UCL-raati: ”Jose Mourinhosta puhuttaessa mikään ei enää yllätä”

Viaplay LogoParas tapa seurata Mestarien liigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille ManU–Arsenal-otteluun.

Tiistaina ja keskiviikkona tarjolla on taas jalkapalloherkkua koko rahan edestä. Puolet puolivälieriin jatkavista joukkueista on jo selvillä, mutta jäljellä on yhä mielenkiintoisia ottelupareja. Faneille.comin jalkapalloasiantuntijat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen ja Kalle Tamminen löivät viisaat päänsä yhteen ja pohtivat muun muassa sitä, millä tavalla Jose Mourinho tulee lähtemään tiistai-illan mielenkiintoiseen otteluun Sevillaa vastaan.

Juventus ja Real Madrid ovat kaksi jättiläistä, jotka ovat pelillisesti hieman alisuorittaneet tällä kaudella. Onko näillä kahdella perinneseuralla mahdollisuudet mennä päätyyn asti tänä vuonna?

JT: Miksipä ei. Kumpikin joukkue näytti neljännesvälierissä sitä myyttistä voittamisen kulttuuria. Jos kuitenkin rehellisiä ollaan, täytyy etenkin Juventuksen petrata todella paljon, mikäli he mielivät uusia finaalipaikkansa. Kummatkin osaottelut katsoneena, Juve oli pelillisesti parempi joukkue ehkä vartin verran, muuten Tottenham oli jopa selvästi hallitsevampi osapuoli. Yksi menestyvän huippujoukkueen tunnusmerkeistä on kuitenkin omien hetkien käyttäminen ja sen Vanha Rouva teki lähes maksimaalisesti, kun taas nuori ja innokas Spurs sortui tuhlailuun. Ja kun puhutaan hetkien käyttämisestä, osaa sen myös Zinedine Zidanen Real Madrid, joka näytti suuruutensa kovassa paikassa. Cristiano Ronaldon kausi on ollut vaikea, mutta niin vain lusitaani taiteili kolme häkkiä PSG:n rysään. Ajatuksiani summatakseni: Los Blancosin kolmas mestaruus ei olisi yllätys, toisin kuin Juventuksen finaalipaikka.

RL: Minä en oikein pysty näkemään Juventusta nostamassa isokorvaista. Siihen avautui kaksi kertaa mahdollisuus kolmen kauden aikana, kun torinolaiset ylsivät finaaliin, mutta molemmilla kerroilla joutuivat maistamaan tappion katkeraa kalkkia. Tämä vuosikerta ei ole yhtä hyvä kuin nuo kaksi finaaliin yltänyttä ja kilpailusta löytyy useampi eittämättä parempi joukkue. Yksi niistä on Real Madrid, jolla puolestaan on täysi mahdollisuus jälleen kerran napata kermakenttien herruus haltuunsa. Aivan suurimmaksi suosikiksi en Zidanen joukkoja tällä hetkellä laske, mutta kyllä PSG:n pudottaminen oli myrskyvaroitus muille ja pieni näpäytys epäilijöille.

KT: Jos tässä jotain on Serie A:ta seuraamalla oppinut niin sen, ettei Juventusta kannata unohtaa, kun tosipelit alkavat. Viime viikko toimikoon oivana esimerkkinä asiasta. Vanha Rouva pelasi kaksi huonoa ottelua, mutta onnistui silti voittamaan niin Lazion kuin Tottenhamin. Mikään järkiperäinen peruste ei puolla Juventuksen menestystä, mutta Massimiliano Allegri on yksi maailman parhaista valmentajista ja Juven hyökkäyspää vahva, joten mitä tahansa voi tapahtua. Samat sanat pätevät Real Madridiin, jolla on riveissään maailman paras isojen pelien ratkaisija. Huonon alkukauden pelannut C. Ronaldo on jälleen kevään kovien pelien alkaessa aivan järjettömässä iskussa.

