UCL-raati: ”Unitedilta tuskin nähdään viihdyttävää futista, mutta inhorealistinen bussitus saattaa viedä seuran jopa välieriin asti”

Viaplay LogoKatso kaikki Mestarien liigan huippuottelut Viaplayn kautta!

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Mestarien liigan pudotuspelivaiheen ensimmäinen kierros jatkuu totutusti tiistaina ja keskiviikkona neljän herkullisen ottelun merkeissä. Jo viime viikolla saatiin esimakua siitä, minkälaista jalkapallojuhlaa nämä huippuottelut parhaimmillaan voivat olla. Tämän viikon ehdottomasti mielenkiintoisin kamppailu käydään Chelsean ja Barcelonan välillä, mutta myös muuta spekuloitavaa löytyi, kun faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen ja Kalle Tamminen keskustelivat tulevista ottelupareista.

Noniin herrat, pudotuspelivaiheen neljä ensimmäistä ottelua on nyt takana. Mitkä ovat päälimmäiset fiilikset jo pelatuista otteluista?

JT: 180 minuuttia loistavaa jalkapalloa. Näin siis Torinossa ja Madridissa. Cityn ja Liverpoolin nylkemistalkoot jäivät katsomatta. Jos lähdetään kuitenkin yksilöimään, niin olihan Spursin nousu shokkialun jälkeen tasoihin todella kova temppu. Se ei mielestäni nostanut Tottenhamia isojen joukkoon, vaan oli osoitus, että seura kuuluu sinne, ainakin pelillisesti. Bernabeun näytöksestä nostaisin esiin herran, joka oli tarkimman suurennuslasin alla, eli Neymarin. Brassitähti esitti mukavan näköistä kuljettelua, mutta viimeiset ratkaisut olivat pääsääntöisesti erittäin heikkoja. Kaiken kukkuraksi mies filmasi köykäisesti, mutta syystä tai toisesta tuomari ei uskaltanut laputtaa jo aiemmin kortin saanutta Neymaria pihalle. En kuitenkaan osta väittämää, että Neymar olisi ostettu Pariisiin vain Mestarien liigaa varten. PSG:n ja Qatarin liitto on pitkälti jälkimmäisen imagon nostatus -projekti, josta Neymarin kaltainen globaali supertähti tekee säihkyvämmän jo pelkällä läsnäolollaan.

RL: Edellisessä raadissa esiin nostamani englantilaisten esiinmarssi ei saanut iskua kuoreensa, vaan pikemminkin kiillotti sitä entisestään. Liverpool möyhensi Porton todella vakuuttavasti, eikä Cityn ja Baselin välisestä tasoerosta jäänyt kenellekään epäselvyyttä. Tottenham puolestaan esitti Juventusta vastaan tekemässään nousussa juuri sitä henkistä kanttia, jota tämän turnauksen pärjäämisessä vaaditaan. Juventuksen maali on pysynyt hävyttömän hyvin tilkittynä, mutta Spurs onnistui venyttämään verkkoa kahdesti Torinon illassa. Wembleyllä pelattavaan toiseen osaan isännät lähtevätkin ennakkosuosikin viitta harteillaan.

Henkilökohtaisesti en voinut muuta kuin nauttia nähdessäni PSG:n ottavan käkättimeen. En arvosta seuran toimintatapoja siirtomarkkinoilla tai ylipäätään muutenkaan, joten ilolla otin vastaan Cristiano Ronaldon johdatteleman Realin voiton. Putoaminen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella olisi PSG:lle iso kolaus, etenkin kun joukkueen suorittaminen europeleissä on ollut kaudesta toiseen alavireistä, unohtamatta viime kaudella nähtyä farssimaista sulamista Barcelonaa vastaan. Täytyy kuitenkin muistaa ettei ottelupari ole vielä ohi, vaikka madridilaiset ison edun itselleen onnistuivat hankkimaan.

KT: Oikeastaan nämä ekat ottelut menivät juuri niin kun osattiin odottaa. Juventuksen ja Tottenhamin välinen pari näyttää äärimmäisen tasaiselta ja Juventus sai kaikista vaikeuksista huolimatta raavittua kuitenkin varsin kelvollisen tuloksen, minkä myötä parin lopullinen ratkaisu siirtyi Wembleyllä pelattavaan otteluun. Tottenham-ottelu sinetöi mielestäni viimeistään sen, että Juventuksen on hankittava ensi kesänä uusi mies keskikentälle, sillä Sami Khediran taso ei enää riitä ja valitettavasti loukkaantumiset ovat jättäneet ikävän jäljen muutoin loistavaan Claudio Marchisioon. En ihmettelisi lainkaan, jos Juventus lähtisi kesällä tosissaan Lazion loistavan Sergej Milinkovic-Savicin perään.

