalin ja toimii joukkueen moottorina. Manageri kertoi jatkosopimusuutisten yhteydessä joutuvansa määräämään brassille vapaapäiviä, koska tämä ei halua niitä itse ottaa.

Myös tässä suhteessa Firmino on epätyypillinen pelaaja, sillä teknisesti ilmiömäiset brassit harvemmin ovat kentän kovimpia raastajia. Liverpoolin numero yhdeksikkö on kellottanut eniten juostuja kilometrejä James Milnerin jälkeen, vaikka hyökkääjät harvemmin ravaavat lähellekään samoja määriä kuin keskikenttäpelaajat.

Firmino nousi huipulle Saksassa

Vajaan miljoonan asukkaan Maceoin satamakaupungista Brasilian rannikolta kotoisin oleva Firmino ei ollut junioritähti. Sitä kuvastaa muun muassa se, että hänen ainoat maaottelunsa Selecaon keltaisessa paidassa ovat a-maaotteluita. Brasilian entisen maajoukkuepelaaja Gilberto Silvan mukaan Firminoa ei juurikaan kotimaassa tunnettu ennen tämän siirtymistä Anfieldille.

Firminon urakehitys on myös siinä määrin epätyypillistä, ettei hän ole pelannut ainuttakaan Brasilian pääsarjaottelua. Vanhalle mantereelle saapuessaan brassit tapaavat tyypillisesti siirtyä Etelä-Eurooppaan, useimmiten joko Portugaliin tai Espanjaan. Kasvattajaseuransa Figuierensen tammikuussa 2011 jättänyt Firmino suuntasi kuitenkin Saksaan ja nousukasjoukkue Hoffenheimiin.

19-vuotiaana Saksaan muuttaneella nuorukaisella oli heikot hetkensä, kuten tilapäinen hyllytys marraskuussa 2011 hänen saavuttua myöhässä harjoituksiin. Kentän puolella Firmino sopeutui kuitenkin nopeasti Bundesliigan metkuihin. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan hän maalasi seitsemän kertaa ja alusti neljä osumaa.

Firminon Brasiliasta löytäneen Lutz Pfannenstielin mukaan nuorukainen oli saapuessaan hento ja arvoituksellinen pelaaja. Kykyjenetsijä kertoi Independentin haastattelussa Firminon työmoraalin olleen jo tuolloin korkealla, hänen uurastaessa integroituakseen saksalaiseen kulttuuriin, niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Firminon todellinen läpimurto sarjan eturivin tähtiin nähtiin kaudella 2013-14, kun brassitähti summasi tehot 16+12. Hoffenheimin ykköstähdeksi kohonneen brassin aika seurassa oli henkilökohtaisella tasolla menestyksekästä. Firmino pelasi kyläseurassa 153 ottelua, joissa syntyi 49 maalia ja 36 syöttöä. Seura ei kuitenkaan mennyt toivotulla tavalla eteenpäin. Firminon Hoffenheimissa vietetyn ajan paras sijoitus oli kaudella 2014-15 tullut kahdeksas sija, ennen sitä seura kävi jopa putoamiskarsinnoissa.

Näin ollen oli selvää, että kymppipaikalla viihtynyt tähtipelaaja tulisi ennen pitkään vaihtamaan maisemaa. Alkukesästä 2015 Firminon siirtoa Manchester Unitediin pidettiin lähes varmana, mutta Liverpool tuli apajille ja kaappasi brassin 36 miljoonan punnan tarjouksella.

Bobby Firmino saapui Saksaan hintelänä lupauksena ja jätti Bundesliigan yhtenä sen suurimmista tähdistä. (Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Siirto Liverpooliin oli lopulta täysosuma

Vaikka Klopp on tehnyt useaan otteeseen selväksi brassin olevan hänen ehdottomia luottopelaajiaan, ei Firmino suinkaan ollut saksalaisen hankinta. Mies saapui Liverpooliin Brendan Rodgersin ollessa seuran manageri. Pohjoisirlantilaisen hyvin sekavan alkusyksyn aikana Firmino etsi itseään, eikä onnistunut maalinteossa ennen marraskuun puoliväliä. Alkuvaikeuksiin vaikutti myös pelaaminen laidalla, missä hän ei Hoffenheimissa juurikaan pelannut.

Rodgersin saatua potkut lokakuussa, siirsi Klopp Firminon takaisin keskustaan. Brassi nähtiin useimmiten kärjen alapuolella. Avauskauden tehot 11+11 kaikkiin kilpailuihin olivat lopulta mukavat. Ottaen huomioon alun vaikeudet, oli debyyttikausi Englannissa vähintäänkin kohtalainen.

