UCL-raati: Viimeisetkin neljännesvälieräparit tulessa – ”Juventuksella on loistavat mahdollisuudet napata pytty kotiin”

Betsafe tarjoaa asiakkailleen kuukauden Viaplayn 15 € talletuksella

Mestarien liigan kiihkeiden neljännesvälierien viimeisetkin parit pääsevät avaamaan urakkansa keskiviikkona, kun Juventus matkaa Portugaliin ja Leicester yrittää kääntää kurssiaan Sevillan vieraana. Faneille.comin toimittajat Tapio Penttilä ja Jaakko Tiira perkasivat jokaisen joukkueen läpi ja arvioivat otteluparien keskinäisiä voimasuhteita.

29-vuotiaasta Gonzalo Higuainista maksetut 94 miljoonaa euroa antoi osviittaa Juventuksen aikeista pärjätä Euroopassa. Onko tämä Vanhan Rouvan vuosi?

TP: Uskon vakaasti, että säilyttämällä tämänhetkisen vireensä Juventuksella on loistavat mahdollisuudet napata pytty kotiin. Juventuksella on muutamalla edellisellä kaudella puuttunut Higuianin tasoinen viimeistelijä, ja tällä hetkellä näyttää todella hyvältä. Kliseisesti Juven puolustus tarjoaa mahdollisuuden taistella voitosta ja myöhemmin keväällä pienten marginaalien peleissä se joukkue on vahvoilla, kuka pystyy hyödyntämään vähät paikat tehokkaasti.

JT: Mahdollisesti. Kuten Tapani edellä totesi on Higuain täyttänyt aukon maalinteko-osastolla. Nyt kun Claudio Marchisio on taas pelikunnossa, on myös Juven keskikenttä todella vahva. Vanhasta Rouvasta on siis vaikea löytää mitään heikkouksia, jokaiselle osa-alueelle löytyy tekijämiehiä ja karismaattinen Gianluigi Buffon toimii viimeisenä lukkona. Yksi torinolaisten isoista vahvuuksista on myös pelillinen monipuolisuus, sillä Juve pystyy hallitsemaan palloa, iskemään vastaan ja ongelmitta vaihtamaan ryhmitystä. Seitsemän pisteen kaula toisena Serie A:ssa majailevaan AS Romaan antaa Juvelle reippaan puoleisesti hengitystilaa keskittyä Mestarien liigan matseihin. Näin ollen Juve on yksi turnauksen suurimmista voittajasuosikeista.

FC Porto pääsi jatkoon pitkälti helpon lohkon ansiosta. Onko portugalilaisilla mitään saumaa luunkovan Juven käsittelyssä?

TP: Lohkovaihe on aina lohkovaihe, FC Porto saavutti jatkopaikan myötä ainoan tavoitteensa. Mika Nurmelaa lainatakseni, periaatteessa en minä näe mitään perusteita sille että portugalilaiset parista jatkoon etenisivät. Toki täytyy muistaa, että FC Porto on Estádio do Dragãolla voittamaton kuluvalla kaudella ja kotimaan kentillä meno on ollut vahvaa. Lusitaanien olisi arvioni mukaan iskettävä kotona vähintään kahden maalin voitto ja vieläpä ilman päästettyä vierasmaalia, mikä tuntuu Vanhan Rouvan pelaajamateriaali huomioiden mahdottomalta ajatukselta. Torinossa tulee joka tapauksessa takkiin.

JT: Ei ole. Portolta toki löytyy Hector Herreran tai Yacine Brahimin kaltaisia laatupelaajia ja yksi Euroopan lupaavimmista hyökkääjistä 21-vuotiaan Andre Silvan muodossa, mutta Juvea vastaan sympaattisen Porton eväät loppuvat. Vaikka lusitaanit kipusivat alkulohkosta lopulta helpohkosti jatkoon, oli se avauskierroksella suurissa ongelmissa jääden kotitasuriin FC Kööpenhaminan kanssa. Periaatteessa Porton tämän kauden kovat pelit siis voi laskea yhden käden sormilla. Portolta olisi hyvä suoritus viedä parin ratkaisu toiseen osaotteluun.

Yacine Brahimin ja muiden Porton tähtien pitäisi venyä ihmetekoihin, jotta Juventus kaatuisi. (David Ramos/Getty Images)

Kumpi etenee jatkoon?

TP: Juventus. FC Portolla on iso työ tehdä edes yksi maali tässä otteluparissa, ja veikkaankin Juventuksen etenevän jatkoon selkein yhteismaalein 4–1.

JT: Pienistä peräpään loukkaantumisista huolimatta Juve harjaa 0–1-vierasvoiton Dragaolla ja tyylittelee kotonaan helpon voiton.

