Suomalaisjoukkueet tiukan paikan edessä eurokentillä: ”0-0 olisi HJK:lle lottovoitto”

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan.

Suomalaisjoukkueiden eurotaipaleet jatkuvat tällä viikolla, kun IFK Mariehamn on tulessa keskiviikkona sekä HJK ja VPS torstaina. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen käyvät läpi suomalaisjoukkueiden haastavia ottelupareja.

Veikkausliigan hallitsevaa mestaria ei arpa suosinut. Onko IFK Mariehamnilla mitään saumaa kivikovaa Legia Varsovaa vastaan?

JT: Tässä otteluparissa jännitys lienee enemmän siinä, kuinka pienillä vahingoilla Ahvenanmaa selviää, kun pahamaineiset Legia-fanit käyvät Suomen sipsipääkaupungissa hulinoimassa. Legia on kuitenkin Puolan mestari ja se tosiasia, että Huuhkajien luottomies Kasper Hämäläisellä on ollut ajoittaisia vaikeuksia mahtua joukkueen avaukseen, kertoo kuinka kovasta ryhmästä on kyse. Legia taisteli vajaa vuosi sitten tasapelin koko roskan voittaneen Real Madridin kanssa, joten harhaisinkaan optimisti ei pysty IFK:lle liikoja petaamaan.

EK: Viime kauden IFK:lla olisi ollut ohuen ohuet saumat, mutta nyt tilanne näyttää varsin heikolta. Viime kaudella maarianhaminalaiset päästivät 17 Veikkausliigan ottelussa vain seitsemän takaiskua (joista viisi peräkkäisissä otteluissa VPS:aa ja KuPS:aa vastaan), kun taas tällä kaudella omiin on uponnut 22 takaiskua. Toki kaikki on aina mahdollista, mutta onnistuminen vaatisi todellista ylisuorittamista, ja varsinkin kotikentältä pitäisi saada hyvä tulos. Legia Varsova osaa olla tyly isäntä, joten pari vierasmaalia käytännössä tappaisi otteluparin heti alkuunsa.

HJK hapuili hiukan, mutta selvitti lopulta tiensä jatkoon ja kohtaa makedonialaisen Shkëndijan. Minkälaiset mahdollisuudet Klubilla on jatkaa kolmannelle kierrokselle?

JT: Klubin tuleva vastustaja on allekirjoittaneelle tuntematon suuruus, josta johtava Kosonen voi kertoa enemmän. Ennakkoon pari vaikuttaa kuitenkin melko tasaiselta. HJK:n kannalta olisikin suotavaa, mikäli alkuviikosta vahvistunut joukkue saisi haettua avausosasta hyvän tuloksen. Klubi sai kaivattua vahvistusta hyökkäyspäähän ja joukkue lähtee hyvistä asemista jahtaamaan paikkaa kolmannella karsintakierroksella. Vierastappio Nomadsille oli työtapaturma, jota ennen Klubi oli voittanut viisi edellistä Veikkausliigamatsiaan. Tietysti, kun puhutaan Mika Lehkosuon HJK:sta, mitä tahansa voi tapahtua, mutta kaikki edellytykset jatkopaikkaan Klubilla pitäisi olla.

EK: HJK:lla on toki mainiot mahdollisuudet jatkoon, mutta tällä kertaa se vaatii onnistumista jo avauskohtaamisessa. Nyt HJK kohtaa ammattilaisjoukkueen eivätkä helsinkiläiset voi laskea jatkopaikkaa kotipelin varaan. Shkëndijalla on kasassa erittäin hyvä nippu ja varsinkin hyökkäyskalustossa riittää ruutia. Sinivalkoiset saavat olla varuillaan erityisesti kahdella edellisellä kaudella Makedonian pääsarjassa yhteensä 45 maalia takoneen Besart Ibraimin sekä kymppipaikalla viihtyvän Ferhan Hasanin kanssa. Punamustilla on äärimmäisen intohimoiset kannattajat ja Shkëndija onkin ollut erittäin hyvä kotijoukkue: seitsemästä edellisestä europelistään kotikentällä joukkue on hävinnyt vain belgialaiselle Gentille. Voisi sanoa, että maaliton tasapeli avauskohtaamisesta olisi HJK:lle lähes lottovoitto.

Nähdäänkö hiljattain Klubiin siirtynyt Filip Valencic heti tositoimissa? (Marko Tuominiemi/All Over Press)

VPS jatkoi mainioita otteitaan myös Eurokentillä. Pystyvätkö vaasalaiset siltikään haastamaan Teemu Pukin ja Paulus Arajuuren Bröndbytä?

JT: Olimpija Ljubljanan kaataminen oli kova temppu vaasalaisilta, mutta Bröndby on todellinen pohjoismainen suurseura, jonka peitotakseen jopa HJK:n olisi venyttävä nappionnistumiseen. Vepsu on pohjannut pelinsä hyvää kollektiiviseen tekemiseen, joka on kantanut tasaista ryhmää, mutta Bröndbyn kellistäminen vaatisi jo ihmeen. Tietyllä tapaa vaasalaisilla on iskun paikka, sillä tanskalaiset eivät ole pelanneet toukokuun jälkeen. Heidän kausi päättyi peräti kuuden ottelun tappioputkeen, joten joukkueen iskukyky ei välttämättä ole paras mahdollinen. Materiaaliero on kuitenkin niin suuri, ettei Vepsulle jää juurikaan saumoja tässä otteluparissa.

EK: VPS osoitti jo edellisellä kierroksella huimaa venymistä ja Petri Vuorisen joukot tylsyttivät Ljubljanan täydellisesti. Nyt vastassa on pykälää kovempi nippu, joka on vielä pystynyt scouttamaan huolella vaasalaisten vahvuudet sekä heikkoudet. Toki esimerkiksi avausmaalin venyminen mahdollisimman pitkälle sataisi vaasalaisten laariin, mutta avauskierrosta kovemman ihmeen suorittaminen olisi lähes käsittämätön suoritus Vepsulta.

Miten suomalaisille käy? Jatkaako kukaan?

JT: IFK Mariehamnilla tai Vepsulla ei tule valitettavasti olemaan jakoja kovia vastustajia vastaan. Suomalaistoiveet on näin ollen ladattava jällen kerran HJK:n suuntaan, sillä Klubi on ainoa joukkue, jonka voi kuvitella, jopa odottaa jatkavan eurotaivaltaan. Lienee kuitenkin todennäköisempää, ettei jatkoon mene yhtäkään suomalaisjoukkuetta, kuin että eteenpäin jatkaisi kaksi Veikkausliiganippua.

EK: IFK Mariehamn ja VPS ovat kyllä äärimmäisen haastavassa asemassa ja jokainen heidän tekemä maalinsakin on plussaa. HJK:lla on vastaavasti realistiset saumat jatkoon, mutta se vaatii hyvää tulosta jo vieraskentältä. Uskon Lehkosuon tylsyttävän Shkëndijan erittäin puolustusvoittoisella taktiikalla, jossa virheet pyritään minimoimaan. Viikon päästä Klubi tekee Telian muovimatolla maalin tai pari ja jatkaa tietään kolmannelle karsintakierrokselle.

Kansikuva: All Over Press