Keskiviikon UCL-raati: ”Leicesterin viime keväiseen temppuun verrattuna kaksiosaisen otteluparin voittaminen ei ole temppu eikä mikään”

Viaplay LogoKatso jokainen Mestarien liigan jäljellä oleva huippuottelu Viaplay-palvelusta.

Mestarien liigan toiset puolivälieräparit roihahtavat keskiviikkona, kun turnauksen hallitseva mestari Real Madrid matkaa Münchenin Allianz Arenalle ja jättiyllättäjä Leicester pyrkii jatkamaan tuhkimotarinaansa viime kevään toisen finalistin Atletico Madridin kustannuksella. Toimittajamme Jaakko Tiira ja Roope Liimatainen ottivat otteluparit syyniin ja arvioivat mitkä kaksi joukkuetta ovat askeleen lähempänä Cardiffissa pelattavaa finaalia.

Bayern München – Real Madrid

Keskiviikon toisessa ottelussa kohtaavat todelliset kestomenestyjät, Bayern München ja Real Madrid. Minkälaista otteluparia odotat jättiläisten välille?

JT: Ei liene suuri vääryys väittää, että vastakkain ovat Euroopan kaksi parasta seurajoukkuetta. Lisämausteen tuo tietysti Carlo Ancelotti, joka johdatti Real Madridin Mestarien liigan voittoon keväällä 2014, jolloin välierissä kaatui italialaisen nykyinen työnantaja. Tuolloin madridilaisten kakkosjoukkuetta valmentanut Zinedine Zidane on siis Carletton oppipoika, ainakin jossain määrin. Pelillisesti odotan Bayernin hallinnoivan pelivälinettä – ainakin Allianz Arenalla. Real taas puolustaa ja iskee vastaan. Ottelupari on myös siinä määrin todella mielenkiintoinen, että siinä kohtaavat Bayernin lähes ylivertainen kollektiivi ja Los Blancosin huippuvaaralliset yksilöt.

RL: Kyllähän tämä on se ottelupari, jolta sopii odottaa silmiä hivelevän upeaa jalkapalloa. Paljon tämän kiimaisemmaksi ei jalkapallo-ottelu voi mennä ja oikeastaan ainoa tunnelman tappaja olisi, mikäli toinen joukkue ratkaisisi homman jo ensimmäisessä osassa. En missään nimessä usko siihen, vaan tasaisissa merkeissä tullaan molemmat ysikymppiset käymään. Myös minun kirjoissani Bayern on se, joka on enemmän pallossa kiinni ja Real luottaa vastaiskuihin.

Kentällä tullaan näkemään runsaasti planeetan johtavia pelaajia. Ketkä yksilöt nousevat omissa papereissa suurennuslasin alle?

RL: Suurimman valokeilan nappaa itseoikeutetusti hieman tahmeampaa kautta pelaava Cristiano Ronaldo. Lusitaanilla on tällä kaudella kasassa vain 19 liigamaalia, johon hän sisimmässään tuskin on täysin tyytyväinen. Janoa ja näyttämisen haluja varmasti riittää, eikä Ronaldo koskaan kyllästy voittamaan. Suuret ottelut ratkaistaan usein keskikentällä ja siksi suurennuslasin alle otetaankin ex-Real Xabi Alonso, joka on erittäin suuressa roolissa yrittäessään pysäyttää entisten pelikavereittensa nopeat vastaiskut. Myös Franck Ribberyn ja Arjen Robbenin iskukyky laidoiltaan on mielenkiintoista nähdä.

Tyylikkyyden ruumiillistuma, Bayernin keskikenttämaestro Xabi Alonso kohtaa vanhan seuransa. (Daniel Kopatsch/Getty Images)

JT: Omissakin papereissa ruosteinen CR7 nousee suurennuslasin alle. Ronaldon edellinen maali Real-paidassa on tasan kuukauden takaa ja Mestarien liigassa lusitaani on osunut vain kahdesti, edellisen kerran syyskuussa. Huhujen mukaan Gareth Bale ja kumppanit olisivat pyytäneet supertähden penkitystä juuri heikkojen esitysten vuoksi. Esiin täytyy nostaa myös hirmuvireinen Robert Lewandowski, jonka koko kauden maalimäärä on jo 38 nyyttiä. Jo Roopen mainitsemat ex-Real pelurit Alonso ja Robben ovat edelleen maailmanluokkaa ja haluavat varmasti päihittää entisen työnantajansa. Ensimmäisessä osassa nähdään myöskin Toni Kroosin paluu Müncheniin, jossa keskikentän maestro koulittiin maailmantähdeksi.

Mia San Mia vai Hala Madrid? Kumman välieräputki katkeaa?

JT: Jatkoon menijän veikkaaminen tuntuu tässä vaiheessa täydelliseltä kolikonheitolta. Saksalaisilla alkaa kuitenkin kotimaan mestaruus olla jo takataskussa, joten Münchenin punapaidat voivat keskittää voimansa eurokentille. Mestari kouluttaa kisälliä ja sanon, että Bayern vie otteluparin yhden maalin erolla, ihan vaan kollektiivisesti eheämmän pelinsä vuoksi.

