UCL-raati tiistain huippupelien kimpussa: Man City ja Monaco tarjoilevat hyökkäävää futista, Atlético Madrid jyrää jatkoon

Viime viikolla käyntiin polkaistut Mestarien liigan neljännesvälierät jatkuvat tiistaina kahdella ottelulla. Ylen tv-ottelussa Bayer Leverkusen isännöi viime keväänä finaaliin yltänyttä Atlético Madridia, kun taas Manchesterissa iskeen yhtevät City ja Euroopan iloisinta hyökkäyspeliä pelannut Monaco. Faneille.comin Kalle Tamminen ja Jaakko Tiira ottivat joukkueista kopin ja arvioivat niiden potentiaalista menestystä sekä esittävät arvionsa ketkä jatkavat puolivälieriin.

Joel Pohjanpalon Bayer Leverkusen on pelannut alavireisin kauden ollen Bundesliigan keskikastissa. Onko lääketehtaan joukkueella mitään saumaa viime kauden finalistia vastaan?

KT: Leverkusen on yksi tämän kauden suurimmista alisuorittajista koko Euroopassa, sillä joukkueen materiaali on hyvä, ja sarjasijoituksen Bundesliigassa pitäisi olla kaikkea muuta kuin kahdeksas. Päävalmentaja Roger Schmidt saa ottaa paljon omalle kontolleen, sillä Leverkusenin pelissä ei tällä kaudella ole pahimmillaan ollut päätä eikä häntää ja Schmidtin peluutusratkaisut ovat olleet sanalla sanoen omituisia. Viime viikkoina Leverkusen on kuitenkin tsempannut selkeästi ja alla on kaksi vakuuttavaa voittoa. Avainasemassa on ykköshyökkääjä Javier Hernandez, joka pelasi pahimmillaan melkein kaksikymmentä ottelua ilman yhtään tehtyä maalia. Nyt Chicarito on tehnyt neljä maalia kahdessa edellisessä ottelussa ja hän on valmis rankaisemaan myös Atlético Madridin puolustusta. Leverkusenilla on mahdollisuudet haastaa Madridin kakkosseura, mutta Atlético lähtee ottelupariin selkeänä ennakkosuosikkina.

JT: Leverkusenin matalalento on ollut melankolista seurattavaa. Vaikkei lääketehtaan joukkueessa varsinaisia supertähtiä ole, on Schmidtillä käytössään varsin laaja materiaali, jossa vaihtoehtoja ja variaatioita pitäisi löytyä. Toissa kaudella Leverkusen kohtasi samaisen Atléticon ja venyi aina rankkarikilpailuun asti, joten historian perusteella odotettavissa on tasainen pari. Bayerin epäonneksi yksi joukkueen suurimmista tähdistä, Hakan Calhanoglu kärsii FIFA:n langettamaa neljän kuukauden pelikieltoa lähes viiden vuoden takaisesta siirtosotkusta. Yhdet koko mantereen eroottisimmat vapaapotkut omaavan turkkilaisen poissaolo on suuri, sillä juuri erikoistilanteet olisivat olleet oiva sauma horjuttaa Atléticon rautaista puolustusta. Jatkoon meno siis vaatisi melkoista suonenvetoa.

Atlético on ollut finaalissa kahdesti viimeisen kolmen vuoden aikana. Onko madridilaisseurasta kirkastamaan viime vuoden pettymys?

KT: Atlético on erinomainen cup-joukkue ja Diego Simeone on yksi maailman parhaista valmentajista yksittäisissä otteluissa, sillä hän saa luotua joukkueeseensa positiivista itseluottamusta ja valtavaa voittamisen tahtoa. Tico antaa edelleen paljon tasoitusta Euroopan huippuseuroille erityisesti talouspuolella, sillä muutamasta isosta hankinnasta huolimatta se ei pysty kilpailemaan jättiläisten kanssa samoista pelaajista. Tästä huolimatta Patjantekijät ovat yksi tämänkin vuoden suurimpia suosikkeja, varsinkin kun vaikean alkukauden jälkeen Simeone on kehittänyt joukkueen pelitapaa enemmän totuttuun taistelupallon suuntaan. Atlético on päästänyt tällä kaudella La Ligassa vain 19 maalia ja se on äärimmäisen vaikeasti voitettava joukkue. Suurimmat kysymysmerkit löytyvät hyökkäyspäästä, sillä Simeonella on ollut vaikeuksia löytää kärkiparia erinomaisella Antoine Griezmannille. Kevin Gameiro tuli Madridiin kovin odotuksin, mutta hänen kautensa on ollut vaikea yhdeksästä tehdystä maalista huolimatta.

