UCL-raati: ”Barcelona jos joku pystyy tyrmäämään huippujoukkueita kotikentällään”

Keskiviikkona kahden iloisen jatkoonpääsijän joukko kaksinkertaistuu, kun Dortmund-Benfica ja PSG-Barcelona-otteluiden voittajat tekevät seuraa eilen jatkoon menneille Real Madridille ja Bayern Munchenille. Lähtökohdat ovat kutkuttavat ja Faneille.comin toimittajat Roope Liimatainen ja Kalle Tamminen pistävät tämän illan ottelut pakettiin ja arvioivat, mitkä joukkueet etenevät tänään puolivälierävaiheeseen.

Ensimmäisessä osassa Dortmund piti palloa ja loi paljon maalipaikkoja, mutta hävisi silti 1–0. Pitääkö joukkueen muuttaa jotenkin lähestymistään toiseen otteluun, kun Benfican vierasmaali muuttaisi asetelmat päälaelleen?

RL: Vaikka Benfican vierasmaali olisi myrkkyä, ei Dortmundin pidä lähteä nöyristelemään, vaan uskoa täysin omaan tekemiseen. Keltapaidat ovat selkeästi laadukkaampi joukkue ja näistä asetelmista heidän tulee pystyä näyttämään se myös lopullisessa tuloksessa. Vaikka Benfica osuisikin kerran, niin Dortmundilla on täysi mahdollisuus paukuttaa tarvittavat kolme maalia jatkoon. Pienimaalisen voiton hakeminen on aina haastavaa ja se kostautuu pahemman kerran, jos Benfica onnistuukin maalinteossa ottelun loppupuolella. Mielestäni Dortmundin pitää hakea jatkopaikka omalla tekemisellään, tulee se sitten tuloksella 2–0 tai 3–1.

KT: Dortmundin kausi Bundesliigassa ei ole ollut aivan yhtä onnistunut, kun moni kannattaja toivoi, mutta kotonaan se on ollut erinomaisessa vireessä. Kukaan joukkue ei ole tällä kaudella hakenut täysiä pisteitä Iduna Parkilta ja esimerkiksi viime viikonloppuna joukkue murskasi Bayer Leverkusenin kotonaan peräti 6–2. Dortmundin hyökkäyspelaaminen on pikku hiljaa loksahdellut kohdilleen, joten ideologiaansa kovasti luottava päävalmentaja Thomas Tuchel tuskin muuttaa suuremmin pelitapaansa, vaikka vierasmaalilla Benfica jatkoonpääsymahdollisuudet moninkertaistuisivat.

Benfica on suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi seura. Ketkä mielestäsi ovat tämän hetken joukkueen suurimmat tähdet ja tärkeimmät yksittäiset pelaajat?

RL: Benfican maalinteosta on suurimmalta osalta vastannut Konstantinos Mitroglou, joka on Portugalin pääsarjasta itselleen sopivan tason. Fulhamissa kreikkalaisen visiitti meni puihin, eikä hänestä ollut Valioliigan tasoiseksi kärjeksi. Sen sijaan Benfican takalinjoilta löytyy nuoria lupaavia pelaajia, joiden taso voi tulevaisuudessa riittää kovemmissakin ympyröissä. Etenkin ruotsalainen Victor Lindelöfin nimi on pyörinyt huhuissa, joissa hänet on yhdistetty ainakin Manchester Unitediin. 22-vuotiaan Lindelöfin lisäksi nuoret laitapakit Nelson Semedo (23) ja Alejandro Grimaldo (21) ovat mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä.

KT: Porto kerää ehkä suurimmat otsikot pelaajakasvatuksellisesti, mutta myös Benfica on viime vuosina kehittänyt useamman nuoren pelaajan aivan maailman huipulle asti. Axel Witsel, Renato Sanches, Angel Di Maria, Nemanja Matic ja David Luiz ovat vain yksittäisiä esimerkkejä nimistä, joista Lissabonin ykkösseura on käärinyt kymmenien miljoonien voitot viime vuosien aikana. Tälläkin hetkellä Benfican kokoonpano on hyvin nuori ja Roope yllä esitteli joukkueen tämän hetken tärkeimmät avainpelaajat. Vähän vähemmän peliaikaa saaneista ainakin itselläni on kovat odotukset nuoren parikymppisen laiturin Andrija Zivkovicin varalle, sillä miehestä on povattu kotimaassaan Serbiassa maan seuraavaa hyökkäyspään supertähteä.

Kreikan maajoukkuehyökkääjä Kostas Mitroglou on ollut hirmuvireessä Portugalin pääsarjassa. (Carlos Rodrigues/Getty Images)

Kumpi seura etenee puolivälieriin?

