Keskiviikon UCL-raati: ”Odotan suurella mielenkiinnolla, minkä ryhmityksen Allegri taktiikkapankistaan valitsee”

Viaplay LogoJuve vai Barca? Monaco vai Dortmund? Seuraa Mestarien liiga -kevään jokainen sekunti Viaplay-palvelusta.

Mestarien liigan toiset välieräjoukkueet ratkotaan Barcelonassa ja Monacossa. Toimittajamme Jaakko Tiira ja Roope Liimatainen perkasivat kumpaakin keskiviikkoillan ottelua ja esittivät arvioitaan neljän joukkoon jatkavista ryhmistä.

Barcelona – Juventus

Suurin yksittäinen kysymys tämän otteluparin ympärillä on luonnollisesti: voiko Barcelona tehdä sen taas?

JT: Jos joku joukkue maailmassa kykenee 0–3-tappioaseman kääntämään voitoksi, on se juuri Barcelona, kuten eeppinen PSG-peli osoitti. On sanomattakin selvää, että Barcalla on vuori kiivettävänään, mutta täysin mahdottomana en nousua pidä. Katalaanit saivat kuitenkin Torinossa muutamia paikkoja luotua ja osoittivat ettei Juven puolustusmuuri ole täysin aukoton. Myös Juvea luotsaava Massimiliano Allegri tietää, ettei peliä ole vielä pelattu. Milanin luotsina Allegri oli hieman vastaavanlaisessa tilanteessa (2–0), jonka Barcelona käänsi lopulta varsin selkeästi voitokseen. It’s not over until it’s over, mutta lähes mahdottomalta jatkoon meno Barcan kannalta näyttää. Juventuksen edellinen kolmen maalin tappio on nimittäin tammikuulta 2011.

RL: Molemmilla joukkueilla on hyvässä muistissa Barcan nousu PSG:n isäntänä. Katalaanit varmasti valavat uskoa sen ottelun kautta, mutta torinolaiset puolestaan pitävät huolen, ettei vastaava sensaatio tapahdu uudestaan. Vähän ehkä pohjatonta väittää ettei Barcelona voi nousta näistä asemista jatkoon, kun alla on tuo PSG-ottelu, mutta sitä mieltä minä olen. Juventus on Juventus, eikä PSG. Italialaisella puolustusosaamisella pitää pystyä hoitamaan ottelupari kotiin näistä asetelmista.

Käsikirjoituskin lienee selvillä. Barca on pallossa ja hyökkää, kun taas Juve puolustaa ja kyttää vastaiskuja. Ketkä pelaajat nousevat keskiviikkona valokeilaan?

RL: Tottahan toki Barcelonan MSN-trio, sillä nyt niitä maaleja taas tarvitaan. Heidän pysäyttämiseksi tulee Juventuksen takalinjojen onnistua hyvin, mutta silti näen keskikentän ratkaisevimmassa roolissa. Torinolaisten alakerta ei joudu niin kovan paineen alle, mikäli keskikentän Sami Khedira ja Miralem Pjanic onnistuvat edes lähes niin hyvin kuin ensimmäisessä osassa. Barcelonan keskikentän on parannettava huomattavasti, jos he haluavat antaa MSN-triolle tarpeeksi apuja kiriään ajatellen.

JT: Odotan suurella mielenkiinnolla, minkä ryhmityksen Allegri taktiikkapankistaan valitsee. Kuten avauspeli osoitti, Juve pystyy sulavasti vaihtamaan neljän alakerrasta kolmeen. Joka tapauksessa omissa papereissa kaikkien aikojen veskariksi nouseva Gianluigi Buffon on mielenkiinnon kohteena. Avaustaiston tauottua suurin suitsutus kohdistui kaksi maalia tehneeseen Paulo Dybalaan, mutta Buffon otti yhden mielenvikaisen gamesaverin, joka piti Barcan nollissa. Yksi huomion keskipisteessä oleva peluri tulee olemaan luonnollisesti Juveen täksi kaudeksi vaihtanut Dani Alves, joka on turnauksen kolminkertainen mestari tulevan vastustajan riveistä. Alvesin ja hänen hyvän ystävänsä Neymarin taisto oli viihdyttävää seurattavaa jo avausosassa, eikä siitä ole odotettavissa yhtään laimeampaa tulevassakaan pelissä.

Kumpi jatkaa?

JT: Tähän kohtaan Barcan voisi huutaa vain yltiöoptimistinen Barca-fani. Vanha rouva laittaa luukut kiinni ja nappaa ansaitun välieräpaikan.

RL: Barcelona parantaa ensimmäisestä osasta huomattavasti, mutta Juventus puolustaa tiiviisti ja ratkaisee homman vastaiskusta tehdyllä vierasmaalilla. Barcelona voi voittaa ottelun, mutta ei otteluparia.