Toinen mieleen jäänyt asia on Cristiano Ronaldon hyvyys. En nyt halua sen suuremmin mennä jatkuvaan debaattiin hänen ja Lionel Messin paremmuudesta, mutta en voi kun ihailla Ronaldon kykyä päästä omalle huipputasolleen näissä isoissa otteluissa. Ronaldon kausi on ollut vaikea ja hänen oman mittapuunsa mukaan surkea, mutta niin vaan kauden toistaiseksi tärkeimmässä ottelussa hän iski tärkeät kaksi maalia, joiden myötä Real otti vahvan kiinnityksen jatkopaikkaan. PSG ei toki pelannut huonosti, mutta pitää ihmetellä päävalmentaja Unai Emeryn päätöstä ottaa Edinson Cavani vaihtoon toisen puoliajan puolessa välissä. Cavani oli toki loukkaantumisten jälkeen hieman puolikuntoinen, mutta PSG:n prässipeli lopahti täysin urugualaisen vaihdon jälkeen ja Real naulasi nopeasti  otteluparin kannalta todella tärkeät kaksi maalia.

Käännetään katseet kuitenkin tulevaan. Tiistai-illan huippuottelussa orastava kriisijoukkue Chelsea isännöi Barcelonaa. Onko Antonio Conten poppoolla mitään mahdollisuuksia tässä parissa?

JT: En tiedä voidaanko Chelseasta puhua enää edes orastavana kriisijoukkueena. Kyllä joukkue on tämän vuoden otteilla ansainnut rehellisen kriisijoukkueen leiman. Kaikki ei tosiaankaan ole hyvin Stamford Bridgellä. Antonio Conten tinkimätön tyyli on uuvuttanut pelaajat ja kulisseissa käytävä valtataisto syö ilmapiiriä. Asiaa ei varsinaisesti helpota se, ettei kukaan tunnu uskovan Conten olevan sinisten penkin päässä tämän kauden jälkeen. Jos viime kaudella tiedettiin tasan tarkkaan, ketkä kuuluivat länsilontoolaisten ihanneavaukseen, on se tällä kaudella ollut mysteeri, aivan ryhmitys ja roolitus keskikentän osalta. Chelsean nollaamiseen riittää tällä hetkellä Eden Hazardin saaminen kuriin, eikä sen pitäisi olla Barcan materiaalilla mahdoton tehtävä. Niinpä Conten miehistöä on hyvin vaikea nähdä puolivälierissä. Kyseinen ottelupari on kuitenkin tavannut tarjota mitä eeppisempiä näytöksiä, joten ei kuulutella Blaugranan jatkopaikkaa vielä kirkossa.

RL: Haluaisin nähdä taas näiden kahden seuran välillä huimat kaksi ottelua, joita aiemmissa kohtaamisissa olemme tottuneet näkemään. Valitettavasti Chelsean tilanne on niin sekava, ettei siihen taida tällä kertaa olla aineksia. Conten onneksi edellisestä ottelusta napsahti umpisurkeaa West Bromwichia vastaan selkeällä erolla voitto, mutta sitä ennen koetut kolmen maalin tappiot Bournemouthille ja Watfordille kertovat karua kieltä lontoolaisten tilanteesta. Merkittävin seikka joukkueen pärjäämisen kannalta on pelaajien usko itseensä ja ennen kaikkea Conteen. Mikäli keskinäinen luotto on vielä olemassa, voi Chelsea kyetä haastamaan Barcaa. Jos taas luottamus ei ole sataprosenttinen, juoksevat katalaanit Chelsean yli.

KT: Chelsean ja Barcelonan väliset kamppailut ovat Mestarien liigan moderneja klassikoita, joten odotukset ainakin täällä päässä ovat huipussaan. Chelsean tämän kauden tekeminen on herättänyt allekirjoittaneessa monenlaisia kysymysmerkkejä, sillä historia tuntuu toistavan jälleen kerran itseään. Jose Mourinho joutui samankaltaisiin ongelmiin mestaruuskauden jälkeen kuin Conte nyt, joten mahtavatko Chelsean ongelmat olla kuitenkin muualla kuin päävalmentajassa? Fakta on se, että seura ei ole onnistunut siirtomarkkinoilla, mutta Conte olisi voinut kitinän sijaan kääntää fokuksen pelin kehittämiseen nykyisten pelaajien kanssa. Oliver Giroud oli oiva lisä Conten palapeliin ja en minä vielä Chelsea kokonaan tästä otteluparista kirjoittaisi ulos. Chelsea on vaarallinen joukkue ja Conte on mestari punomaan oikeat taktiikat juuri tämän kaltaisiin yksittäisiin ottelupareihin. Chelsealla myös sopinee altavastaajan asema, sillä pelaajamateriaali soveltuu syvällä puolustamiseen ja vastaiskujen kyttäämiseen. Barcelona on ehdoton suosikki, mutta ennustan parista monien odotuksia tasaisempaa näytöstä.