Tiistain ehkä kiinnostavammassa kamppailussa Jose Mourinhon bussi saapuu taas Old Traffordille. Vai saapuuko? Miten Manchester Unitedin pitää ottelussa pelata, että jatkopaikka olisi selviö?

JT: Nytpä iskit tuhannen taalan kysymyksen, jota itse asiassa puin myös oman jutun muodossa. On selvää, että ManU:n täytyy olla puolustuksellisesti rautaa, mikäli se mielii peitota Bayernin tai Barcan kaltaisia huippujoukkueita. Sevilla ei kuitenkaan ole sen kaliiberin nippu, että Unitedin kannattaisi lähteä kotinurmellaan peruuttelemaan. Ei siitäkään huolimatta, että Punaiset paholaiset olivat täysin purjeessa Andalucian illassa. Odotan suurella mielenkiinnolla Jose Mourinhon taktisia valintoja. 4–3–3-ryhmitys ei ole toiminut toivotunlaisesti, mutta sitä kautta Paul Pogbasta saisi enemmän irti. Pogba & Nemanja Matic pohjakaksikko olisi kuitenkin liian riskialtis isoissa peleissä, sillä ranskalainen ei ole tarpeeksi kurinalainen puolustussuuntaan. Oman mausteensa soppaan heittää Alexis Sanchez, jonka ensimmäiset hetket ManU-paidassa ovat menneet lähinnä palloa menettäessä. Mourinho on tullut tunnetuksi vastustajat aseista riisuvana managerina, joka ei kaihda keinoja. Pragmatismia koulukiusaajamaisesti käyttäytyvältä luotsilta on odotettavissa myös jatkossa.

RL: Puolustusvoittoisesti tulee Mourinho tähänkin peliin lähtemään, mutta mitään bussia Old Traffordilla ei tulla näkemään. Paitsi tietysti siinä vaiheessa tilanne on eri, jos isännät johtavat toisella jaksolla esimerkiksi kahdella maalilla. Ensimmäinen osaottelu oli manchesterilaisilta todella kehno esitys, jolla he olisivat ansainneet hävitä. Mourinhon onneksi tolppien välissä David de Gea venyi jälleen yhteen aivan käsittämättömään torjuntaan ja nappasi pari muutakin tärkeää koppia, joiden turvin ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Tuon surkean esityksen jälkeen Punaiset paholaiset ovat näyttäneet vahvuutensa kotikentällään, kaataen ensin Chelsean ja nyt vastikään myös tulikuuman Liverpoolin. Noin muutenkin Manchesterin punaiset ovat äärimmäisen kova kotijoukkue, joka on koko kaudella hävinnyt vain yhden kerran Old Traffordilla. Uskon Mourinhon laittavan luukut Sevillalta kokonaan kiinni ja rauhallisesti hakevan tarvittavat maalit jatkopaikkaa varten. Jos Sevilla kampeaa itsensä jatkoon, pidän sitä suurehkona yllätyksenä.

Mielenkiintoista on nähdä tuoko Mourinho Liverpool-ottelussa toimineet elementit mukanaan tähän otteluun, vai onko Sevillaa varten luotu aivan oma sapluuna. Pogba ei pelannut Liverpoolia vastaan loukkaantumisen takia, jonka takia keskikentältä puuttui paljon pallollista osaamista. Osin varmasti tästäkin syystä keskikenttä ohitettiin kokonaan pitkillä palloilla, joita Romelu Lukaku tuloksekkaasti voitti omilleen. Mikäli Pogba on pelikunnossa Sevillaa vastaan, on hitaiden hyökkäysten käynnistäminen huomattavasti helpompaa.

