Näkökulma: Pettääkö AS Roma jälleen kovassa paikassa?

Viaplay LogoKatso kaikki Mestarien liigan huippuottelut Viaplayn kautta!

Voita VIP-aitiopaikat Jokerien playoff-kotiavaukseen – osallistu kilpailuun tästä!

AS Roman viime kesä meni isojen muutosten parissa. Kelvollista työtä tehnyt Luciano Spaletti siirtyi Interiin ja eläväksi legendaksi Sevillassa noussut siirtoguru Monchi korvasi monen mielestä keskinkertaista työtä tehneen Walter Sabatinin seuran urheilutoimenjohtajana. Eusebio Di Francesco saapui Sassuolosta uudeksi päävalmentajaksi ja hänen sekä Monchin tehtävänä oli tervehdyttää Roman talous nuorentamalla ykkösjoukkuetta rutkasti. Roman kausi on sujunut vaihtelevasti, mutta alkuvuoden huonon vireen myötä jopa Di Francescon työpaikka on ollut uhattuna, mikäli italialaismediaa on uskomien. Roma onnistui jälleen kerran saamaan kriisin aikaan liki tyhjästä, mutta pystyykö seura kääntämään kurssinsa lopullisessti ennen elintärkeää UCL-pudotuspeliparia Shakhtaria vastaan?

AS Roma on joutunut UEFA:n silmätikuksi

AS Roman kesät ovat viime vuosina sujuneet vauhdikkaissa merkeissä, sillä siirtomarkkinoilla ovet ovat käyneet kumpaankin suuntaan. Entinen urheilutoimenjohtaja Walter Sabatini teki useita hyviä hankintoja, mutta ajoi samalla outojen maksusuunnitelmien ja hämmentävien hakujen myötä Roman todellisiin vaikeuksiin UEFA:n tiukkojen financial fair play -sääntöjen kanssa. Esimerkiksi viime kesänä Roman tilanne oli se, että seuran oli saatava liki sata miljoonaa euroa siirtomarkkinoilta estääkseen UEFA:n langettamat rangaistukset. Tämä tarkoitti sitä, että Roman oli pakko luopua tärkeistä pelaajistaan. Pitkien neuvottelujen jälkeen seura päätyi myymään Mohamed Salahin ja Antonio Rüdigerin Valioliigaan. Kaksikko kuului Roman viime kauden avainpelaajiin ja moni seuran kannattaja odotti innolla, minkälaiset korvaajat siirtoguru Monchi heille kesällä onnistuu löytämään.

Pettymys olikin kova, kun Roma ei lopulta hankkinut lainkaan korvaajaa 15 liigamaalia viime kaudella paukuttaneelle egyptiläiselle. Monchi hankki kyllä hyökkäyspään pelaajia, mutta Sasssuolosta siirtynyt Gregoire Defrel tai Sampdoriasta seurahistorian suurimmalla siirtosummalla tullut Patrick Schick eivät kumpikaan ole parhaimmillaan laiturin roolissa. Vielä alkukaudella päätös Salahin korvaamatta jättämisestä ei juuri näkynyt, sillä Roma pelasi mainiota jalkapalloa kovassa vireessä olleiden Diego Perottin ja Edin Dzekon johdolla. Mestarien liigassa Roma yllätti monet voittamalla kovan alkulohkonsa ja Serie A:ssa ikuisen kaupungin punakeltapaidat näyttivät tosissaan haastavan Juventuksen ja Napolin mestaruuskamppailussa.

