UCL-raati: Takinkääntö Leicesterin suhteen on aina hieno asia

Tuskin kukaan on toipunut keskiviikon FC Barcelonan ja PSG:n värikkäästä toisesta osaottelusta. Uusi viikko on kuitenkin taas täällä ja viimeiset neljä jatkajaa ratkeavat tiistain ja keskiviikon ottelupäivinä. Tiistailta on helppo ennustaa Juventuksen ottavan hallitun jatkopaikan. Viikon mielenkiintoisin ottelu käydään Leicesterissä, jossa uuteen liitoon Craig Shakespearen alaisuudessa noussut viime kevään Valioliigan mestari isännöi Sevillaa.

Faneille.comin Tapio Penttilä ja Atte Ruuttila perkaavat tiistain parit läpi.

Paljon on tapahtunut joukkueiden avauskohtaamisen jälkeen. Leicester vaihtoi valmentajaa ja alla on kaksi voittoa Valioliigassa. Kääntyykö Leicesterin kausi voitolliseksi ja nähdäänkö King Power Stadiumilla jatkojytky Kettujen jatkopaikan myötä?

TP: En antanut Ketuille juurikaan mahdollisuuksia ennen avausottelua julkaistussa raadissa. Nyt minun on kuitenkin aavistuksen verran syötävä sanojani. Leicester onnistui murjomaan elintärkeän vierasmaalin ja alla on kaksi komeaa 3–1-kotivoittoa Liverpoolista ja Hullista. Etenkin Poolia vastaan peli oli railakasta, ennakkoluulotonta ja viimeistely tehokasta – siis sitä samaa Leicesteriä, johon totuttiin viime vuonna. Ei voi myöskään aliarvioida rasituseroa. Leicester on pelannut vain kaksi ottelua avausosan jälkeen, Sevilla peräti neljä, joista kolme maaliskuun puolella.

AR: Yksi mahdollinen päättymisskenaario on, että Sevillan kykenemättömyys isompaan määrään maaleja ensimmäisessä osassa koituu sen kohtaloksi toisessa. Tämä otteluparin voittamiseen vaaditaan kuitenkin vielä 90 minuuttia raakaa ja väsymätöntä pelaamista. En tiedä olenko liian kyyninen Kettuja kohtaan, mutta jos peilataan tuloksiin, niin taustallahan on vain kaksi voittoa. Tähän kauteen peilaten ne ovat paljon muutankin kuin ”vain” voittoja. Paljon henkisiä lukkoja on auennut ja joukkue on siipiä vailla. Tulosten takaa voidaan kuitenkin huomata, että esimerkiksi Liverpool-voitossa joukkue pelasi loogisesti ja iski vastaan, kun Pool vaahtosi päälle erittäin typerällä ja riskialttiilla korkealla linjalla. Toisin sanoen, pelasi vahvuuksillaan.

Kumpi etenee jatkoon?

TP: Takinkääntö on aina hieno asia. Sevillan kaksi edellistä ottelua eivät ole vakuuttaneet, Leicesterin on. Jälkiviisaana on helppo todeta Claudio Ranierin potkujen olleen oikea valinta tulosten valossa. Käytännössä tilanne on lähellä jopa 50-50-tilannetta, ja näin pienten marginaalien pelissä liputan kotijoukkuetta. Leicester jatkoon.

AR: Sevillan päävalmentaja Jorge Sampaoli on tänä kautena osoittanut loistavaa taktista ymmärrystä. Olisi erittäin omituista ja outoa, että häneltä loppuisi se ymmärrys tällaisessa ottelussa. Liverpool ei tinkinyt omista periaatteistaan ja koki kovan kohtalon. En näe samaa Sevillan kohdalla. Mutta kuten todettua Leicester on henkisesti erittäin kovassa tikissä ja joskus henkinen lataus voi päihittää taktisen yksipuolisuuden. Sevilla jatkoon, mutta vasta lisäajan jälkeen.

Tiistain toisessa parissa Juventus lähtee kotikentälleen alla 2–0-voitto FC Portosta. Onko toinen ottelu Torinossa pelkkää kosmetiikkaa?

AR: Juven päävalmentaja Massimiliano Allegri ei ole pelilliseltä ideologialtaan vahva, mutta osaa organisoida kolmen puolustajan linjan. Ja sehän riittää, Portolta mitään pois ottamatta. Vieraat kykenevät hätyyttelemään isäntien maalia, mutta todennäköisyydet sotivat vahvasti lusitaaneja vastaan. Kurinalaisen, hätkähtämättömän ja kollektiivisen ryhmän lisäksi Juventukselta löytyy vahva kärkiosasto, joka kykenee käyttämään harvat maalipaikat hyväksi. Vaikka tulos ensimmäisen osan jälkeen onkin numeraalisesti vain 2–0, niin todellisuudessa se on paljon enemmän. Yllätyksiä on nähty, mutta Porton jatkoon meneminen on likipitäen mahdotonta.

TP: Jos ihan rehellisiä ollaan, en minä näe juuri mitään perusteita Porton jatkopaikalle. Portugalissa isännät tulivat hyvällä sykkeellä peliin mukaan, mutta Alex Tellesin sysimusta kolmeminuuttinen käytännössä tappoi FC Porton jatkohaaveet. Juventus tuskin jää nollille kotikentällään, minkä jälkeen vierailta vaadittaisiin vähintään kolmea vierasmaalia. Vanha Rouva on päästänyt kotiotteluissaan vain kertaalleen tällä kaudella kaksi maalia (cupin ottelussa Atalantaa vastaan), eikä isännillä ole tarvetta turhaan riskinottoon.

Kumpi etenee jatkoon?

TP: Lomaileva Jaakko Tiira veikkasi Juventuksen ottavan helpon kotivoiton, ja olen kallistuvainen samaan lopputulemaan. FC Portolla ei ole mahdollisuuksia, Juventus tyylittelee tiistaina jatkopaikkaan riittävän suorituksen ja jatkaa Mestarien liigan voiton jahtia.

AR: Juven eteneminen jatkoon ei ole välttämättä kaunista, mutta se on varmaa. Kolmen topparin linja, jota tukee kolmen pelaajan keskikenttä, ja Porton eväät alkaa olla syöty. Nunon joukkue on parantanut peliään kauden alun jälkeen, mutta Juventuksen kellistämiseen vaadittaisiin jo viime keskiviikon kaltaista ihmettä.

Kuva: Michael Regan/Getty Images