Antonio Contella on tällä kaudella ollut juhlat vähissä, sillä Chelsea tuntuu olevan pahasssa henkisessä lukossa. (Clive Rose/Getty Images)

Keskiviikkona nähdään ennakkoon ehkä tasaisemmat otteluparit. Mitä fiiliksiä tämän päivän ottelut teissä herättävät?

JT: Estadio Ramon Sanchez Pizjuanin nurmella nähdään Manchester Unitedin ensimmäinen Mestarien liigan jatkopeli sitten kevään 2014. Asian ääneen sanominen tuntuu täysin absurdilta, sillä kyseessä on liikevaihdolla mitattuna maailman suurin seura. On muutenkin mielenkiintoista nähdä minkälaiseen iskuun Jose Mourinho ManU:n herkkusienikarkeloissa lataa. Viihdyttävää futista punaisilta paholaisilta on turha odottaa, mutta kuten Roope taisi viime viikon raadissa todeta, saattaa lusitaanin inhorealistinen bussitus viedä Unitedin jopa välieriin. Sevillan kausi on ollut niin takkuinen, etten usko ManU:n joutuvan järin tiukille. Shakhtar–Roma taas on jälkimmäisen viikon ennakkoon tasaisin ottelupari. Gialorossi on ehkä hienoinen suosikki, mutta heidän alkuvuoden alavire heittää kysymysmerkkejä ilmoille. Shakhtar taas on saanut valmistautua tulevaan koitokseen lähes kaksi kuukautta, sillä Ukrainan liiga oli talvitauolla joulukuun 10. päivästä viime viikonloppuun.

RL: On todellakin mielenkiintoista nähdä minkälainen Manchester United kentälle juoksee. Mourinhon palapelin palaset ovat olleet viime aikoina hakusessa etenkin hyökkäyspelin osalta. Toinen toistaan nimekkämmät pelaajat tuntuvat olevan enemmän ja vähemmän hukassa, eikä selkeää roolitusta näy olevan. Alexis Sanchez on fantastinen pelaaja, mutta Unitedin ensiaskeleet ovat olleet lähinnä törmäilyä Paul Pogban ja Jesse Lingardin kanssa. En ole jalkapallovalmentaja, mutta uskaltaisin väittää, että 4–3–3-muodossa joukkueen palaset loksahtelisivat paljon paremmin paikoilleen. Siirto 4–2–3–1-ryhmityksestä ei olisi iso, mutta vapauttaisi pelaajat paremmin omiin rooleihinsa. Nemanja Maticin ja Pogban kanssa kolmen keskikentällä pelaisi Ander Herrera tai Michael Carrick. Kymppipaikalla pelannut Lingard aloittaisi näin ollen vaihdossa. Saa nähdä lähteekö Mourinho jääräpäisesti tunkemaan taas kaikki tykit hyökkäykseen ja odottelemaan miten käy, vai nouseeko jonkin näköinen kani taas hatusta. Oli miten oli, pitäisi Unitedin kammeta Sevilla jatkosta vaikka vähän sekavammallakin pelillä.

Shakhtarin ja AS Roman kamppailu tulee varmasti jäämään vähemmälle huomiolle, mikä on sääli. Ukrainalaiset ovat taas saaneet haalittua jalkeille kovan joukkueen, jolla on täysin realistiset mahdollisuudet pudottaa roomalaiset jatkosta ulos. Etenkin keskikentällä häärivä Fred on mies, joka kannattaa ottaa seurantaan. Brassin kyvyistä hyvä osoitus on Manchester Cityn kiinnostus hankkia hänet riveihinsä. Romalle on vaikea povata turnauksessa menestymiselle kovinkaan suuria odotuksia, mutta aivan varmasti kiinnostus kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä on suurta, etenkin kun Shkahtarin kustannuksella se on otettavissa. Otteluparista sopii odottaa viihdyttävää jalkapalloa ja mitään maalitonta nyhjäystä tuskin tarvitsee pitkään katsella. Jatkoon mennyt joukkue on sitten se, jota kaikki muut toivovat vastaansa seuraavalla kierroksella.