Joulua edeltänyt Juventus-ottelu sysäsi Roman pelilliseen kriisiin

Joulukuun 23. päivänä pelattiin AS Roman tämän kauden suurin ottelu. Kahdeksan ottelun tappiottomassa putkessa seilannut joukkue matkusti pohjoiseen Juventuksen vieraaksi. Tämän piti olla se ottelu, joka viimeistään nostaisi Roman todelliseksi mestarikandidaatiksi. Juventus oli kaikkea muuta kuin parhaassa tikissään, joten moni jopa piti vierasjoukkuetta ottelun ennakkosuosikkina. Toisin kuitenkin kävi, sillä Juventus voitti ottelun entisen Roma-toppari Mehdi Benatian maalilla lukemin 1–0. Romalla oli omat paikkansa ottelussa, mutta joukkue ei päässyt Alessandro Florenzin tolppavetoa lähemmäs. Isossa kuvassa tämä tarkoitti sitä, että Roma oli pettänyt taas kovassa paikasssa ja kannattajien mielet olivat maasssa.

Roma ei ole viime vuosina tullut tunnetuksi henkisestä kantistaan. Tänäkin vuonna ensimmäinen epäonnistuminen tuntui lamaannuttavan koko seuran lähes täysin, sillä Juventus-tappiota seurasi peräti viiden ottelun voitoton putki, jonka myötä seuran kannattajat saivat taas kerran haudata haaveet Italian mestaruudesta. Roma esiintyi kentällä haluttomasti ja virkamiesmäisesti ennalta heikompia vastustajia vastaan ja ainoa valonpilkahdus oli tärkeä 1–1-tasapeli toisesta kriisijoukkueesta Interistä.

Roman heikkojen otteiden myötä syyttävä sormi on osoittanut entistä enemmän joukkueen päävalmentaja Eusebio Di Francescon suuntaan. Di Francescoa voidaan pitää jonkin sortin Roma-legendana, sillä entinen keskikenttäpelaaja pelasi pelaajaurallaan yli sata ottalua Giallorossin paidassa ja oli myös voittamassa vuonna 2001 seuran toistaiseksi viimeisintä Italian mestaruutta. Valmentajana Di Francesco teki läpimurtonsa Sassuolossa, sillä piskuinen Keski-Italian seura pelasi valmentajansa alaisuudessa viihdyttävää ja tehokasta hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Samaa odottivat myös Roman kannattajat, mutta todellisuus on ollut tarua ihmeempää. Roma on tehnyt tällä kaudella sarjassa vain 40 maalia, mikä on yli 20 maalia vähemmän kuin Juventuksella.

Liverpoolissa loistavaa Mohamed Salahia on toden teolla kaivattu Roman tällä kaudella yskineessä hyökkäyksessä. (Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images)

Moni Roman kannattaja on ikävöinyt tällä kaudella Momo Salahia

Di Francescon puolustukseksi on sanottava se, että oikean laiturin puute on näkynyt auttamatta Roman pelaamisessa. Vielä alkukaudella Roma hyökkäsi monipuolisesti ja tehokkaasti ja esimerkiksi Diego Perotti pelasi uransa parasta jalkapalloa. Perottin loukkaantumisen jälkeen Roma on ollut ongelmissa, sillä seuran pelistä on puuttunut täysin luovuus ja Roma esiintyi alkuvuoden otteluissa äärimmäisen ennalta-arvattavasti. Kärkenä pelaava Edin Dzeko on joutunut melko tekemättömään paikkaan, sillä hän on yleensä aivan liian yksin Roman hyökkäyksessä. Viime kuukausina Roman käytännössä ainoa järkevä hyökkäystapa on ollut pallon keskittäminen vastustajan boksiin. Dzeko on yksi planeetan parhaista target-kärjistä, mutta edes hän ei pysty voittamaan palloja useita vastustajan puolustajia vastaan.

