UCL-raati: Jääkö PSG alkulohkoon? – ”Ranskalaisten on saatava kenttätasapaino kuntoon suhteessa riskitasoihin”

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Mestarien liigan neljäs ottelukierros on oven takana. Faneille.com ennakoi tulevien otteluiden antia perinteisen UCL-raadin muodossa. Tällä kertaa kysymyksiin vastasi trio Roope LiimatainenAtte Ruuttila ja Kalle Tamminen. Agendalle nousi muun muassa lohkovaiheen vakuuttavin joukkue ja pahin floppi sekä PSG:n mahdollisesti kariutuvat jatkohaaveet.

Lohkovaiheesta on nyt puolet pelattu. Mikä joukkue on ollut omissa papereissasi kaikkein vakuuttavin?

RL: Vain kolme joukkuetta on suorittanut kolme matsia ilman pistemenetyksiä. Juventus on kaatanut Manchester Unitedin, Valencian ja Young Boysin. Barcelonan alle jäivät Tottenham, Inter ja PSV. Borussia Dortmundin jalkoihin on jäänyt Club Brugge, Monaco ja Atletico Madrid. Hankalimman lohkon takia nostan tässä vaiheessa vakuuttavimmaksi Barcan. Myös Ajax täytyy mainita, kun vakuuttavista otteista puhutaan, vaikka heitä nyt tuskin kannattaa vielä turnauksen suosikkien joukkoon nostaa.

AR: Barcan kontrasti La Ligassa ja Mestarien liigassa on ollut merkittävä. Joukkue tarjoilee kotoisassa sarjassa paljon samoja aihioita, mutta suorittamisvarmuus on ollut heikompaa. Suurseuran esitykset ovat ailahdelleet Espanjassa, kun taas Tsämppärissä he ovat isossa kuvassa jopa dominoineet vastustajia. PSV:n Barcelona suorastaan teurasti, joka ei ole suuri ihme, mutta se, mitä katalonialaisseura tarjosi pelillisesti, oli huikeaa. Toinen on Borussia Dortmund. Saksalaiset ovat yllättäneet allekirjoittaneen suhteellisen isosti ja jos paukuttaa neljä maalia Atleticoa Madridia vastaan, niin hyökkäyspelin organisoinnin täytyy olla korkealla tasolla.

KT: Borussia Dortmundin alkulohko ei ole kaikista vaikein, mutta kolme ottelua maalierolla 8-0 on aika kova työnäyte viime kesänä seuran valmentajaksi nimitetyltä Lucien Favrelta.Myös omaa lohkoaan tällä hetkellä johtava Ajax on pelannut hyvää futista ja äärimmäisen lahjakas omien kasvattien sukupolvi on hiljalleen tekemässä kansainvälistä läpimurtoaan.

Atleticon peräti 4–0 murskannut Dortmund ei jättänyt kysymysmerkkejä nykykunnostaan. (Getty Images)

Entä vastaavasti suurin pettymys?

RL: Tottenham. Lohko on kova, mutta kyllä Spursin kuuluisi silti jatkopeleihin selvitä. Kolme matsia aikaa kiriä viiden pisteen takamatka (Interiin) ja yksi matseista on vieläpä vierailu Camp Noulla. Suurella todennäköisyydellä Spursin taival jatkuu Eurooppa-liigaan, mitä voi pitää seuran kannalta todella isona pettymyksenä. Parhaimmillaan Mauricio Pochettinon ryhmä pelaa fantastista futista, mutta nyt kone yskii pahemman kerran.

AR: Tähän olisi muutamakin tarjolla, mutta kallistun Espanjaan ja Valenciaan. En tiedä, mitä hirvittävää kesän aikana Valenciassa on tapahtunut, mutta se on ollut karmaisevaa. Kollektiivisuus, varsinkin pallokontrollivaiheessa, on huonommillaan repaleista ja parhaimmillaankin lähes onnetonta. Seitsemän tehtyä maalia La Ligassa ja vain yksi Mestarien liigassa. Monaco tulee hyvänä kakkosena, sillä Leonardo Jardimin prosessi näki loppunsa tarpeettoman karulla tavalla. Entisen huippupelaajan Thierry Henryn palkkaamista en ymmärrä alkuunkaan.