Kolme edellistä Eurooppa liigan voittoa vienyt Sevilla on pelannut loistavan kauden myös kotimaassa. Kykeneekö karismaattisen Sampaolin miehistö horjuttamaan horjuttamaan isompiaan?

TP: Jorge Sampaoli on vienyt Sevillan pelaamisen uudelle tasolle. Sevillan kyky rytmittää prässiä ottelun sisällä lähentelee silkkaa seksiä. Pelitapa on kuitenkin varsin kuluttava ja kuten Juventus lohkovaiheen vierasottelussa osoitti, huolellisella valmistautumisella Sevillan prässi on myös erittäin haavoittuva. Leicesterin pitäisi olla suupala, mutta on vaikea nähdä Sevillan pärjäävän Euroopan kovimpia joukkueita, Bayern Müncheniä, Juventusta tai vaikkapa PSG:tä vastaan.

JT: Eurooppa liiga -menestyksestä ei varmasti ole haittaa, mutta jos lähdetään materiaalivertailuun, kalpenee Sevilla selkeästi usealle puolivälieriin jatkavalle joukkueelle. Prässissä on omat riskinsä, kuten Tapsa totesi. ”Pienempien” on helpompi horjuttaa suuria tiiviillä puolustuspelillä ja terävillä vastaiskuilla, mutta Sampaolin Sevillalta on turha odottaa inhorealistista pelaamista. Laadukas joukkue Sevilla joka tapauksessa on ja esimerkiksi Samir Nasrin paluu huipputasolle kertoo Sampaolin loistavasta työstä. Niitä kuuluisia #reppuselkä -pelaajia Andaluciasta ei kuitenkaan löydy.

Kotimaassa Leicesteriä uhkaa putoaminen, mutta Euroopassa on kulkenut. Olisiko alamaissa olevista Ketuista tekemään toinenkin jättiyllätys?

TP: Ei, ei ole. Claudio Ranierin miehistöstä huokuu itseluottamuksen totaalinen menettäminen. Vaikka otteet eurokentillä olivat alkulohkossa komeat, kymmenestä edellisestä Valioliigan ottelusta napatut yksi voitto ja kaksi tasuria maalierolla 3–17 kertoo kaiken oleellisen Kettujen viime aikaisesta vireystilasta. Olisihan menolippu kahdeksan sakkiin hieno jatko viime kauden sadulle, mutta en näe Leicesterin kykenevän horjuuttamaan tällä hetkellä Sevillaa.

Kuten Roope Liimatainen Kettuja käsittelleessä tekstissään totesi, Ranierilla on kyky puhaltaa Leicesteriin taistelutahtoa ja uskoa, mistä osoituksena viime kauden mestaruus. Mestarien liigan pudotuspeleihin tuskin lisämotivaatiota tarvitsee etsiä, mutta Leicesterin pelaaminen tällä hetkellä on mielikuvituksetonta, hajanaista ja päämäärätöntä.

Claudio Ranieri on ollut myrskyn silmässä. Putoaminen Mestarien liigassa saattaa johtaa sympaattisen italialaisen potkuihin. (Clive Rose/Getty Images)

JT: Pahalta näyttää. Leicesterin ensimmäinen Valioliiga-maali vuodelle 2017 antaa odottaa vielä itseään. Kenraaliharjoituskaan ei ollu paras mahdollinen, kun kakkosmiehistöllä pelanneet Ketut hävisivät Ykkösliigan Millwallille FA Cupissa. Vaikka mitkään merkit eivät viittaa puolivälieräpaikkaan, on Leicesterillä ihmeiden teko potentiaalia ja Mestarien liigassa sen peli on kulkenut. Vastaan asettuva Sevilla on pelityylinsä johdosta erittäin mieleinen taistelupari. Kettujen suurimmat ongelmat ovat olleet syvällä makaavia joukkueita vastaan, mutta juuri korkeaa prässiä vastaan Leicesterin nopea ja suoraviivainen vastaiskupeli on parhaimmillaan. Sevillan, Ranierin poppoo voi vielä suonenvedolla pudottaa, mutta on vaikea nähdä Leicesterin haastavan Bayernin tai Real Madridin tapaisia huippujoukkueita.

Kumpi etenee parista jatkoon?

TP: Jatkojytky jää näkemättä, Sevilla lähettää Leicesterin keskittymään Valioliigan putoamiskamppailuun.

JT: Rationaalinen vastaus olisi tietenkin Sevilla, mutta sisäinen jalkapalloromantikkoni liputtaa Leicesterin puolesta. Vaikka joukkue on alamaissa, sytyttää harvinainen UCL-seikkailu varmasti jokaisen sinipaidan. Heitetään siis törkeä arvaus ja sanotaan, että Leicester jatkaa.

Kaikki Mestarien liigan ottelut ovat nähtävissä Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images