Toissa vuoden joulukuussa Klopp kertoi ihmetelleensä, miten Liverpool ylipäänsä onnistui hankkimaan brassin riveihinsä. Entisen Dortmund-managerin mielestä Firmino oli Bundesliigan parhaita pelaajia, eikä Pool ollut parhaassa jamassa seuran lunastaessa Hoffenheimin talismaanin riveihinsä.

Kesällä 2016 Klopp teki kovan, mutta perustellun ratkaisun. Hän nosti Firminon hyökkäyksen kärkeen, sysäten Daniel Sturridgen penkille ja Christian Benteken myyntilistalle. Firmino muodosti yhdessä Sadio Manen ja maanmiehensä Philippe Coutinhon kanssa kovaa jälkeä tehneen hyökkäyskolmikon. Toisinaan brassi pelasi laidalla sisähyökkääjänä, mutta yleisesti ottaen hän oli Redsin selkeä ykköskärki. Valioliigakentillä syntyi 11 maalia ja 10 syöttöä.

Firminon ura on ollut nousujohteinen, eikä tämä kausi tehnyt poikkeusta. Valioliiga-kentillä brassi maalasi 15 kertaa ja alusti seitsemän osumaa. Miehen uran ensimmäisellä Mestarien liiga -kaudella tahti on ollut vielä Englannin kenttiä hurjempaa, kun 12 otteluun on syntynyt tehot 10+8. Kaiken kaikkiaan Firmino on urakoinut Pool-paidassa 143 ottelua, joissa on hän iskenyt 50 täysosumaa ja tarjoillut 39 maalisyöttöä.

Palkintona menestyksekkäästä kolmesta kaudesta, Firmino allekirjoitti viiden vuoden ja 150 000 punnan viikkoansiot tuovan jatkosopimuksen. Päätöstä pistää nimi jatkosopimuspaperiin, mies kuvaili erittäin helpoksi.

Jürgen Klopp ei ole säästellyt ylisanoja suitsuttaessaan suojattiaan. (Michael Steele/Getty Images)

Täydellinen hyökkääjä Kloppon Poolille

Liverpoolin kausi huipentuu lauantaina Kiovan illassa, mutta Firmino jatkaa kautta maansa matkassa Venäjän MM-kisoihin. Miestä ei kuitenkaan voi kuvailla tyypilliseksi brasilialaispelaajaksi.

– En kuvailisi häntä tyypilliseksi brassiksi. Hänellä on brasilialaispelaajan taidot ja ominaisuudet, mutta hänen pelaamisensa on sekoitus brasilialaista ja saksalaista tapaa pelata jalkapalloa. Hän tekee kovasti töitä etenkin menetettyään pelivälineen.

Näin Firminoa kuvailee hänet Eurooppaan tuonut Pfannenstiel. Saksalaisscoutti jatkaa, ettei ollut yllättänyt Firminon menestyksestä Anfieldilla. Pfannestielin mukaan brassi on miellyttävä persoona, joka oppii uudet kielet nopeasti.

Firminoa suitsutti myös Liverpoolin seuralegenda, hiljattain Glasgow Rangersin manageriksi siirtynyt Steven Gerrard. Brassi saapui Anfieldille vain muutama viikko Gerrardin lähdön jälkeen. Entinen Reds-kippari sanoi taannoin, että nykyjoukkueesta hän olisi halunnut pelata juuri Firminon kanssa. Gerrard kuvaili brassia älykkääksi pelaajaksi, joka on ehdottomasti maailman huipputasoa.

Jatkosopimuksen julkaisun yhteydessä Klopp puhui seuran ja joukkueen arvostavan Firminoa erittäin korkealle. Eikä ihme, sillä brassi on täydellinen hyökkääjä saksalaismanagerin miehistöön.

Jotkut olivat kesällä sitä mieltä, että Pool kaipaa puhdasta ysiä, joka paukuttaisi yli 20 maalia. Ei tarvitse. Suurin syy siihen on luonnollisesti Mo Salah, mutta egyptiläinen pääsee loistamaan osittain juuri Firminon ansiota.

Sky Sportsilta tuttu Arsenal-legenda Ian Wright kuvasi Firminon olevan paras ”yhdeksän ja puoli” koko maailmassa. Ja juuri 9,5-profiilin hyökkääjä on parempi Poolin pelitapaan, kuin perinteisempi ysi.

Firminon ylistäjiin liittyi Mestarien liigan välierien yhteydessä myös toinen Pool-legenda, Jamie Carragher.