KT: Tottenhamin heikohkot otteet ovat toki hieman yllättäneet, mutta lohkoarvonnan jälkeen moni tuntui aliarvioivan Interiä rutkasti, joten ei Spursin mahdollinen jääminen lohkovaiheeseen ainakaan itseäni liiemmin yllätä. Yleisesti ottaen lohkovaiheessa ei ihan hirveästi ole nähty yllätyksiä ja aika odotetut joukkueet ovat matkalla pudotuspelivaiheeseen. Shakhtarin jumbopaikka omassa lohkossaan on pienoinen pommi, sillä ukrainalaiset ovat usein hoitaneet itsensä jatkoon alkulohkovaiheesta, mutta tänä vuonna jopa Eurooppa-liigaan pääsy on kovan työn takana.

Napoli haki arvokkaan vieraspisteen Pariisista ja oli jopa lähellä voittaa ottelun. Jos italialaiset juhlivat kotivoittoa, alkaa PSG:n tilanne näyttää hankalalta. Onko Neymarilla ja kumppaneilla vaarana jatkaa Eurooppa-liigaan?

RL: Kyllä vaara on ilmeinen, mutta kannattaa kuitenkin pitää mielessä PSG:n valtava potentiaali. On täysin mahdollista, että kurssi kääntyy ja tulokset riittävät vielä helpostikin jatkopeleihin. Oma pää pitäisi kuitenkin saada kuntoon, sillä kuusi päästettyä maalia kolmessa pelissä on aivan liikaa. Seuraavan kolmen pelin aikana lukema täytyy saada pienemmäksi.

AR: Seuraavat viikot ovat Thomas Tuchelille erittäin merkittäviä. Ranskalaisten on saatava kenttätasapaino kuntoon suhteessa riskitasoihin. Voi kuulostaa yksinkertaisten latteuksien huutelulta, mutta kyseiset termit ovat tärkeässä roolissa PSG:n pelin eri osa-alueilla, josta hyvä esimerkki on juurikin kuusi päästettyä maali kolmeen peliin. Pelaajisto on huikea, sen taakse ei voi piiloutua, joten nyt mitataan saksalaisen prosessivalmentajan kyky organisoida joukkueen peliä, ja tehdä jopa isoja, pakotettuja muutoksia.

KT: Vanha kettu Carlo Ancelotti on tänä kautena näyttänyt pitkää nenää epäilijöilleen, sillä Napolin pelin taso ei juuri ole tippunut huikeasta viime kaudesta. Kokenut ja ihmisläheinen Ancelotti ei ole fiksuna miehenä lähtenyt muuttamaan liikaa toimivaa palettia, mutta pienet yksityiskohdat, kuten Lorenzo Insignen siirtäminen keskemmälle kenttää ovat tehneet Napolista entistä vaarallisemman joukkueen. Tiistaina pelattava Napoli-PSG on tämän kierroksen kiinnostavin yksittäinen ottelu. Kotivoiton myötä PSG voi alkaa keskittymään Euroopan toiseksi kiinnostavimpaan turnaukseen, mutta hurjassa vireessä olevan Kylian Mbappén johdolla PSG voi onnistuessaan voittaa minkä tahansa planeetan jalkapallojoukkueen.

Pirteästi pelannut Lyon voi ottaa merkittävän askeleen kohti pudotuspelejä, jos se onnistuu voittamaan Hoffenheimin kotinurmellaan. Onko nuoressa ja lahjakkaassa ranskalaisryhmässä ainesta mustaksi hevoseksi?

