Jupp Heynckes on nostanut Bayern Münchenin kuopasta – Kauden onnistumisen mittari on silti Mestarien liigan menestys

Viaplay LogoKykeneekö Bayern München täysosumaan myös eurokentillä? Kevään kaikki Mestarien liiga -ottelut ovat katsottavissa Viaplay-palvelussa.

Bayern Münchenin valmentajaksi kesken kauden tullut Jupp Heynckes on saanut joukkueensa kovaan vireeseen. Carlo Ancelottin saatua lähtöpassit viime lokakuun alussa oli hallitseva mestari Bundesliigassa vielä viisi pistettä Dortmundin perässä. Heynckesin tultua ruoriin on suunta muuntunut täysin. Tällä hetkellä Bayern johtaa Bundesliigaa ylivoimaisesti, ja sillä on jopa 19 pisteen kaula sarjakakkoseksi viikonloppuna nousseeseen Dortmundiin. Münchenilaiset ovat voittaneet 16:sta viimeisimmistä sarjaottelustaan 15 ja seuran kuudes perättäinen Bundesliigan mestaruus varmistunee jo ennätysajassa maaliskuussa.

Ancelottin saatua potkut, spekuloitiin paljon Thomas Tuchelin tai Julian Nagelsmannin kaltaisen ”uuden sukupolven” valmentajan saapumisesta Müncheniin. Siitä huolimatta lokakuun kuudentena päivänä ilmoitettiin 72-vuotiaan Heynckesin palaavan eläkkeeltä baijerilaisjätin peräsimeen, nyt jo neljännen kerran. Vaikka legandan paluu lämmittikin monen kannattajan mieltä, riitti epäileviä Tuomaita silti.

Heynckes on kuitenkin saanut tehtyä Bayernista jälleen voittavan joukkueen. Eräänlainen kunnian palautus oli myös joulukuussa Münchenissa pelattu PSG-ottelu, jonka Bayern voitti suvereenin esityksen jälkeen 3-1. Aiemmin syksyllä Pariisin Parc Des Princesillä kärsitty 3-0 tappio oli häpeällinen.

Tasonnostajia löytyy

Kahdeksattakymmenettä käyvä Heynckes ei ole ikänsä puolesta lähelläkään stereotyyppistä nykypäivän nuorta Bundesliiga-valmentajaa. Kokenut luotsi on silti ottanut paikkansa tyylikkäästi ja saanut joukkueensa varauksettoman luottamuksen. Taitavana ihmistuntiiana Heynckes on osannut vetää oikeista naruista ja luoda joukkueeseen erinomaisen yhteishengen. Hän on toistuvasti painottanut, ettei menestys ole valmentajan ansiosta, vaan koko ryhmän. Esimerkiksi viime kaudella ja vielä kauden alussa tuskaillut Thomas Müller on palannut jälleen omalle tasolleen Heynckesin tultua baijerilaisten peräsimeen. Hän on antanut luottoa monipuoliselle hyökkäyspään pelaajalleen, joka näyttää silminnähden piristyneen kauden takaisesta.

Toinen konkreettinen tasonnostaja on ollut James Rodriguez. Heynckes on suonut kolumbialaiselle enemmän vapauksia, jonka seurauksena hän pelaa aivan eri tasolla kuin vielä alkukaudesta. Rodriguez on ollut ensiluokkainen tutussa hyökkäävän keskikenttämiehen roolissaan, mutta sen lisäksi hän on ollut avuksi myös laitapelaajille, niin pallollisena kuin pallottomanakin.

James Rodriguez on parantanut peliään vaisun alun jälkeen esiin. (Kuva: Lintao Zhang/Getty Images)

Heynckesin Bayern varioi peliään

Heynckes on myös pystynyt laajentamaan ajattelutapaansa ja pystynyt muuntamaan joukkueensa taktiikan ottelukohtaisesti kuhunkin peliin sopivaksi – ja tarvittaessa myös ottelun sisällä. Tässä kohtaa on nähtävissä iso kontrasti Ancelottiin, jolla näytti usein ideat loppuvan, kun peli oli lipumassa käsistä.

Ei Heynckes tietenkään ole olettanut, että Bayern pystyisi muuttamaan totaalisesti taktiikkaansa sormia napsauttamalla pelistä toiseen. Perusmalliin on luotettava ja sen on toimittava jokaista vastustajaa vastaan. Esimerkiksi Saksan cupin ottelussa Dortmundia vastaan ja Mestarien liigan ottelussa PSG:tä vastaan Heynckes valitsi matalan prässin taktiikan, jossa münchenilaiset pudottivat ryhmitystään hieman, antaen vastustajalle avaimet pallonhallintaan. Bayernin tiukka keskustan prässi viiden keskikenttämiehen muodostelmassa eväsi kuitenkin hyvät maalipaikat kummaltakin joukkueelta. Dortmund sortui lopulta helppoihin virheisiin ja PSG riisutttiin aseista tehokkaan vastahyökkäyspelin ansiosta.