KT: Maaliton tasapeli ensimmäisestä osaottelusta on hyvä, muttei millään tapaa ihanteellinen tulos. Vierasmaalisäännön myötä Mourinho varmasti järkeilee, että avainasemassa on oman maalin puhtaana pitäminen. United pelasi Liverpoolia vastaan mainiosti jopa ilman joukkueen tärkeintä pelaajaa Paul Pogbaa, mikä varmasti lisää joukkueen itseluottamusta ennen kauden toistaiseksi tärkeintä yksittäistä ottelua. Jose Mourinhosta puhuttaessa mikään ei enää yllätä, mutta Sevilla ei ole mikään kovin hääppöinen jengi, joten tuskin United nyt aivan rehellisellä bussilla kehtaa kotiyleisönsä edessä pelata. Sevillalla on isohkoja ongelmia erityisesti kentän oikealla laidalla, sillä kummatkin laidan vakiomiehet Jesus Navas ja Sebastian Corchia ovat sivussa ottelusta loukkaantumisten vuoksi. Ashley Youngin ja Marcus Rashfordin miehittämä Unitedin vasen laita toimi mainiosti Liverpoolia vastaan, joten olisiko tässä Unitedin iskun paikka myös tiistain kamppailussa?

Marcus Rashford loisti viikonlopun hegemoniakamppailussa Liverpoolia vastaan. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Barcelona näyttää marssivan vakuuttavasti Espanjan mestariksi, mutta marssiiko se keskiviikkona puolivälieriin, kun vastaan asettuu Chelsea? Lähteekö Chelsea vain puolustamaan ja toivomaan parasta?

JT: Jos osviittaa pitäisi hakea Man City–Chelsea-pelistä, niin lähtee. Antonio Conten miehistö ei tullut ulos kuorestaan, vaikka City meni toisen puoliajan alkajaisiksi johtoon. Italialaisen taktiset valinnat olivat muutenkin erikoisia, sillä länsilontoolaiset viljelivät pitkiä palloja kärjessä pelanneelle Eden Hazardille. Välillä jopa tuntuu, että koko kauden kiukutellut Conte kerjää potkuja. Mutta. Niin paljon kuin Conte on suitsutusta saanutkin, on Mestarien liiga ollut hänelle aina peikko, sillä Juve ei hänen alaisuudessaan kyseisessä kisassa pärjännyt. Valioliigassa Conten ei tarvitse todistella kenellekään, mutta Eurokentillä tilanne on toinen. Avausosa päättyi täysin kenttätapahtumien vastaisesti Barcelonan kannalta suotuisaan 1–1-tasuriin, mutta osoitti Chelsean kykenevän horjuttamaan Blaugranaa. Näin ollen odotankin, että Siniset lähtevät iskemään omilla vahvuuksillaan, pitkillä maata pitkin etenevillä syötöillä, joita seuraavat nopeat kombinaatiot ja laitapelaajien ottaminen mukaan selustoista.

RL: Camp Noun viheriöllä on ehdottomasti oltava varovainen, mutta liian passiivinen Chelsea ei toivottavasti ole. Barcelona tulee varmasti parantamaan ensimmäisestä ostasta paljon ja Chelsean on yksikertaisesti kyettävä vastaamaan tähän huutoon. Helppoa se ei tule olemaan ja peliväline on varmasti isolla prosentilla isäntien hallussa. Conten on saatava ensimmäisestä osasta mukaansa se rohkeus, jolla Chelsea pelasi ja yritettävä kaikin keinoin lyödä kapuloita Barcelonan rattaisiin. Mikäli vieraat ovat arkoja ja antavat homman pyöriä Blaugranan vahvuuksien mukaan, on tiedossa pitkä ilta. Chelsean tärkein tehtävä on muistaa heidän oleen parempi joukkue ensimmäisen 90 minuutin ajan ja pyrittävä jatkaa niin sanotusti siitä mihin jäivät. Odotan riemulla näkeväni taas Lionel Messin ja N’Golo Kanten taistelun.