KT: Allekirjoittaneen suurin huomio keskittyy kaikesta huolimatta AS Roman ja Shakhtarin väliseen kamppailuun, josta odotan tasaista ja taktisesti mielenkiintoista. Roma on juuri nyt käymistilassa, sillä joukkue tuntuu selättäneen suurimman kriisinsä, mutta pelillisesti Eusebio Di Francescon poppoo ei kuitenkaan ole täysin vakuuttanut. Analysoin Roman tilanteeen tarkemmin erillisessä jutussa, mutta odotan mielenkiinnolla, millä tavalla Di Francesco tähän otteluun lähestyy. Italiassa on liikkunut paljon huhuja uudesta formaatista, jossa Edin Dzeko saisi kärkiparikseen kovalla kohulla kesällä Sampdoriasta ikuiseen kaupunkiin siirtyneen Patrik Shickin. Dzeko on pelannut uransa parhaat ottelut kahden kärjen pelitavassa ja hän kaipaa kovasti lisätukea hyökkäykseen, joten 4––3–12 on mielenkiintoinen idea. Roma ei ole kyseisellä formaatiolla vielä tällä kaudella pelannut, joten miten joukkue sisäistää mahdolliset isotkin muutokset? Roman taloustilanne on haastava ja paikka kahdeksan parhaan joukkoon olisi iso boonus tulevan kesän mahdollisia hankintoja ajatellen. Italailaiset ovat pienoinen suosikki, mutta Shakhtaria ei tule väheksyä.

Siirrytään joukkuetasolta yksilöihin. Kenet yksittäisen pelaajan haluaisit nostaa valokeilaan tämän viikon joukkueista ja miksi?

JT: Paul Pogba! Jos seuraa keskustelua ranskalaisen ympärillä, on siitä vaikea löytää konsensusta. Yhdessä hetkessä saattaa hän olla maailman paras keskikenttäpelaaja ja muutamaa viikkoa myöhemmin yliarvostettu kukkopoika. Tällä hetkellä mies pelaa heikompaa jaksoa ja häntä on poikkeuksellisesti vaihdettu ulos jo hyvissä ajoin. Tällä sesongilla Pogba on parantanut vaikeasta viime kaudesta, mutta kyllä puheet hänestä Valioliigan parhaana pelaajana tuntuvat jotenkin korneilta. Teknisesti ja fyysisesti Pogba on ilmiömäinen futaaja, mutta pelin ymmärryksessä hänellä on matkaa maailman huippuihin. Myös ranskalaisen roolitus tuntuu olevan edelleen iso ongelma Mourinholle. Asian nosti vuodenvaihteessa esiin muun muassa seuralegenda Paul Scholes. Lusitaani käyttää mieluiten 4–2–3–1-ryhmitystä, mutta se ei ole Pogballe optimaalisin, sillä hän ei ole tarpeeksi kurinalainen toiseksi pohjapelaajaksi, muttei ole vakuuttanut kymppipaikallakaan. Joka tapauksessa Pogballa riittää runsaasti todistettavaa. Siinä missä Kevin De Bruyne tai Harry Kane nostavat tasoaan huippupeleissä, on Pogba tavannut kadota kuvasta.

RL: Tylstää tai ei, niin nostan Pogban kaveriksi esiin toisen Manchester Unitedin pelaajan, David de Gean. Espanjalaisesta on kasvanut uskomattoman kova maalivahti, jonka kyvyt on varmasti kaikille Valioliigaa seuraaville selvät. Nyt on kuitenkin taas toisenlainen näyteikkuna tarjolla, kun pelataan jalkapallomaailman mahtavinta turnausta. Mikäli 27-vuotias onnistuu nyt pelaamaan parhaalla tasollaan, voi hän nousta kevään mittaan Valioliigan parhaasta maalivahdista maailman parhaaksi maalivahdiksi. Kesällä onkin sitten taas Manchester Unitedin kannattajilla jännät paikat, mikäli seura ei saa sorvattua parhaan pelaajansa kanssa uutta jatkosopimusta. Seuraava kausi on nykyisen sopimuksen viimeinen, joten nimi olisi saatava uuteen papaeriin, tai muuten kesällä saattaa olla Real Madrid kolkuttelemassa ovia.

KT: Minä en ole tylsä, sillä nostan esille AS Roman laiturin Cengi Underin. ”Turkin Messiksi” nimitetty parikymppinen laituri siirtyi Romaan viime kesänä, mutta hänen alkukautensa uudessa maassa ja kulttuurissa oli varsin vaikea. Under on koulutukseltaan vasen laituri, mutta Romassa hän on joutunut pelaamaan enemmän oikealla, mikä tuotti alkukaudella isojakin vaikeuksia. Nyt Under on kuitenkin kovassa vireessä, sillä hän on tehnyt kolmessa edellisessä ottelussa neljä maalia ollen AS Roman paras yksittäinen pelaaja. Roma ei ole onnistunut korvaamaan Mohamed Salahin lähtöä ja joukkueella on ollut suuria ongelmia erityisesti maalinteon kanssa. Jos Under jatkaa nähdyn kaltaisia otteita, on hän lääke Roman akuuteimpiin pelillisiin ongelmiin.

Kansikuva: Alex Caparros/Getty Images