Bundesliigan voitto käytännössä varma, fokus Mestarien liigassa

Ylivoimainen johto kotimaan sarjassa on antanut münchenilaisille hyvät lähtökohdat kauden toisen tärkeän tavoitteen saavuttamiseen, Mestarien liigan voittamiseen. Joukkue on pystynyt kierrättämään pelaajiaan Bundesliigan otteluissa, jonka avulla se optimoi vireensä nyt Mestarien liigan pudotuspelivaiheen käynnistyessä. Arpa toi saksalaisille vastaan Turkin mestari Besiktasin, ja Heynckesin miehistö lähtee hakemaan viiden vuoden tauon jälkeen täysosumaa.

Besiktasin kotiyleisö on niittänyt mainetta intohimoisesta ja erittäin äänekkäästä kannatuksestaan. Bayern joutuukin todelliseen hornankattilaan Istanbulissa maaliskuussa pelattavassa toisessa osaottelussa. Sitä vastoin turkkilaiskannattajia ei tulla näkemään – ainakaan sankoin joukoin – Allianz Arenalla nyt tiistaina. Besiktasin seurajohto nimittäin kielsi oma-aloitteisesti kannattajiaan matkustamasta Saksaan. Joukkueen fanit kahakoivat näyttävästi Lyonin kannattajien kanssa katsomossa viime kaudella Mestarien liigan ottelussa. Kiellon myötä vieraille varattu lippukiintiö avattiin myyntiin kotijoukkueen kannattajille.

Muutama mielenkiintoinen knoppi tuo lisäväriä tähän pudotuspelipariin.

Besiktasin Bundesliiga-peikko

Besiktas kukisti ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa pelanneen RB Leipzigin syksyllä lohkovaiheessa. Voitosta teki merkittävän se, että se päätti vuosikymmenten kurimuksen Bundesliiga-seuroja vastaan. Kaudella 1989-1990 Besiktas kohtasi ensimmäistä kertaa saksalaisen seurajoukkueen europeleissä. Vastustaja oli Dortmund ja kilpailuna Cup voittajien Cup. Besiktas taipui yhteismaalein 3-1 eikä sen jälkeen ole voittanut ainuttakaan peliä saksalaisseuroja vastaan – ennen tätä kautta.

Bayern München ja Besiktas ovat kohdanneet toisensa kahdesti aiemmin, kun joukkueet arvottiin samaan Mestarien liigan lohkoon kaudella 1997-1998. Tuolloin saksalaiset voittivat kummatkin kohtaamiset voittaen lohkonsa ja jättäen turkkilaiset kolmanneksi.

Robert Lewandowski vastaan Pepe

Robert Lewandowski on yksi tämän hetken vaarallisimmista hyökkääjistä koko maailmassa. Puolalainen teki 53 maalia 55:ssä pelaamassaan seura- ja maajoukkueottelussa kalenterivuonna 2017. Hänellä on myös historiaa nykyään Besiktasia edustavan kärkitoppari Pepen kurmottamisessa. Viisi vuotta takaperin kaksikko kohtasi toisensa Dortmundin ja Real Madridin taistellessa Mestarien liigan semifinaalissa. ”Lewa” tykitti Signal Iduna Parkin illassa neljä maalia madridilaisten verkkoon, eikä valkoisten paidassa pelannut Pepe yksinkertaisesti saanut liukasta puolalaista kuriin.

Vidal vastaan Medel – Chileläisten kohtaaminen

Bayernin Arturo Vidal sekä Besiktasin Gary Medel ovat oleellinen osa Chilen ”kultaista sukupolvea”, joka kaatoi jopa Lionel Messin johtaman Argentiinan Copa American finaalissa vuonna 2015. Kummatkin heistä ovat tunnettuja vahvasta luonteestaan ja väsymättömästä työstään keskikentällä. Kummatkin heistä ovat myös kullanarvoisia omalle joukkueelleen, mutta keskinäisessä vertailussa Vidal on kuitenkin omalla tasollaan ”Chilen Gattusona” tunnettuun Medeliin verrattuna.

Bayern Münchenin edellinen Mestarien liigan voitto on keväältä 2013, jolloin Lontoon Wembleyllä pokaalia nosteli myös Heynckes. Sen jälkeen niin Pep Guardiola kuin Ancelottikin ovat epäonnistuneet tuomaan himoitun seurajoukkuekilpailun voiton uudelleen Etelä-Saksaan. Pystyykö naftaliinista kaivettu kehäkettu vielä yhteen urotekoon Münchenissa?

Artikkelikuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images