KT: Tunnustaudun jonkinlaiseksi Antonio Conten fanipojaksi, mutta Jalmun tapaan en pysty ymmärtämään italialaisen kaikkia taktisia ratkaisuja. Eden Hazard ei ole hyökkääjä ja Chelsean viime aikaisessa pelitavassa hänen vahvuutensa menevät täysin hukkaan. Conte tuntuu menettäneen täysin luottamuksensa Alvaro Morataan, mutta olisiko vanha kunnon Oliver Giroud lääke Chelsean pelillisiin ongelmiin? Fakta on se, että Barcelona tulee pitämään palloa hallussaan valtaosan ottelusta, mutta Giroudin kaltainen fyysinen kohdepelaaja voisi olla oiva täsmäase jos ja kun Chelsea pyrkii jälleen pelaamaan suoraviivaisesti pallon saatuaan. Myös Barcelonalla on ottelun alla isoja kysymysmerkkejä, sillä Andres Iniestan pelikunto on pienoinen kysymysmerkki. Koska myös Philippe Coutinho on ottelusta sivussa saattaa Tottenham-legenda Paulinho avata katalaanien oikealla laidalla. Brassi on pelannut hyvän kauden, mutta hyökkäyspäässä hän ei ole lainkaan Coutinhon tai Ousmane Dembelen tasoinen pelaaja, mikä varmasti sopii hyvin Chelsealle.

Jos käännetään katseet jo hieman tulevaan. Minkä otteluparin haluaisit nähdä seuraavalla kierroksella?

JT: Tuntuu, että koko Eurooppa haluaisi nähdä Pep Guardiolan entisen ja nykyisen seuran, eli Barcelonan ja Manchester Cityn vastakkain. En tosiaan pistäisi pahitteeksi jos arpa heittäisi nuo kaksi nippua vastakkain. Toinen äärimmäisen kiimainen pari olisi tietenkin Manchesterin derby. Mourinho osoitti viime kaudella Eurooppa-liigassa olevansa erinomainen cup-luotsi, mutta hänen ryhmänsä jäi kaksikon joulukuisessa kohtaamisessa täysin jyrän alle. Jos taas Chelsea onnistuisi kampeamaan itsensä jatkoon, niin olisihan Conten paluu Torinoon myös upeaa seurattavaa. Jatkossa on kuitenkin niin hyviä joukkueita, että heittääpä arpa tarjolle mitä tahansa, tullaan puolivälierissä näkemään huikeita taistoja.

RL: Manchester Citylle olisi nyt hienoa saada kova vastustaja, sillä Englannissa suvereenisti dominoivan joukkueen taso on vielä Euroopan kentillä mittaamatta. Basel oli heille lopulta vain suupala, joka ei kyennyt punnitsemaan taivaansinisten todellista tasoa. Omissakin toiveissa on Cityn ja Barcelonan välinen, sikäli jos Barcelona Chelsean pudottaa. Myös Real tai Bayern olisivat loistavia mittareita Guardiolan joukoille. Kaikki varmasti toivovat vastaansa Shakhtarin ja AS Roman välisen otteluparin voittajaa, joka tulee eittämättä olemaan ennakkoon se puolivälierien heikoin lenkki. Kaikkiin muihin pareihin osuukin sitten jo kaksi jättiläistä vastakkain, joten ei sieltä huonoja pareja ole tulossa missään tapauksessa. Antaa arvan näyttää ja sitten nautitaan peleistä.

KT: Haluan nähdä suuria tunteita ja aitoa vastakkainasettelua. Tästä syystä lähestyn asiaa siltä kantilta, että olis kiva nähdä vastakkain joukkueita, joilla on oikeasti jonkinlaista historiaa keskenään. Barcelona-Manchester City olisi varmasti hieno ottelupari, kuten myös Manchester United-Real Madrid Mourinhon Madridiin paluun myötä. Toivottavasti tiistaina jatkopaikan varmistava AS Roma on varmasti kaikkien joukkueiden toivelistan kärjessä, mutta itse pidän ikuisen kaupungin joukkuetta yllätysvalmiina ja Mohamed Salahin paluu rikospaikalle olisi miellyttävää seurattavaa.

Kansikuva: Alex Caparros/Getty Images