RL: Lyonin nuoren nipun tekemistä on upeaa seurata, mutta kyllä isommat odotukset kannattaa vielä jättää tulevaisuuteen. Melko lailla jokainen runkopelaaja on vasta uransa alkuvaiheessa ja kehityskäyrät ovat jyrkästi ylöspäin. Parhaimmillaan Lyon hyökkää upeasti, mutta omiin päin pelaaminen takkuilee ja viimeistään pudotuspeleissä se tulee johtamaan isoihin ongelmiin. Suosittelen jokaista seuraamaan joukkueen otteita ja pelaajia tarkasti, moni heistä voi olla tulevaisuuden isoja staroja.

AR: Päävalmentaja Bruno Genesio on rakentanut uraansa ja valmennusfilosofiaansa maltilla, pitkäjänteisesti. Hän ei lähde tavoittelemaan pikavoittoja ja suhtautuu pelillisiin muutoksiin pragmaattisesti. Tämä ei tarkoita, että joukkue pelaa pragmaattisesti, vaan Genesio ei muuta pelillistä komponenttia 1-2 pelin perusteella. Linjaukset vaativat jopa 5-10 ottelun aikavälin. Tästä kertoo muun muassa hänen Lyon-pestinsä. Joukkueen peli ei heilahtele, mutta sen kehittyminen vie aikaa. Seura on valitettavasti tuomittu kasvattamaan ja myymään pelaajia. On siis vaikea nähdä, että Lyon tulisi nousemaan vakavaksi haastajaksi Mestarien liigassa – yhden kauden ihmeitä lukuun ottamatta.

KT: Lyon on kieltämättä varsin mielenkiintoinen joukkue. Pelit kotimaan sarjassa eivät ole sujuneet aivan odotetunlaisesti ja alkukaudesta päävalmentaja Genesio otti fyysisesti yhteen seuran kannattajien kanssa Lyonin yöelämässä. Viime viikkoina seuran pelaamisen taso on noussut myös Ligue 1:ssä, mutta Lyonin puolustusosasto on näyttänyt haavoittuvalta tämän kauden otteluissa hyviä joukkueita vastaan. Mahdollinen jatkopaikka pudotuspelivaiheeseen olisi jo hyvä suoritus nuorelle joukkueelle, mutta varsinaisena potentiaalisena mustana hevosena en ranskalaisia kuitenkaan pidä.

Memphis Depay ja Lyon ovat matkalla jatkopeleihin. (Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Jos mietitään tulevan kierroksen yksittäisten otteluiden kovimpia panoksia, niin Schalke ja Galatasaray kohtaavat D-lohkon toisen jatkopaikan ratkaisevassa ottelussa. Kumman povaat jatkavan pudotuspelikierroksille?

RL: Kyllä tässä vaiheessa täytyy liputtaa Schalkea, joka pelaa erittäin ratkaisevan matsin Galatasarayta vastaan kotonaan. Heillä on tämän lisäksi pisteen etumatka, joten tasapelikään ei olisi tuosta kuuden pisteen ottelusta mikään katastrofi. Porton lohkovoittokaan ei vielä ole missään nimessä kirkossa kuulutettu.

AR: Schalkea johtaa nuori ja mielenkiintoinen Domenico Tedesco, joten olisi hienoa, jos isompikin yleisö pääsisi seuraamaan hänen taktisia kiemuroitaan vielä seuraavillakin kierroksilla.

KT: Galatasaray on pelannut tuloksellisesti ihan hyvän alkukauden, mutta seuran kannattajat eivät ole olleet kovin tyytyväisiä siihen, minkälaista futista legendaarisen Fatih Terimin valmentama joukkue on tällä kaudella pelannut. Kotikentällään pelaava Schalke on lähtökohtaisesti ottelun suosikki, sillä sysimustan alkukauden jälkeen saksalaisten peli on kehittynyt jo lähelle viime kauden tasoa.

Kansikuva: Getty Images