Puolustuksesta Atleticon menestys ei tule jäämään kiinni, vaan katseet kiinnittyvät Antoine Griezmannin johtamaan hyökkäysosastoon. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

JT: Kollegaa on helppo kompata, Simeone on erinomainen yksittäisen ottelun taktikko, joka tekee Atléticosta huomattavasti potentiaalisemman mestarin kuin vaikkapa Manchester Citystä. Vanha sanonta, jonka mukaan: pelit voitetaan hyökkäämällä, mestaruudet puolustamalla, kuvastanee Simeonen filosofiaa varsin osuvasti. Esimerkiksi Bayern München sai kokea Simeonen poppoon tiiviin puolustusmuurin Vicente Calderonilla. Jos Griezmannin maalijyvä on kohdillaan ja Atletin puolustus toimii kuten se parhaimmillaan toimii en näe mitään esteitä Ticoticon mestaruudelle.

Kumpi etenee parista jatkoon?

KT: Vaikka Leverkusen onkin tsempannut viime aikoina, on minun vaikea nähdä, miten Atlético ei menisi tästä parista jatkoon. Saksassa pelattavasta ensimmäisestä osaottelusta on odotettavissa vähämaalinen kamppailu, mutta Madridissa Atlético ottaa suvereenin kotivoiton, jonka turvin se etenee kahdeksan parhaan joukkueen joukkoon.

JT: Potentiaalia Leverkusenissa on, mutta viime kauden finalisti on jokaisella osa-alueella edellä. Niimpä madridilaiset jatkavat puolivälieriin.

Pep Guardiolan ensimmäinen kausi Englannissa on ollut melkoista vuoristorataa. Minkälainen City on odotettavissa tulevissa Mestarien liiga -peleissä?

KT: Hyvä kysymys. Pep Guardiolan debyyttikautta Valioliigassa on ehkä hieman ylidramatisoitu, sillä kaikesta huolimatta City on sarjassa toisena ja mukana myös kamppailemassa seurahistorian ensimmäisestä merkittävästä eurovoitosta. On kuitenkin selvää, ettei Pep varmasti ole tyytyväinen siihen, miten City on tällä kaudella pelannut. Guardiolan valmentamat joukkueet ovat aina tulleet tunnetuksi hyökkäävästä jalkapallosta, mutta hänen luotsaamat joukkueensa perinteisesti päästävät myös hyvin vähän maaleja. Cityn puolustus on kuitenkin vuotanut tällä kaudella pahimmillaan kuin seula, eikä epävarma Claudio Bravo ole ainakaan helpottanut Cityn topparien pelaamista. Willy Caballeron nousu Cityn ykkösmaalivahdiksi on kuitenkin rauhoittanut joukkueen alakerran pelaamista ainakin hetkellisesti ja onkin mielenkiintoista nähdä kumpi joukkueen maalivahtina oikein aloittaa Monacoa vastaan. Kumpi tahansa maalilla onkaan, saa City olla Monacon kanssa erittäin tarkkana, sillä ruhtinaskunnan ylpeys on ihastuttanut tällä kaudella seksijalkapallollaan ja isoihin virheisiin ei ole varaa.

JT: Ehdottoman samaa mieltä Pepin ylidramatisoinnista. Brittimedialla tuntuu olevan ”ajojahti” Guardiolaa kohtaan ja tuntuu että monet tahot toivovat katalaanin epäonnistuvan. Nöyrästi median edessä esiintynyt Guardiola on kuitenkin viisastunut muutamista yltiöoptimistisista harha-askeleistaan ja muovannut Cityä järkevämpään suuntaan. Todennäköisesti City pelaa 4–1–4–1-ryhmityksellä, joka on Pepin formaatiorallin selvästi toimivin muodostelma. Joulu-tammikuun muutamat rökäletappiot ovat herätelleet koko joukkuetta ja ainakin omissa papereissani City on tällä hetkellä vahvin Valioliiga-joukkue. On kuitenkin vaikea arvioida minkälainen City Manchesterin illassa tullaan näkemään, joukkueen hyvän ja huonon päivän ero kun on ollut massiivisen suuri.

