UCL-raati: ”Tämä ottelupari on Matti Nykästä vapaasti siteeraten aivan fifty-sixty”

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Mestarien liigan loputkin puolivälieräjoukkueet ratkotaan tällä viikolla. Tiistaina Man City isännöi Schalkea ja Juventus pyrkii kirimään Atletico Madridin etumatkaa. Keskiviikon helmenä nähdään Bayern Münchenin ja Liverpoolin kohtaaminen, jonka lisäksi Lyon koittaa kampittaa suurta ja mahtavaa Barcelonaa maalittoman avausosan jälkeen. Raadissa istuivat Jaakko Tiira sekä Kalle Tamminen.

Manchester City haki Gelsenkirchenistä 3–2-voiton ja on lähellä jatkopaikkaa. Puolivälieräjoukkueista jopa puolet saattaa olla Valioliigasta. Onko tämä lädien vuosi?

JT: Ainakin todennäköisyydet sille ovat paremmat kuin vuosiin. Valioliigassa on toki aina ollut rahaa, mutta sen taloudellista voimaa on ehkä hieman liioiteltu Mestarien liigan kontekstissa. Jos tutkitaan esimerkiksi liikevaihtoja, palkkabudjetteja tai nettokulutusta, Englannin suurseurat ovat samalla viivalla muiden maiden suurseurojen kanssa. Olennainen UCL-menestyksen mahdollistava tekijä on nähdäkseni huippuvalmentajien rantautuminen Englantiin. Pep Guardiola ja Jürgen Klopp ovat nostaneet valmennuksen tason huippuunsa. Mestarien liiga on voittajasuosikkien osalta tasaisin pitkään aikaan, mikä avaa englantilaisille hyvät saumat jättipottiin. Yllättyisin jos Madridin finaalissa ei nähtäisi Valioliigajoukkuetta.

KT: Valioliigaseurat ovat alisuorittaneet pitkään Euroopassa ja edellisestä voitosta alkaa olla jo aikaa. Valioliigan huippujoukkueet ovat tällä hetkellä Tottenhamia lukuunottamatta varsin kovassa vireessä, mutta kyllä ainakin allekirjoittaneen on vaikea nähdä Manchester Unitedin kuuluvan vielä kilpailun ennakkosuosikkien joukkoon. Liverpool ja City sen sijaan ovat ehdottomia huippujoukkueita, joilla on mahdollisuus mennä päätyyn asti. Olen samaa mieltä siitä, että kyllä finaalissa ainakin yksi brittijoukkue nähdään, mutta voittojuhlia en vielä aloittaisi, sen verran kovia joukkueita on vielä mukana turnauksessa.

Juventus jäi avausosassa pahasti alakynteen ja jatkopaikka näyttää epätodennäköiseltä. Onko Juven kausi pilalla jos Atletico painelee puolivälieriin?

JT: Lyhyesti ja ytimekkäästi: on. Vanha rouva on jahdannut euromenestystä kuumeisesti viime vuodet, eikä Cristiano Ronaldoa hankittu Torinoon turvaamaan kahdeksatta perättäistä Scudettoa. Nimivahvasta ryhmästä huolimatta Juve ei ole täysin vakuuttanut kotimaan kentillä, mutta on onnistunut kääntämään ottelut edukseen. Nyt kun vastaan tuli Atleticon kaltainen huippujoukkue, ei keskinkertainen esitys riittänyt. Biaconeria ei kannata vielä kirjoittaa ulos jatkosta, mutta jos jotakin joukkuetta vastaan kannattaa välttää parin maalin tappioasema, niin Atleticoa. Diego Simeonen kollektiivin sisään on liki mahdoton murtautua ja nyt, kun Juven on pakko ottaa riskejä, avautuu Antoine Griezmannille ja kumppaneille otollisia vastaiskusaumoja. Huhujen mukaan Massimiliano Allegri olisi saamassa kauden päätteeksi potkuja, mikä alleviivaa torinolaisten prioriteetteja.

KT: Juventus dominoi Serie A:ta aivan mennen tullen ja seura totesi julkisesti Cristiano Ronaldon hankinnan jälkeen, että jatkossa tavoitteet ovat ennen kaikkea europeleissä. UCL-menestyksestä on jo ehtinyt tulle Juventukselle jo jonkinlainen peikko, sillä edellisen voiton jälkeen Vanha Rouva on käynyt häviämässä peräti viisi finaalia. Juventus on ehdoton Euroopan huippuseura, mutta europeleissä se on jäänyt pahasti Milanon kahden joukkueen varjoon. Ensimmäisessä osassa päävalmentaja Massimiliano Allegri mokasi pahemman kerran ja hävisi valmentajien välisen kaksintaistelun Diego Simeonelle sata-nolla. Ei Juventus silti vailla mahdollisuuksia ole, vaikka Atletico Madridin kaataminen kahdella maalilla on erittäin haastava tehtävä.

