Shakhtar Donetsk jalostaa brasilialaisista timantteja jopa kriisin keskellä – taustalla vuosituhannen alussa tehdyt määrätietoiset päätökset

Ole kesähelteiden kovin vedonlyöjä – voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-starttiin!

Fred on toistaiseksi yksi kesän siirtoikkunan isoimpia hankintoja, kun Manchester United nappasi brasilialaisen Shakhtar Donetskista vajaalla 60 miljoonalla eurolla. Kuvio on varsin tuttu viime vuosilta, sillä Shakhtar on profiloitunut erinomaisena pelaajajalostamona nimenomaan brasilialaisten suhteen: seura on kaupannut edellisen kuuden kauden aikana brasilialaisia pelaajia eteenpäin yli 200 miljoonan euron edestä. Miten ukrainalainen seura on oikein onnistunut tässä?

Vuosituhannen vaihteessa Donetskissa elettiin haastavampia aikoja jalkapallon suhteen, kun FK Dynamo Kiova dominoi maan jalkapalloa. Joukkueen mestaruusputki alkoi vuonna 1993 ja pääkaupungin seura nappasi peräti yhdeksän peräkkäistä mestaruutta putkeen. Shakhtar sijoittui viidellä viimeisellä kaudella aina hopealle, kunnes kuittasi himoitun mestaruuden kauden 2001-02 päätteeksi. Dynamo jäi Shakhtarista pisteen päähän. 

Vuonna 1936 perustettu Shakhtar etsi tuolloin suuntaansa. Ennen mestaruutta joukkueessa oli peräti viisi eri päävalmentajaa alle kolmen vuoden sisään. 

Miljardööri Rinat Akhmetov oli noussut seuran johtoon vuonna 1996 ja laittanut heti olosuhteet kuntoon sekä panostanut joukkueeseen, mikä näkyikin menestyksenä varsin pian. Shakhtarin todelliset suuntaviivat hahmottuivat kuitenkin vasta vuonna 2004. Akhmetov halusi Sakhtarin nousevan maan kärkijoukkueeksi, minkä lisäksi hän edellytti sen pelaavan viihdyttävästi ja hyökkäävästi. Tähän muottiin brasilialaiset pelaajat sopivat erinomaisesti. 

Ensimmäiset brasilialaiset vahvistukset saapuivat Donetskiin vuonna 2002, mutta todellinen läpimurto tapahtui pari vuotta myöhemmin, kun Akhmetov palkkasi päävalmentajaksi Mircea Lucescun. Romanialainen oli toiminut edelliset neljä kautta Turkissa Besiktasin ja Galatasarayn peräsimissä, joista oli tuloksena kaksi mestaruutta.

Mutta ennen kaikkea: Lucescu puhui peräti seitsemää eri kieltä, joista yksi oli portugali. Näin ollen hän pystyisi kommunikoimaan brasilialaisten pelaajien kanssa vaivattomasti, joten Shakhtar alkoi panostamaan erityisesti brasilialaisiin vahvistuksiin. 

Kombo osoittautui toimivaksi. Shakhtar voitti seuraavan neljän kauden aikana kolme mestaruutta sekä päätyi kertaalleen hopealle. Joukkue selviytyi Lucescun ensimmäisellä kaudella heti myös Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Shakhtar löysi toimivan reseptin ja jatkoi erinomaiseksi havaitulla kaavalla. Joukkue niitti menestystä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kentillä sekä pelasi viihdyttävästi. Brasilialaiset pelaajat muodostivat joukkueen tiiviin ytimen ja toisinaan eteläamerikkalaisia vahvistuksia oli enemmän kuin ukrainalaisia pelaajia. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä menestystä tuli rutkasti. 

Shakhtar voitti Lucescun alaisuudessa yhdeksän ensimmäisen kauden aikana peräti seitsemän mestaruutta. Myös Euroopassa kulki: joukkue voitti UEFA Cupin kauden 2008-09 päätteeksi. Mestarien liigan puolella paras saavutus oli yltäminen puolivälieriin kaudella 2010-11, kunnes Barcelona pudotti ukrainalaiset. 