RL: Näen asian ehkäpä hieman toisin päin. Bayern on usein päässyt niin helpolla kotimaansa kentillä, että se ei välttämättä siksi ole yltänyt parhaimpaansa, kun Mestarien liigassa pelit ovat koventuneet ja vastaan on marssinut joku maanosan jäteistä. Vaakakuppini kallistuu hieman Realin puolelle, uskon heidän olevan piirun verran valmiimpia tähän tulikuumaan koitokseen ja hyödyntävän kotietunsa.

Atletico Madrid – Leicester

Kotimaan kentillä Atleticolla on ollut aavistuksen vaikeampaa, mutta Euroopassa on kulkenut. Onko Diego Simeonen poppoossa mestariainesta?

RL: En missään nimessä pysty laskemaan Atleticoa pois mestariehdokkaiden joukosta. Simeonen poppoo on kaikille jäteille pirullisin mahdollinen vastustaja, raataessaan täysillä tuomarin alkuvihellyksestä aina viimeiseen pillin kajahdukseen saakka. Joukkueen työmoraali on uskomaton ja jokaisen vastustajan olo pyritään tekemään aina mahdollisimman tukalaksi. Loppukauden munat on lyöty yhteen koriin, joka on Mestarien liiga, josta menestystä haetaan kaikin keinoin. Täydellä panostuksella kaikki on mahdollista, eikä turnauksessa pitkälle meneminen ole ollut madridilaisille vierasta puuhaa lähivuosina muutenkaan.

JT: Samoilla linjoilla. Simeonen Patjantekijöille iskostama pelitapa sopii huomattavasti paremmin Mestarien liigaan kuin kotoisaan La Ligaan, tarkalleen ottaen se sopii paremmin turnaukseen kuin sarjaan. Atletico ei välttämättä tähtiloistossa pärjää Barcalle tai Bayernille, mutta sillä on jokainen osa-alue kunnossa. Jan Oblak on kasvanut huipputorjujaksi, jonka edessä taiteilevat kolme linjaa ovat täynnä laadukkaita ja joukkueen eteen raatavia pelureita. Jos Atletico saa samanlaisen moodin päälle kuin lohkovaiheen kotipelissä Bayernia vastaan, on madridilaisten pakkaa lähes mahdoton murtaa hitaalla hyökkäyksellä.

Leicester on Claudio Ranierin potkujen jälkeen ollut jotakuinkin Euroopan kuumin joukkue. Minkälaisilla aseilla Kettujen euroseikkailu voisi jatkua välierävaiheeseen?

JT: Jos Kettujen sadusta ollaan jotakin opittu, niin se että joukkue pystyy yllättämään kenet vaan ja missä vaan. Kaiken järjen mukaanhan Atletico nylkee piskuiset keskienglantilaiset, mutta Leicesterin ollessa kyseessä, en suostu dumaamaan heitä ulos. Vaikealta tilanne kuitenkin näyttää, sillä Atletico ei pelityylinsä vuoksi ole optimaalisin vastustaja Leicesterille. Kettujen täytyisi pakottaa madridilaiset pitämään palloa, jonka kautta Patjantekijät joutuisivat epämukavuusalueelle. Kettujen puolustuksen on pakko onnistua, sillä kahden maalin takaa-ajoasema tiiviisti puolustavaa Ticoa vastaan olisi myrkkyä. Leicesterin täytyy siis puolustaa laadukkaasti ja päästä riistoihin, jonka kautta tulikuuma Jamie Vardy pääsisi käyttämään nopeuttaan myrkyllisissä vastaiskuissa.

Jamie Vardy on herännyt koko Leicesterin tavoin henkiin viime kuukausina. Vieläkö Kettujen tuhkimotarina jatkuu? (Dan Mullan/Getty Images)

RL: Olen samoilla linjoilla. Atletico joutunee ottamaan pallonhallinnan itselleen, mikä sopii Ketuille paremmin kuin hyvin. Vastaiskut ovat hallitsevan Englannin mestarin ase tässä ja nyt, eikä avoimeen peliin ole mitään järkeä lähteä mukaan. Todella kovan paineen alle englantilaiset tulevat joutumaan ja osin muiden Valioliiga-joukkueiden jämäpelaajista kasattu puolustuslinja on elämänsä testissä. Robert Huth, Danny Simpson ja kumppanit eivät sanalla sanoen ole paperilla tämän tason pelaajia, mutta täytyy muistaa kuinka uskomattoman tempun Leicester teki viime keväänä ja siihen verrattuna yhden kaksiosaisen otteluparin voittaminen ei ole temppu eikä mikään.

VardyParty vai patjantekijöiden juhlat? Kumpi jatkaa välieriin?

RL: Moni pitää tätä otteluparia jo nyt pelattuna, mutta kyllä Atletico saa olla hereillä Kettujen kanssa. Romantikko minussa toki uskoo Leicesterin yllättävän, mutta kyllä järjellä ajateltuna jatkoon täytyy ehdottaa espanjalaisia.

JT: Liputin täysin järjenvastaisesti Leicesteriä, jo edellisessä vaiheessa ja teen nyt samoin. Kettujen tuhkimotarina sotii kaikkea ylikaupallistuneen huippufutiksen lainalaisuuksia vastaan, joten toivon, että keskienglantilaiset menisivät mahdollisimman pitkälle.

Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images