RL: Kyllä tämä on Dortmundin heiniä, vaikka helpolla ei jatkopaikka tule irtoamaan. Benfican maali tekisi otteluparille ihmeitä ja sen jälkeen Dortmundin hyökkäyksen kantti punnittaisi kunnolla nuoria puolustajalupauksia vastaan. Uskon Dortmundin voittavan toisen osaottelun kahden maalin erolla ja etenevän puuolivälieriin.

KT: Omissa papereissani joukkueiden välinen laatuero ei ole kovin iso, sillä Benfica on hyvä joukkue ja Rui Vitoria erinomainen valmentaja. Dortmundin vahva kotivire kääntää kuitenkin vaakakupin hieman saksalaisten puolelle. Jos Benfica onnistuu vierasmaalin teossa, ovat portugalilaiset vahvoilla etenemään jatkoon.

PSG yllätti pari viikkoa sitten kaikki ja suorastaan tyrmäsi Barcelonan kotiottelussaan maalein 4–0. Barcelona on kuitenkin kotonaan vaarallinen joukkue ja taitaa maalinteon. Miten PSG:n tulisi toiseen osaotteluun oikein lähteä pelaamaan?

RL: Maltillisesti, mutta kuitenkaan turhia peruuttelematta. PSG:n tulee pitää mielessä kuinka paljon parempia he olivat ensimmäisessä osassa ja miksi tähän peliin lähdetään 4–0-lukemista. Barcelona on varmasti kotonaan parempi, mutta ei se missään nimessä saa päästä enää mukaan kamppailemaan jatkopaikasta. Pariisilaisten tulee pelata järkevästi ja iskeä maali heti kun siihen tulee mahdollisuus. Yksi vierasmaali pakottaisi Barcelonan tekemään kuusi, joka ei liene enää realistista. Tiivis puolustus ja nopeat vastaiskut ovat PSG:n ase, jolla Barca pudotetaan jatkosta ulos.

KT: PSG tietää, että yksi maali Camp Noulla riittää käytännössä varmasti viemään joukkueen jatkoon. Unai Emery on kokenut kettu ja Sevillassa hän osoitti osaavansa kehittää taktisesti oikeat kikat yksittäisiin otteluihin. Marco Verrattirooli keskikentällä korostuu entisestään, sillä Barcelona tullee prässäämään avausvihellyksestä asti hullun lailla. Satumaisen taitava italialiaskeskikenttäpelaaja pystyy pitämään palloa ja rytmittämään PSG:n peliä, mikä takaa joukkueella pieniä hengähdystaukoja Barcelonan pallorallissa. Emery ja PSG tietää, etttä Barcelonan pitää ottaa riskejä, mikä avaa tilaa Edison Cavanille ja kumppaneille tehdä tuhojaan vastahyökkäyksissä.

Barcelona on pelannut tuloksellisesti hyvin edellisen UCL-ottelun jälkeen. Onko joukkueella mitään mahdollisuuksia latoa riittävä määrä maaleja PSG:tä vastaan mennäkseen jatkoon kahdeksan parhaan joukkoon?

RL: Ei se tietenkään Barcelonasta puhuttaessa täysin mahdotonta ole. Neljän maalin päästämien olisi tietysti raju sulaminen pariisilaisilta, mutta Barca on aina Barca. Täytyy kuitenkin muistaa, että mitä pidemmälle ottelu etenee, sitä isommalla riskillä isännät joutuvat maaleja hakemaan. Tällöin PSG:n sauma tulee löydä ottelupari kansiin.

KT: Jalkapallohistoriassa on nähty suuriakin yllätyksiä ja Barcelona jos joku pystyy tyrmäämään huippujoukkueita kotikentällään. PSG:tä ei kuitenkaan tule aliarvioida, pariisilaiset hakivat viikko sitten 5–1-vierasvoiton Ranskan El Clásicosta Marseillen vieraana ja kapteeni Thiago Silvan paluu pelaavaan kokoonpanoon on parantanut joukkueen puolustuspeliä entisestään. Emery lepuutti useita avainpelaajiaan viime viikonlopun kotiottelussa Nancya vastaan, joten PSG pääsee lähtemään otteluun tuoreilla jaloilla. Barcelona saattaa hyvinkin tehdä pari kolme maalia, mutta PSG:n pitäminen nollilla on liian vaikea pala.

Kumpi joukkue etenee jatkoon?

RL: Barcelona taistelee kynsin ja hampain, mutta ylitiöpäisen hyökkäyksen johdosta PSG pääsee iskemään kerran ja ottelu päättyy 3–1.

KT: PSG tekee uuden tulemisensa suurimman yksittäisen uroteon etenemällä Barcelonan kustannuksella kahdeksan parhaan joukkoon. Barca tulee voittamaan kotiottelunsa, mutta PSG:n avausosan dominanssi riittää viemään pariisilaiset kahdeksan parhaan joukkoon.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images