Myös Henrikh Mkhitaryan pelasi Shakhtarissa kolme kautta vuosikymmenen alussa ennen kuin siirtyi Dortmundiin noin 30 miljoonalla eurolla. Armenialainen viimeisteli 25 osumaa viimeisellä kaudellaan Ukrainassa. Kuva: Baron/Bongarts/Getty Images

Shakhtarin maine hyvänä seurana kasvoi Brasiliassa, joten joukkueen oli helppo hankkia vahvistuksia Etelä-Amerikasta. Toki myös kykyjenetsijät ansaitsevat kunniaa, sillä brasilialaiset saapuivat Shakhtariin ennen todellisia läpimurtojaan. Lisäksi hyvä palkkataso sekä loistavat olosuhteet auttoivat pelaajien hankinnassa. Seuran hyvä taloudellinen tilanne toki näkyy siirtomarkkinoilla, sillä esimerkiksi kaudella 2013-14 Shakhtar käytti 60 miljoonaa euroa pelkästään brasilialaisiin pelaajiin. Kaudesta 2004-05 lähtien joukkue on ostanut brasilialaisia pelaajia yli 120 miljoonalla eurolla. 

Brasilialaiset myös viihtyivät Ukrainassa hyvin eikä joukkueella ollut taloudellista pakkoa myydä pelaajia pois heti ensimmäisen hyvän kauden jälkeen, vaan monet vahvistukset edustivat joukkuetta pitkään. Esimerkiksi Fernandinho edusti Shakhtaria peräti kahdeksan kauden ajan ennen siirtymistään Manchester Cityyn kesällä 2013. 

Shakhtar onkin jalostanut 2000-luvulla ison liudan brasilialaisia huippupelaajia. Kaivostyöläisiä ovat edustaneet muun muassa edellä mainittu Fernandinho, Fred, Willian, Alex Teixeira sekä Douglas Costa. Shakhtar maksoi tästä viisikosta hieman yli 50 miljoonaa euroa, kun taas pelkästään heidän myynneillään seura nettosi yli 210 miljoonaa euroa. 

Donetskista on puhuttu jopa Brasilian siirtokuntana, eikä nimitys ole täysin tuulesta temmattu. Esimerkiksi kaudella 2014-15 seurassa pelasi peräti 13 brasilialaista pelaajaa. Ukrainan kriisi on kuitenkin puraissut Shakhtariin poikkeuksellisen kovaa, mikä on näkynyt haasteena hankkia uusia vahvistuksia. Joukkue ei ole enää ollut niin suosittu seura brasilialaisten keskuudessa.

Ennen kaikkea kriisi on vaikuttanut kotipeleihin. Shakhtar on joutunut pelaamaan kotiottelunsa evakossa, mikä on ollut paha takaisku Ukrainan laajimman fanipohjan omaavalle seuralle. Donetskissa oli perinteisesti aina sarjan suurin katsojakeskiarvo ja esimerkiksi kaudella 2012-13 joukkueen kotipelejä kävi katsomassa keskimäärin yli 40 000 ihmistä. Esimerkiksi päättyneellä kaudella kotipelien katsojakeskiarvo oli vain hieman yli 7000 silmäparia. 

Vaikeuksista huolimatta Shakhtar on menestynyt kriisin keskelläkin hämmentävän hyvin, kun alla on kaksi peräkkäistä mestaruutta ja kaudella 2015-16 joukkue pelasi Eurooppa liigan välierissä. Joukkue on noussut määrätietoisella tekemisellä ja valittuun linjaan luottamisella Ukrainan kärkiseuraksi sekä jopa varteenotettavaksi kilpailijaksi maanosan mittakaavassakin: UEFA:n seurajoukkueiden rankingissa Shakhtar on sijalla 14. 

Mircea Lucescu teki joukkueen peräsimessä erinomaista työtä 14 kauden ajan ja johdatti seuran kahdeksaan mestaruuteen sekä kuuteen Cupin voittoon. Romanialainen lähti kesällä 2016 uusien haasteiden perään Pietarin Zenitiin ja Shakhtar palkkasi uudeksi päävalmentajakseen portugalilaisen Paulo Fonsecan, joten uusikin käskijä tulee seuran avainpelaajien kanssa erinomaisesti toimeen. Shakhtarin identiteetti ei selvästikään ole muuttumassa lähitulevaisuudessa, mutta siihen ei olekaan mitään syytä.

Lähteet:

Kansikuva: Scott Heavey/Getty Images