Pelillisesti Roman suurin ongelma viime aikoina on ollut hieman yllättäen keskikenttäpelaaminen. Paperilla Roman vahvuuden pitäisi nimenomaan olla kentän keskiakselilla, mutta tähtipelaajista Kevin Strootman ja Radja Nainggolan pelaavat melko heikkoja kausia. Nainggolanin kohdalla kyse on oman roolin löytämisestä, sillä Di Francescon palapelissä hänelle ei ole löytynyt aivan yhtä vapaata roolia kuin viime vuonna Spallettin alaisuudessa. Strootmanin kohdalla selitykset ovat vähissä, sillä hollantilaisen pitäisi olla Roman pääasiallinen pelintekijä, mutta hän vaeltelee aivan liian usein täysin pelin ulkopuolella. Viime vuonna Strootman voitti koko Serie A:n syöttöpörssin, mutta tällä kaudella hänellä ei ole kasassa vielä yhtään maalisyöttöä. Hollantilainen syöttää keskimäärin ottelussa vain hieman yli 40 syöttöä, mikä on auttamatta liian pieni määrä joukkueen ykköspelinrakentajalle.

Onko ”Turkin Messi” ratkaisu kaikkiin Roman ongelmiin?

Kaikesta huolimatta Roma on onnistunut luomaan varsin kelvollisen määrän laatupaikkoja, mutta itseluottamuksensa kadottaneen Dzekon johdolla seuralta puuttuu se isot ottelut ratkaiseva takuuvarma maalintekijä. Dzeko laukoo koko sarjan eniten, mutta valtaosa bosnialaisen vedoista suuntautuu joko ohi maalista tai päin vastustajan puolustajaa. Dzeko on tehnyt tällä kaudella kymmenen maalia, mikä on kelvollinen määrä. Hänen takanaan kukaan ei ole onnistunut antamaan riittävästi taustatukea, sillä seuran toiseksi paras maalintekijä on laituri Stephan El Shaarawy viidellä maalillaan. Viime kaudella 11 maalia paukuttanut Radja Nainggolan on osunut vain kahdesti ja 40 miljoonan euron mies Patrik Schick ei ole vielä onnistunut avaamaan maalitiliään Roman paidassa sarjaotteluissa.

Viime peleissä on näyttänyt siltä, että Roma olisi saamassa toisen luotettavan maalintekijän Dzekon rinnalle, sillä turkkilainen superlupaus Cengiz Under on esiintynyt todella hyvin itselleen hieman tuntemattomalla pelipaikalla Roman hyökkäyksen oikealla laidalla. Turkin Messiksi leikkisästi nimetty Under totutteli alkukauden ajan uuteen kulttuuriin ja sarjaan, mutta edellisessä kolmessa ottelussa turkkilainen on paukutellut tehot 4+2 ja uusi tähti näyttää syttyneen. Underin erinomaiset otteet oikealla laidalla ovat myös saaneet AS Roman kannattajat unohtamaan Salahin, ainakin hetkeksi.

Romalla on tulevaisuutta ajatellen käsissään äärimmäisen tärkeät viikot, sillä seuran taloudellinen tasapaino vaatii lisätuloja. Jo nyt Roma on isoissa ongelmissa UEFA:n taloussääntöjen kanssa ja putoaminen ensi vuoden Mestarien liigasta olisi iso kolaus, sillä UCL-pelit tuovat seuran kassaan kymmeniä miljoonia euroja lisätuloja. Oman alkulohkonsa voittajana Roma sai ennalta melko helpon vastustajan ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, mutta jälleen kerran kohti Ukrainan mestaruutta marssivaa Shakhtaria ei tule väheksyä. Seuran kannattajien optimismia nostaa Roman viime viikkojen mainiot otteet ja seuran pelillinen kriisi tuntuu päättyneen. Underin johdolla Roma on tehnyt edellisessä kolmessa ottelussa kahdeksan maalia ja kolmen ottelun voittoputken myötä seura on noussut Serie A:n sarjataulukossa kolmanneksi, ohi rakkaan paikallisvastustajan Lazion. Roma on viime vuosina aina flopannut isossa ottelussa, jossa panokset ovat hurjat. Shakhtar ei ole Juventuksen tai Napolin tasoinen joukkue, mutta nyt Romalla on iso mahdollisuus näyttää pään kestävän kovien odotusten keskellä.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images