Monaco on hurmannut koko Euroopan käsittämättömällä hyökkäyspelillään. Onko ruhtinaskunnan ylpeys potentiaalinen musta hevonen?

KT: Juu ja ei. Monaco on ollut tällä kaudella parhaimmillaan käsittämättömän hyvä, mutta jalkapallo on kuitenkin lopulta materiaalipeli eikä Monacon pelaajalista kestä vertailua Euroopan huippujoukkueisiin. Leonardo Jardim on tehnyt erinomaista työtä nuorten pelaajien kanssa, mutta kykenevätkö Monacon melko kokemattomat nuoret avainpelaajat pelaamaan liigassa nähdyllä tavalla, kun vastaan asettuu Cityn tapainen todellinen nimijoukkue? Jardim tuntuu uskovan vahvasti omaan pelitapaansa, mikä voi olla pelillinen itsemurha Guardiolan valmentamaa joukkuetta vastaan. Jos Monaco selviää kuivin jaloin vieraspelistä, on se kotonaan erittäin vaarallinen. Ottelupari muistuttaakin hyvin vahvasti Real Madridin ja Napolin välistä kamppailua. Jos Monaco saa tehtyä tärkeän vierasmaalin, on sillä kaikki mahdollisuudet tehdä jättiyllätys kotikentällään ottelusarjan toisessa ottelussa.

Monacon huippulahjakkaat nuoret tähdet luottavat omaan hyökkäävään pelityyliinsä. (Jan Kruger/Getty Images)

JT: Monacon lohkovoitto kovassa seurassa (Tottenham, CSKA Moskova, Leverkusen) oli väkevä työnäyte. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei kukaan lohkovaiheen vastustajista ollut mahtiseura Euroopan mittakaavassa, näin ollen Monacon yllätyspotentiaalia on vaikea arvioida. Siinä olen kuitenkin Totuuden kanssa eri mieltä, että jalkapallo olisi lopulta materiaalipeli. Hyvä nivaska toki auttaa, mutta esimerkiksi Leicesterin Valioliiga-mestaruus tai Portugalin EM-kulta ovat osoituksia siitä, ettei pelejä pelkillä nimilistoilla voiteta. Ottelupareissa materiaalin merkitys pienenee entisestään, mutta Monacon hurmoksellinen pelitapa ei välttämättä riitä isojen horjuttamiseen. Esimerkiksi maalintekokilpailu Bayernin kanssa saattaisi päättyä rumin seurauksin.

Kumpi parista etenee jatkoon?

KT: Sisäinen jalkapalloromantikkoni toivoisi Monacon voittoa, mutta sisäinen realistini sanoo Cityn olevan otteluparissa selkeä ennakkosuosikki. Monacolla ei tässä parissa ole juurikaan hävittävää, Ranskan ulkopuolella kukaan ei usko joukkueen jatkopaikkaan ja se pääsee lähtemään ensimmäiseen otteluun täysin ilman paineita. Monaco pystyy pistämään Cityn tiukille, mutta seurojen välinen materiaaliero on niin iso, että City kampeaa itsensä rutiinilla jatkoon tästä otteluparista.

JT: Tämä pari on kinkkisempi kuin moni uskookaan. City on selkeä ennakkosuosikki, mutta Monacon kahdeksan edellistä vierailua sumujen saarille ovat tuottaneet neljä voittoa, kaksi tasuria ja kaksi tappiota. City on kuitenkin parantanut ja selätti viime kauden välieräpaikalla ”UCL-peikkonsa”, joten uskoisin Taivaansinisten jatkavan tästä parista eteenpäin.

Kaikki Mestarien liigan ottelut ovat nähtävissä Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Jan Kruger/Getty Images