Saul Niguezin Atletico lähtee hyvistä asemista toiseen osa-otteluun Ronaldoa ja Juvea vastaan. (Getty Images)

Liverpoolin ja Bayern Münchenin välillä nähtiin pari viikkoa sitten maaliton tasuri vaikka vauhtia, sekoilua ja maalipaikkoja piisasi. Kumpi on suosikki toisessa osassa?

JT: Kotikenttä on aina kotikenttä, mikä tekee Bayernistä hienoisen suosikin. Vierasmaalisääntö tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden Liverpoolille, joka voi alussa hakea osumaa jopa pienellä riskillä, mikä tarkoittaisi saksalaisille kahden maalin takamatkaa. Bayernin suosikin asemaa tukee myös viime aikainen vire. Bundesliigan kärkeen viikonloppuna noussut ryhmä on voittanut viisi edellistä sarjapeliään ja iskenyt niissä peräti 18 maalia. Liverpool taas pelaa kauden heikointa jaksoaan ja etenkin Mohamed Salah on ollut surkea viime aikoina. Redsin umpisurkea vierassaldo tämän kauden Mestarien liigasta ei myöskään nostata optimismia punaisten leirissä, sillä se hävisi kaikki lohkovaiheen reissupelinsä. Bayernin poissaolot etenkin laitakaistoilla verottavat kuitenkin paljon. Joshua Kimmich on pelikiellossa ja David AlabanArjen Robbenin ja Kingsley Comanin pelikunnosta ei ole takeita. Jatkoonmenijää on äärimmäisen hankala arvioida. Sanotaan, että Bayern jatkaa.

KT: Nopealla silmäilyllä vedonlyöntiyhtiöiden papereissa tämä ottelupari on Matti Nykästä vapaasti siteeraten aivan ”fifty-sixty”. Bayern ei ole tällä kaudella ihan oma totuttu itsensä, sillä joukkue on orastavan sukupolven vaihdoksen keskellä, sillä viime vuosien superjoukkueiden takuumiehet Franck Riberyn, Arjen Robbenin, Thomas Mullerin ja kumppanien johdolla lähestyvät jo uransa ehtoovuosia. Vaikean alkukauden jälkeen Bayern on kuitenkin tsempannut ainakin tuloksellisesti ja Bundesliigassa seura on taas kerran marssimassa kohti mestaruutta. Liverpool on vaarallinen vastaiskujoukkue, jolle ottelun lähtöasetelmat sopivat varmasti hyvin. Bayern tehnee ainakin yhden maalin, mutta onnistuvatko nahkahousut nollaamaan Liverpoolin? Jaakon mainitseman Salahin on pakko nostaa tasoaan, sillä näissä peleissä Liverpool kaipaa onnistumisia koko hyökkäysarsenaaliltaan.

Barcelona ja Lyon jäivät niin ikään maalittomaan tasuriin avausosassa. Onko nuorella ja toistaiseksi tappioitta tämän UCL-kauden tahkoneella Lyonilla saumoja lähettää Barca laulukuoroon?

JT: Barca porskuttaa kohti La Ligan mestaruutta, mutta ei ole vakuuttanut pelillisesti, kuten ei vakuuttanut viime kaudellakaan. Ehkä tässä kiteytyy seuran DNA, joka luo tietynlaiset odotukset jalkapallosta, mitä Camp Noun yleisö haluaa nähdä. Fakta on kuitenkin se, että Ernesto Valverde on tehnyt tulosten valossa vakuuttavaa jälkeä. Maaliton tasuri kotinurmella oli loistotulos nuorelle Lyonille, joka on pelannut nyt kuusi tasuria putkeen Mestarien liigassa. Bruno Genesion ryhmä osoitti kummassakin Man Cityn kohtaamisessa, että pystyy haastamaan absoluuttisen huippuseuran isossa ottelussa. Lyonin hyökkäyspään nuoret tähdet ovat räjähtäviä ja pystyvät luomaan uhkaa Barcan alakerralle. Saumoja on, mutta ne ovat häviävän pienet.

KT: Tässä otteluparissa on hieman samaa henkeä kuin viime viikon Real Madrid-Ajaxissa. Tuolloin en antanut nuorelle ja kokemattomalle vierasjoukkueelle mitään mahdollisuuksia, mutta Santiago Bernabeulla nähtiin yksi viime vuosien ylivoimaisimmista esityksestä ja hollantilaiset marssivat vakuuttavasti kahdeksan joukkoon. Viime viikosta oppineena en siis täysin poissulje Lyonin mahdollisuuksia, joskin epäilen Barcan laittavan kotistadionillaan pystyyn kunnon karnevaalit. Lyon on kiinnostava joukkue tulevia vuosia ajatellen, jos se saa pidettyä ydinrunkonsa kasassa, mutta vielä tänä vuonna Barcelona on liian kova pala purtavaksi.

Kansikuva: Getty Images