– Rakastan Firminoa, hän on luultavasti suosikkipelaajani. Hänen kosketus, tapa jolla hän linkittää joukkueen pelaamisen, hänen vahvuutensa ja työ alaspäin. En voi uskoa, että jotkut yhä sanovat meidän tarvitsevan keskushyökkääjän!

– Hän on epäilyksettä Kloppin tärkein pelaaja, Carragher jatkoi.

Kloppon pelitavassa laitahyökkääjät eivät ole varsinaisia laitureita, vaan välitiloista selustaan spurttaavia sisähyökkääjiä. Oikealla pelaava Salah tai vasemmalta 19 kertaa osunut Sadio Mane eivät viihdy sivurajan lähettyvillä, vaan taskuissa topparin ja laitapakin välissä.

Näin ollen laitapelistä päävastuun kantavat nousevat laitapakit, jotka viljelevät keskityksiä boksiin. Jotta kenttätasapaino säilyy, pudottavat keskikentän kolmikon ulommaiset pelaajat toisinaan lähes laitapakkien tonteille.

Juuri laitapelaamisen dynamiikka tarkoittaa sitä, että Poolin hyökkäyspelissä sisähyökkääjät pääsevät maalipaikoille. Näin ollen piikkiin soveltuu paremmin Firminon kaltainen älykäs ja pelintekoon kykenevä hyökkääjä, kuin kookkaampi ja profiililtaan selkeämpi maalintekijä.

Firminon kehuttu peliäly näkyy luonnollisesti kanssapelaajille rakennetuissa maalipaikoissa. Etenkin yhteys Salahin kanssa on tuottanut muutamia todella kauniita maaleja, kun brassin täydellisesti ajoitetut kantapääsyötöt ovat löytäneet egyptiläisen maalikoneen. Firmino on tärkeä pelaaja Poolin hyökkäykselle myös siitä syystä, että hänen tyhjentävät juoksunsa luovat tilaa Salahille ja Manelle.

Mo Salah ja Bobby Firmino löytävät toisensa kentällä erinomaisesti. (Clive Brunskill/Getty Images)

Redsin numero yhdeksän on isossa roolissa myös silloin, kun joukkue ei ole pallossa. Liverpool ei syöksy prässäämään suuna päänä, vaan saattaa vetäytyä puoleen kenttään ja odottaa oikeaa hetkeä. Oikean hetken koittaessa, ampaisee koko ryhmä yhtenäisesti vastustajan kimppuun. Prässipelaaminen on tiimityötä, mutta Firminon rooli siinä on suuri, sillä hän toimii yleensä aloitteentekevänä pelaajana, jota muut seuraavat.

Ja, kun peliväline riistetään, on Pool planeetan vaarallisin vastaiskujoukkue. Myös vastaiskujen vaarallisuus perustuu monin paikoin Firminon pelaamiseen. Salah ja Mane ampaisevat kohti tyhjää tilaa linjan takana, kun taas Firmino pudottaa palloa vastaan ja pyrkii jatkamaan sitä tuulennopealle kaksikolle.

Tilanteiden tunnistamisen ohella Firmino on erittäin hyvä myös riistämään pelivälinettä, eikä hän niin sanotusti pelkää liata käsiään. Lähes 100 kertaa taklannut brassi kirjautti hyökkääjistä selvästi eniten yritettyjä taklauksia tämän kauden Valioliigassa. Myös rikkeitä Firminolle kirjattiin kolmanneksi eniten sarjan kärkipelaajista.

Firmino on samalla erinomainen esimerkki ympäristön tärkeydestä jalkapalloilijalle. Brassin tarina voisi olla kovin toinen jos hän olisi siirtynyt kolme vuotta sitten Man Unitediin. Jose Mourinho haluaa piikkiin kookkaan ysin ja kymppipaikalle enemmän keskikenttäpelaajan profiilin omaavan työmyyrän. Lusitaani osaisi varmasti arvostaa kovasti uurastavaa brassia, mutta tuskin kykenisi hyödyntämään tämän ominaisuuksia, kuten Klopp on tehnyt.

Liverpool ja Bobby Firmino ovat tällä hetkellä täydellinen yhdistelmä. Redsin pelitapa ulosmittaa brassitähden kyvyt ja mies itse on kriittinen pelaaja koko Poolin pelitavan toimimiselle. Ja sikäli, kun Real Madrid mielii UCL-voittonsa uusia, täytyy sen kiinnittää Mo Salahin ohella huomiota myös Firminoon. Brassin pimentäminen lienee itseasiassa tehokkain keino pitää Egyptin prinssi aisoissa.

Lähteet: Transfermarkt, WhoScored, Independent, Sky Sports, Mirror, Metro, Liverpoolfc.com

Kansikuva: Clive Brunskill/Getty Images