TOP 5: Mestarien liiga -historian ikimuistoisimmat puolivälierät

Mestarien liigan kutkuttavat pudotuspelit jatkuvat tällä viikolla, mikä tarkoittaa Faneille.comin edellisessä vaiheessa startanneen juttusarjan jatkumista. Juttusarjan funktiona on listata jokaisen vaiheen viisi ikimuistoisinta ottelua vuonna 1992 ensi kertaa pelatussa Mestarien liigassa. Tässä on puolivälierä-vaiheen viisi ikimuistoisinta ottelua.

5. Liverpool – Arsenal, 2008

Englantilaisseurojen puolivälierätaiston ensimmäinen osa Emiratesilla ei juurikaan värähdyksiä aiheuttanut, mutta jätti 1–1-tuloksella kaikki auki toiseen osaan Anfieldille. Liverpoolin illassa nähtiinkin sitten huomattavasti villimpi ottelu. Puoliajalla joukkueet olivat 1–1-lukemissa. Toisen puoliajan lopussa alkoi tapahtua, kun Emmanuel Adebayor toi vieraat tasoihin ja vierasmaali-säännöllä kiinni jatkapaikkaan Theo Walcottin kuljetettua pallon rankkarialueen rajalta toiselle ja vapauttaen togolaisen maalintekoon. Tykkimiesten jatkohaaveet musertuivat vain minuuttia myöhemmin, kun Kolo Toure kohelsi boxissa ja Steven Gerrard laukoi rankkarista Poolin jatkoon. Kuuden maalin trilleri täydentyi lisäajalla, jossa Ryan Babel niittasi loppulukemat 4–2 ja sinetöi Poolin jatkopaikan.

4. Manchester United – AS Roma, 2007

Parhaassa peli-iässä olleen Francesco Tottin Roma oli tehtailemassa jättiyllätystä kaadettuaan suuren ja mahtavan Manchester Unitedin Stadio Olimpicolla lukemin 2–1. Toisessa osassa Old Traffordilla nähtiinkin sitten yksi koko Mestarien liigan historian pahimmista nöyryytyksistä, kun ManU murjoi tulostaululle tylyt 7–1-lukemat. Jo puoliajalla 4–0 johtaneiden isäntien ykköstähtinä kunnostautuivat kaksi maalia mieheen iskeneet Cristiano Ronaldo ja Michael Carrick. ManU-ikoni Ryan Giggs syötti kyseisessä ottelussa peräti neljä osumaa, kun Punaiset paholaiset etenivät välieriin, jossa tie nousi pystyyn turnauksen voittoa juhlinutta AC Milania vastaan.

ManU-fanit saivat riemuita tasan 10 vuotta sitten. (Laurence Griffiths/Getty Images)

3. Manchester United – Real Madrid, 2000

Ikimuistoisen triplan keväällä 1999 voittanut Man United lähti maalittomaan tasuriin päättyneen avausosan jälkeen ennakkosuosikkina jahtaamaan välieräpaikkaa Real Madridin kustannuksella. Turnauksen voittoa kevään päätteeksi juhlinut Los Blancos oli kuitenkin tyly vieras voittaen pelin lopulta 2–3. Ikimuistoisen ottelusta tekee kuitenkin yksi koko turnauksen historian upeimmista alustuksista, jonka tarjoili Fernando Redondo. Argentiinalaistaituri höpläytti Henning Bergin upealla kantapääkikalla täysin kuutamolle ja vapautti Raulin pistämään pallon tyhjään rysään.

2. Deportivo La Coruna – AC Milan, 2004

Vielä tuolloin eurooppalaisten huippujoukkueiden titteleitä hallinnoineet Deportivo ja Milan tarjoilivat kenties eeppimisimmän otteluparin koko turnauksen historiassa. Pari näytti jo ratkenneelta Milanin voitettua espanjalaisvieraat ensimmäisessä osassa 4–1. Tuolloin Nelosen studiossa asiantuntijana ollut Pasi Rautiainen lupasi kävellä Helsingistä kotiin Porvooseen, jos Deportivo onnistuisi sysäämään hallitsevan mestarin vielä laulukuoroon. Loppuvihellyksen soidessa Riazorin tulostaululla komeili 4–0-loppulukemat, jotka tarkoittivat Deporin välieräpaikkaa ja Rautiaiselle pidempää kävelylenkkiä.

1. Borussia Dortmund – Malaga, 2013

Kevään 2013 ottelupareista Dortmundin ja Malagan välien selvittely ei ollut se ennakkoon kiimaisin taisto, mutta sellainen siitä toden totta tuli. Varovainen avausosa Espanjassa päättyi maalittomaan tasuriin. Saksassa Manuel Pellegrinin luotsaama Malaga tarrasi vahvasti jatkopaikkaan laitapakki Eliseun vietyä vieraat 2–1-johtoon 82. peliminuutilla. Dortmund kuitenkin aloitti yhden kaikkien aikojen nousuista tasoitettuaan lisäajan ensimmäisellä minuutilla. 3–2-voittomaali nähtiin kaksi minuuttia myöhemmin kellon näyttäessä 90+3. Brassitoppari Felipe Santanan tekemästä voittomaalista jäi Malagalle reippaan puoleisesti hampaankoloon, sillä kulman jälkitilanteesta syntynyt osuma haisi vahvasti paitsiolta. Maali kuitenkin hyväksyttiin ja Dortmund eteni aina finaaliin asti, jossa arkkivihollinen FC Bayern oli vahvempi.

Kansikuva: Bernd Thissen / EPA