Päänavaus: Gianluigi Buffonin punaisesta kortista

Viaplay LogoKatso Mestareiden liigan välierät Viaplaysta. Samasta palvelusta löydät myös Englannin Valioliigan ja Espanjan La Liigan.

Olipa hullu jalkapalloviikko. Onkin sanottava, jos tästä viikosta et nauttinut, niin jalkapallo ei ole oikea pelisi. Mestarien liigassa koettiin kaikki mahdolliset tunnetilat täydellisestä voitosta suureen pettymykseen. Kukapa olisi uskonut, että Radja Nainggolanin paluu ikuisen kaupungin joukkueen kokoonpanoon ja yltiörohkea strategia saa katalaanit paniikkiin. Barca ei 2-0 -tilanteen jälkeen löytänyt peliään ollenkaan. Tiistaina myös katalaanivelho Pep Guardiola sai kokea arveluttavan tuomaripäätöksen niskassaan, kun joutui katsomaan joukkueensa Manchester Cityn kauden viimeisen Mestarien liiga -ottelun lopun katsomosta reagoituaan liian voimakkaasti tuomarivirheeseen, jolla Leroy Sanen tekemä maali hylättiin ensimmäisen puoliajan lopulla.

Toinen kyseenalainen tuomaripäätös nähtiin keskiviikkona. Juventus oli noussut ihmeen kaupalla mukaan taisteluun välieräpaikasta, kun ottelun lisäajalla Medhi Benatia törmäsi Real Madridin laitalinkkiin Lucas Vazqueziin. Tuloksena oli rangaistuspotku, joka omiin silmiini näytti oikeutetulta, mutta hilppasen kevyeltä tuomiolta. Juventuksen pelaajisto oli tuomiosta vahvan erimielinen ja ilmaisi ottelun tuomaristolla mielipiteensä turhankin selkeäsi. Aggressiivisin avautujista oli Juventuksen ikoninen maalivahti Gianluigi Buffon, joka ajettiin pelin 93:lla minuutilla kentältä punaisen kortin saaneena.

Tilanteesta teki oikeastaan jutun arvoisen se, että kyseessä lienee yhden kautta-aikojen parhaan maalivahdin viimeinen esiintyminen Mestarien liigassa. Pienen, mutta kaltaiselleni urheiluromantikolle merkittävän asian tekee myös se, että vastustajajoukkueen Real Madridin päävalmentaja lopetti uransa maailmanmestaruuskisoissa punaiseen korttiin. Vai kuka muka ei muistaisi Zinedine Zidanen välikohtausta MM-finaalissa Italian Marco Materazzin kanssa vuonna 2006?

Urheilun luonteeseen kuuluu joskus, että tuomioita käsitellään median edessä otteluiden jälkeen. Monet Realin pelaajat Cristiano Ronaldon johdolla ihmettelivätkin Juventuksen pelaajiston reaktiota, heidän mukaansa kyse oli selvästä pilkusta. Buffon yhdessä joukkueensa topparin Giorgio Chiellinin kanssa taas oli täysin toista mieltä. Buffonin mukaan erotuomarilla olisi sydämen tilalle roskapussi ja Chiellini meni pohdinnoissaan aina lahjontaepäilyihin saakka. Kuitenkin yksi kommentti nousi edellisten yläpuolelle ja aivan omaan kastiinsa laadussa.

Zinedine Zidane ei keskittynyt pelin jälkeen ruotimaan ristiriitoja herättävää pilkkutuomiota, vaan pahoitteli Gianluigi Buffonin kohtaloa. Zizoun mukaan: ”Ottelun lopun tapahtumat eivät muuta mitään. Buffon on saavuttanut urallaan paljon ja hän ei ansainnut tuollaista lopetusta Mestarien liiga -uralleen.” Tyylikkyydessään erinomainen kommentti sai allekirjoittaneen muistelemaan mennyttä.

Kyse olikin mielestäni kahden ikonin kohtaamisesta. Minun kirjoissani myöskään Zinedine Zidane ei ansainnut aikoinaan lopettamista punaisen kortin ryydittämänä. Kommentillaan Zidane kuitenkin paljasti jälleen suuruutensa ihmisenä antamalla Buffonia kehuvia kommentteja mediassa. Tästä on urheilussa mielestäni kyse: ikoneista ja ymmärryksestä. Kaltaiseni urheiluromantikko elää tarinoista ja tässä on jälleen yksi lisää.

 

Kansikuva: AOP