Evertonin jättänyt nuori Ademola Lookman yrittää nousta eturiviin Saksassa RB Leipzigin riveissä

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Goodison Parkilla Evertonin kotiyleisön riemulla ei ollut rajaa tammikuun viimeisenä päivänä kuluvaa vuotta. Toffees oli kaatanut Leicester Cityn maalein 2-1, uuden hankintansa Theo Walcottin osumilla. 28-vuotias, pitkän päivätyön Arsenalin riveissä tehnyt hyökkääjä oli omalla panoksellaan nostanut Evertonin sijoitusta sarjataulukossa, mutta tästä huolimatta pelin jälkeisessä pressitilaisuudessa yhdeksi isoksi keskustelunaiheeksi nousi eräs tuntemattomampi pelaaja. Pelaaja, joka oli hetkeä aiemmin jättänyt Liverpoolin sinisen joukkueen ja siirtynyt pois Merseysidelta.

Kyse oli Bundesliigaan RB Leipzigin riveihin lainasopimuksella siirtyneestä Ademola Lookmanista, jonka lähtö aivan siirtorajan sulkeutumisen kynnyksellä näytti olevan ainakin valmentaja Sam Allardycelle yllättävän kova pala purtavaksi. Allardyce sanoi Evertonin tarjonneen 20-vuotiaalle englantilaiselle sopimusta, mutta tämä oli päättänyt itsepäisesti silti lähteä.

– Se oli todella epätavallinen kuvio. Me teimme hänelle sopimustarjouksia, mutta hän oli epävarma ja valitsi Saksan. Ratkaisu oli tyystin hänen omansa, Allardyce latasi Daily Mail –lehden mukaan.

Houkutus suuremmasta vastuusta käänsi vaakakupin

Wandsworthissa Lontoossa syntynyt hyökkääjä onkin nyt samalla tiellä usean maanmiehensä kanssa valittuaan Saksan ja Bundesliigan suuremman vastuun toivossa. Jonkinlaisena suunnannäyttäjänä uuden aallon brittipelaajien invaasioon voitaneen pitää Crystal Palacesta siirtynyttä nuorta Mandela Egboa, joka vaihtoi Borussia Mönchengladbachiin kesällä 2015. Nyt, 20-vuotiaana, puolustaja debytoi viimein ´Gladbachin riveissä viime kuussa.

Nuori Lookman rynni näyttämölle komeasti viime kaudella, kun hän teki debyyttiosumansa Valioliigassa viime vuoden tammikuun kotiottelussa Manchester Cityä vastaan. Tällä kaudella vastuuta ei kuitenkaan lopulta tullut odotetulla tavalla. Kaksi Eurooppa liigan maalia Apollon Limassolia vastaan olivat tärkeitä henkilökohtaisella tasolla, mutta ne eivät pelastaneet, kun viime kesän hankinnat, Nikola Vlasic, Gylfi Sigurdsson ja vielä Walcott olivat syömässä elintilaa lupaavalta Lookmanilta.

Allardyce oli vankasti sitä mieltä, että aika Saksassa tulisi olemaan vaikeaa, koska ympäristö on vieras eikä Lookman puhu Saksaa.

– Me yritimme suostutella Ademolaa olemaan lähtemättä ulkomaille, koska hyppy vieraaseen maahan olisi liian iso hänen kehitystään ajatellen. Halusimme hänen siirtyvän lainalle jonnekin muualle, mutta hän oli itsepäinen Leipzigin suhteen ja sai nyt mitä halusi, valmentaja jatkoi Daily Mailille.

Edellinen brittilupaus ei onnistunut Leipzigissä, kuinka käy Lookmanin kanssa?

Lookman ei ole ensimmäinen brittinuorukainen, jonka Leipzig on saanut kaapattua Englannin viheriöiltä viime vuosien aikana. Nottingham Forestissa huippulupaukseksi arvioitu laitahyökkääjä Oliver Burke liittyi tölkkiseuraan vuonna 2016. Burke saapui pienimuotoisen hypen saattelemana, Leipzigin maksettua lupaavasta nuoresta jopa 15 miljoonaa euroa, tullen samalla kaikkien aikojen kalleimmaksi skottipelaajaksi. Hyökkääjä aloitti vahvasti Saksassa, syötettyään Bundesliigan kotiavauksessaan Naby Keitan tekemän 1-0 maalin Dortmundia vastaan ja tekemällä itse maalin 1-1 tasapeliin päättyneessä ottelussa 1. FC Kölniä vastaan.

Viime kaudella Leipzig äityi kaikkien yllätykseksi poikkeuksellisen hurjaan vireeseen, ollen mestaruustaistelussa mukana suurimman osan ajan kaudesta. Joukkueella oli riveissään myös Emil Forsbergin ja Timo Wernerin kaltaiset kukkaan puhjenneet tähdet, jotka veivät lopulta Burken peliaikaa ratkaisevasti. Se, että hän palasi jo puolentoista vuoden jälkeen takaisin Englantiin osoitti samalla, ettei ruoho ole silti välttämättä vihreämpää aidan toisella puolella.

Lookman puolestaan pelaili Tandridgen junioriliigaa Waterloon alle 16-vuotiaiden joukkueessa, kun Charlton Athletic äkkäsi liukkaan laitamiehen vuonna 2014. Teini-ikäinen Lookman ei ollut koskaan ollut jalkapalloakatemiassa eikä yhdenkään ison seuran kiikarissa, mutta tämä ei estänyt Charlton-pomo Karl Robinsonia hehkuttamasta uutta hankintaansa estoitta. 45 peliä Charltonin paidassa riitti herättämään Evertonin kiinnostuksen ja Lookman siirtyi Liverpoolin siniseen joukkueeseen vuosi sitten.

Hyökkääjän pelityyli poikkeaa perinteisestä muotista. Pihapeleissä hankittu tyyli on luonut pohjan boheemille improvisoijalle, jonka ei ole tarvinnut kahlita itseään nuorisoakatemioiden tiukkoihin pelisysteemeihin. Tämän myötä hän on erottunut lukemattomista muista lupaavista junioreista.

Allardyce voi haukkua Lookmania hankalaksi jos haluaa, mutta Big Samin arvostelema itsepäisyys saattaakin hyvin olla juuri se ominaisuus, joka lopulta sysää hänen ammattilaisuransa uudelle tasolle. Ensimmäinen esiintyminen punaisten härkien paidassa helmikuun alussa oli ikimuistoinen. Lookman tuli vaihdosta mukaan peliin vierasottelussa Mönchengladbachin Borussia Parkilla, tehden lopulta ottelun voittomaalin 89 peliminuutilla.

Nähtäväksi jää, mitä muuta komean startin jälkeen on vielä luvassa.

Artikkelikuva: All Over Press

Lähteet: Daily Mail, Transfermarkt