Monaco – Borussia Dortmund

Vaikka Thomas Tuchelilla riittää hyökkäykseen vaihtoehtoja, on Marco Reusin paluu enemmän kuin tervetullut BVB:n näkökulmasta. (Shaun Botterill/Getty Images)

Monaco haki hyvän tuloksen Saksasta, mutta osa oli sitä mieltä, ettei ottelun pelaaminen 24 tuntia iskun jälkeen ollut reilua saksalaisille. Mitä mieltä itse olit?

RL: Oli ottelun pelaaminen seuraavana päivänä reilu tai ei, niin sama se oli molemmille. Saksalaiset saivat olla tutuissa nurkissa, kun Monacon vierasreissu venyi yhdellä päivällä. Tietysti isku saattoi jonkin verran hätkäyttää Dortmundin pelaajia, mutta ammattilaisten pitäisi kyetä tuo nollaamaan pian, kun mitään vakavaa ei lopulta sattunut ja peli siinsi jo edessä. Hyvässä hengessä tuo olisi voitu kääntää pukukopissa jopa voimavaraksi. Dortmund voi toisessa osassa osoittaa olevansa paljon parempi joukkue, kun miltä se ensimmäisessä näytti.

JT: Edellispäivän ikävät tapahtumat näkyivät valitettavan paljon Dortmundin otteissa, eikä ottelua olisi mielestäni pitänyt missään nimessä pelata niin pian iskun jälkeen. Vaikka suuremmilta henkilövahingoilta vältyttiin, oli ottelun ajankohta todella epäinhimillinen Dortmundin kannalta, sillä tuollaisen tapahtuman jälkeen saa tuskin kovin kaksisesti nukuttua. Show must go on ja tietyllä tapaa ottelun pelaaminen oli UEFA:n puolelta viesti, ettei pelolle sovi antaa valtaa, mutta olisihan matsin voinut pelata ennemmin vaikka torstaina tai siirtää tälle viikolle.

Ensimmäinen osa tosiaan tarjoili viisi maalia, nähdäänkö ruhtinaskunnassa yhtä vauhdikas ottelu?

JT: Nähdään! Omissa papereissa tämä ottelupari on kokoajan ollut se kaikista kiimaisin. Vastakkain on kaksi huippulahjakasta ryhmää, joiden hyökkäyspeli on maailmanluokkaa ja puolustaminen pahimmillaan Serie B -tasoa. Vaikka 3–2-johdossa kotipeliin lähtevä Monaco on kuskin paikalla, ei otteluparin kääntäminen ole mitenkään mahdoton tehtävä saksalaisille, varsinkaan nyt kun Marco Reus on taas pelikunnossa. Monacoa luotsaava Leonardo Jardim on luottanut hyökkäävään pelitapaan koko kauden, enkä jaksa uskoa, että ruhtinaskunnan ylpeys lähtisi tässäkään vaiheessa peruuttelemaan. Vauhdikasta ja maalirikasta ottelua odotan siis toisestakin osasta.

RL: Monaco on pelannut nyt kolme Mestarien liigan jatkopeliä ja osunut niissä kaikissa tasan kolmesti. Mikään ei viittaa siihen, miksi se alkaisi nyt peruuttelemaan kotikentällään. Dortmund hieman saman henkisenä joukkueena ei tietenkään voi tappioasemassa lähteä himmailemaan, sillä se tarvitsee kaikissa tapauksissa vähintään kaksi maalia jatkoon. Kaiken järjen mukaan maalikarkelot on jälleen luvassa.

Kumpi jatkaa?

RL: Monacon lento on tällä hetkellä ihastuttavaa katsottavaa, eikä tappioasemasta peliin lähtevä Dortmund pysty sitä vieraissa pysäyttämään. Joukkueet tarjoavat toisen hyvän ja maalirikkaan jalkapallo-ottelun, jonka jälkeen Monaco etenee välieriin ja maanosan rikkaimmat seurat miettivät minkä kokoisen tarjouksen kesällä jättävät Kylian Mbappesta.

JT: Monaco on luonnollisesti suursuosikki etenemään jatkoon, mutta näiden joukkueiden ollessa kyseessä en lähde julistelemaan suuntaan enkä toiseen. Venymistä jatkoon meno Thomas Tuchelin miehistöltä vaatii, mutten pitäisi sitä edes yllätyksenä. Monaco osoitti kuitenkin avausosassa, että se kykenee edes jonkinlaiseen puolustuspeliin ja on myrkyllinen vastaiskuissa, joten uskon Roopen tavoin ruhtinaskuntalaisten jatkopaikkaan.

Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images